Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

Emniyet Genel Müdürlüğü 2012-02 Hudut Kapılarımızda Vatandaşlarımıza ve Turistlere Yönelik Uygulamalar

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü

Sayı :B.05.1.EGM.0.13.2342- 677 09.01.2012

Konu :Hudut Kapılarında Sunulan Hizmetlerin İyileştirilmesi

2013/40 Sayılı Genelgede ilgi tutulmuştur

GENELGE 2012/02

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA

İLGİ: Hudut Kapılarımızda Vatandaşlarımıza ve Turistlere Yönelik Uygulamalar başlıklı 28.05.2010 tarih ve B.05.1.EGM.0.13.2342-15192 sayılı, Bakanlık Genelge No: 39, EGM Genelge No:36 sayılı Genelge.

Ülkemizin huzurunu, güvenliğini ve ekonomik gelişimini sağladıkça içeride ve dışarıda, itibarı yükselmekte, buna paralel olarak da ülkemize gelen turist sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Diğer taraftan günümüzde insanlar artık bir ülkeyi sadece deniz, güneş ve gezi için tercih etmemektedirler. Rahat ve huzur içinde bir gezi için gideceği ülkeye güvenli, kolay ve konforlu bir seyahat ile ülkede nasıl karşılanacağı, ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı gibi konulara da dikkat etmektedir.

Bu sebeple çağı yakalayan, hatta ilerisine geçen ekonomik, teknolojik ve kültürel zenginliklerimizi tarihten gelen geleneklerimize uygun ve Türk hasletlerine yakışır şekilde sıcak konukseverlik ve güler yüzlü hizmet sunumu ile birleştirmek zorundayız.

Zira güvenliği sağlamak önceliklerimiz arasında yer almakla birlikte hudut kapılarında vatandaşlarımıza ve yabancılara verilen hizmetlerin göz ardı edilmesi düşünülemez

Çeşitli vesilelerle ülke dışında yaşayan vatandaşlarımız ve eski vatandaşlarımız ile yabancılar, önceleri güneş-deniz-tatil turizmi çerçevesinde sadece yaz aylarında ülkemize gelmekteyken, son yıllarda ticari amaçla girişimci olarak iş bağlantısı kurma ve ortaklarına Türkiye'yi pazarlamanın yanında kültür, eğitim ve spor etkinlikleri münasebetiyle yılın hemen her mevsiminde gelmektedirler

Ülke genelinde Valiliklerinizin yönetimi ve denetimi altındaki her neviden mevcut 133 hudut kapısında:

a. 2010 yılında 37.956.840 yolcunun giriş, 37.913.518 yolcunun çıkış işlemi olmak

üzere toplam 75.870.358 yolcunun işlemi yapılmıştır.

b. 2011 yılının 11 aylık döneminde 38.980.500 giriş, 38.993.304 çıkış olma üzere toplam 77.973.804 yolcu işlemi hacmine ulaşılmıştır.

c. Düzenli giriş çıkış işlemlerinin yanı sıra:

i. Ülkeye usulsüz olarak girmeye teşebbüs eden 12.711 kişi hudut kapılarında geri çevrilmiş,

ii. Vizesiz gelen 160.778 yolcuya hudut kapısında vize verilmiş,

iii. Ülkeye kaçak girmiş olan veya yasal girdikten sonra yasa dışı konuma düşmüş olan 24.224 kişiye cezai işlem ve sınır dışı işlemi yapılmıştır.

Ancak herkesin yapılan iş ve işlemler ile uygulanan mevzuat ve mevzuatın uygulanmasından aynı derecede memnun olduğunu söylemek mümkün değildir. Bir kısmı değişik yollarla Bakanlığımıza intikal eden şikâyetlerden anlaşılmakla birlikte, daha fazlasının yurt dışında ülkemizin aleyhinde propaganda olarak kullanıldığının da izahına gerek yoktur.

Yukarıda ifade edildiği gibi hudut kapılarında çalışan görevlilerin yaptığı işin önemi ve iş yükünün ağırlığı bilinmekle beraber görevin profesyonelce yerine getirilememesi, kişisel sıkıntıların hizmete yansıtılması, Gösterilen gayretlerin heba olmasına, çekilen sıkıntıların gölgelenmesine, üstelik ülkemizin de itibarının zedelenmesine sebep olmaktadır.

Her yıl yaz tatili öncesinde, turizm mevsiminde yapılacak iş ve işlemler, sonuncusu ilgide kayıtlı genelgelerle bildirilmektedir. Yukarıdan beri sayılan gerekçelerle artık yılın belirli bir dönemine bağlı kalınmaksızın hudut kapılarında verilen hizmetin her zaman aynı hassasiyetle ve standartta ifa edilmesi gerekli ve zorunlu görülmektedir,

Hangi neviden olursa olsun hudut kapısına gelen yolcuların şikâyetine meydan verilmeyecek şekilde düzenlemelerin önceden yapılması, intikal eden talep ve şikâyetlerin titizlikle incelenerek giderilmesi sağlanacak ve aynı konuda mükerrer şikâyetlere meydan verilmeyecektir.

Özellikle yabancı yolcular hudut kapılarında görevli personelin görevini tam olarak bilemediğinden resmi kıyafetli görevlilerle yaşanan her menfi olay polise mal edilmektedir.

Hudut kapılarında esas itibariyle insana ve eşyaya dair iki tür işlem yapılmaktadır.

Bunlar tüm dünyada olduğu gibi;

- Eşyanın giriş çıkış işlemleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığının görevlilerince,

- İnsanların giriş çıkış işlemleri Bakanlığımıza bağlı pasaport kontrol polisi tarafından yapılmaktadır.

Hudut kapılarında görevli polisler genel olarak; Pasaport kontrollerini yapmak, vize rejimini uygulamak, kabul edilemez yolcu konumunda olanları geri çevirmek, yurt içinde kalış süresini geçirenlere cezai işlem yapmak, suç işleyenleri evrakı ile birlikte yasal işlem yapılması için yargı makamlarına intikal ettirmekle görevlidir.

Bunların yanı sıra hudut kapısının türüne, büyüklüğüne ve yolcu yoğunluğuna göre Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Sivil Havacılıkla, denizcilikle ve demir yolu ile ilgili görevlileri, Maliye Bakanlığı vezneleri, işletici kuruluşlar ile yer hizmeti ve yan hizmet kuruluşlarının görevlilerinin yanı sıra özel güvenlik, Free Shop ve döviz büroları ile PTT görevlileri gibi birçok görevli bulunmaktadır.

Dolayısıyla bir hudut kapısının verimli çalışması tüm bu kuruluşların uyum içerisinde çalışmasına bağlıdır. Aradaki koordineyi de İl İdaresi Kanununun birinci maddesine dayanılarak çıkarılan Yönetmelik uyarınca Hudut Kapısı Mülki İdare Amirinin sağlaması gerekmektedir.

Sorunlara doğru çözümler bulunabilmesi, olayın doğru tahlil edilmesine bağlıdır Bu nedenle sorunun kaynağının doğru olarak ve zamanında tespit edilmesi önem arz etmektedir.

Bu amaçla kapılarda yaşanan sıkıntıların ve şikâyetlerin en aza indirilmesi için:

Hudut Kapısı Mülki idare Amirliklerince;

a) Hudut kapısının güvenliğinin, çalışma, tertip ve düzeninin sağlanmasında kurumlar arasında koordinasyon sağlandığı gibi, sunulan hizmetin kalitesinin de arttırılması için ilgili birimler nezdinde takip, kontrol ve yönlendirmelerde bulunulacaktır.

b) Hizmetin kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesi sağlanacaktır. İşlemlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini teminen kendi başkanlığında ilgili tüm kurumların yetkilileri veya temsilcileri ile düzenli toplantılar yapılarak iş ve işlemler gözden geçirilecektir.

c) Hudut kapılarında Türkçe ve İngilizce dillerine ilave olarak kara ve demir yolu hudut kapılarında sınır komşusu ülkenin dilinde yönlendirme levhaları konulmak suretiyle yolcuların bilgilendirilmesi ve müracaat yerlerine ulaşabilmeleri sağlanacaktır,

d) Fiziki yapıdan veya görev mahallerinin yerleşiminden kaynaklanan aksaklıklar imkân dahilinde mahallinde çözümlenecek, yapısal değişiklikler ve yenileme çalışmalarında bu durum göz önünde bulundurularak projelendirme aşamasında uygun çözüm yolları teklif ve takip edilecektir.

e) Görevlilerle doğrudan temas kuramayan veya kuramayacak durumda olanların dilek-istek ve şikâyetlerini yazılı olarak iletebilecekleri yazılı talep formlarının kolay ulaşılabilir yerlere konulması sağlanacak ve geri bildirimler titizlikle değerlendirilecektir.

f) Bakanlığı miza intikal etmeyip hudut kapılarımıza gelen şikâyetlerin çözümleriyle birlikte Bakanlığımıza aylık olarak iletilmesi sağlanacaktır

g) Özellikle yolcu yoğunluğu fazla olan hudut kapılarında, her birimden görevli personele kolayca ulaşılabilecek danışma birimleri kurulacaktır.

h) Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkelerinin dışında uzun süre bulunma ve yurda dönüşlerinde bunu “Ana vatana kavuşma” olarak görmeleri için, bu konudaki hassasiyetleri göz önünde bulundurularak bu vatandaşlarımıza en üst düzeyde ilgi ve kolaylık gösterilmesi sağlanacaktır.

i) Ülkemize gelen yabancı turistler, uyruklarına göre tabi oldukları vize umumi hükümlerinde belirtilen esasların ve Bakanlık talimatlarının dışında farklı ve keyfi muamelelere tabi tutulmayacaktır.

İl Emniyet Müdürlüklerince,

a) Hudut kapılarında personel görevlendirilirken, sakıncalı bir durumu tespit edilmediği sürece bu konuda eğitim almış ve/veya daha önce bu görevde çalışmış personel olmasına özen gösterilecektir.

b) Hudut kapısında görevli personele, çok zorunlu olmadıkça başka ek görevler verilmeyecektir.

c) Özellikle yolcu yoğunluğu olduğu zamanlarda tüm pasaport kontuarları çalışacak şekilde personel planlaması yapılacaktır.

d) Her bir yolcuya güler yüzle mukabele edilmesi ve karşılamanın mutlaka “Hoş geldiniz” uğurlamanın “Güle güle” veya “iyi yolculuklar” denilerek yapılması sağlanacaktır,

e) Yolcularla münasebette kesinlikle tartışma ortamı oluşturulmayacak, diğer yolcuların önünde tartışmaya girilmeyecek, kural, kesin kararlı ve vakur bir tavırla ifade edilecek, kurala uymayanlar hudut kapısı karakoluna davet edilerek sorunun orada çözümlenmesi sağlanacaktır.

f) Yolculara kesinlikle fevri muamelede bulunulmayacak, buna yeltenen görevli derhal mahalden uzaklaştırılacak, zor kullanmanın gerekli ve zorunlu olduğu hallerde 2559 sayılı kanun çerçevesinde işlem yapılacaktır.

g) Hudut kapısı Mülki idare Amirinin görevinde verim alınamayan veya zafiyet gösteren personelin geri çekilmesi taleplerinde derhal yerine yeni personel gönderilecektir.

h) Görevli personelin çalışma ve istirahat düzenlemesine dikkat edilerek yolcularla muhatap olan personelin kişisel problemlerini yolculara yansıtması önlenecektir.

i) Yolcuların giriş-çıkış işlemleri esnasında karşılaştıkları sorunlar ve yapılan şikâyetler mutlaka değerlendirmeye alınacak ve çözülmeye çalışılacaktır. Çözüm bulunamayan konular vakit geçirmeden ilgili makamlara intikal ettirilecektir.

j) Vatandaşlarımıza ve yabancılara rehberlik ve danışma konularında azami düzeyde yardımcı olunacaktır. Giriş ve çıkış işlemleri sırasında pasaport kontrol grup amirlerinin bizzat görevlilerin başında nezaret etmeleri sağlanacak, bunlar da sıralı amirlerce düzenli ve sık aralıklarla denetlenecektir.

k) Hudut kapılarında her birimin başında bir amir olacak ve giriş çıkış işlemleri ile ilgili hizmetlerde meydana gelen sorunların çözümü için mutlaka vatandaşla amir muhatap olacak ve sorunu çözücü yaklaşım sergileyecektir.

l) Personelin de ihtiyaç ve şikâyetleri değerlendirilecek, ancak bunların göreve yansıtılmaması konusunda gerekli tedbirler alınacaktır.

Eğitim faaliyetleri;

a) Yabancılar Hudut İltica Temel Eğitim ve Pasaport Sahteciliği konularında eğitim talepleri EGM Yabancılar Hudut İltica Dairesi Başkanlığına iletilecektir.

b) Hudut kapılarında çalıdan tüm personele “Polis Meslek Etiği” kursunun verilmesi sağlanacaktır.

c) Hizmet içi (görev başı) veya istirahat zamanlarında toplumla iletişim ve konusunda uzman psikologlarca davranış bilimleri ve biçimleri hakkında psikolojik destek eğitimleri verilecektir.

d) Ülkemizin Avrupa Birliğine uyum sürecinde yürütülen sınır polisinin eğitimi projesinden hudut kapılarında bizzat çalışan personelin azami derecede faydalanması sağlanacaktır

Gereğinin buna göre ifasını, konunun sıralı amirlerce takibini ve herhangi bir aksaklığa yol açılmaması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını arz ve rica ederim.

İdris Naim ŞAHİN

İçişleri Bakanı

DAĞITIM Gereği :

Hudut Kapısı Bulunan Valiliklere

Bilgi :

Dışişleri Bakanlığına

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına