Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

Genelge 2001-05 Posta Gümrük İşlemleri

T.C.

BAŞBAKANLIK

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.07.203-2875 27.02.2001

Konu : Posta Gümrük İşlemleri

Genelgeler 1

Tasarruflu Yazılar 1 2 3 4 5

GENELGE

2001/5

Müsteşarlığımıza intikal eden bilgilerden posta gümrük işlemlerinin sağlıklı olarak yürütülemediği ve bunun sonucunda karışıklık ve gecikmelere sebebiyet verildiği anlaşılmıştır. Bu bakımdan posta gümrük işlemleri yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir.

1. Türkiye Gümrük Bölgesine giren posta eşyasının posta idaresi tarafından mektup postası (kırmızı veya beyaz etiketli mektup ve turuncu-beyaz etiketli acele posta gönderileri) ve koliler olmak üzere tasnifinden sonra, mektup postasının ivedilikle posta idaresine teslimi sağlanacaktır.

2. Mektup postasının başka yer varışlı olması durumunda, bu eşya tamamen posta idaresinin kontrolünde olduğundan, gümrük idaresince herhangi bir belge aranmayacaktır.

3. Posta İşleme Merkezlerine getirilen mektup posta çuvallarının içinden koli çıkması halinde, durumdan haber olunan ilk posta idaresince, durum en yakın gümrük idaresine bildirilecek ve söz konusu eşyanın gümrük idaresine teslimi sağlanacaktır. Posta idaresince Posta İşleme Merkezlerinde açılıp tasnifi yapılan eşya, Gümrük Yönetmeliğinin 63 no.lu ekindeki[1] form ile posta gümrük idaresine (veya en yakın gümrük idaresine) bildirilecektir.

4. Mektup postası dışında kalan eşya transit rejimi hükümleri çerçevesinde gideceği yere sevk edilecektir. Bu durumda, her araç için ayrı bir transit beyannamesi düzenlenecektir Posta çuvalları mühürlü ise ayrıca taşıt aracı mühürlenmeyecektir.

Söz konusu eşyanın aynı il içerisindeki havalimanından Posta İşleme Merkezine Posta Teslim Bordrosu (CN-38 veya CN-41 ) ile posta idaresinin sorumluluğu altında sevk edilmesi mümkündür.

5. Varış gümrük idaresinde posta eşyasının muayenesinin yapılmasına karar verilmesi halinde, muayene mahallinde posta idaresi memurlarının da bulunması sağlanacaktır. Yapılan muayene sonucunda eşyanın;

a) Ticari mahiyette olmaması halinde uluslararası kabul görmüş belgeler (deklerasyon anduan vs.) 4458 sayılı Gümrük Kanununun 175 nci maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca beyanname hükmünde olduğundan, ayrıca beyanname aranmadan bu belgelere göre,

b) Ticari mahiyette olması durumunda ithalatında serbest dolaşıma giriş rejimi hükümleri gereğince gümrük beyannamesi ile,

Serbest dolaşıma girişine izin verilecektir.

Bilgi ve buna göre gereğini rica ederim.

DAĞITIM :

Tüm Merkez ve Taşra Teşkilatına

  1. Mer’i Yönetmelikte 72 no.lu ek olarak yer almıştır.