Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

17.03.2017 23501102 Tahsilat Takip Programı Ek Tahakkuk Modülü Ceza Kararı ve İtiraz modülleri kullanım kılavuzu

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı :80572740-849.04

Konu :Tahsilat Takip Programı

17.03.2017 / 23501102

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : 09.08.2016 tarihli ve 17920907 sayılı yazı.

Tahsilat Takip Programı, ek tahakkuk ve/veya para cezası, geri verme/kaldırma ve bunlara ilişkin itiraz kararlarının düzenlenmesinden başlayarak tüm tahsilat aşamalarının elektronik olarak yürütüldüğü ve bu aşamalarda istenilen sorguların yapılabildiği bir program olarak planlanmıştır.

Bu kapsamda anılan Programın fiilen uygulamaya alınmış olan Ek Tahakkuk, Ceza Kararları, Tahsilat ve Sorgulama modüllerine ilave olarak, programın “itiraz modülü”ne ilişkin teknik çalışma da tamamlanmıştır.

Söz konusu modül 13 Mart 2017 tarihinde Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünde pilot olarak devreye alınmış olup, 23.03.2017 tarihinde de Bölge Müdürlüklerinizde devreye alınacaktır.

Diğer taraftan, uygulamada elde edilen katkılar da dikkate alınarak ek tahakkuk ve ceza kararlarının daha kolay düzenlenebilmesi ve veri kalitesinin arttırılması amacıyla, anılan modüllerde bazı teknik iyileştirmeler yapılmış, buna göre Kullanım Kılavuzları gönderilmiş olup, aynı zamanda program üzerine de konmuştur. Bu yeni teknik düzenlemeler itiraz modülüyle birlikte eşanlı olarak devreye alınacaktır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

H.Hasan Murat ÖZSOY

Genel Müdür

EKLER:

1) Ek Tahakkuk Modülü Kullanım Kılavuzu

2) Ceza Kararı Modülü Kullanım Kılavuzu

3) İtiraz Modülü Kullanım Kılavuzu

Dağıtım:

Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü (Gereği)

Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü (Gereği)

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı (Bilgi)

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Kontrol Dairesi

EK TAHAKKUK MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU

4458 sayılı Gümrük Kanunu hükümleri uyarınca, Ek Tahakkuk modülünde kapanmış gümrük beyannamelerine ilişkin bir ek tahakkuk kararı (kapanmamış beyannameler için BİLGE sistemi üzerinde redrese yoluyla düzeltmeler yapıldığı dikkate alınarak), “Çıkabilir”, “Kapanmış”, “TCGB Kapatılabilir” ve “Fiili İthalat Gerçekleşmiş” statülerindeki beyannameler için düzenlenebilmektedir.

Bu statülere istisna olarak, BİLGE sisteminde beyannamenin muayene memurlarınca muayene ve kontrolünde ceza davası açılmasını gerektiren veya mülkiyetinin kamuya geçirilmesi gereken veya tasfiyelik hale gelen durumların tespit edilmesi halinde (bunlar Gümrük Kanununun 197/4, 235, 236 ve 237 inci maddelerinde düzenlenmiştir) beyanname statüsü kontrolü olmaksızın ek tahakkuk kararı düzenlenebilmektedir.

“Ek tahakkuk kararları” BİLGE Modülünde yer alan Tahsilat Takip Programı üzerinden aşağıdaki teknik adımlara göre oluşturulacaktır.

Ek Tahakkuk Kararının Oluşturulması

1- “Tahsilat Takip Programı” > “Ek Tahakkuk” modülü> “Yeni Kayıt” sekmesi seçilir.

2- “Ek Tahakkuk Düzenleme” ekranında “Kaynak”, “Dayanak”, “Kaynak Yazı Tarihi”, “Kaynak Yazı Sayısı”, “Dosya No”, “İstisnai Kıymet” durumu, “Müteselsil Sorumluluk” durumu ve “Karar İçeriği” alanları doldurulur.

Kaynak olarak “Denetim raporu” seçildiyse “Rapor”, “Düzenleyen”, “Denetim Rapor Sayısı” ve “Denetim Rapor Tarihi” alanları aktif hale gelir ve doldurulur.

İstisnai kıymetin “evet” seçilmesi halinde, karara ilişkin gecikme zammı ve faizinin manuel hesaplanması gerektiği unutulmamalıdır.

3- 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği’nin 6 ncı maddesi uyarınca, Müteselsil sorumluluk olup olmadığına göre müteselsil sorumluluk “Var” veya “yok” bilgisi girilir. “Var” seçildiğinde rapor, sorumlu sayısına göre birden fazla nüsha olarak aynı karar numarası ile oluşturulmaktadır. Müteselsil sorumluluk türü kaydedildiğinde bu bilgi aynı kayıt üzerinde değiştirilememektedir. Söz konusu bilgi değiştirilmek istenildiğinde, “İşlemler” menüsündeki “Karar sil” butonu kullanılarak kararın silinip yeni bir kayıt oluşturulması gerekir.

Bu bilgiler doldurulduktan sonra “Kaydet” butonuna basılır ve “Yükümlü” alanı aktif hale gelir. “Kaydet” butonuna basıldığında kayıt, “EG” şeklinde geçici numara alır.

4- Yükümlü yabancı bir şahıs ise, yabancı kutucuğu işaretlenerek yükümlü bilgileri girilir. Yabancı şahıslar için yapılan kayıtlarda vergi no, unvan ve adres alanları serbesttir. Pasaport numarası, yabancının adı soyadı bilgileri girilir. Muhasebe bilgisi, bu alanlarda hangi bilgi yer alıyorsa bu bilgiye göre oluşur.

Yükümlü firma/gerçek kişi ise yabancı kutucuğuna tıklanmadan bilgiler girilir. Müteselsil sorumluluk “var” seçildiyse yükümlü tipi olarak “asıl yükümlü” ve müteselsil sorumlu sayısına göre “müşavir firma” ve/veya “müşavir/diğer” seçilerek bilgileri doldurulur ve “ekle” butonuna basılır.

Yanlış bir bilgi girildiğinde;

- “Ekle” denilmediyse “Temizle” butonu ile bilgiler temizlenir,

- “Ekle” denilmişse “X” butonu ile kayıt silinerek bilgiler baştan girilir.

5- Yükümlü bilgileri (asıl yükümlü veya müteselsil sorumluluk duruma göre müşavir firma) girilmeden “Beyan/Vergi” sayfasına geçilmek aşağıdaki uyarı ekranı gelir.

Beyan/vergi sayfasında öncelikle beyan bilgilerinin doldurulması gerekir. “Belge türü” seçilir. Belge türü TCGB, Özet beyan ve NCTS ise belge tarihi otomatik olarak gelir. Diğer belge türlerinde belge tarihi manuel doldurulur. Kalem bilgisi de girildikten sonra “Ekle” butonuna basılır. Yanlış bilgi girildiyse “X” butonu ile bilgiler silinir.

İhtiyaç varsa hem aynı beyannamenin farklı kalemleri için hem de konusu ve yükümlüsü aynı olmak kaydıyla farklı beyannameler için (2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği’nin 11 inci maddesi uyarınca düzenlenen toplu ek tahakkuk veya ceza kararları için) işlemler tekrarlanır. Müzekkereli belgelerde müzekkere bilgileri ekranın sağ altında yer alan listede görüntülenir.

Seçilen belge türünü içermeyen bir belge numarası girildiğinde “Seçmiş olduğunuz belge türünde belge giriniz. Girdiğiniz belge, gümrük işlem yaptığınız gümrük müdürlüğüne ait olmalıdır.” Uyarısı gelir. Bu itibarla, belge türü olarak TCGB seçilmişse, bu belgenin ilgili Müdürlükçe düzenlenmiş olması gerekir.

Eklenen belge için daha önce bir ek tahakkuk kaydı yapıldıysa, “Bu belge için daha önce ek tahakkuk düzenlenmiş. Devam etmek istiyor musunuz?” uyarısı gelir. Bu soruya “Evet” cevabı verildiğinde işlemlere devam edilir. “Hayır” denilmesi halinde bu belge karara eklenmemiş olur.

Beyan bilgileri girildikten sonra bu belgeye ait vergi bilgileri girilir. Bunun için vergi türü listesinden ilgili vergiler seçilir ve tutarları girilerek “Ekle” butonuna basılır. Birden fazla vergi türü girilmek istenmesi halinde aynı işlemler tekrarlanır. “Temizle” butonu, “Ekle” butonuna basılmadan önce var olan bilgileri temizler. “Ekle” butonuna basılarak sıralanan bilgiler, “X” butonu ile silinir.

“Beyan/vergi” sayfasında bilgiler doldurulmadan EBYS’ye aktarma işlemi yapılmak istenirse “En az 1 beyan eklemeniz gerekmektedir.” veya “En az 1 vergi eklemeniz gerekmektedir.” Uyarıları gelir. Beyan ve vergi bilgileri girildikten sonra genel bilgiler sayfasındaki yükümlü tipi silinmek istenirse “Ek tahakkukta girilmiş belge bulunmaktadır. Belgeler silinmeden asıl sorumlu silinemez” uyarısı alınır. Bunun için önce Beyan/vergi sayfasındaki bilgiler silinir, sonrasında yükümlü bilgileri değiştirilir.

6- Beyan/Vergi sayfasında bilgiler girildikten sonra “Genel Bilgiler” sayfasına geri dönülür.

- Bilgilerin doğruluğu teyit ediliyorsa “İşlemler” menüsünde yer alan “Rapor al, EBYS’ye aktar” butonuna basılır, imza makamı bilgileri ekranına gidilir.

- Bilgilerde değişiklik yapılmak isteniyorsa “İşlemler” menüsünde yer alan “Değiştir” butonuna basılarak “müteselsil sorumluluk” bilgisi dışında tüm alanlar aktif hale gelir. Bilgiler, açılan “Kaydet” butonu ile kaydedilir. Müteselsil sorumluluk bilgisi değiştirilemez, böyle bir durumda kaydın “İşlemler” menüsündeki “Karar sil” butonu ile silinerek yeni kayıt oluşturulması gerekir.

Sisteme Veri Girişi Yapılması İçin Gereken Süre

7- Sisteme 30 dakika içerisinde veri girişi yapılmadığında tekrar oturum açılması gerektiğinden, birden çok kalem veya beyanname için kayıt yapılırken oturumun devam edebilmesi için “Ekle” butonlarına sık sık tıklamak gerekmektedir.

Sistem, veri girişi olarak “temizle” butonu dışındaki diğer butonları birer işlem olarak algıladığından, karar içeriği, dayanak, kaynak, firma bilgileri vs. bilgilerinin doldurulması (kaydet butonuna basılmadığında) sisteme veri girişi yapıldığına dair mesaj yollamamaktadır.

EBYS Sistemine Aktarma

8- “İşlemler” menüsünde yer alan” Rapor al, EBYS’ye aktar” butonuna basılarak imza makamı bilgileri girilir. İmza makamı bilgileri girilerek “Kaydet” butonuna basıldığında karar ön izleme ekranına geçilir. Bu aşamada karar kalıcı “ET”li numara alır.

Ön izleme ekranında açılan “pdf” formatındaki kaydın bilgileri kontrol edilir. Bu sayfada raporu yazdırmak, büyütmek ve küçültmek mümkündür. Bilgiler kontrol edildikten sonra devam edilmek isteniyorsa “EBYS Taslak Olarak Kaydet” butonuna basılarak rapor EBYS’nin Taslak klasörüne gönderilir. Bu aşamada kayıt “Onay bekliyor” statüsündedir. Bu statüde “karar sil” butonu yerine “iptal” butonu aktiftir.

EBYS’de taslak kısmına gelen karar, EBYS akış kısmında gerekli bilgiler doldurularak imzaya sunulur. EBYS üzerinde karara ait konu başlığı otomatik olarak “Ek tahakkuk kararı” olarak gelir, ancak isteğe göre akışa sunma işlemleri sırasında değiştirilmesi mümkündür.

Karar Silme veya İptal Etme

9- İptal İşlemi, statüsü yalnızca “Onay Bekliyor”, “Onaylandı”, “İtiraz kabul edildi”, “(itiraz reddedildiyse) iptal davası” ve “temyiz” olan kararlar için gerçekleştirilebilmektedir. “İşlemde” statüsündeki bir karar ise işlemler menüsünde yer alan “Karar sil” butonu ile tamamen silinmektedir. Kapanmış statüdeki kararların iptali için Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünden yazıyla iptal talep edilebilir. Tebliğ edilen kararlar silinemez veya iptal edilemez.

Kararın Düzeltilmesi

10- “Onay bekliyor” statüsünde olan kararda;

- Değişiklik yapılmak istenildiğinde,

- İmzaya sunulan karar geri çekildiğinde,

- Amir tarafından reddedildiğinde,

Ana menüde “Ek tahakkuk-Sorgulamalar” butonuna tıklanır.

Açılan sayfada ilgili kayıt bulunarak çift tıklanmak suretiyle düzenleme ekranı açılır. “İşlemler” menüsünden “Düzeltme başlat” butonu tıklanarak açılan açıklama sayfasında düzeltmenin nedeni girilerek kaydedilir. Düzeltme başlatıldığında, yükümlü ve beyan/vergi sayfasındaki bilgiler aktif hale gelmektedir. Kayıt, “işlemde” statüsüne geri döner.

“Genel bilgiler” de değiştirilmek isteniyorsa, “Düzeltme başlat” butonuna tıklandıktan sonra “İşlemler” menüsünde yer alan “Değiştir” butonu ile müteselsil sorumluluk harici bilgilerde değişiklik yapılır. Bu aşamada da karar silinebilmektedir.

Bilgiler kontrol edildikten sonra, “Kaydet” butonuna basılır; “Rapor al, EBYS’ye aktar” butonu ile kayıt EBYS’ye aktarılarak “onay bekliyor” statüsüne getirilir.

EBYS İşlem Sonlandır

11- İmzaya sunulan ek tahakkuk kaydı, Müdür/Müdür Yardımcısı tarafından EBYS sisteminden elektronik imza ile onaylanır. Karar imzadan çıktığında ise Ana menüde yer alan “Ek tahakkuk-Sorgulamalar” ekranında ilgili kayıt çift tıklanarak açılır ve “İşlemler” menüsünden “EBYS işlem sonlandır” butonuna tıklanarak kayıt “Onaylandı” statüsüne getirilir. EBYS numarası otomatik olarak gelir.

Statüsü “Onaylandı” olan kayıtlarda “İşlemler” menüsünde “Düzeltme başlat”, “Ödeme bilgilerini Gir”, “Tebliğ et” ve “İptal” butonları çalışır.

I. Onaylanmış kayıtta düzeltme yapılmak istenildiğinde, “İşlemler” menüsünde yer alan “Düzeltme başlat” butonuna basılır ve açıklama girilir. Kaydın statüsü “Düzeltme başladı” konumundadır. Bu aşamada, sadece Beyan/vergi sayfasındaki bilgilerde değişiklik yapılabilir. Değişiklik yapıldıktan sonra “İşlemler” menüsündeki “Düzeltmeyi bitir” butonuna basılarak kaydın statüsü “ Onay sonrası düzeltme” aşamasına getirilir. Bu aşamada işlemler menüsünde “Rapor al, EBYS’ye aktar” butonu çalışır. Kayıt EBYS’ye aktarılarak “onay bekliyor” statüsüne getirilir. Bu aşamada işlemler menüsünde “EBYS işlem sonlandır” ve “iptal” butonları aktiftir.

II. Onaylanmış kayıtta ödeme bilgileri girilebilir. Ödeme bilgileri kararı düzenleyen memur tarafından girilerek amir onayına sunulur. Amir tarafından ödemenin onaylanmasını müteakip karar “Kapandı” konumuna gelir.

III. Onaylanmış karar iptal edilebilir.

IV. Onaylanmış karar tebliğ edilebilir. Kararın çıktısı alınarak müteselsil sorumluluk durumuna göre asıl yükümlüsü ile birlikte (varsa) Müşavir Firmaya/Müşavire de tebliğ edilmesini müteakip, ilgili kararın İşlemler menüsünden “tebliğ et” butonuna tıklanır ve tebliğ tarihi ve varsa açıklama bilgileri girilir. “Tebliğ edildi” statüsündeki kararlar için işlemler menüsünden;

 “Karar kesinleşti” statüsü girilebilir.

 Tebliğ tarihi değiştirilebilir.

 Ödeme bilgileri girilebilir.

 İtiraz veya uzlaşmaya gidilebilir. Bu durumda, itiraz edildiyse, itiraz modülünden bölge müdürlüğü gerekli kayıtları yapar ve “itiraz edildi” bilgisi, itiraz modülünden otomatik olarak gelir. Uzlaşma talep edilmesi halinde ise, uzlaşma bilgileri ana menüde yer alan “uzlaşma” modülünde “uzlaşma düzenleme” butonu ile girilir.

Kararların Ödenmesi

12- BİLGE Sisteminde gümrük beyannamesine ilişkin tahakkuk eden vergilerde olduğu gibi, ek tahakkuk kararlarının, bankalar, saymanlıklar veya GÜMKART aracılığı ile ödenmesinin ardından karar, otomatik şekilde sistemde kapanmış konuma gelmektedir.

Banka veya GÜMKART yoluyla ödeme imkânı olmayan gümrük müdürlüklerince (Maliye Bakanlığına ait kbs.gov.tr (Kamu Harcama ve Bilişim Sistemi) adresinde yer alan “Gümrük Tahsilat Sistemi (Gümkart)” modülü altında “Kasa Tahsilat” başlığı altında ödemelerin alınabildiği ve bu şekilde ödenen kararların Tahsilat Takip Programında otomatik kapandığı dikkate alınarak) mal müdürlüklerinden buna ilişkin yetkilendirme talep etmeleri, mal müdürlükleri tarafından da ihtiyaca göre Muhasebat Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilerek gerekli yetkilendirmenin yapılması gereklidir.

Gümrük Kanununun 232/1. maddesinin “…gümrük vergileri ile birlikte alınması gereken para cezaları bu vergiler ile aynı zamanda karara bağlanarak tebliğ edilir ve aynı zamanda ödenir” hükmü uyarınca, kapanmamış beyannamelerde ortaya çıkan ceza kararı tahakkuklarının vergilerle birlikte aynı anda ödenmesi için teknik düzenleme yapılmıştır.

Uzlaşma bilgilerinin girilmesi

13- Programın ana menüsünde yer alan “Uzlaşma” modülü üzerinden “Uzlaşma Düzenleme” butonuna basılır.

“Uzlaşma düzenle” ekranında önce karar türü ve karar no seçilerek klavyeden “Tab” tuşuna basılır. Karara ilişkin toplam tutar otomatik olarak yansır. “İşlemler” menüsünden “Uzlaşma talep edildi” bilgisi girilir. Bu bilgi ilgili ek tahakkuk kararına otomatik olarak yansımakta olup karar üzerinde herhangi bir güncelleme yapılması gerekmemektedir.

Uzlaşma sağlanamadı ise yine uzlaşma düzenleme ekranında bilgiler girilerek “tab” tuşuna basılır ve işlemler menüsünden “uzlaşma sağlanamadı” butonuna basılır. Uzlaşma sağlanamayan kararlar için ilgili karara ait işlemler menüsünde, “Karar kesinleşti” ve “Ödeme bilgilerini gir” butonları aktiftir.

Uzlaşma sağlandıysa uzlaşma düzenleme ekranında bilgiler girilerek “tab” tuşuna basılır ve işlemler menüsünden “uzlaşıldı” butonuna basılır. Ardından, aktif hale gelen “uzlaşma bilgileri” kısmında tutar ve tarih bilgileri girilerek “kaydet” butonuna basılır. Uzlaşılan kararlar için işlemler menüsünde, “Karar kesinleşti” ve “Ödeme bilgilerini gir” butonları aktiftir.

İtiraz Bilgileri

14- “Tebliğ edildi” statüsündeki ek tahakkuk kararlarına itiraz edilebilir. İtiraz edildiğinde itiraz modülünde gerekli kayıt bölge müdürlüğü tarafından yapılır. İtiraz süreci başladığında “itiraz edildi” bilgisi ek tahakkuk kararının kaydına otomatik olarak yansır. Bu aşamada, işlemler menüsü pasif olup itiraz sonuçlanana kadar veri girişi ve güncelleme yapılamaz.

İtiraz kabul edildiyse, işlemler menüsünden;

I. “Karar kesinleşti” bilgisi girilebilir,

II. Karar iptal edilebilir,

III. Ödeme bilgileri girilebilir,

IV. Tutar veya belge bilgilerinde değişiklik yapılması gerekiyorsa düzeltme başlatılabilir.

İtiraz reddedildiyse, işlemler menüsünden;

I. İptal davası bilgisi girilebilir,

II. Ödeme bilgileri girilebilir.

İptal davası girildiyse, davanın sonucuna göre işlemler menüsünden;

I. Karar iptal edilebilir,

II. Karar değiştirilebilir (bu aşamada karar tekrardan EBYS’ye aktarılarak imza sürecine girer),

III. “Karar kesinleşti” statüsü girilebilir,

IV. Temyize başvurulduysa temyiz bilgisi girilebilir.

Temyiz bilgisi girildikten sonra işlemler menüsünden;

I. Karar iptal edilebilir,

II. Değiştirilebilir,

III. Kesinleşti statüsü girilebilir,

IV. Ödeme bilgileri girilebilir,

V. İptal edilebilir.

V. Ödeme bilgileri girilebilir.

Eski Ve Yeni Programdaki Kayıtların Güncelleme Yeri

15- Tahsilat Takip Programının her iki versiyonunda kaydı yapılan kararlar, Tahsilat Takip Programının yeni versiyonu üzerinden güncellenir. Ek Tahakkuk ve Ceza Kararları Takip Programında kayıtlı kararlara ilişkin güncellemeler ise Ek Tahakkuk ve Ceza Kararları Takip Programı üzerinden gerçekleştirilir.

Gecikme Zammı Oranında Faiz Ve Gecikme Zammı

16- Tahsilat İşlemlerine İlişkin 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliğinin 15 inci maddesi uyarınca, sistem üzerine ek tahakkuk kesinleşme tarihinin girilmesi halinde, tahsil edilmesi gereken gecikme zammı oranında faiz ve gecikme zammı otomatik hesaplanmaktadır. Ancak 2010 öncesi beyannameler için, Gümrük Yönetmeliğinin 53 üncü maddesi kapsamında istisnai kıymet ile beyan durumunda ve uzlaşılan kararlarda, gecikme zammı oranında faiz ve gecikme zammı manuel hesaplanacak ve programa girilecektir. İstisnai kıymetle beyan, uzlaşma ve 19.10.2010 tarihinden önce tescil edilmiş olan beyannameler için gecikme faizi ve zammının manuel hesaplanınca, “ödeme bilgilerini gir” butonu kullanılarak ödeme bilgilerine manuel işlenmesi gereklidir.

Kesinleşme tarihi sistemde olmayan, ancak yükümlüsünce ödenen ek tahakkuk konusu beyannamenin tescil tarihinden ödenmesine kadar olan süre için gecikme zammı oranında faiz ve varsa gecikme zammı, sistem tarafından otomatik hesaplanmaktadır.

Ek tahakkukun ve karara ilişkin gecikme zammı ve gecikme zammı oranında faizin ödenmesini takiben, “Vezne Alındı No” ve “Ödeme Tutarı” Programa otomatik olarak düşer ve karar, Program üzerinde otomatik olarak kapanır.

TCGB Dışındaki Gümrük İşlemleri İçin Ek Tahakkuk Kararı Oluşturulması

17- TCGB dışındaki gümrük işlemleri (NCTS, özet beyan, ETGB, Tır Karnesi vs.) için de yukarıda sayılan adımlar gerçekleştirilir.

Vergi Aslına Bağlı Ceza Kararının Düzenlenmesi

18- Ceza kararının bir vergi alacağına bağlı olması halinde önce ek tahakkuk kararı düzenlenir ve bu karar imzadan çıktıktan sonra ceza kararı düzenlenir. Aksi halde aşağıdaki “Ek tahakkuk yanlış ya da statüsü ceza kararı düzenlenmesine uygun değildir” uyarısı alınır.

İletişim Bilgileri

Aysel DUĞAN

A.Dugan@gtb.gov.tr

0312 449 3897

Melike AKMAN

m.akman3@gtb.gov.tr

0312 449 3794

Ramazan ARI

r.ari@gtb.gov.tr

0312 449 3791

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Kontrol Dairesi

CEZA KARARLARI MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU

Gümrük Kanunu hükümleri uyarınca düzenlenen İdari Para Cezası kararları, BİLGE Modülünde yer alan Tahsilat Takip Programı üzerinden aşağıdaki teknik adımlara göre oluşturulacaktır.

Ceza Kararının Oluşturulması

1- “Tahsilat Takip Programı” > “Ceza Kararı” > “Yeni Kayıt” sekmesi seçilir.

2- Yeni Kayıt ekranından;

a) Para cezası

b) Para cezası (Ek tahakkuka bağlı)

c) Usulsüzlük cezası

ç) Diğer

Seçeneklerinden uygun olan seçilir. > Para Cezası (Ek Tahakkuka Bağlı) seçilirse > Cezaya ilişkin ek tahakkuk numarası da girilir. Diğer ceza türleri seçilmişse ek tahakkuk numarası girilmeden işleme devam edilir.

3- Ceza kararının bir vergi alacağına bağlı olması halinde önce Programın Ek Tahakkuk modülünden ek tahakkuk kaydı oluşturulacak, bu karar imzadan çıktıktan ve Programda “Onaylandı” konumuna getirildikten sonra ceza kararı düzenlenecektir. Aksi halde aşağıda gösterilen uyarı alınır.

Ek tahakkuka bağlı ceza kararına ilişkin para cezası (ek tahakkuka bağlı) seçilir. Daha sonra ET No kısmına ilgili ek tahakkuk kararının numarası girilerek klavyede “tab” tuşuna basılır.

Bu durumda, “kaynak”, “kaynak yazı sayısı”, “kaynak yazı tarihi”, “dosya no”, “karar içeriği” otomatik gelir. İştirak ve dayanak bilgileri boş gelir, doldurulması gerekir. İstenilirse otomatik gelen bilgiler de değiştirilir.

Dayanak bilgisi listeden seçilerek “+” butonuna basılır. 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği’nin 8 inci maddesi uyarınca, “İştirak” olup olmadığına göre iştirak “Var” veya “Yok” bilgisi girilir. Daha sonra “kaydet” butonuna basılarak “yükümlü” bilgileri ile “beyan/vergi” sayfası aktif hale gelir.

Yükümlü yabancı bir şahıs ise, yabancı kutucuğu işaretlenerek yükümlü bilgileri girilir. Yabancı şahıslar için yapılan kayıtlarda vergi no, unvan ve adres alanları serbesttir. Pasaport numarası, yabancının adı soyadı bilgileri girilir. Muhasebe bilgisi, bu alanlarda hangi bilgi yer alıyorsa bu bilgiye göre oluşur.

Yükümlü firma/gerçek kişi ise yabancı kutucuğuna tıklanmadan bilgiler girilir. İştirak “var” seçildiyse yükümlü tipi olarak “asıl yükümlü” ve sorumlu sayısına göre “müşavir firma” ve/veya “müşavir/diğer” seçilerek bilgileri doldurulur ve “ekle” butonuna basılır.

Yanlış bir bilgi girildiğinde;

- “Ekle” denilmediyse “Temizle” butonu ile bilgiler temizlenir,

- “Ekle” denilmişse “X” butonu ile kayıt silinerek bilgiler baştan girilir.

Yükümlü bilgileri ve beyan/vergi bilgileri de ek tahakkuk kararından otomatik gelir. Vergiler, Gümrük Kanununun 234/1-a, 234/1-b, 234/1-c veya 234/2 nci maddeleri dayanak olarak seçildiğinde, ilgili maddelerde öngörülen ceza oranları üzerinden otomatik olarak gelir. Otomatik olarak programa yansıyan tutarlar referans amaçlı olup tutarların doğruluğundan ilgili personel sorumludur. Bu itibarla, beyan bilgileri değiştirilemez ancak bu beyana ait vergi tutarları “güncelle” butonu ile gerektiğinde değiştirilebilir. Bu aşamada, kararın numarası geçici numara alarak “CG” formatında CK no alanına yansır.

Yükümlü bilgilerinde yükümlü tipi olarak müşavir firma veya müşavir/diğer bilgileri de girilerek ekle butonuna basılır. Böylelikle beyan/vergi sayfasına geçilir. Bilgiler kontrol edilerek ve değiştirilmesi gerekiyorsa değiştirilerek genel bilgiler sayfasına geri dönülür. Sayfanın sağ alt köşesinde yer alan “müştereken ceza oluştur” butonuna tıklanarak müşavir firmanın da kaydı ayrı bir numara ile oluşturulur.

Müşterek ceza oluşturulduğunda, bağlı olarak oluşturulan diğer ceza kararları aşağıda gösterilen şekilde ekrana yansır ve bu sekmeden kararlar arası geçiş yapılabilir. Açılan kararın hangi yükümlü tipine ait olduğu, ekranın sol üst köşesinde gösterilir.

Sisteme Veri Girişi Yapılmasında Süre

4- Sisteme 30 dakika içerisinde veri girişi yapılmadığında tekrar oturum açılması gerektiğinden, birden çok kalem veya beyanname için kayıt yapılırken oturumun devam edebilmesi için “Ekle” butonlarına sık sık tıklamak gerekmektedir.

Sistem, veri girişi olarak “temizle” butonu dışındaki diğer butonları birer işlem olarak algıladığından, karar içeriği, dayanak, kaynak, firma bilgileri vs. bilgilerinin doldurulması (kaydet butonuna basılmadığında) sisteme veri girişi yapıldığına dair mesaj yollamamaktadır.

EBYS’ye aktarma

5- İştirak olmaması halinde, Bilgiler kontrol edilerek işlemler menüsünden “Rapor al, EBYS’ye aktar” butonu ile karar EBYS’ye aktarılır hale gelir.

İştirak olması halinde, “Müştereken ceza oluştur” butonuna basılmadan karar EBYS’ye aktarılmak istendiğinde aşağıdaki uyarı alınır.

Müştereken ceza oluşturulup tüm kararlar EBYS’ye aktarılmadan önce aşağıdaki uyarı alınır.

“İşlemler” menüsünde yer alan” Rapor al, EBYS’ye aktar” butonuna basılarak imza makamı bilgileri girilir. “Kaydet” butonuna basıldığında karar ön izleme ekranına geçilir. Bu aşamada karar kalıcı “CK”lı numara alır.

Ön izleme ekranında açılan “pdf” formatındaki kaydın bilgileri kontrol edilir. Bu sayfada raporu yazdırmak, büyütmek ve küçültmek mümkündür. Bilgiler kontrol edildikten sonra devam edilmek isteniyorsa “EBYS Taslak Olarak Kaydet” butonuna basılarak rapor EBYS’nin Taslak klasörüne gönderilir. Bu aşamada kayıt “Onay bekliyor” statüsündedir. Bu statüde “karar sil” butonu yerine “iptal” butonu aktiftir.

EBYS’de taslak klasörüne gelen karar, EBYS akış kısmında gerekli bilgiler doldurularak imzaya sunulur. EBYS üzerinde karara ait konu başlığı otomatik olarak “Ceza kararı” olarak gelir, ancak isteğe göre akışa sunma işlemleri sırasında değiştirilmesi mümkündür.

Ceza tutarının Gümrük Kanununun 241/1 inci maddede belirtilen tutarın altında kalması halinde, ekrana uyarı mesajı gelir. “Devam etmek istiyor musunuz?” sorusuna evet denildiğinde var olan tutar üzerinden, hayır denilmesi halinde ise vergi tutarında güncelleme yapılması suretiyle kaydın EBYS’ye aktarılması mümkündür.

Karar Silme veya İptal Etme

6- İptal İşlemi, statüsü yalnızca “Onay Bekliyor”, “Onaylandı”, “İtiraz kabul edildi”, “(itiraz eddedildiyse) iptal davası” ve “temyiz” olan kararlar için gerçekleştirilebilmektedir. “İşlemde” statüsündeki bir karar ise işlemler menüsünde yer alan “Karar sil” butonu ile tamamen silinmektedir. Kapanmış statüdeki kararların iptali için Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünden yazıyla iptal talep edilebilir. Tebliğ edilen kararlar silinemez veya iptal edilemez.

Kararın Düzeltilmesi

7- “Onay bekliyor” statüsünde olan kararda;

- Değişiklik yapılmak istenildiğinde,

- İmzaya sunulan karar geri çekildiğinde,

- Amir tarafından reddedildiğinde,

Ana menüde “Ceza-Sorgulamalar” butonuna tıklanır.

Açılan sayfada ilgili kayıt bulunarak çift tıklanmak suretiyle düzenleme ekranı açılır. “İşlemler” menüsünden “Düzeltme başlat” butonu tıklanarak açılan açıklama sayfasında düzeltmenin nedeni girilerek kaydedilir. Düzeltme başlatıldığında, yükümlü ve beyan/vergi sayfasındaki bilgiler aktif hale gelmektedir. Kayıt, “işlemde” statüsüne geri döner.

“Genel bilgiler” de değiştirilmek isteniyorsa, “Düzeltme başlat” butonuna tıklandıktan sonra “İşlemler” menüsünde yer alan “Değiştir” butonu ile İştirak harici bilgilerde değişiklik yapılır. Bu aşamada da karar silinebilmektedir.

Bilgiler kontrol edildikten sonra, “Kaydet” butonuna basılır; “Rapor al, EBYS’ye aktar” butonu ile kayıt EBYS’ye aktarılarak “onay bekliyor” statüsüne getirilir.

EBYS İşlem Sonlandır

8- İmzaya sunulan ceza kaydı, Müdür/Müdür Yardımcısı tarafından EBYS sisteminden elektronik imza ile onaylanır. Karar imzadan çıktığında ise Ana menüde yer alan “Ceza-Sorgulamalar” ekranında ilgili kayıt çift tıklanarak açılır ve “İşlemler” menüsünden “EBYS işlem sonlandır” butonuna tıklanarak kayıt “Onaylandı” statüsüne getirilir. EBYS numarası otomatik olarak gelir.

Statüsü “Onaylandı” olan kayıtlarda “İşlemler” menüsünde “Düzeltme başlat”, “Ödeme bilgilerini Gir”, “Tebliğ et” ve “İptal” butonları çalışır.

Onaylanan Kararda Düzeltme İşlemi

9- Onaylanmış kayıtta düzeltme yapılmak istenildiğinde, “İşlemler” menüsünde yer alan “Düzeltme başlat” butonuna basılır ve açıklama girilir. Kaydın statüsü “Düzeltme başladı” konumundadır. Bu aşamada, sadece Beyan/vergi sekmesindeki bilgilerde değişiklik yapılabilir. Değişiklik yapıldıktan sonra “İşlemler” menüsündeki “Düzeltmeyi bitir” butonuna basılarak kaydın statüsü “ Onay sonrası düzeltme” aşamasına getirilir. Bu aşamada işlemler menüsünde “Rapor al, EBYS’ye aktar” butonu çalışır. Kayıt EBYS’ye aktarılarak “onay bekliyor” statüsüne getirilir. Bu aşamada işlemler menüsünde “EBYS işlem sonlandır” ve “iptal” butonları aktiftir.

I. Onaylanmış kayıtta ödeme bilgileri girilebilir. Ödeme bilgileri kararı düzenleyen memur tarafından girilerek amir onayına sunulur. Amir tarafından ödemenin onaylanmasını müteakip karar “Kapandı” konumuna gelir.

II. Onaylanmış karar iptal edilebilir.

III. Onaylanmış karar tebliğ edilebilir. Kararın çıktısı alınarak iştirak durumuna göre asıl yükümlüsü ile birlikte (varsa) Müşavir Firmaya/Müşavire de tebliğ edilmesini müteakip, ilgili kararın İşlemler menüsünden “tebliğ et” butonuna tıklanır ve tebliğ tarihi ve varsa açıklama bilgileri girilir. “Tebliğ edildi” statüsündeki kararlar için işlemler menüsünden;

 “Karar kesinleşti” statüsü girilebilir.

 Tebliğ tarihi değiştirilebilir.

 Ödeme bilgileri girilebilir.

 İtiraz veya uzlaşmaya gidilebilir. Bu durumda, itiraz edildiyse, itiraz modülünden bölge müdürlüğü gerekli kayıtları yapar ve “itiraz edildi” bilgisi, itiraz modülünden otomatik olarak gelir. Uzlaşma talep edilmesi halinde ise, uzlaşma bilgileri ana menüde yer alan “uzlaşma” modülünde “uzlaşma düzenleme” butonu ile girilir.

Kararların Ödenmesi

10- BİLGE Sisteminde gümrük beyannamesine ilişkin tahakkuk eden vergilerde olduğu gibi, ek tahakkuk kararlarının, bankalar, saymanlıklar veya GÜMKART aracılığı ile ödenmesinin ardından karar, otomatik şekilde sistemde kapanmış konuma gelmektedir.

Banka veya GÜMKART yoluyla ödeme imkânı olmayan gümrük müdürlüklerince (Maliye Bakanlığına ait kbs.gov.tr (Kamu Harcama ve Bilişim Sistemi) adresinde yer alan “Gümrük Tahsilat Sistemi (Gümkart)” modülü altında “Kasa Tahsilat” başlığı altında ödemelerin alınabildiği ve bu şekilde ödenen kararların Tahsilat Takip Programında otomatik kapandığı dikkate alınarak) mal müdürlüklerinden buna ilişkin yetkilendirme talep etmeleri, mal müdürlükleri tarafından da ihtiyaca göre Muhasebat Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilerek gerekli yetkilendirmenin yapılması gereklidir.

Gümrük Kanununun 232/1. maddesinin “…gümrük vergileri ile birlikte alınması gereken para cezaları bu vergiler ile aynı zamanda karara bağlanarak tebliğ edilir ve aynı zamanda ödenir” hükmü uyarınca, kapanmamış beyannamelerde ortaya çıkan ceza kararı tahakkuklarının vergilerle birlikte aynı anda ödenmesi için teknik düzenleme yapılmıştır.

İşlemlerin hızlı yürümesi adına ceza kararları işlem sonlandır yapıldıktan sonra, kararın Sonuç ve Karar alanında yazan tarihler içerisinde tebliğ tarihi girilmeden yükümlüsünce ödenebilmekte, ancak belirtilen tarihlerden sonra 5326 Kabahatler Kanununun 17/6 ncı maddesi uyarınca indirimli ödemeden yararlanmak için tebliğ tarihinin programa işlenmesi gereklidir

Uzlaşma bilgilerinin girilmesi

11- Programın ana menüsünde yer alan “Uzlaşma” modülünde “Uzlaşma Düzenleme” butonuna basılır.

“Uzlaşma düzenle” ekranında önce karar türü ve karar no seçilerek klavyeden “Tab” tuşuna basılır ve karara ilişkin toplam tutar otomatik olarak yansır. Eğer sadece uzlaşma talep edildiyse bu aşamada “ET/CK bilgileri” kısmı doldurularak işlemler menüsünden uzlaşma talep edildi bilgisi girilir ve uzlaşma sonuçlanana kadar bir bilgi girilemez.

Uzlaşma sağlanamadı ise yine uzlaşma düzenleme ekranında bilgiler girilerek “tab” tuşuna basılır ve işlemler menüsünden “uzlaşma sağlanamadı” butonuna basılır. Uzlaşma sağlanamayan kararlar için işlemler menüsünde, “Karar kesinleşti” ve “Ödeme bilgilerini gir” butonları aktiftir.

Uzlaşma sağlandıysa uzlaşma düzenleme ekranında bilgiler girilerek “tab” tuşuna basılır ve işlemler menüsünden “uzlaşıldı” butonuna basılır. Ardından, aktif hale gelen “uzlaşma bilgileri” kısmında tutar ve tarih bilgileri girilerek “kaydet” butonuna basılır.

Uzlaşılan kararlar için işlemler menüsünde, “Karar kesinleşti” ve “Ödeme bilgilerini gir” butonları aktiftir.

İtiraz Bilgileri

12- “Tebliğ edildi” statüsündeki ceza kararlarına itiraz edilebilir. İtiraz edildiğinde itiraz modülünde gerekli kayıt bölge müdürlüğü tarafından yapılır. İtiraz süreci başladığında “itiraz edildi” bilgisi ceza kararının kaydına otomatik olarak yansır. Bu aşamada, işlemler menüsü pasif olup itiraz sonuçlanana kadar veri girişi ve güncelleme yapılamaz.

İtiraz kabul edildiyse, işlemler menüsünden;

I. “Karar kesinleşti” bilgisi girilebilir,

II. Karar iptal edilebilir,

III. Ödeme bilgileri girilebilir,

IV. Tutar veya belge bilgilerinde değişiklik yapılması gerekiyorsa düzeltme başlatılabilir.

İtiraz reddedildiyse, işlemler menüsünden;

I. İptal davası bilgisi girilebilir,

II. Ödeme bilgileri girilebilir.

İptal davası girildiyse, davanın sonucuna göre işlemler menüsünden;

I. Karar iptal edilebilir,

II. Karar değiştirilebilir (bu aşamada karar tekrardan EBYS’ye aktarılarak imza sürecine girer),

III. “Karar kesinleşti” statüsü girilebilir,

IV. Temyize başvurulduysa temyiz bilgisi girilebilir.

Temyiz bilgisi girildikten sonra işlemler menüsünden;

I. Karar iptal edilebilir,

II. Değiştirilebilir,

III. Kesinleşti statüsü girilebilir,

IV. Ödeme bilgileri girilebilir,

V. İptal edilebilir.

VI. Ödeme bilgileri girilebilir.

Teminat işlemleri

13- Gümrük Yönetmeliğinin 587 nci ve Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinin 26 ncı maddesi uyarınca, ceza kararına ilişkin tutarın teminata bağlanmak istenmesi halinde, gümrük beyannamelerinde olduğu gibi, teminata bağlanması mümkün hale gelmiştir. Sadece “onaylanmış” ve “muhasebe kaydı oluşmuş” kayıtların teminata çevrime işlemi yapılmaktadır.

“Tebliğ edildi” statüsündeki kararlar için işlemler menüsünde “teminata çevir” butonu aktiftir.

Teminata çevir butonuna basıldığında, aşağıdaki uyarı ekranı gelir.

Yukarıdaki ekranda devam edildiği takdirde teminat tipinin seçilmesi gereken ekranda teminat tipi bilgisi seçildikten sonra oluşmuş olan muhasebe kaydı, teminata çevrilecektir.

Teminat mektubu kullanılacaksa; BİLGE muhasebe modülünde yetkili kullanıcılar tarafından, Teminat mektubu alındı numarası girilmek suretiyle “Hareketler” başlığı altında “işlem sonlandır” butonu kullanılarak, işlem sonuçlandırılmaktadır. İşlem sonlandırma yetkisi, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 21.06.2016 tarihli ve 16902374 sayılı dağıtımlı yazısının 4 üncü maddesine istinaden idare amirince tanımlanmaktadır. Teminat mektubu ile ilgili olarak muhasebe ekranında teminat işlem sonlandır işlemi gerçekleştiğinde ceza ya da ek tahakkuk kaydı “teminat verildi” statüsüne gelecektir. Bunun için BİLGE Muhasebe ekranında > “Hareketler” sekmesinin altında yer alan > “İşlem Sonlandır” başlığı seçilir. BİLGE Detaylı Beyan ekranının “İşlemler” sekmesinin altında ise “Düzeltme Talep Ekranı” bulunmaktadır. Bu ekranda, talep doğrultusunda yapılacak işlemler içerisinden “Ceza kararı işlem sonlandırma” seçilerek ilgili bilgiler doldurulur.

Nakit teminatta ise gümrük personeli tarafından işlem sonlandır yapılmamakta, Programda teminata çevir işlemi yapıldıktan sonra saymanlık müdürlüğünde (ödeme yapar gibi) teminat yatırılmaktadır. Bu sebeple nakit teminatlarda işleme devam edebilmek için saymanlıktan elektronik ortamda teminat ödemesinin gelmesi gerekmektedir.

“Teminat verildi” statüsünde işlemler menüsünde “Karar kesinleşti”, “Ödeme bilgilerini gir” ve “tebliğ tarihini değiştir” butonları aktiftir.

Eski Ve Yeni Programdaki Kayıtların Güncelleme Yeri

14- Tahsilat Takip Programının her iki versiyonunda kaydı yapılan kararlar, Tahsilat Takip Programının yeni versiyonu üzerinden güncellenir. Ek Tahakkuk ve Ceza Kararları Takip Programında kayıtlı kararlara ilişkin güncellemeler ise Ek Tahakkuk ve Ceza Kararları Takip Programı üzerinden gerçekleştirilir.

TCGB Dışındaki Gümrük İşlemleri İçin Ek Tahakkuk Kararı Oluşturulması

15- TCGB dışındaki gümrük işlemleri (NCTS, özet beyan, ETGB, Tır Karnesi vs.) için de yukarıda sayılan adımlar gerçekleştirilir.

Para Cezası (Ek Tahakkuka Bağlı) Dışındaki Diğer Alanlardan Ceza Oluşturulması

16- Para cezası, Usulsüzlük Cezası ve Diğer alanları kullanılarak bir ceza kararı oluşturulurken;

i. Ek tahakkuktan otomatik veri aktarımı,

ii. Seçilen dayanaklara göre ceza tutarlarının otomatik olarak hesaplanması,

iii. Beyan/vergi ekranındaki bilgilerin silinememesi,

Dışındaki hususlar yukarıda anlatıldığı üzere aynı süreçten geçer.

İletişim Bilgileri

Aysel DUĞAN

A.Dugan@gtb.gov.tr

0312 449 3897

Melike AKMAN

m.akman3@gtb.gov.tr

0312 449 3794

Ramazan ARI

r.ari@gtb.gov.tr

0312 449 3791

İTİRAZ MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU

Ek tahakkuk ve ceza kararlarına karşı Gümrük Kanununun 242 nci madde uyarınca ilgili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne itiraz edilir. İtiraz; esas olarak karara ilişkin olmakla birlikte, karar içeriği bir kısım beyannameye veya kaleme ilişkin de olabilir.

İtiraza ilişkin işlemler, BİLGE Sistemi üzerinde yer alan Tahsilat Takip Programında kayda alınarak itiraz süreci başlatılır.

İlk olarak İtiraz modülünden“Yeni Kayıt” butonu tıklanır. Açılan sayfada başvuru tarihi, dilekçe sayısı, itiraz eden ve adına itiraz edilen kişi bilgileri girilir. Bu aşamada itiraza ilişkin genel bilgilerden “olaylar”, “karara esas mevzuat hükümleri” ve “değerlendirme ve sonuç” bilgileri girilmeden de “kaydet” tuşuna basılarak karar kaydedilebileceği gibi mezkûr bilgilerin aynı anda da kaydedilmesi de mümkündür.

Genel bilgiler girilerek “kaydet” denildikten sonra “karar/beyan bilgileri” sekmesi aktif konuma gelir. Burada, itiraza konu ek tahakkuk/ceza kararı veya beyanname numarası ve tarihi girilerek “Ekle” butonuna tıklanır. Listelenen bilgilerden silinmek istenilen beyan ve beyana ait vergi türü “X” butonu ile silinebilir. Birden fazla ek tahakkuk, ceza veya beyannameye itiraz edilmesi mümkün olmakla birlikte, bir ek tahakkuk ve buna bağlı ceza kararı veya bir beyanname ve buna bağlı ceza kararının aynı anda seçilerek tek karara bağlanması mümkündür.

Kaydedilen bilgilere ilişkin olarak ekranın sol üst köşesinde yer alan “İşlemler” menüsünde “İtiraz sil”, “Değiştir” ve “İtiraz sürecini başlat” butonları aktiftir. “Karar sil” butonu ile karar tamamen silinir, “Değiştir” butonu ile genel bilgiler ile beyan ve vergi sekmesinde güncelleme yapılabilir.

Beyan/vergi sekmesine gerekli veri girişleri yapıldıktan sonra “İşlemler” menüsünden “İtiraz sürecini başlat” butonuna tıklanır. Bu aşamada, itiraza konu ek tahakkuk ve ceza kararı modülünde“Karar İtiraz Edildi” statüsüne otomatik olarak gelir.

“İtiraz edildi” statüsündeki kararlar için “İşlemler” menüsünde “Düzeltme başlat”, “Rapor al EBYS’ye aktar” ve “İptal” butonları aktiftir.

Bilgilerin doğruluğu teyit ediliyorsa İşlemler” menüsünde yer alan” Rapor al, EBYS’ye aktar” butonuna basılır. Bu butona tıklandığında genel bilgiler alanı tekrar aktif hale gelmekte ve rapor oluşturulmadan önce tekrar gözden geçirme imkânı tanınmaktadır. Tekrar EBYS’ye aktar butonuna basılır. İmza makamı bilgileri girilerek “Kaydet” butonuna basıldığında karar ön izleme ekranına geçilir. Bu aşamada karar kalıcı “IT”li numara alır.

Ön izleme ekranında açılan “pdf” formatındaki kaydın bilgileri kontrol edilir. Bu sayfada raporu yazdırmak, büyütmek ve küçültmek mümkündür. Bilgiler kontrol edildikten sonra devam edilmek isteniyorsa “EBYS Taslak Olarak Kaydet” butonuna basılarak rapor EBYS’nin Taslak klasörüne gönderilir. Bu aşamada kayıt “Onay bekliyor” statüsündedir. Bu statüde “karar sil” butonu yerine “iptal” butonu aktiftir.

EBYS’de taslak kısmına gelen karar, EBYS akış kısmında gerekli bilgiler doldurularak imzaya sunulur. EBYS üzerinde karara ait konu başlığı otomatik olarak “İtiraz kararı” olarak gelir, ancak isteğe göre akışa sunma işlemleri sırasında değiştirilmesi mümkündür.

İmzaya sunulan İtiraz kararı amir tarafından EBYS sisteminden elektronik imza ile onaylanır. Karar imzadan çıktığında ise Ana menüde yer alan “İtiraz-Sorgulamalar” ekranında ilgili kayıt çift tıklanarak açılır ve “İşlemler” menüsünden “EBYS işlem sonlandır” butonuna tıklanır. Açılan ekranda itirazın red/kabul bilgileri ve karar tarihi girilerek kaydet butonuna tıklanır. Kararın statüsü otomatik olarak itiraz reddedildi/kabul edildi olarak güncellenir. Mezkûr bilgi itiraza konu ek tahakkuk ve/veya ceza kararının statüsüne de otomatik olarak yansımaktadır.

Karar, bölge müdürlüğünce gümrük müdürlüğüne tebliğ tarihinin girilmesi için gönderilir ve tebliğ tarihi, gümrük müdürlüğünde Tahsilat Takip Programı üzerine işlenir.

İtiraz sonucu ya kabul edilir ya da reddedilir.

- İtiraz kabul edilirse;

1- Ek tahakkuk veya ceza kararının tamamen iptal edilmesi ya da,

2- Ek tahakkuk veya ceza kararının iptal edilmesi ve tamamıyla yeni bir karar alınması ya da,

3- Ek tahakkuk veya ceza kararı iptal edilmeden artırılan fark tutar için ek (yeni) ek tahakkuk/ceza kararı düzenlenmesi veya eksilen tutar için karar düzeltme yapılması,

Söz konusudur. Program üzerinde kararın iptal edilmesi işlemi, gümrük müdürlüğünün ilgili servisi tarafından gerçekleştirilir.

- İtiraz reddedilirse ek tahakkuk veya ceza kararında bir değişiklik yapılmaz. İtiraz reddedilirse yükümlüsünce idari yargı mercilerine başvurulabilir.

İdari yargıya başvurulması halinde program üzerinde ek tahakkuk veya ceza kararının statüsü “iptal davası” olarak güncellenir.

İtiraza ilişkin karar alındığında sorgulamanın ek tahakkuk ve ceza modülünün sorgulamasında olduğu gibi tüm Türkiye bazlı yapılabilmesi gerekir.