İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ 2003-19
Dış Ticaret Müsteşarlığından: 04.09.2003 tarihli, 25219 sayılı R.G.
Önlemin Bitiş Tarihi 04.09.2008 Tebliğ 2007/18
BİRİNCİ KISIM
Genel Bilgi ve İşlemler
Soruşturma
Madde 1- Yerli üretici MKS Marmara Entegre Kimya Sanayii A.Ş. (MKS) tarafından yapılan başvuru üzerine, Ukrayna menşeli "pentaeritritol (pentaeritrit)" için 22/05/2003 tarih ve 25115 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2003/10 sayılı Tebliğ ile başlatılan damping soruşturması Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülerek tamamlanmıştır.
Kapsam
Madde 2- Bu Tebliğ; 4412 sayılı Kanunla değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri ile 02/05/2002 tarihli ve 24743 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliğe Ek Madde Eklenmesine Dair Yönetmelik çerçevesinde yürütülen damping soruşturması sonucunda alınan karara esas teşkil eden bilgi ve bulguları içermektedir.
Bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi
Madde 3- Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ürünün yerli üreticisine "yerli üretici soru formu", belirlenen ithalatçısına "ithalatçı soru formu" ve ilgili ülkedeki bilinen üretici/ihracatçısına "üretici-ihracatçı soru formu" gönderilmiştir.
Diğer taraftan, ilgili ülkede yerleşik diğer üretici-ihracatçılara iletilebilmesini teminen, söz konusu üretici-ihracatçı soru formunun bir örneği Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğine de gönderilmiştir.
Tarafların soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dahil 37 gün süre tanınmıştır.
Üretici-ihracatçı soru formu gönderilen Ukrayna'da yerleşik üretici-ihracatçı firmadan cevap alınamamıştır.
Yerli üretici MKS firması yerli üretici soru formuna usulüne uygun şekilde yanıt vermiştir. Söz konusu firma ayrıca, soruşturma süresi boyunca Müsteşarlık ile işbirliği içinde olmuş ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgi ve belgeleri temin etmiştir.
Soruşturma konusu maddenin ithalatını yaptığı tespit edilen ve kendisine soru formu gönderilen 1 ithalatçı firmadan ithalatçı soru formuna yanıt alınmıştır.
Yerinde doğrulama
Madde 4- Yönetmelik'in 21 inci maddesi çerçevesinde yerli üretici firmanın üretim ve idari tesislerinde yerinde doğrulama incelemesi yapılmıştır.
İlgili tarafların bilgilendirilmesi
Madde 5- Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ülkenin Ankara'daki Büyükelçiliğine ve bilinen üretici-ihracatçı firmaya şikayetin gizli olmayan metni ve soruşturma açılış Tebliği gönderilmiştir.
Yönetmeliğin 25 inci maddesi çerçevesinde, nihai karara esas teşkil eden nitelikteki bilgi ve bulguları içeren nihai bildirim, yerli üreticiye, soru formuna cevap veren ithalatçıya ve Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğine iletilmiştir.
Tarafların soruşturma boyunca ortaya koyduğu yazılı görüşlerden nesnel ve konuyla ilgili olanlar dikkate alınmış ve bunlara Tebliğ içinde yeri geldiğinde cevap verilmiştir.
Soruşturma dönemi
Madde 6- Damping belirlemesi için 01/01/2002-31/12/2002 tarihleri arası soruşturma dönemi (SD) olarak kabul edilmiştir. Zarar belirlemesinde de veri toplama ve analiz için 01/01/2000-31/12/2002 arasındaki dönem esas alınmıştır.
İKİNCİ KISIM
Soruşturma Konusu Ürün ve Benzer Ürün
Soruşturma konusu ürün
Madde 7- Soruşturma konusu ürün, 2905.42.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda (GTİP) yer alan pentaeritritoldur (pentaeritrit).
Pentaeritritol (CAS No: 115-77-5), bir polialkol olup kokusuz, beyaz kristalli, akıcı, nemden etkilenmeyen ve kolayca depolanan bir tozdur. Bir polialkol olması dolayısıyla özellikle değişik esterifikasyon reaksiyonları yapar. Pentaeritritol tehlikeli maddeler sınıfına dahil edilmemiş olup, zehirli de değildir. Erime noktası 261-263øC ve parlama noktası 260øC olup, suda kolayca erir (20øC'ta 6gr/100ml).
Pentaeritritolun en önemli kullanım alanı yağlıboya, lak ve cila üretiminde temel bir ara ürün olan alkid reçinesi imalatıdır. Ayrıca, motoryağlarında ve değişik plastik türlerinde ısıya ve dış şartlara karşı mukavemet artırıcı olarak kullanılmakta ve yanmaz boyalar ve diğer yanmaz malzeme imalatı ile ilaç sanayiinde de kullanım alanı bulabilmektedir.
Soruşturma konusu ürünle ilgili bu maddede belirtilen açıklamalar genel içerikli olup, uygulamaya esas olan GTİP ve karşılığı eşya tanımıdır.
Benzer ürün
Madde 8- Yönetmelik'in 4 üncü maddesi çerçevesinde soruşturma konusu ülkeden ithal edilen ürün ile yerli üretici tarafından üretilen ürünün benzer ürün olup olmadığı incelenmiştir. Anılan madde uyarınca benzer ürün, dampinge veya sübvansiyona konu mal ile aynı özellikleri taşıyan bir mal, böyle bir malın bulunmaması halinde ise benzer özellikleri taşıyan başka bir mal şeklinde tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, yerli ve ithal ürünlerin "benzer ürün" olup olmadığı hususu tespit edilirken, öncelikle aynı özelliklerin olup olmadığı, daha sonra da kullanım alanları veözellikleri itibariyle benzer olup olmadığı hususu incelenmiştir.
İthalatçı firma soru formuna cevabında, ithal ürünün kullanım alanının alkid reçine imalatı temel olmak üzere yerli ürüne nispeten sınırlı olduğunu, bunun da ithal ürün ile yerli ürünün teknik özelliklerinde birtakım farklılıklardan kaynaklandığını ifade etmiştir. İthal faturalarında, ürünün niteliğine ilişkin bir açıklama yer almazken, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi'nden alınan bir analiz raporu ile ithal ve yerli üründeki teknik hususlar karşılaştırmalı olarak bildirilmiştir. Ancak, söz konusu ürünün yaygın kullanım alanlarının aynı olması ithal ile yerli ürünlerin birbirlerinin yerine kullanılabilmesine imkan tanımaktadır.
Yukarıda yapılan açıklama ışığında, ithalatçı tarafından dile getirilen hususun, ithal ile yerli ürünün birbirlerinin yerine geçebilme özelliği açısından bir engel teşkil etmediği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, yapılan araştırmalar neticesinde, yerli üretici tarafından üretilen pentaeritritol ile soruşturma konusu ülkeden ithal edilen pentaeritritolun işlevsel özellikler, dağıtım kanalları, kullanıcıların algılaması ve kullanım alanları itibariyle benzer özelliklere sahip olduğu ve soruşturmaya konu ülkeden ithal edilen ürünün yerli üretim dalının ürünüyle doğrudan rekabet içinde olduğu, bu nedenle de benzer ürün olarak kabul edilebileceği anlaşılmıştır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Dampinge İlişkin Belirlemeler
Genel
Madde 9- Soruşturmanın özellikle damping belirlemesi açısından muhatabıolan Ukrayna'da yerleşik üretici/ihracatçıların işbirilğinde bulunmamasınedeniyle, normal değer ve ihraç fiyatının tespitinde Yönetmeliğin 26 ıncımaddesi hükümleri uyarınca başvuruda yer alan bilgiler de dahil olmak üzereeldeki mevcut veriler kullanılmıştır.
Normal değerin belirlenmesi
Madde 10- Normal değer belirlemesinde yerli üretici firma MKS'nin,rekabete açık Avrupa piyasasına dünya fiyatlarından ihracat yaptığı göz önünealınarak, SD'deki ağırlıklı ortalama birim FOB ihraç fiyatı normal değer içintemel alınmıştır.
İhraç fiyatı
Madde 11- İhraç fiyatı, ihracatçı firmanın Türkiye'ye satışlarında fiilenödenen fiyat esasında belirlenmiştir. Ukrayna'dan SD'de ithalat yapan ithalatçı firmadan temin edilen ithal faturaları kullanılmak sureti ile ihraç fiyatı belirlenmiştir.
Fiyat karşılaştırması ve damping marjı
Madde 12- Yönetmelik'in 11 inci maddesi hükmü çerçevesinde dampingmarjları, aynı ticari aşamada olmak üzere normal değer ile ihraç fiyatlarınınağırlıklı ortalamalarının karşılaştırılması suretiyle hesaplanmıştır.
İthalatçı firma pentaeritritol kimyevi maddesinin, içerdiğimonopentaeritritol oranına göre değişik saflık gruplarına ayrıldığını, ithalürünün, dahil olduğu sınıfın en düşük kalitesine sahip olduğunu iddiaetmiştir. Ancak, yapılan incelemeler sonucunda, ithal faturalarında, iddiaedilen kalite farklılığını gösteren bir ifadenin bulunmadığı, ithalatçı firmatarafından sunulan TÜBİTAK analiz raporunda yerli ürün ve ithal ürünün herikisinin de %96 monopentaeritritol ihtiva eden grup içinde yer aldığı, buhaliyle söz konusu ürünün temel kullanım alanının yerli üreticinin ürünü ileaynı olduğu tespit edildiğinden kaliteye ilişkin bir ayarlama yapılmamıştır.
Diğer taraftan, ithalat için nakil esnasında kağıt torbalarda dökülme,yırtılmadan kaynaklanan fire ortaya çıktığı için normal değerden fire için %3oranında düşülerek gerekli ayarlama yapılmıştır.
Buna göre, damping marjı nispi olarak CIF bedelin %158'i oranında, mutlakolarak ise 822 ABD Doları/Ton hesaplanmıştır.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Zarar ve Nedenselliğe İlişkin Belirlemeler
BİRİNCİ BÖLÜM
Dampingli İthalatın Gelişimi
Genel açıklama
Madde 13- Yönetmeliğin 17 nci maddesi çerçevesinde, soruşturma konusu ülkemenşeli ithalatın hacminde mutlak anlamda ya da Türkiye tüketimine oranlaönemli ölçüde bir artış olup olmadığı ile bu ithalatın iç piyasadaki benzermal fiyatları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Söz konusu incelemede Devletİstatistik Enstitüsü kayıtları esas alınmıştır.
Maddenin genel ithalatı
Madde 14- 2000 yılında 2.184.277 kilogram (kg) olan soruşturma konusupentaeritritol genel ithalatı, 2001 yılında 1.729.790 kg olarak gerçekleşmiş,SD'de ise 2.486.500 kg'ye yükselmiştir.
Maddenin soruşturma konusu ülkeden ithalatı
Madde 15- Soruşturma konusu pentaeritritolun Ukrayna'dan ithalatı 2000 yılında 4.973 kg iken, 2001 yılında 312.000 kg'ye ve SD'de de 918.000 kg'ye çıkmıştır.
Dampingli ithalatın tüketime göre artışı
Madde 16- Soruşturma konusu ürünün yurtiçi tüketimi, yerli üretici MKS firmasının yurtiçi satışları ile genel ithalatın toplanması suretiyle hesaplanmıştır.Bu çerçevede belirlenen toplam tüketim endeksi 2000 yılında 100 iken, 2001 yılında 70 ve SD'de 77 olarak gerçekleşmiştir. Dampingli ithalatın tüketim içindeki payı ise 2000 yılında %0,1 iken SD'de %14,5'e çıkmıştır.
Dampingli ithalatın fiyatlarının gelişimi
Madde 17- Ukrayna menşeli pentaeritritol ithalatının ağırlıklı ortalama birim fiyatı CIF bazda 2000 yılında 1,54 ABD Doları/Kg iken, 2001 yılında 0,55 ABD Doları/Kg'ye, SD'de ise 0,52 ABD Doları/Kg'ye düşmüştür.
Fiyat kırılması
Madde 18- Fiyat kırılması, ithal ürün fiyatlarının Türkiye piyasasında yerli üreticinin yurtiçi satış fiyatlarının yüzde olarak ne kadar altında kaldığını gösterir.
Ukrayna menşeli ithalatın gümrük vergisi ve masrafları dahil Türkiye piyasasına giriş fiyatları, yerli üretim dalının fabrika çıkış aşamasındaki satış fiyatları ile mukayese edilmiş ve dampingli ithalatın fiyatının yerli üretim dalının fiyatının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir. Buna göre Ukrayna menşeli pentaeritritol için SD'de fiyat kırılması nispi olarak CIF bedelin %134'ü oranında ve mutlak olarak 693 ABD Doları/Ton tutarında hesaplanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Yerli Üretim Dalının Durumu
Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri
Madde 19- Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin belirlenmesinde, MKS firmasının pentaeritritole ilişkin verileri esas alınmıştır.
Öte yandan, eğilimin sağlıklı bir şekilde incelenmesi amacıyla Türk Lirası bazındaki veriler için yıllık ortalama Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) kullanılarak enflasyondan arındırılmış reel değerler kullanılmıştır.
a) Üretim
Yerli üretim dalının pentaeritritol için 2000 yılında 100 olan üretim miktar endeksi, 2001 yılında 84'e düşmüş, SD'de ise ihracattaki artış ile bağlantılı olarak 147'ye çıkmıştır.
b) Satışlar
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan yurtiçi satış miktar endeksi 2001'de 67'ye, SD'de ise 63'e düşmüştür. Aynı dönemde 2000 yılında 100 olan satış hasılası müteakip yıllarda sırasıyla 114 ve 88 olarak gerçekleşmiştir.
c) Piyasa payı
Yerli üretim dalının yurtiçi pazar payı 2000 yılında %74 iken SD'de %61'e düşmüştür.
d) Kapasite Kullanımı
Yerli üretim dalının 2000 yılında %57 olan kapasite kullanım oranı, 2001 yılında %48 ve SD'de %83 olarak gerçekleşmiştir. İhracattaki artış sebebiyle üretim artışı sonucunda kapasite kullanımında da artış ortaya çıkmıştır.
e) Yurtiçi Fiyatlar
Yerli üreticinin ağırlıklı ortalama yurtiçi satış fiyatı 2000 yılında reel bazda 100 iken, 2001 yılında 169'a çıkmış, SD'de ise 140'a düşmüştür. Fiyatlarda görülen aşırı dalgalanmalar, hammaddelerin tamamına yakınının ithalat yolu ile temin edilmesi ve döviz kurundaki dalgalanmaların maliyetlere ve dolayısıyla da satış fiyatına yansımasından kaynaklanmaktadır.
f) Stoklar
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan stok miktar endeksi, 2001 yılında 25'e düşmüş, SD'de ise 90'a çıkmıştır.
g) İstihdam
Yerli üretim dalının pentaeritritolde 2000 yılında 100 olan idari personel ve işçi sayısı endeksi, 2001 yılında 94 ve SD'de 105 olarak gerçekleşmiştir.
h) Ücretler
Üretimde çalışan işçilerin aylık ücretleri 2000 ile SD arasında reel olarak 30 puan düşmüştür.
i) Verimlilik
Üretimde çalışan işçi başına verimlilik endeksi 2000 yılında 100 iken, 2001'de 89 ve SD'de 140 olarak gerçekleşmiştir.
j) Büyüme
Yerli üretim dalının aktif büyüklüğü reel olarak 2000 yılında 100 iken 2001 yılında 109, SD'de 134'e yükselmiştir.
k) Sermaye Artışı
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan öz sermayesi, 2001 yılında 109'a, SD'de ise 138'e çıkmıştır.
l) Nakit Akışı
Yerli üretim dalının faaliyetleri dolayısıyla yarattığı reel nakit akışı (Kar+amortisman) 2000 yılında 100 iken 2001 yılında 116'ya, SD'de de 185'e yükselmiştir.
m) Yatırımlardaki Artış
Yerli üretim dalının tevsi yatırımları olmamıştır. 2000 yılında 100 olan yenileme yatırımları, 2001 yılında 172, SD'de ise 199'a çıkmıştır.
n) Karlılık
Yerli üretim dalının 2000 yılında zarar olan karlılık seviyesi (-)100 alındığında, 2001 yılında 41'e ve SD'de de 71'e yükselmiştir.
Firma toplam karlılık endeksi ise 2000 yılında 100 iken 2001 yılında
183'e, SD'de 406'ya çıkmıştır.
o) Maliyetler
Yerli üretim dalının 2000 yılında reel olarak 100 olan ağırlıklı ortalama birim ticari maliyeti, 2001 yılında 127'ye yükselmiş, SD'de ise 100 olarak gerçekleşmiştir.
p) Yatırımların geri dönüş oranı
Yerli üretim dalının yatırım hasılatı (Kar/Öz kaynak) oranı 2000 yılında %11,53 iken 2001 yılında %19,34'e ve SD'de %34,05'e yükselmiştir.
r) Damping marjının büyüklüğü
Damping marjı, nispi olarak CIF bedelinin %158'i oranında ve mutlak olarak 822 ABD Doları/Ton bulunmuştur.
Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Madde 20- Soruşturmaya konu Ukrayna'nın önemli oranda damping yaptığı ve söz konusu üründe ithalat hacminin ihmal edilebilir düzeyin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Ukrayna'dan yapılan dampingli ithalatın gerek mutlak ve nispi olarak, gerekse bu ithalatın tüketime oranla önemli ölçüde arttığı, ayrıca bu ithalatın fiyatlarındaki düşüşün, özellikle SD'de, yerli üretim dalı üzerindeki ekonomik etkisi incelendiğinde yurtiçi satışlar, yurtiçi satış fiyatları, stoklar, pazar payı, işçi ücretlerine ilişkin göstergelerin olumsuz etkilendiği, damping marjının önemli oranlarda olması ve fiyat kırılması nedeniyle de karlılığın, bilhassa yurtiçi satışlara ilişkin karlılığın, firma toplam karlılığına nispeten olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Fiyat kırılmalarının yüksek oranlarda olduğu dikkate alındığında, yerli üretim dalının dampingli ithalat ile fiyat rekabetine girmesinin mümkün bulunmadığı tespit edilmiştir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Dampingli İthalat ile Zarar Arasındaki Nedensellik Bağı
Dampingli ithalatın etkisi
Madde 21- Zarar inceleme döneminde soruşturma konusu pentaeritritolde dampingli ithalatın, talep daralması yaşanan 2001 yılı da dahil olmak üzere, mutlak ve nispi olarak arttığı, dampingli ithalatın fiyatlarının düştüğü ve yerli üretim dalının fiyatlarının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir. Aynı dönemde yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde olumsuzluklar tespit edilmiştir. Dampingli ithalatın fiyatlarının yerli üretim dalının fiyatlarını kırması ve dampingli ithalattaki artış eğilimi ile yerli üretim dalında görülen olumsuz gelişmelerin eş zamanlı olarak ortaya çıkması nedeniyle dampingli ithalat ile yerli üretim dalı üzerinde oluşan zarar arasında illiyet bağlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Üçüncü ülkelerden ithalat
Madde 22- Üçüncü ülkelerden yapılan ithalatın 2000-SD arasındaki dönemde mutlak olarak %28 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Nispi olarak da üçüncü ülkelerden yapılan ithalat hacminin azalan bir eğilim izlediği gözlemlenmiştir.
Üçüncü ülkelerin pazar payı 2000-SD arasındaki dönemde %26'dan %25'e düşmüştür. Sonuç olarak Ukrayna, pazar payındaki artışının tamamına yakınını yerli üretimin pazar payından alarak gerçekleştirmiştir.
Diğer ülkelerin 2001 ve 2002 yıllarındaki birim ithalat fiyatları da Ukrayna kaynaklı ithalatın birim fiyatlarının oldukça üzerindedir.
Sonuç olarak, diğer ülkeler kaynaklı soruşturma konusu ithalat, gerek miktarı ve piyasa payındaki eğilim, gerekse fiyatları itibariyle bu aşamada yerli üretime zarar verebilecek boyutta görülmemektedir.
Diğer unsurların etkisi
Madde 23- 2001 yılında yaşanan talep daralması yerli üretim dalının satışlarında ve genel ithalat miktarında azalmaya yol açmıştır. Buna karşılık dampingli ithalatın talep daralmasının olduğu 2001 yılı da dahil olmak üzere ve tüketimde artışın görüldüğü SD'de artış gösterdiği, pazar payını sürekli artırdığı ve doğrudan yerli sanayinin pazar payı aleyhine genişlediği görülmüştür. Dampingli ithalatın fiyatlarının sürekli olarak düşmesi ve ithalatın da buna bağlı olarak sürekli artması ile pazar payının genişlemesi dikkate alındığında talep daralmasının, dampingli ithalatın yerli üretim dalına zarar verdiği ve nedensellik bağının mevcut olduğu gerçeğini değiştirmediği tespit edilmiştir.
İthalatçı firma, yerli üretici MKS firmasının soruşturma konusu ürünün Türkiye'deki tek üreticisi olduğunu, dolayısıyla da piyasadaki fiyat, arz, üretim ve dağıtım miktarı gibi ekonomik parametreleri belirleyebilme gücünü elinde tuttuğunu ve bu yetkisini kullanarak kötü fiyat politikası izlediğini iddia etmiştir. Ancak, söz konusu ürünün ithalatında %0-6,3 arasında düşük oranlarda gümrük vergisi uygulandığı, ithalatın serbest olduğu ve rekabetin yüksek olduğu bir ortamda satış fiyatının keyfi bir politika ile belirlenmesinin mümkün olmadığı, fiyatların dış fiyatlardan, özellikle de dampingli fiyatlardan doğrudan etkilendiği, pazarlama bölümünün bu alanda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlardan düzenli olarak temin edilen verileri takip ederek dikkate aldığı, yerli üretim dalı nezdinde yapılan yerinde doğrulama incelemesi sırasında belirlenmiştir. Bu belirlemeler sonucunda, pazar rekabete açık durumda olup, tekel konumunda olmayı doğuracak şartların bulunmadığı anlaşılmıştır.
Yapılan belirlemeler sonucunda yukarıda bahse konu hususların, dampingli ithalatın yerli üretim dalında zarara yol açtığı gerçeğini ortadan kaldırmadığı sonucuna varılmıştır.
Sonuç
Karar
Madde 24- Soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edildiğinden, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nun kararı ve Bakan'ın onayı ile aşağıda tanımı ve menşe ülkesi belirtilen eşyanın Türkiye'ye ithalatında karşısında belirtilen tutarda dampinge karşı vergi yürürlüğe konulmuştur.
GTİP | Madde Tanımı | Menşe Ülke | Dampinge Karşı |
|
|
| Vergi Tutarı |
|
|
| (ABD Doları/Ton) |
2905.42.00.00.00 | Pentaeritritol (pentaeritrit) | Ukrayna | 693 |
Uygulama
Madde 25- Gümrük idareleri Karar maddesinde gümrük tarife istatistik pozisyon numarası, tanımı ve menşe ülkesi belirtilen maddenin ithalatında karşısında gösterilen tutarda dampinge karşı vergiyi tahsil ederler.
Yürürlük
Madde 26- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 27- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.