Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

EGM 2013-40 Hudut kapılarımızda 2013 yılı turizm sezonunda vatandaşlarımıza ve turistlere verilecek hizmetler hakkında

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü

Sayı :34113419-2342-(32065)-13639

Konu :2013 Yılı Turizm Sezonu Uygulamaları

EGM Genelge Tarihi :19.04.2013

EGM Genelge No :40

Bakanlık Genelge No :2013-21

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA

İlgi: a) 2012 Yılı Turizm Sezonu Uygulamaları başlıklı 30.04.2012 tarih ve B.05.1.EGM.0.13.2342-13413 sayılı, EGM. Genelge No: 041 sayılı Genelgemiz.

b) Hudut Kapılarımızda Sunulan Hizmetlerin İyileştirilmesi başlıklı 09.01.2012 tarih ve B.05.1.EGM.0.13.2342-677 sayılı Bakanlık Genelge No:2012/02 sayılı Genelgemiz.

Hudut kapılarımızda 2013 yılı turizm sezonunda vatandaşlarımıza ve turistlere verilecek hizmetin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli uygulamalar aşağıda düzenlenmiştir.

A) PERSONEL TAKVİYESİ VE PERSONELİN EĞİTİMİ

1. Turizm sezonu süresince hudut kapıları teknik donanım ve personel yönünden takviye edilecektir.

2. Görevli personele acil durumlar haricinde ek görev verilmeyecektir

3. Personelin eğitim ihtiyaç analizinin yapılarak EGM'den eğitim talebinde bulunulacaktır.

4. Görevlendirmelerde, yabancı dil bilen personele öncelik verilecektir. Kara Hudut Kapılarında mümkünse komşu ülkenin dilini bilen personel görevlendirilecektir.

5. Hudut kapılarında yeteri kadar bayan görevli bulundurulacaktır.

6. Hizmetlerin mesai mefhumu gözetilmeksizin yürütülebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

B) 30 EKİM 2013 TARİHİNE KADAR YOLCU KONTROL İŞLEMLERİ VE ALINACAK EK ÖNLEMLER

Tüm Hudut kapılarında;

1. Kişilerin Seyahatleri İle İlgili Avrupa Anlaşmasına göre; ülkemize kimlik kartları ile giriş yapabilen yabancıların, ülkemize girişlerinde verilen "giriş-çıkış formunu" kaybetmeleri durumunda çıkış işlemleri; giriş kayıtları kontrol edildikten sonra yabancıyla bire bir temas kurularak yapılacaktır.

2. Ülkemizden çıkışlarında süreli giriş yasağı kapsamına alınacak yabancıları, bilgilendirmeyi amaçlayan "Bilgilendirme Formu"nun düzenlenmesi ve teslimi işlemlerinin, seyahat programını aksatmamasına dikkat edilecektir.

Bilgilendirme Formları Türkçenin yanında kendi dillerinde olmak üzere en az iki dilde yapılacaktır. Örneğin; Gürcü vatandaşları için Türkçe ve Gürcüce, Alman ve Avusturya vatandaşları için Türkçe ve Almanca, Rusya ve BDT vatandaşları için Türkçe ve Rusça gibi. (Yolcunun uyruğuna göre; Türkçe-İngilizce, Türkçe-Almanca, Türkçe-Rusça, Türkçe-Arapça vb. dillere çevrilmiş olan form örnekleri Antalya Havalimanının Pol-net http://10.7.200.46 adresinden temin edilebilir.)

3. Hudut kapısında kullanılan bilgisayar sistemlerinde meydana gelecek arızaların en kısa sürede giderilmesi sağlanacaktır. Arızanın giderilmesi uzun zaman alacak ise;

a) Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığının 06.04.2010 tarih ve 65659 sayılı yazısı ekinde bildirilen sunuculardan kendilerine en uygun bölge sunucusunun IP veya isminden oluşan adreslerinden bir tanesini Internet Explorer adres satırına yazmaları halinde projeye bağlanılacak ve sorgulama ve veri giriş işlemleri yapılacaktır.

b) Pol-Net'e bağlı bilgisayarlar herhangi bir nedenden dolayı çalışmıyor ise, giriş ve çıkış listeleri düzenlenecek, yolcuların giriş-çıkış işlemleri İl Pasaport-Yabancılar Şube Müdürlüklerinden veya başka bir hudut kapısından sorulmak suretiyle yapılacaktır. Sistem normale döndükten sonra bu bilgilerin bilgisayara kaydı yapılacak, arızanın başlayış-bitiş saati ile arızanın giderilmesi için yapılan çalışmalar bir tutanakla tespit edilecektir.

c) Bu arızanın merkez tahdit ve yolcu sunucularında meydana gelmesi durumunda ise ilgili talimatta (11.03.2011 tarih ve 5878-57931 sayılı) belirtilen hususlar çerçevesinde işlem yapılacaktır.

4. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkelerinin dışında uzun süre bulunmaları ve yurda dönüşlerinde bunu "Ana vatana kavuşma" olarak görmeleri ve bu konudaki hassasiyetleri göz önünde bulundurularak; bu vatandaşlarımıza en üst düzeyde ilgi ve kolaylık gösterilecek, ana vatana dönüşün ayrıcalığı görevlilerimizin davranışlarıyla hissettirilecektir.

5. Ülkemize gelen yabancılar, vize süresinden fazla Türkiye'de kalmak için ikamet izni almak üzere müracaat ettiklerinde, öncelikle Türkiye'ye yasal yollardan gelip gelmediği hususu kontrol edildiğinden, bu yabancılardan bazılarının, yolcu giriş-çıkış programında kayıtlarının bulunmaması nedeniyle, ülkeye yasal olarak giriş yapıp-yapmadığı ile ilgili bir takım sorunlar yaşandığı bilinmektedir.

6. Bu konuda Yabancılar Şubelerince Hudut Kapılarından yabancıların giriş-çıkış bilgisinin sorulması halinde, pasaportlarındaki giriş-çıkış damgasının orijinal ve ilgili hudut kapısına ait olup,-olmadığı titizlikle kontrol edilecek ve yabancının ülkeye yasal olarak giriş yapıp yapmadığı hususu açıklığa kavuşturularak herhangi bir mağduriyete meydan verilmeyecektir.

7. Bilindiği üzere hanutçular ve çığırtkanlar turizm alanında önemli bir sorun oluşturmaktadır. Turistlere çeşitli yollarla yaklaşarak zorla veya gerçek değerinin çok üzerinde mal satmaya çalışan bu kişilerin sayısında son dönemde artış yaşanmıştır. Turistlerin özellikle havaalanlarında, seyahat acentelerinin elemanları tarafından kuşatma altına alındığı, kalacakları veya gidecekleri yer hakkında yardımcı olabilecekleri yönündeki ısrarlı yaklaşımlarıyla turistlerin tepkisini çektikleri bilgisi edinilmektedir.

Nezaket kurallarını aşan davranış şekilleriyle ülkemizin imajını zedeleyen bu kişilerle ilgili olarak, hanutçuluk ve çığırtkanlık yaparak turistleri rahatsız eden kişi ve işyerleri ile işyeri çalışanlarının tespiti yapılacak ve turistleri zor durumda bırakan bu kişilerin denetim altına alınarak, ülke turizmini olumsuz etkileyen hamutçuluk ve çığırtkanlık faaliyetlerine izin verilmeyecektir.

8. Vize işlemleri, Vize Rejim Tablosu ve ilgili genelgeler çerçevesinde yürütülecektir.

9. Ayrıca, 28.03.2001 tarihinden itibaren başlatılan Ankara, Antalya, Muğla, İstanbul ve İzmir Hava Hudut Kapıları ile Edime Kapıkule Kara Hudut Kapısında mevcut pasaport kontrol bankolarından yeteri kadarının Türk vatandaşları için ayrılması, .işlemlerinin yabancılardan ayrı olarak bu bankolardan yapılması uygulamasına devam edilecektir. Türk vatandaşları ve yabancılar için ayrılan bankolar yolcu yoğunluğuna göre düzenlenebilecektir.

10. Pasaport bilgileri latin alfabesiyle yazılmayan yabancıların giriş-çıkış işlemleri ile genelgede (29.02.2012 tarih ve 5913-16-Bakanlık Genelge No:2012/12 sayılı) belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülecektir.

11. Pasaport Kanunu'nda Düzenlenen İdari Yaptırımların Uygulanması ile ilgili genelgede (27.03.2012 tarih ve (71696)-9435 Bakanlık Genelge No:2012/18) belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülecektir.

Hava Hudut Kapılarında;

1. Tatil amacıyla tüm masrafları önceden karşılanmış, seyahat acenteleri organizasyonu içerisinde gelen, AB, OECD ve Bağımsız Devletler Topluluğu vatandaşlarının kontrolleri en seri şekilde yapılarak, bunların bilgisayar sorgulamaları, tur operatörlerince verilecek ayrıntılı yolcu listeleri üzerinden yapılacaktır.

2. Bilgisayar sorgulamaları havayolu şirketlerince düzenlenecek olan yolcu manifestolarının üzerinden bilahare yapılacak olup, uçakların havaalanlarımıza inişlerinden itibaren mümkün olan en kısa sürede, yolcuların beklemelerine mahal verilmeden giriş-çıkış işlemleri bitirilecektir.

3. Bu işlemler süratle tamamlanarak yolcu salonlarının, iniş için bekleyen diğer uçakların yolcularına uygun hale getirilmesine ve havadaki uçakların da bekletilmeksizin inişlerine yardımcı olunacaktır.

4. Türkiye'deki tatilleri sonunda özellikle Antalya, Muğla Dalaman ve Milas-Bodrum Havaalanlarından çıkış yapacak yolcuların da havaalanında bekletilmeden çıkış işlemlerinin süratle tamamlanmasını teminen, uçakların belli saatlerde yoğunlaşmasına meydan verilmemesi hususunda İl Turizm Müdürlüğü ve Seyahat Acenteleri ile birlikte gerekli planlamalar yapılacak ve uygulamaya konulacaktır.

5. İşlemlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini teminen Havalimanı Mülki İdare Amiri Başkanlığında, İl Emniyet Müdürlüğü, DHMİ veya Havaalanı İşletme Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tur Operatörleri ve Seyahat Acenteleri yetkilileri veya temsilcileri ile toplantılar düzenlenerek uygulamalara kendilerinin de katılımı ve katkıları sağlanacaktır.

Deniz Hudut Kapılarında;

1. Yolcu gemileri limana gelmeden önce yolcu manifestolarının fakslanması sağlanarak, pasaport kontrol polisi tarafından bu manifestolarda bildirilen isimlerin tahdit kontrolleri süratle yapılacaktır. Gemi limana ulaştığında ise sadece pasaport ve yolcu karşılaştırılması yapılacak ve giriş damgası tatbik edilerek giriş işlemi tamamlanacaktır.

2. Bu uygulamanın ilgili kurumlarla koordineli bir şekilde yapılması sağlanacaktır.

3. Yabancı turistlerin günübirlik gezilerine ilişkin uygulama, 5682 sayılı Pasaport Kanununun 6. maddesi çerçevesinde ve ilgili genelge (23.06.2006 tarih ve 109773 sayılı) doğrultusunda yapılarak, giriş işlemlerinin "Liman Şehri İzin Belgesi" verilmek suretiyle yapılmasına devam edilecektir.

4. Yabancı gemi adamlarının ülkemize giriş-çıkış ve transit geçiş işlemleri, vize umumi hükümleri ve ilgili genelgede (17.04.2006 tarih ve 35 sayılı) belirtilen esaslar çerçevesinde yapılacaktır.

C) ÇİFT TABÜYETLİ VATANDAŞLARIMIZA YÖNELİK UYGULAMALAR

1. Çift tabiiyetli vatandaşlarımız, yurda giriş-çıkışlarında hamili oldukları pasaport veya pasaport yerine geçerli belgelerden (kimlik kartı vb.) istedikleri herhangi birini kullanabileceklerdir.

2. T.C. pasaportları ile Türkiye'ye giriş-çıkış yapan 20-40 yaş arasındaki çift tabiiyetli erkek vatandaşlarımızdan, askerliğini yaptıklarını belgelendirmeyenlerin, yurda giriş-çıkışta kullandıkları T.C.pasaportlarına giriş-çıkış damgası tatbik edilecektir. Ancak bunun dışında, T.C. pasaportları ile Türkiye'ye giriş-çıkış yapan çift tabiiyetli 20 yaşından küçük 40 yaşından büyük vatandaşlarımız ile bayan vatandaşlarımızın T.C. pasaportlarına giriş-çıkış damgası istemeleri halinde tatbik edilecektir.

3. T.C. pasaportları ile Türkiye'ye giriş-çıkış yapan çift tabiiyetli vatandaşlarımızdan, Gümrük ve Dış Ticaret mevzuatınca tanınan vergili-vergisiz ithal hakkından faydalanmak istemeleri halinde yurda giriş-çıkışta kullandıkları T.C.pasaportlarına giriş-çıkış damgası tatbik edilecektir.

4. Çift tabiiyetli vatandaşlarımızın, hamili oldukları diğer tabiiyeti ülkemiz bakımından vizeye tabi ise, bu vatandaşlarımızın ülkemize girişlerinde T.C. nüfus cüzdanlarını / T.C. pasaportlarım göstererek vatandaşımız olduklarını belgelendirmeleri halinde kendilerinden vize aranılmayacaktır.

5. Çift tabiiyetli vatandaşlarımızın, yurt dışına çıkışlarında hamili oldukları diğer ülke pasaportlarım veya pasaport yerine geçen belgelerini (kimlik kartı vb.) kullanmaları halinde, o ülkenin tabi olduğu vize rejiminde belirtilen süreleri geçirmiş olsalar bile, T.C. nüfus cüzdanlarını / T.C. pasaportlarını ibraz etmeleri halinde, kendilerinden ikamet izni istenmeyecek ve ikamet izni ile ilgili herhangi bir işlem tesis edilmeyecek, para cezası veya süreli giriş yasağı uygulaması yapılmayacaktır.

6. Çift tabiiyetli vatandaşlarımızın ülkemizde kalışlarında kendilerinden ikamet izni aranılmayacaktır.

D) GİRİŞ-ÇIKIŞ KAŞELERİNİN TATBİKİNE YÖNELİK UYGULAMALAR

1. Türk vatandaşlarının ülkemizden giriş ve çıkışlarında pasaportlarına ilgili genelgede (25.12.2002 tarih ve 255641 sayılı) belirtilen hususlar çerçevesinde kaşe tatbik edilecektir.

2. Yabancıların pasaportlarına veya giriş-çıkış formlarına mutlak suretle giriş çıkış damgası tatbik edilecektir.

3. Türk vatandaşları ve yabancıların giriş-çıkış kayıtları mutlak surette bilgisayara kaydedilecektir.

E) 5901 SAYILI KANUN KAPSAMINDA MAVİ KARTLILAR KÜTÜĞÜNE KAYITLI ŞAHISLARA YÖNELİK UYGULAMALAR

1- 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere tanınan haklar başlıklı 28. Maddesi 18.05.2012 tarihli 6304 Sayılı Kanunun 14.maddesi ile değiştirilmiş olup, Söz konusu Kanun;

"Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, bu maddede belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Milli güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklıdır

Bu madde hükümlerinden yararlanacak olan altsoyun, üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesi şarttır.

Bu madde kapsamında bulunan kişilere, talepleri halinde bu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenir. Bu Kart, 21/2/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır.

Bu hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir. Kartın ibraz edilememesi durumunda Kimlik Paylaşımı Sistemi aracılığıyla Mavi Kartlılar Kütüğünden alınacak kayıt örneği ve uyruğunda bulunulan devlet makamlarınca verilmiş kimlik bilgilerini gösteren belge ile işlem yapılır. "

Bu kapsamda bulunan kişilere Bakanlığın tespit edeceği esaslar çerçevesinde kimlik numarası verilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde bu kimlik numarası kullanılır. .."

Hükümlerini içermektedir.

2- Buna göre 5901 sayılı kanunun 28. maddesi kapsamında bulunan şahıslar Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanabileceklerinden yabancılara uygulanan vize, ikamet tezkeresi gibi şartlar aranmayacak giriş çıkış işlemleri aşağıda belirtilen şekilde yapılacaktır;

a) Hamili oldukları pasaport veya pasaport yerine geçerli belge ile birlikte Mavi kart ibraz eden şahıslar Türk vatandaşlarına uygulanan işleme tabi tutularak girişleri yapılacaktır.

b) Mavi Kart hamili olup da Mavi kart ibraz edemeyen şahısların durumları ilgili Kanun maddesi gereği KPS sistemi aracılığı ile Mavi Kartlılar Kütüğünde yapılacak sorgulamada kayıtlarının olup olmadığının tespiti yapılarak kayıtlı bulunan şahısların giriş işlemleri (a) bendine göre yapılacak, bu şahısların çıkışlarında Süreli Yurda Giriş Yasağı uygulanmayacaktır.

c) Mavi Kartlılar Kütüğüne kayıtlı bulunduğu halde daha önce haklarında Süreli Yurda Giriş Yasağı ve Ç-120 tahdit kodlu idari para cezası bulunduğu tespit edilen şahısların KPS sistemi üzerinden Mavi Kartlılar Kütüğünden alınacak kayıt örneği ile haklarındaki idari para cezaları dahil yurda giriş yasakları iptal edilerek giriş çıkış işlemleri yapılacaktır.

d) Mavi Kart hamili olduğunu iddia eden ancak kart ibraz etmeyen ve KPS sistemi üzerinden Mavi Kartlılar Kütüğünde yapılacak sorgulamada kayıtlarının olmadığı anlaşılanlar hakkında yabancıların tabi olduğu hükümler çerçevesinde giriş çıkışları yapılacaktır. Bu kişiler ilgili kanun gereğince mavi kart kütüğüne işlenmesi ile ilgili taleplerini yurt dışındaki konsolosluklara veya Nüfus Ve Vatandaşlık İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiği yönünde bilgilendirme yapılacaktır.

F) GENEL OLARAK

1. Hudut kapılarında her birimin başında bir amir olacak ve giriş çıkış işlemleri ile ilgili hizmetlerde meydana gelen sorunların çözümü için mutlaka vatandaşla amir muhatap olacak ve sorunu çözücü yaklaşım sergileyecektir.

2. Hudut kapılarında yolcuların giriş-çıkış işlemleri esnasında karşılaştıkları sorunlar ve yapılan şikayetler mutlaka değerlendirmeye alınacak ve çözülmeye çalışılacaktır. Çözülemeyen konular vakit geçirmeden ilgili makamlara intikal ettirilecektir.

3. Özellikle yolcu yoğunluğu fazla olan hudut kapılarında, her birimden görevli personele kolayca ulaşılabilecek danışma birimleri kurulacakta.

4. Turistlere rehberlik ve danışma konularında yardımcı olunacaktır. Son günlerde Bakanlığımıza intikal eden yazılarda, hudut kapılarımızdan giriş-çıkış yapan yabancı uyruklu yolcuların, hudut kapılarımızda özellikle görevlilerimizin davranışlarından kaynaklanan şikayetlerinde artış olduğu gözlenmiştir. İşlemler sırasında grup amirlerinin bizzat görevlilerin başında nezaret etmesi sağlanacak, sıralı amirlerce düzenli ve sık aralıklarla denetlenecektir. Konu hakkında görevlilerin uyarılması ve haklarında gerekli cezai işlemin yapılacağı hususunda bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

5. Ülkemize gelen yabancı turistler, uyruklarına göre tabi oldukları vize umumi hükümlerinde belirtilen esasların dışında farklı ve keyfî muamelelere tabi tutulmayacaklardır.

Hudut kapılarında Türkçe ve İngilizce, (en çok gelen yabancı turistlerin dillerine göre Rusça, Almanca, Fransızca vb. seçilebilir), kara şuur kapılarında komşu ülke dilinde yön levhaları konulmak suretiyle yolcuların bilgilendirilmesi ve müracaat yerlerine ulaşımlarının kolaylaştırılması sağlanacaktır.

6. Turizm mevsiminde, tarifeli seferlerden ziyade büyük ölçüde tarifesiz (chatter) uçuşların gerçekleşmesi ve yolcuların gün içine eşit olarak dağılmadan yolcu yoğunluğunun en yüksek olduğu (pik) saatlere gelmesi sebebiyle, bu gün ve saatlerde personel takviyesi yapılarak, giriş-çıkış işlemlerinin tüm pasaport kontuarlarından yapılması sağlanacaktır.

7. Hudut kapılarında, görevli tüm personele hizmet içi eğitimler verilmesi ve ayrıca konusunda uzman psikologlarca davranış bilimleri ve biçimleri hakkında seminerlerin düzenlenmesi sağlanacaktır.

8. Hudut kapılarında görev yapan birimler arasındaki koordinasyon, Hudut Kapısı Mülki İdare Amiri tarafından titizlikle takip edilecek ve hizmetin kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesi sağlanacaktır.

9. Ayrıca, hudut kapılarının hukuken açılması ve kapanması, halen açık bulunan hudut kapılarımızda giriş-çıkış iş ve işlemlerinin düzenlenmesi, donanım ve yenilenme işlemlerinin yapılması ile ilgili çalışmalar 5682 sayılı Pasaport Kanunu doğrultusunda Bakanlığımızca yapılmaktadır.

Hudut kapılarında yapılacak çalışma hususunda mahalli yetkililerin görüşlerinin alınması, ihtiyaçların belirlenmesi mutlaka faydalı olmaktadır. Ancak konunun bir de ülke bütünlüğü içinde değerlendirilmesi, farklı yapılaşma ve uygulamaların ortaya çıkmaması için Bakanlığımızla koordine edilmesi gerekmektedir.

10. İlgi (a)'da kayıtlı genelgemiz yürürlükten kaldırılmıştır.

11. Turizm sezonu boyunca da ilgi (b)'de kayıtlı "Hudut Kapılarında Sunulan Hizmetlerin İyileştirilmesi" genelgesinde belirtilen hususlar üzerinde titizlikle durulmaya devam edilecektir.

Gereğinin buna göre ifası ile hudut kapılarında görevli tüm personele tebliğ edilmesini ve bu konudaki eğitimlerinin verilerek herhangi bir aksaklığa yol açılmaması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını Hudut Kapısı Bulunan Valiliklerden;

Bilgi edinilmesini dağıtmadaki Kurumlardan arz ve rica ederim.

Seyfullah HACIMÜFTÜOĞLU

Bakan a.

Vali Müsteşar

DAĞITIM :

Gereği : Bilgi :

Hudut Kapısı Bulunan Valiliklere, Dışişleri, Maliye Kültür ve Turizm, Sağlık

Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Çevre ve Şehircilik

Bakanlıklarına,

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına,

(DHMİ-Sivil Havacılık-TCDD İşlet.Gen.

Müdürlüklerine)

İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığına (Özel Kalem Müdürlüğü)

MİT. Jandarma Genel Komutanlığına,

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına,

EGM, Teftiş Kurulu ve Koruma, Pasaport Dairesi Başkanlıklarına, EGM, Hukuk Müşavirliğine;