Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

09.08.2016 17920907 Ek tahakkuk, ceza kararı, geri verme, kaldırma, itiraz ve uzlaşma kararları takip programı HÖ

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı :80572740-155.99

Konu :Tahsilat Takip Programı-Ek

Tahakkuk ve Ceza Kararı Modülleri

23.09.2016 / 18868895 yazı ile yapılan revizeler yayımlanmıştır

18.10.2016 / 19486116 yazıda ilgi tutulmuştur

04.11.2016 / 19955763 yazıda ilgi tutulmuştur

07.11.2016 / 19979452 yazıda ilgi tutulmuştur

14.11.2016 / 20173022 yazıda ilgi tutulmuştur

16.11.2016 / 20224574 yazıda ilgi tutulmuştur

17.03.2017 / 23501102 yazıda ilgi tutulmuştur (Yeni kullanım kılavuzları)

09.08.2016 / 17920907

DAĞITIM YERLERİNE

Ek tahakkuk, Ceza, Geri Verme/Kaldırma, İtiraz ve Uzlaşma Kararlarının sistem üzerinden elektronik olarak düzenlenmesini sağlamak üzere, yürütülen Tahsilat Takip Programının Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı Modülleri tamamlanmış olup, anılan modüllerle ilgili Kullanım Kılavuzları ekte gönderilmiştir.

İstanbul, Orta Anadolu ve Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine bağlı bazı Gümrük Müdürlüklerinde Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı Modüllerinin pilot uygulaması gerçekleştirilmiştir.

Anılan Modüller 11.08.2016 tarihinde İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı AHL Kargo Gümrük Müdürlüğünde, 15.08.2016 tarihinden itibaren ise tüm Gümrük Müdürlüklerinde devreye alınacaktır.

Bu kapsamda;

- Önceden düzenlenmiş kararlara ilişkin olarak, en geç 19.08.2016 Cuma günü mesai bitimine kadar, Ek Tahakkuk ve Ceza Kararları Takip Programına veri girişi yapılması,

- 15.08.2016 tarihinden itibaren oluşturulacak bütün ek tahakkuk ve ceza kararlarının Tahsilat Takip Programının ilgili modülleri kullanılarak oluşturulması,

Gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

H. Hasan Murat ÖZSOY

Genel Müdür

EK: Kullanım Kılavuzu (2 Adet)

BİLGİ:

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

DAĞITIM:

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri

EK TAHAKKUK MODÜLÜ KULANIM KLAVUZU

Ek tahakkuk kararlarının BİLGE Modülünde yer alan Tahsilat Takip Programı üzerinden oluşturulmasında teknik olarak aşağıdaki adımlar uygulanacaktır.

BİLGE Sistemine Veri Girişi

  1. Tahsilat Takip Programından “Ek Tahakkuk ve Kesinleşmiş Gümrük Vergisi Modülü” ve “Yeni kayıt” sekmesi seçilir.
  2. “Ek Tahakkuk Detay Bilgiler” ekranının en üstünde yer alan Belge Türleri arasından uygun olan seçilerek veri girişine devam edilir.
  3. TCGB seçilmişse önce Beyanname numarası girilir, belgenin tarihi otomatik olarak gelir. Ardından bu beyannamenin hangi kalemine tahakkuk çıkarılacaksa o kalem no.su seçilir.
  4. Gümrük Genel Tebliğ’inin (Seri No 2) (Tahsilat İşlemleri) 6 ncı maddesi uyarınca, Müteselsil sorumluluk olup olmadığına göre müteselsil sorumluluk “Var” veya “yok” bilgisi girilir.
  5. Vergi tutarı da girildikten sonra “ekle” işlemi yapılır.
  6. İhtiyaç varsa aynı beyannamenin farklı kalemleri için de 3, 4 ve 5 inci maddelerdeki işlemler tekrarlanır.
  7. Konusu ve yükümlüsü aynı olmak kaydıyla diğer beyannameler için de 3, 4 ve 5 inci maddelerdeki işlemler tekrarlanır.(Müteselsil Sorumluluk Var seçilmişse Müşavir Firma bilgilerinin de aynı olmasına dikkat edilmelidir.)
  8. BİLGE sistemine 30 dakika içerisinde veri girişi yapılmadığında tekrar oturum açılması gerektiğinden, birden çok kalem veya beyanname için kayıt yapılırken oturumun devam edebilmesi için “ekle” sekmesine aralıklarla tıklamak gerekmektedir. Bununla birlikte, bütün beyannameler/kalemler eklendikten sonra 30 dakika içerisinde kararın EBYS’ye aktarımı gerçekleştirilmelidir.
  9. Yanlış bir bilgi girildiğinde “güncelle” seçeneği kullanılarak kayıt düzeltilir.
  10. İlgili kayıt oluşturulduktan sonra “ileri” butonu tıklanarak bir sonraki ekrana geçilir.
  11. “Genel” ekranında, firma bilgileri kontrol edilir. Asıl yükümlü ve müteselsil sorumluluk “var” seçilmişse müşavir firmanın da bilgileri kontrol edilerek gerekmesi halinde güncellenir.
  12. Ek tahakkukun dayanağı, kaynağı, kaynak yazı numarası ve tarihi girilir. EBYS no ve dosya no boş bırakılır.
  13. “Genel” sekmesinin yanında yer alan “Olaylar” sekmesi seçilerek, ek tahakkukun düzenlenmesini doğuran olaylar açıklanır.
  14. Genel Sekmesine geri dönüldükten sonra, girilen bilgiler tekrar kontrol edilir ve “Kaydet” seçeneği seçilir.
  15. İmza Makamı ve İmzalayacak Kişi bilgileri girildikten sonra bütün bilgiler doğruysa aşağıda yer alan “Kaydet” sekmesi kullanılarak ek tahakkuk kararı kaydedilir.

EBYS Sistemine Aktarma

  1. Açılan sekmeden karar formatı kontrol edildikten sonra ekranın sağ yukarısında yer alan “EBYS’ye aktar” sekmesi kullanılarak karar formatı EBYS’ye aktarılır.
  2. EBYS’de yer alan taslaklar bölümünden karara ilişkin taslak açılır, akış kısmında gerekli bilgiler doldurularak yazı onaya sunulur.
  3. Onaya sunulan geçici ek tahakkuk kaydı Müdür/Müdür Yardımcısı tarafından EBYS sisteminden elektronik imza ile onaylanır. EBYS’de onaylanan ve Programda “Onay bekliyor” statüsünde bulunan karar, “Sorgulama ve Güncelleme” ekranından, ilgili kararın karşısında yer alan “EBYS’de İşlem Sonlandır” butonuna tıklanarak “Onaylandı” statüsüne getirilir.

Kararın Takibi ve Statülerin Güncellenmesi

  1. Kararın bir örneği, çıktı alınarak müteselsil sorumluluk durumuna göre asıl yükümlüsü ile birlikte gerekirse Müşavir Firmaya/müşavire tebliğ edilir. Programın “Durum” sekmesinde yer alan “Takibat Statüsü” ekranından tebliğ tarihi girilerek kayıt güncellenir.
  2. Karara ilişkin uzlaşma talebinde bulunulması halinde, “Uzlaşma/İtiraz” ekranından itiraz, “Uzlaşma Statüsü” güncellenir.
  3. Karara itiraz edilmesi halinde “Uzlaşma/İtiraz” ekranından itiraz tarihi girilerek, “İtiraz Statüsü” güncellenir.
  4. Ek tahakkuk kararının kesinleşmesi halinde, “Kesinleşme Statüsü” ve “Kesinleşme Tarihi” tarihi girilir.
  5. Kesinleşme tarihinden önce yükümlünün tahakkuk kararı konusu tutarı ödemek istemesi halinde, G.K. 193/3 uyarınca, yükümlülüğün başladığı tarihten ödeme tarihine kadar gecikme zammı oranında faiz hesaplanır. Bu sebeple Gecikme zammı ve gecikme zammı oranında faizin sistem tarafından doğru hesaplanabilmesi için “Kesinleşme Tarihinin”mutlaka girilmesi gerekmektedir.
  6. Ek tahakkukun ve karara ilişkin Gecikme zammı ve gecikme zammı oranında faizin ödenmesini takiben Programda vezne alındısı ve ödenen tutar programa otomatik olarak düşer ve program üzerinde otomatik olarak kapanır. Ardından gerekli statü güncellemesi, veri girişi yapan memur tarafından yapılır.
  7. Müteselsil sorumluluk “VAR” seçilmesi halinde, asıl yükümlüye ve müşavir firmaya tebliğ edilen kararların birinin ödenmesi yeterlidir.
  8. TCGB’den başka bir belge nedeniyle ek tahakkuk kararı oluşturulması gerekirse yukarıda sayılan işlemler bu belgeler için de uygulanır.
  9. Ceza kararının bir vergi alacağına bağlı olması halinde önce ek tahakkuk kararı düzenlenir ve bu karar sistemde imzadan çıktıktan sonra ceza kararı düzenlenir.
  10. EBYS’de karar takibi için, Programın güncelleme ekranında yer alan “EBYS No” ile sorgulama yapılır.
  11. “Ek Tahakkuk ve Ceza Kararları Takip Programında” kayıtlı kararlara ilişkin güncellemeler yine bu Program üzerinden yapılır. Tahsilat Takip Programı üzerinde kaydı yapılan kararlar ise Tahsilat Takip Programında güncellenir.

Kararın İptali ve Düzeltilmesi

  1. EBYS üzerinde kararın reddedilmesi halinde, Programında ret gerekçesine bağlı olarak gerekli düzeltmeler yapılır, “Rapor al, EBYS’ye aktar” seçeneği ile karar numarasında değişiklik olmaksızın tekrar imzaya sunulur.
  2. Kararın EBYS’ye aktarılmasından sonra ancak imzadan çıkmasından önce düzeltme yapılmak istenmesi halinde, karar EBYS’de geri çekilerek Programda düzeltme yapılabilir. Ancak, karar onaylandıktan sonra şu aşamada bir düzeltme yapılamamaktadır. Bu nedenle, kararlar düzenlenirken hata yapılmaması gerekmektedir.
  3. Kararın iptal edilmek istenmesi halinde, “Sorgulama ve Güncelleme” Ekranında bulunan “İptal Et” sekmesine İptal gerekçesi girilerek karar iptal edilir.

Sorgulamalar

  1. Ek tahakkuk kararları ile ilgili olarak, sorgulamalar ekranında gerekli kriterler girilerek sorgulama yapılabilir.
  2. Sorgulama yapılırken seçilen her kriter ekranda gözükmemesine rağmen arka planda bilgisi tutulmaktadır. Bu sebeple sorgulanmak istenilen kriterler teker teker seçildikten sonra sorgulama yapılmalıdır.
  3. Sorgulamalar, “Ek Tahakkuk ve Ceza Kararları Takip Programında” kayıtlı kararlara ilişkin ise bu Program üzerinden yapılır. Tahsilat Takip Programı üzerinden kaydı yapılan kararların sorgusu ise ayrı olarak Tahsilat Takip Programında yapılır. (İki ayrı programda yer alan verilerin birleştirilmesi üzerine çalışılmaktadır.)

İrtibat Bilgileri

  1. Program ile ilgili değişiklik önerilerinin öncelikle aşağıda bilgileri yer alan irtibat kişilerine iletilmesi gerekmektedir.

İsim

E-Posta

Tel No

Yavuz Hamdi DEMİR

Y.Demir@gtb.gov.tr

0312 449 3793

Aysel DUĞAN

A.Dugan@gtb.gov.tr

0312 449 3798

Melike AKMAN

m.akman3@gtb.gov.tr

0312 449 3794

Ramazan ARI

r.ari@gtb.gov.tr

0312 449 3791

CEZA KARARLARI MODÜLÜ KULANIM KLAVUZU

Ceza kararlarının BİLGE Modülünde yer alan Tahsilat Takip Programı üzerinden oluşturulmasında teknik olarak aşağıdaki adımlar uygulanacaktır.

BİLGE Sistemine Veri Girişi

1- Ceza kararının bir vergi alacağına bağlı olması halinde önce Tahsilat Takip Programının Ek Tahakkuk Modülünden ek tahakkuk kaydı oluşturulacak ve imzadan çıktıktan sonra ceza kararı düzenlenecektir.

2- Tahsilat Takip Programından “Ceza Kararları ve Kesinleşmiş Ceza Borcu” ve “Yeni kayıt” sekmesi seçilir.

3- Ceza Türü ekranından;

a) Vergi Cezası

b) Vergi Cezası (Ek Tahakkuka Bağlı)

c) Usulsüzlük Cezası

d) Gümrüklenmiş Değer Cezası

e) CIF-FOB Cezası

f) Diğer

Seçeneklerinden uygun olan seçilir.

4- Vergi Cezası (Ek Tahakkuka Bağlı)” seçeneğinin seçilmesi halinde cezaya ilişkin ek tahakkuk numarası girilir. “Gümrüklenmiş Değer Cezası” seçilmesi halinde, varsa cezaya ilişkin ek tahakkuk numarası girilir. Diğer ceza türleri seçilmişse ek tahakkuk numarası girilmeden işleme devam edilir.

5- Ceza Detay Bilgiler” ekranının sol üstünde yer alan Belge Türleri arasından uygun olan seçilerek veri girişine devam edilir.

6- GB seçilmişse önce Beyanname numarası girilir, belgenin tarihi otomatik olarak gelir.

7- İlgili beyannamenin hangi kalemine ceza düzenlenecekse o kalem no.su seçilir, ceza tutarları girildikten sonra “ekle” sekmesine tıklanır.

8- İhtiyaç varsa, aynı beyannamenin farklı kalemleri için de 6 ve 7 nci maddelerdeki işlemler tekrarlanır.

9- Konusu ve yükümlüsü aynı olmak kaydıyla diğer beyannameler için de 6,7 ve 8 inci maddelerdeki işlemler tekrarlanır.

10- BİLGE sistemine 30 dakika içerisinde veri girişi yapılmadığında tekrar oturum açılması gerektiğinden, birden çok kalem veya beyanname için kayıt yapılırken oturumun devam edebilmesi için “ekle” sekmesine aralıklarla tıklamak gerekmektedir.Bununla birlikte, bütün beyannameler/kalemler eklendikten sonra 30 dakika içerisinde kararın EBYS’ye aktarımı gerçekleştirilmelidir.

11- Yanlış bir bilgi girildiğinde “güncelle” seçeneği kullanılarak kayıt düzeltilir.

12- İlgili kayıt oluşturulduktan sonra “ileri” butonuna tıklanarak bir sonraki ekrana geçilir.

13- Gümrük Genel Tebliğ’inin (Seri No 2) (Tahsilat İşlemleri) 8 inci maddesi uyarınca, “İştirak” olup olmadığına göre iştirak “Var” veya “Yok” bilgisi girilir.

14- “Genel” ekranında, firma bilgileri kontrol edilir. Asıl yükümlü ve iştirak “Var” seçilmişse müşavir firmanın da bilgileri kontrol edilerek gerekmesi halinde güncellenir.

15- Ceza Kararının dayanağı, kaynağı, kaynak yazı numarası ve tarihi girilir. EBYS no ve dosya no boş bırakılır.

16- “Genel” sekmesinin yanında yer alan “Olaylar” sekmesi seçilerek, ceza kararının düzenlenmesini doğuran olaylar açıklanır.

17- Genel Sekmesine geri dönüldükten sonra, girilen bilgiler tekrar kontrol edilir ve “Kaydet ve EBYS’ye Aktar” seçeneği seçilir.

18- İmza Makamı ve İmzalayacak Kişi bilgileri girildikten sonra bütün bilgiler doğruysa aşağıda yer alan “Kaydet” sekmesi kullanılarak ceza kararı kaydedilir.

EBYS Sistemine Aktarma

19- Açılan sekmeden karar formatı kontrol edildikten sonra ekranın sağ yukarısında yer alan “EBYS’ye aktar” sekmesi kullanılarak karar formatı EBYS’ye aktarılır.

20- EBYS’de yer alan taslaklar bölümünden karara ilişkin taslak açılır, akış kısmında gerekli bilgiler doldurularak yazı onaya sunulur.

21- Onaya sunulan geçici ceza kararı kaydı Müdür/Müdür Yardımcısı tarafından EBYS sisteminden elektronik imza ile onaylanır. EBYS’de onaylanan ve Programda “Onay bekliyor” statüsünde bulunan karar, “Sorgulama ve Güncelleme” ekranından, ilgili kararın karşısında yer alan “EBYS’de İşlem Sonlandır” butonuna tıklanarak “Onaylandı” statüsüne getirilir.

Kararın Takibi ve Statülerin Güncellenmesi

22- Kararın bir örneği, çıktı alınarak iştirak durumuna göre asıl yükümlüsü ile birlikte gerekirse Müşavir Firmaya/müşavire tebliğ edilir. Programın “Durum” sekmesinde yer alan “Takibat Statüsü” ekranından tebliğ tarihi girilerek kayıt güncellenir.

23- Karara ilişkin uzlaşma talebinde bulunulması halinde, “Uzlaşma/İtiraz” ekranından itiraz, “Uzlaşma Statüsü” güncellenir.

24- Karara itiraz edilmesi halinde “Uzlaşma/İtiraz” ekranından itiraz tarihi girilerek, “İtiraz Statüsü” güncellenir. Ceza kararının kesinleşmesi halinde, “Kesinleşme Statüsü” ve “Kesinleşme Tarihi” tarihi girilir.

25- Cezanın ödenmesini takiben Programda vezne alındısı ve ödenen tutar programa otomatik olarak düşer ve program üzerinde otomatik olarak kapanır. Ardından gerekli statü güncellemesi, veri girişi yapan memur tarafından yapılır.

26- İştirak durumunun “VAR” seçilmesi halinde, asıl yükümlüye ve müşavir firmaya tebliğ edilen kararların ikisinin de ödenmesi gerekmektedir.

27- TCGB’den başka bir belge nedeniyle ceza kararı oluşturulması gerekirse yukarıda sayılan işlemler bu belgeler için de uygulanır.

28- EBYS’de karar takibi için, Programın güncelleme ekranında yer alan “EBYS No” ile sorgulama yapılır.

29- “Ek Tahakkuk ve Ceza Kararları Takip Programında” kayıtlı kararlara ilişkin güncellemeler yine bu Program üzerinden yapılır. Tahsilat Takip Programı üzerinde kaydı yapılan kararlar ise Tahsilat Takip Programında güncellenir.

Kararın İptali ve Düzeltilmesi

30- EBYS üzerinde kararın reddedilmesi halinde, Programında ret gerekçesine bağlı olarak gerekli düzeltmeler yapılır, “Rapor al, EBYS’ye aktar” seçeneği ile karar numarasında değişiklik olmaksızın tekrar imzaya sunulur.

31- Kararın EBYS’ye aktarılmasından sonra ancak imzadan çıkmasından önce düzeltme yapılmak istenmesi halinde, karar EBYS’de geri çekilerek Programda düzeltme yapılabilir. Ancak, karar onaylandıktan sonra şu aşamada bir düzeltme yapılamamaktadır. Bu nedenle, kararlar düzenlenirken hata yapılmaması gerekmektedir.

32- Kararın iptal edilmek istenmesi halinde, “Sorgulama ve Güncelleme” Ekranında bulunan “İptal Et” sekmesine İptal gerekçesi girilerek karar iptal edilir.

Sorgulamalar

33- Ceza kararları ile ilgili olarak, sorgulamalar ekranında gerekli kriterler girilerek sorgulama yapılabilir.

34- Sorgulama yapılırken seçilen her kriter ekranda gözükmemesine rağmen arka planda bilgisi tutulmaktadır. Bu sebeple sorgulanmak istenilen kriterler teker teker seçildikten sonra sorgulama yapılmalıdır.

35- Sorgulamalar, “Ek Tahakkuk ve Ceza Kararları Takip Programında” kayıtlı kararlara ilişkin ise bu Program üzerinden yapılır. Tahsilat Takip Programı üzerinden kaydı yapılan kararların sorgusu ise ayrı olarak Tahsilat Takip Programında yapılır. (İki ayrı programda yer alan verilerin birleştirilmesi üzerine çalışılmaktadır.)

İrtibat Bilgileri

36- Program ile ilgili değişiklik önerilerinin, BİLGE Sisteminden veya EBYS’den kaynaklanan sıkıntıların öncelikle aşağıda bilgileri yer alan irtibat kişilerine iletilmesi gerekmektedir.

İsim

E-Posta

Tel No

Yavuz Hamdi DEMİR

Y.Demir@gtb.gov.tr

0312 449 3793

Aysel DUĞAN

A.Dugan@gtb.gov.tr

0312 449 3798

Melike AKMAN

m.akman3@gtb.gov.tr

0312 449 3794

Ramazan ARI

r.ari@gtb.gov.tr

0312 449 3791