İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ 2004-5
Dış Ticaret Müsteşarlığından: 28.02.2004 tarihli, 25387 sayılı R.G.
2004-15 Tebliğ ile DAMPİNG UYGULAMASI BAŞLATILDIĞINDAN
İŞ BU TEBLİĞİN YÜRÜRLÜĞÜ KALMAMIŞTIR
Tasarruflu Yazılar 1
BİRİNCİ KISIM
Genel Bilgi ve İşlemler
Soruşturma
Madde 1- 1- Uzay Çocuk Araç-Gereçleri Tekstil ve Turizm San. Ve Tic.Ltd.Şti., Derya Bebe Çocuk Gereçleri İmalat Paz.San.Tic.Ltd.Şti., Aytaç Bebe Çocuk Gereçleri Sanayi ve Tic.Ltd.Şti. ve Ünal Çocuk Gereçleri İnşaat San. ve Tic.Ltd.Şti. tarafından yapılan ve diğer yerli üreticiler Baybi Çocuk Arabaları ve Gereçleri San. ve Tic.Ltd.Şti., Yonca Puset Sanayii, Öztaçlı Bebe Gereçleri Çelik Eşya İmalatı San. ve Tic.Ltd.Şti., Kral Sayar Çocuk Gereçleri ve Plastik Eşya San. ve Tic.Ltd.Şti. tarafından desteklenen başvuru üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli "çocuk arabaları, pusetler ve çocuk taşımaya mahsus benzeri arabalar" için 20/12/2003 tarih ve 25322 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2003/24 sayılı Tebliğ ile başlatılan ve Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen damping soruşturmasında geçici karar aşamasına gelinmiştir.
Kapsam
Madde 2- Bu Tebliğ, 4412 sayılı Kanunla Değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, (Kanun) 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar (Karar) ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri ile 02/05/2002 tarihli ve 24743 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliğe Ek Madde Eklenmesine Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yürütülen damping soruşturması sonucunda alınacak karara esas teşkil edecek geçici bilgi ve bulguları içermektedir.
Bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi
Madde 3- Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ürünün bilinen yerli üreticilerine "yerli üretici soru formu", Müsteşarlıkça tespit edilen ithalatçılarına "ithalatçı soru formu", ÇHC'de yerleşik bilinen üretici/ihracatçılarına ve anılan ülkede yerleşik diğer ihracatçılara erişilebilmesini teminen soruşturmaya taraf ülkenin Büyükelçiliğine "üretici/ihracatçı soru formu" gönderilmiştir.
Tarafların soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dahil 37 gün süre tanınmıştır.
Üretici/ihracatçı soru formu gönderilen ÇHC'de yerleşik üretici/ihracatçı firmalardan cevap alınamamıştır.
Şikayetçi üretici firmalar, yerli üretici soru formuna usulüne uygun şekilde yanıt vermiştir. Ayrıca, soruşturma süresi boyunca Müsteşarlık ile işbirliği içinde olmuş ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgi ve belgeleri temin etmişlerdir.
Soruşturma konusu maddenin ithalatını yaptığı tespit edilen ve kendilerine soru formu gönderilen firmalardan 14 tanesi ithalatçı soru formuna cevap vermiş ve bu firmalardan alınan yanıt ve görüşler değerlendirilmiştir.
İthalatçı firmalar, ithal ürünün tercih edilme sebeplerinin tüketici tarafından istenilen renk ve desende çeşit bulundurulması, fonksiyonel olması, ithalatçıların ellerinde bol yedek parça bulundurmaları, kumaş, metal, ve plastik aksamın kaliteli oluşu, ithalatçı firmaların yaygın dağıtım ağı sayesinde kısa sürede dağıtım ve hizmet verebilmesi olduğunu ifade etmişlerdir.
Tarafların soruşturma sırasında ortaya koyduğu nesnel görüşler geçici karar aşamasında mümkün olduğu ölçüde dikkate alınmıştır.
İlgili tarafların bilgilendirilmesi
Madde 4- Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ülkenin Ankara'daki Büyükelçiliğine ve bilinen üretici-ihracatçı firmalara şikayetin gizli olmayan metni ve soruşturma açılış Tebliği gönderilmiştir.
Soruşturma dönemi
Madde 5- Damping belirlemesi için 01/01/2003 - 30/06/2003 tarihleri arası soruşturma dönemi (SD) olarak kabul edilmiştir. Zarar belirlemesi için ise veri toplama ve analiz için 01/01/2000 - 30/06/2003 arasındaki dönem esas alınmıştır.
İKİNCİ KISIM
Soruşturma Konusu Ürün ve Benzer Ürün
Soruşturma konusu ürün ve benzer ürün
Madde 6- Soruşturma konusu ürün, çocuk arabaları, pusetler ve çocuk taşımaya mahsus benzeri arabalardır. Çocuk arabaları, doğum anından üç yaşına kadar çocuklar için kullanılan motorsuz ve insan gücüyle hareket eden bir taşıma aracıdır.
Söz konusu ürün, başlıca üç üretim aşamadan geçmektedir. Metal aksam hazırlama safhasında ilk madde olarak gelen çeşitli evsafta borular ve saçların ilgili kesim, büküm ve delme işlemleri tamamlandıktan sonra kaynak işlemine ve ardından boyama işlemlerine geçilmekte; döşeme safhasında ise, belirli evsafta gelen kumaşların kesim, dikim ve baskı işlemleri tamamlanmakta ve plastik aksam yerleştirilmektedir. Son aşama olan genel montaj ve kontrol safhasında, tüm metal aksam ve kumaş döşeme malzemeleri birleştirilmekte, tekerlekler takılıp kalite kontrolden geçirildikten sonra paketlenerek satışa sunulmaktadır.
Yönetmelik'in 4 üncü maddesi çerçevesinde soruşturma konusu ülkeden ithal edilen ürün ile yerli üretici tarafından üretilen ürünün benzer ürün olup olmadığı incelenmiştir. Anılan madde uyarınca benzer ürün, dampinge veya sübvansiyona konu mal ile aynı özellikleri taşıyan bir mal, böyle bir malın bulunmaması halinde ise benzer özellikleri taşıyan başka bir mal şeklinde tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, yerli ve ithal ürünlerin "benzer ürün" olup olmadığı hususu tespit edilirken, öncelikle aynı özelliklerin olup olmadığı, daha sonra da kullanım alanları ve özellikleri itibariyle benzer olup olmadığı hususu incelenmiştir.
İthalatçı soru formlarına verilen cevaplardan, temelde ithal ürün ile yerli ürün aynı kullanım alanlarına sahip olduğu ve bu nedenle, ithal ile yerli ürünlerin birbirlerinin yerine geçebilme özelliğine sahip olduğu anlaşılmıştır.
Diğer taraftan, söz konusu ürünün aksam parçalarının cüzi bir işleme tabi tutularak kolaylıkla mamül hale getirebildiği anlaşılmıştır. Bu nedenle, çocuk arabaları, pusetler ve çocuk taşımaya mahsus benzeri arabaların şasilerinin de bu kapsamda değerlendirilmesi uygun görülmüştür.
Sonuç olarak, yerli üretim dalı tarafından üretilen ürün ile soruşturma konusu ülkeden ithal edilenlerin, teknik özellikleri, çeşitleri, dağıtım kanalları ve kullanım alanları itibariyle benzer özelliklere sahip olduğu ve soruşturmaya konu ülkeden ithal edilen ürünlerin yerli üretim dalının ürünüyle doğrudan rekabet içinde olduğu, bu nedenle de benzer ürün olarak kabul edilebileceği anlaşılmıştır.
Bu maddede belirtilen açıklamalar genel içerikli olup, uygulamaya esas olan GTİP ve karşılığı eşya tanımıdır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Dampinge İlişkin Belirlemeler
Genel
Madde 7- Soruşturmanın özellikle damping belirlemesi açısından muhatabı olan ÇHC'de yerleşik üretici/ihracatçıların işbirliğinde bulunmaması nedeniyle, normal değer ve ihraç fiyatının tespitinde Yönetmeliğin 26 ncı maddesi hükümleri uyarınca başvuruda yer alan bilgiler de dahil olmak üzere eldeki mevcut veriler kullanılmıştır.
Normal değerin belirlenmesi
Madde 8- Normal değer belirlemesinde ticarete en çok konu olan puset tipi dikkate alınmıştır. Bu bağlamda, söz konusu ürünün maliyetine makul bir kar miktarı eklenmek suretiyle hesaplanan oluşturulmuş değer, normal değer olarak alınmıştır.
İhraç fiyatı
Madde 9- İhraç fiyatı, sunulan ithalatçı faturalarında yer alan fiyatlar üzerinden belirlenmiştir. İhraç fiyatı hesabında, mümkün olduğunca normal değerde kullanılan ürün tipi ile aynı tipte yer alan ürünler dikkate alınmış, satış fiyatları üzerinden gerekli ayarlamalar yapılarak ihraç fiyatına ulaşılmıştır. Hesaplanan FOB ihraç fiyatı fabrika çıkış aşaması fiyatı olarak kabul edilmiş ve başka bir ayarlama yapılmamıştır.
Fiyat karşılaştırması ve damping marjı
Madde 10- Damping marjı hesabında aynı tipte yer alan ürünler dikkate alınmış ve aynı ticari aşamada karşılaştırılmayı teminen fabrika çıkış aşaması ihraç fiyatı ile fabrika çıkış aşamasında oluşan normal değer karşılaştırılmıştır.
Hesaplamalar sırasında, Yönetmelik'in 11 inci maddesi hükmü çerçevesinde, ihraç fiyatlarının farklı alıcı veya dönemler arasında önemli ölçüde değişkenlik gösterdiği tespit edildiğinden, dampingin büyüklüğünün tam olarak belirlenebilmesi amacıyla, damping marjı ağırlıklı ortalama normal değer ile işlem bazında ihraç fiyatlarının karşılaştırılması suretiyle belirlenmiştir.
Buna göre, damping marjı nispi olarak CIF bedelinin %68,91'i oranında ve mutlak olarak 12,57 ABD Doları/Adet olarak belirlenmiştir.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Zarar ve Nedenselliğe İlişkin Belirlemeler
BİRİNCİ BÖLÜM
Dampingli İthalatın Gelişimi
Genel açıklama
Madde 11- Yönetmeliğin 17 nci maddesi çerçevesinde, soruşturma konusu ülke menşeli ithalatın hacminde mutlak anlamda ya da Türkiye tüketimine oranla önemli ölçüde bir artış olup olmadığı ile bu ithalatın iç piyasadaki benzer mal fiyatları üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Maddenin genel ithalatı
Madde 12- 2000 yılında yıllık 132.480 adet olan soruşturma konusu çocuk arabaları genel ithalatı 2001 yılında 116.930 adet olarak gerçekleşmiş, 2002 yılında 142.531 adete çıkmış ve soruşturma dönemi (SD) olan 2003 yılı ilk altı ayı içerisinde de 227.870 adet olmuştur.
Maddenin soruşturma konusu ülkeden ithalatı
Madde 13- Soruşturma konusu ürünün ÇHC'den ithalatı 2000 yılında 99.623 adet iken, 2001 yılında 84.920 adet olmuş, 2002'de 114.582 ve SD'de de 200.011 adet olarak gerçekleşmiştir.
Dampingli ithalatın tüketime göre artışı
Madde 14- Soruşturma konusu ürünün yurtiçi tüketimi, 4 yerli üreticinin yurtiçi satışları ile genel ithalatın toplanması suretiyle hesaplanmıştır.
Bu çerçevede belirlenen toplam tüketim endeksi 2000 yılında 100 iken, 2001 yılında 94, 2002'de 120 ve SD'de 156 olarak gerçekleşmiştir. Dampingli ithalatın tüketim içindeki payı ise 2000 yılında %62,7 iken SD'de %80,6 olmuştur.
Dampingli ithalatın fiyatlarının gelişimi
Madde 15- ÇHC menşeli çocuk arabaları ithalatının ağırlıklı ortalama birim fiyatı CIF bazda 2000 yılında 21,9 ABD Doları/Adet iken, 2001, 2002 yıllarında ve SD'de sırasıyla 18,9 ABD Doları/Adet, 21,6 ABD Doları/Adet ve 16,8 ABD Doları/Adet olmuştur.
Fiyat kırılması
Madde 16- Fiyat kırılması, ithal ürün fiyatlarının Türkiye piyasasında yerli üreticinin yurt içi satış fiyatlarının yüzde olarak ne kadar altında kaldığını göstermektedir.
ÇHC menşeli ithalatın gümrük vergisi ve masrafları dahil Türkiye piyasasına giriş fiyatları, yerli üretim dalının fabrika çıkış aşamasındaki satış fiyatları ile mukayese edilmiş ve dampingli ithalatın fiyatının yerli üretim dalının fiyatının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir.
Buna göre, ÇHC menşeli çocuk arabaları için SD'de fiyat kırılması CIF bedelinin %46,66'sı oranında hesaplanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Yerli Üretim Dalının Durumu
Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri
Madde 17- Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin belirlenmesinde, Uzay Çocuk Araç-Gereçleri Tekstil ve Turizm San. Ve Tic.Ltd.Şti. ile Derya Bebe Çocuk Gereçleri İmalat Paz.San.Tic.Ltd.Şti. firmalarının çocuk arabalarına ilişkin verileri esas alınmıştır.
Öte yandan, eğilimin sağlıklı bir şekilde incelenmesi amacıyla TL. bazındaki veriler için yıllık ortalama Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) kullanılarak enflasyondan arındırılmış reel değerler kullanılmıştır. Ayrıca, soruşturma dönemine ait verilerden dönemle alakalı faaliyetler eğilimin tespiti amacıyla yıllık olarak da endekslenmiştir. Ancak, karşılaştırma yaparken önceki yıllara ait 12 aylık veriler ile SD'ye ait 6 aylık gerçekleşmiş veriler kullanılmıştır.
a) Üretim
Yerli üretim dalının çocuk arabaları için 2000 yılında 100 olan üretim miktar endeksi, 2001 yılında 118, 2002'de 138, SD'de ise 56 olarak gerçekleşmiştir.
b) Satışlar
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan yurtiçi satış miktar endeksi, 2001'de 115, 2002'de 130 ve SD'de 53 olmuştur. Aynı dönemde 2000 yılında 100 olan satış hasılası müteakip dönemlerde sırasıyla 76, 87 ve 50 olarak gerçekleşmiştir.
c) Piyasa payı
Piyasa payında şikayetçi 4 yerli üretici verileri dikkate alınmıştır. Yerli üretim dalının yurtiçi pazar payı 2000 yılında %16,6 iken SD'de %8,1 olmuştur.
d) Kapasite Kullanımı
Yerli üretim dalının 2000 yılında %73 olan kapasite kullanım oranı, 2001 yılında %78, 2002'de %67 ve SD'de %55 olarak gerçekleşmiştir.
e) Yurtiçi Fiyatlar
Yerli üreticilerin ortalama yurtiçi satış fiyatı 2000 yılında reel bazda 100 iken, 2001 yılında 65 olarak gerçekleşmiş, 2002'de 66 ve SD'de ise 93 olmuştur.
f) Stoklar
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan stok değer endeksi, 2001 yılında 159, 2002'de 209 olarak gerçekleşmiş, SD'de ise 221 olmuştur.
g) İstihdam
Yerli üretim dalının çocuk arabalarında 2000 yılında 100 olan toplam idari personel ve işçi sayısı endeksi, 2001 yılında 103, 2002'de 144 ve SD'de 141 olmuştur.
h) Ücretler
Üretimde çalışan işçilerin aylık ücretleri 2000'de 100 iken, 2001, 2002 ve SD arasında sırasıyla 94, 89, 107 olmuştur.
i) Verimlilik
Üretimde çalışan işçi başına verimlilik endeksi 2000 yılında 100 iken, 2001'de 115, 2002'de 96 ve SD'de 40 olarak gerçekleşmiştir.
j) Büyüme
Yerli üretim dalının aktif büyüklüğü reel olarak 2000 yılında 100 iken 2001 yılında 94 olmuş, 2002'de 149 ve 2003'te 216 olarak gerçekleşmiştir.
k) Sermaye Artışı
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan öz sermayesi, 2001 yılında 119 olmuş, 2002'de 150 ve 2003'te de 175 olarak gerçekleşmiştir.
l) Nakit Akışı
Yerli üretim dalının faaliyetleri dolayısıyla yarattığı reel nakit akışı (kar+amortisman) 2000 yılında 100 iken 2001 yılında 191, 2002'de 169 olmuş, 2003'te ise (-)43 olarak gerçekleşmiştir.
m) Yatırımlardaki Artış
Yerli üretim dalının tevsi ve yenileme yatırımları olmamıştır.
n) Karlılık
Yerli üretim dalının 2000 yılında karlılık seviyesi 100 alındığında, 2001 yılında 3765, 2002'de 5246 ve SD'de 1158 olmuştur. Karlılıkta 2000 – 2001 döneminde göze çarpan artışın temel olarak sıfıra yakın bir değer olan 2000 yılı karının baz alınmasından kaynaklandığı belirlenmiştir.
o) Maliyetler
Yerli üretim dalının 2000 yılında reel olarak 100 olan ağırlıklı ortalama birim sınai maliyetinin, 2001 yılında 82, 2002'de 73 ve SD'de de 102 olduğu tespit edilmiştir.
p) Yatırımların geri dönüş oranı
Yerli üretim dalının yatırım hasılatı (Kar/Öz kaynak) oranı 2000 yılında %19,2 iken 2001 yılında %48,4, 2002'de %34,6 olmuş, 2003'te ise (-)%48,4 olarak gerçekleşmiştir.
r) Damping marjının büyüklüğü
Damping marjı, nispi olarak CIF bedelinin %68,91'i oranında ve mutlak olarak 12,57 ABD Doları/adet olarak bulunmuştur.
s) Ekonomik göstergelerin değerlendirilmesi
Yerli üretim dalının, 2000-SD arasında ekonomik göstergelerinin incelenmesi sonucunda; yurtiçi satış fiyatlarının reel olarak düştüğü, üretim artış trendinin durduğu, kapasite kullanım oranının düştüğü, satılan mallar sınai maliyetinin ve stoklarının büyük ölçüde arttığı, karlılığının göreceli olarak azaldığı ve işgücü verimliliğinin düştüğü tespit edilmiştir.
Ekonomik göstergelerinde yaşanan söz konusu olumsuz gelişmeler ışığında, yerli üretim dalının soruşturmaya konu ürün ile ilgili faaliyetlerinde ciddi sorunlar ile karşı karşıya olduğu anlaşılmaktadır.
Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Madde 18- Soruşturmaya konu ÇHC'nin önemli oranda damping yaptığı ve söz konusu üründe toplam ithalat hacminin yaklaşık %90'ının ÇHC'den gerçekleştiği belirlenmiştir. ÇHC'den yapılan dampingli ithalatın artışı ve bu ithalat fiyatlarındaki düşüşün, özellikle soruşturma döneminde, yerli üretim dalı üzerindeki ekonomik etkisi incelendiğinde yurtiçi satışlar, yurtiçi satış fiyatları, stoklar, kapasite kullanım oranı, pazar payına ilişkin göstergelerin olumsuz etkilendiği, damping marjının önemli oranlarda olması ve fiyat baskısı nedeniyle karlılığın olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Fiyat kırılmalarının yüksek oranlarda olduğu dikkate alındığında, yerli üretim dalının dampingli ithalat ile fiyat rekabetine girmesinin mümkün bulunmadığı ortadadır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Dampingli İthalat ile Zarar Arasındaki Nedensellik Bağı
Dampingli ithalatın etkisi
Madde 19- Zarar inceleme döneminde soruşturma konusu ürün ithalatının, ÇHC'den mutlak ve nispi olarak arttığı, dampingli ithalatın fiyatlarının giderek daha da düştüğü ve yerli üretim dalının fiyatlarının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir. Dampingli ithalatın fiyatlarının yerli üretim dalının fiyatlarını kırması ve dampingli ithalattaki artış eğilimi ile yerli üretim dalında görülen olumsuz gelişmelerin eş zamanlı olarak ortaya çıkması nedeniyle dampingli ithalat ile yerli üretim dalı üzerinde oluşan zarar arasında illiyet bağı olduğu sonucuna varılmıştır.
Üçüncü ülkelerden ithalat
Madde 20- Üçüncü ülkelerden yapılan ithalatın 2000 yılı-SD arasındaki dönemde nispi olarak %15,2 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, üçüncü ülkelerin pazar payının aynı dönemde %20,7'den %11,2'ye düştüğü belirlenmiştir.
Sonuç olarak, diğer ülkeler kaynaklı soruşturma konusu ithalat, gerek miktarı ve piyasa payındaki eğilim, gerek fiyatları itibariyle bu aşamada yerli üretime zarar verebilecek boyutta görülmemektedir.
Diğer unsurların etkisi
Madde 21- 2001 yılında yaşanan talep daralması genel ithalat miktarında azalmaya yol açmıştır. Buna karşılık, dampingli ithalatın 2001 yılı sonrası önemli oranlarda artış gösterdiği, pazar payını sürekli artırdığı ve yerli sanayi ve üçüncü ülkeler pazar payı aleyhine genişlediği görülmüştür. Dampingli ithalatın fiyatlarının sürekli olarak düşmesi ve ithalatın da buna bağlı olarak sürekli artması ve pazar payının genişlemesi dikkate alındığında, dampingli ithalatın yerli üretim dalına zarar verdiği ve nedensellik bağının mevcut olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç
Karar
Madde 22- Ön belirlemeler sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edildiğinden, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nun kararı ve Bakan'ın onayı ile aşağıda tanımı ve menşe ülkesi belirtilen eşyanın Türkiye'ye ithalatında, karşısında gösterilen tutarlarda teminat şeklinde geçici önlem yürürlüğe konulmuştur.
GTİP | Eşyanın Tanımı
| Menşe Ülke
| Teminat Tutarı (ABD Doları/adet) |
8715.00.10.00.00 | Çocuk arabaları, pusetler ve çocuk taşımaya mahsus benzeri arabalar | Çin Halk Cumhuriyeti
| 12,50 |
8715.00.90.00.00 | Yalnızca şasiler
| Çin Halk Cumhuriyeti | 8,00 |
Süre
Madde 23- Karar maddesinde belirtilen geçici önlem, Kanun'un 12 nci maddesi çerçevesinde, zararın önlenmesi için damping marjından daha düşük oranda bir kesin önlemin yeterli olup olmadığının incelenecek olması nedeniyle, soruşturma ile ilgili kesin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasına kadar, azami 6 ay süreyle yürürlükte kalır.
Uygulama
Madde 24- Gümrük idareleri Karar maddesinde gümrük tarife istatistik pozisyon numarası, tanımı ve menşe ülkesi belirtilen eşyanın ithalatında, karşısında gösterilen tutarda teminat alırlar.
Yürürlük
Madde 25- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 26- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.