Belirli Ülkeler Menşeli Malların İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkında Karar
Karar No.95/7348 R.Gazete No.22438
Tarihi: 6.10.1995 R.G. Tarihi: 19.10.1995
29.05.2004 tarihli, 25476 sayılı R.G ile yayımlanan 2004-7305 sayılı BKK ile
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR.
22/10/1964 tarihli ve 6/3820 sayılı. 21/12/1972 tarihli ve 7/5476 saydı Bakanlar Kurulu kararları ile onaylanan anlaşmalar çerçevesinde hazırlanan ekli “Belirli Ülkeler Menşeli Malların İthalatında Gözetim ve Korunma önlemleri Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulması; 1415/1964 tarihli ve 474 sayılı Kanunun değişik 2 nci, 1917/1972 tarihli ve 1615 sayılı Kanunun değişik 19 uncu maddeleri ile 2976 sayılı Dış Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre.
Bakanlar Kurulu’nca 6/10/1995 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Madde 1 — Bu Karar, ülke yararının gerektirdiği durumlarda, belirli ülkeler menşeli malların ithalatında;
— Gözetim uygulamasına,
— İthalat miktarlarında meydana gelen mutlak veya nisbi artışların veya bu malların ithalatının gerçekleştiği şartların aynı veya doğrudan rakip mallar Üreten yerli üreticiler üzerinde ciddi zarar veya ciddi zarar tehdidi oluşturması halinde, bu zarar ve zarar tehdidini ortadan kaldırmak üzere, uluslararası yükümlülükler de dikkate alınarak, korunma önlemlerinin alınmasına,
ilişkin usul ve esasları kapsar. (01.11.1995 R.G. tarihli 95/7433 s. Kararla değiştirilen şekli)
Bu Karar Hükümleri, ikili Anlaşmalar. Protokoller veya Diğer Düzenlemeler Kapsamı Dışında, Belirli Ülkeler Menşeili Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma önlemleri Hakkındaki 95/68 16 sayılı Karar kapsamında yer alan tekstil ürünlerine uygulanmaz.
Tanımlar ve Kısaltmalar
Madde 2 — Bu Karar’da yer alan;
a) Bakanlık: Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlığı,
b) Müsteşarlık: Dış Ticaret Müsteşarlığını,
c) Genel Müdürlük : Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nü.
d) Kurul: 30/4/1995 tatili ve 95/6814 sayılı Kararda belirtilen İthalatta Gözetim ve Korunma önlemlerini Değerlendirme Kurulu”nu,
ifade eder.
Yetki
Madde 3 — (01.11.1995 R.G. tarihli 95/7433 s. Kararla değiştirilen şekli)
a) Bu Katar’da yer alan, gözetim ve korunma önlemlerini önermeye. uygulamaya, izlemeye ve ilgili mevzuat çerçevesinde uluslararası düzeyde görüşmeler yapmaya ve uzlaşma metinleri hazırlamaya. usulüne uygun olarak yürürlüğe konulan bu metin-teri uygulamaya ve bu Karar çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlara talimat vermeye,
b) İlgili mevzuat çerçevesinde, Avrupa Birliğinin bu Katar’da sözü edilen Ülkeler menşeli mal [ara uyguladığı Gözetim ve Korunma önlemlerinin ülkemiz tarafından da uygulanmasını teminen, usulüne uygun olarak Topluluk ile yapılan danışmalar sonucu üzerinde uzlaşmaya varılan hususlara ilişkin karar almaya,
Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilidir.
Kurul’un Görevleri
Madde 4— İthalatta Gözetim ve Korunma önlemlerini Değerlendirme Kurulunun bu Karar çerçevesinde görevleri şun1atdır~
z) Soruşturma açılıp açılmamasını kararlaştırmak,
b) Gerektiğinde soruşturma süresinin uzatılmasına karar vermek,
c) Soruşturma süresi içerisinde başvurunun geri çekilmesi durumunda soruşturmanın sürdürülmesi veya kapatılmasına karar vermek,
d) Soruşturma sonuçlarını değerlendirerek önlem alınıp alınmamasına karar vermek, önlem alınması halinde ilgili malın ithaline ilişkin esaslar ile miktar ve/veya değerleri tesbit etmek,
e) Acil durumlarda önlem alınması (01.11.1995 R.G. tarihli 95/7433 s. Kararla değiştirilen şekli)
f) Daha önce alınmış önlemlerin gözden geçirilmesine, devamına, değiştirilmesine veya kaldırılmasına, gerekli hallerde yürürlükteki önlemlerin süresinin uzatılmasına karar vermek.
g) Bu Karar çerçevesinde belirlenecek kotaların tahsisinde ithalatçılar adına düzenlenecek belgelerin teminata bağlanması gerektiği durumlarda, Müsteşarlıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) yapılacak teklifleri değerlendirmek.
Ciddi Zarar veya Ciddi Zarar Tehdidinin Tesbiti ve Değerlendirilmesi
Madde 5 — Ciddi zarar veya ciddi zarar tehdidinin tesbiti ve değerlendirilmesinde, ithalatın hacmi ve ithal fiyatı başta olmak üzere üretim, kapasite kullanımı, stoklar, satışlar, pazar payı, fiyatlar, karlar, yatırılan sermayenin geri dönüşü, nakit akışı, istihdam gibi ekonomik göstergelerdeki gelişmelerin aynı veya doğrudan rakip mallar Üreten yerli üreticiler üzerindeki etkisi dikkate alınır.
Gözetim ve Korunma önlemleri
Madde 6— a) Bir malın ithali, ülke menfaatleri gerektirdiği takdirde, Kurul tarafından gözetime tabi tutulabilir. Gözetimin amacı, bir malın ithalatındaki gelişmelerin izlenmesine yöneliktir.
b) Soruşturma sonucunda, bir malın ithalat miktarlarında meydana gelen artışların aynı veya doğrudan rakip malların yerli üreticileri üzerinde ciddi zarar veya ciddi zarar tehdidi oluşturduğunun belirlenmesi halinde, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülükler de dikkate alınarak, Kurul tarafından, ülke menfaatinin korunması amacıyla söz konusu ürünlerin ithalinde korunma önlemi uygulanmasına karar verilebilir.
Korunma önlemine konu bir malın ithali Müsteşarlığın iznine bağlanır. İzne tabi bir malın ithalatı miktar ve/veya değer sınırlaması yapılmak suretiyle kota uygulamasına tabi tutulabilir.
Madde 7 — Bir malın ciddi zarar veren veya ciddi zarar tehdidi oluşturan miktar veya şartlarda ithal edilmesi ve gecikmenin, telafisi güç zararlara yol açabileceği kritik durumlarda, Kurul tarafından, acil önlem alınabilir. Ancak, acil önleme başvurulması halinde de gerekli soruşturma sürdürülür veya kapatılır. (01.11.1995 R.G. tarihli 95/7433 s. Kararla değiştirilen şekli)
Teminat
Madde 8— Bu Karar çerçevesinde belirlenecek kotaların tahsisinde ithalatçılar adına düzenlenecek belgelerin teminata bağlanmasına, Kurulun Müsteşarlık (İthalat Genel Müdürlüğü) kanalıyla yapacağı teklif Üzerine, Bakanlar Kurulunca Karar verilebilir.
Teminat, ithalatçının Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) yapacağı kota tahsis başvurusu ekinde yer alan proforma faturada belirtilen döviz cinsi üzerinden, mal bedelinin Türk Lirası karşılığının % 1 (Yüzde bir)’i oranında Bankalarca tahsil edilir.
Müsteşarlık (İthalat Genel Müdürlüğü) tarafından kota tahsis edilen ithalatçılar adına düzenlenen ve kısmen veya tamamı kullanılmayan belgelerin, bu Karar çerçevesinde çıkarılacak Yönet.melik ile tesbit edilen süre içinde Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) iade edilmemesi halinde teminat. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre Yatırımları ve Döviz Kazandırıcı Hizmetleri Teşvik Fonu’na gelir kaydedilir.
Yayım
Madde 9 — Kurul’un soruşturma açılmasına, soruşturmanın kapatılmasına, önlem alınmasına ve mevcut önlemlere ilişkin kararları Resmi Gazete’de yayınlanır.
Madde 10 — Kurul’un çalışmasına ve bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Yaptırım
Madde 11 — Bu Kam ile Karara dayanılarak çıkarılacak yönetmelikler çerçevesinde alınacak taahhütnamelere aykırı davrananlar ile bu Karara aykırı hareket edenler ve ithalat işlemlerinde sahte belge kullananlar veya ithalat işlemlerine esas olan belgelerde tahrifat yapanlar hakkında, ilgili Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, uygulanacak yaptırımlar ve gerekli hallerde alınacak taahhütnamelerde belirtilen meblağın Yatırımları ve Döviz Kazandırıcı Hizmetleri Teşvik Fonu’na gelir kaydettirilmesine ait esaslar yönetmelikle tesbit edilir.
Yürürlük
Madde 12— Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 13—Bu Katan Başbakan yürütür.