Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ 2008-09

İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

(TEBLİĞ NO: 2008/9)

Dış Ticaret Müsteşarlığından: 13.02.2008 tarih ve 26786 sayılı R.G.

509

2009/12 Tebliği ile Kesin Önlem Konulduğundan YÜRÜRLÜĞÜ KALMAMIŞTIR

Başvuru
MADDE 1 – (1) 4412 sayılı Kanun ile değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar (Karar) ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde, yerli üretici Depar Deri Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan ve diğer yerli üreticiler Doğuş Suni Deri Kösele Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Flokser Tekstil San. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenen başvuruda; Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli “koagüle suni deri”nin Türkiye’ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bu durumun yerli sanayiye zarar verdiği iddia edilmektedir.
Başvuru konusu madde

MADDE 2 – (1) Başvuru konusu madde, 5603.14 gümrük tarife pozisyonunda yer alan “koagüle suni deri”dir. Söz konusu ürün, Gümrük Tarife Cetveli’nde dokunmamış mensucat (emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş olsun olmasın) olarak yapılan sınıflandırma içinde yer almaktadır.

(2) Suni deri sektörü genel olarak, poliüretan suni deri (poliüretan emdirilmiş sıvanmış kaplanmış ve/veya lamine edilmiş), PVC  suni deri ve suni süet deri olarak üçe ayrılmaktadır. Şikayete konu olan koagüle suni deri, dokunmamış mensucatın üzerine poliüretan emdirme, sıvama ve  kaplanması suretiyle elde edilen suni derilerdir.

(3) Bu ürün, nefes alabilirlik, yumuşaklık, teknik değerler ve görünüm bakımından doğal deriye çok yakın özellikler taşımaktadır. Görünüm ve yapı olarak tabii deriye çok yakın özelliklere sahip olan suni deriler ayakkabı sanayinde ayakkabı sayası olarak, saraciye sektöründe çanta ve valiz imalinde; mobilya, otomotiv, matbaa, aksesuar ve promosyon ürünleri sektörlerinde döşeme malzemesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bunun yanında, ince ve yumuşak koagülelerle imal edilen derilerin hazır giyim sanayinde kullanımı da giderek artmaktadır.

(4) Koagüle suni deri üretiminde, öncelikle üretilecek ürüne uygun formülasyonda karışım kazanlarda hazırlanmakta ve yine üretilecek ürünün kalitesi ve kullanım yerine göre uygun dokunmuş veya dokunmamış (nonwoven) vb. mensucat seçilmektedir.

(5) Koagüle makinesinde bu taşıyıcı zeminlerin üzerine hazırlanan karışım sıvama emdirme ve kaplama daldırma  yöntemleri ile temas ettirilmekte, sonrasında üzeri hamurlu taşıyıcı zemin koagüle banyosuna alınarak, burada hamurun taşıyıcı zemin üzerinde pıhtılaşması sağlanmaktadır.

(6) Sonraki aşamada, pıhtılaşma ile oluşan cildin yıkama banyolarında iyice yıkanarak içerdiği solventten arınması söz konusudur. Ürün kuruduktan sonra koagüle suni deri elde edilmiş olur. İstenen görünümü ve tuşeyi elde etmek için çeşitli proseslerden geçmektedir. Bu prosesler; zımpara, gofraj, laminasyon, desen baskı, boyama, tamburlama, sıvama, kaplama, tekrar poliüretan kaplama prosesi olabilmektedir. Koagüle suni deri bu proseslerden birinde işlem görebileceği gibi bir kaçında da değişik sıralama ile işlem görebilir.

(7) Bahse konu gümrük tarife pozisyonu, yalnızca bilgi amaçlı verilmiş olup, bağlayıcı değildir.

Başvurunun temsil niteliği

MADDE 3 – (1) Başvuru aşamasında sunulan delillerden, şikâyetçi ve destekleyici firmaların Yönetmelik’in 20 nci maddesi çerçevesinde yerli üretim dalını temsil yeteneğini haiz oldukları anlaşılmıştır.

Damping iddiası

MADDE 4 – (1) ÇHC’nin piyasa ekonomisi uygulamayan bir ülke olarak değerlendirilmesi nedeniyle, Yönetmelik’in 7 nci maddesi uyarınca şikâyet konusu malın Türkiye’deki üretim maliyetine makul bir kâr oranı eklenmek suretiyle hesaplanan oluşturulmuş değer, normal değer olarak alınmıştır. Normal değer fabrika çıkış aşamasında tespit edilmiştir.

(2) Bu kapsamda, bulunan oluşturulmuş normal değer ihraç faturası tarihindeki döviz kuru üzerinden ihraç işleminde kullanılan döviz türüne çevrilerek ihraç fatura tarihindeki oluşturulmuş normal değer belirlenmiştir.

(3) Normal değer ile ihraç fiyatının aynı ticari aşamada karşılaştırılmasını teminen FOB ihraç fiyatı ihracatçıların lehine olmak üzere, fabrika çıkış aşaması fiyat olarak kabul edilmiştir.

(4) Normal değer ile Türkiye’ye ihraç fiyatının mümkün olduğu ölçüde aynı ticari aşamada (fabrika çıkış aşaması) karşılaştırılması yoluyla hesaplanan damping marjının şikayete konu ÇHC için önemli oranda olduğu görülmüştür.

Zarar ve nedensellik iddiası

MADDE 5 – (1) Şikayet konusu ÇHC’nden yapılan ithalat özellikle 2007 yılının ilk altı aylık döneminde önemli oranda artış göstermiştir. 2004-2006 yılları arasında pazarın yaklaşık olarak aynı kalmasına, 2007 yılının ilk yarısında ise kayda değer büyümesine rağmen yerli sanayinin gerek üretiminin gerekse iç piyasa satışlarının gerilediği ve büyüyen pazardan yararlanamadığı ve bunun sonucu olarak yerli üretimin pazar payının önemli oranda azaldığı, buna karşın ÇHC’nin pazar payının arttığı tespit edilmiştir.  

(2) Şikayete konu ÇHC menşeli ithal fiyatlarının, yerli sanayinin fiyatlarının önemli ölçüde altında kaldığı ve yerli üreticinin fiyatlarını 2007 yılında önemli oranda kırdığı tespit edilmiştir.

(3) Yerli sanayinin satış fiyatlarındaki önemli fiyat baskısı ve satışların azalmasının sonucu olarak özellikle ÇHC menşeli ithalattaki kayda değer artışa paralel üretim, pazar payı, kârlılık gibi ekonomik göstergelerinde bozulmalar olduğu tespit edilmiştir.

(4) Başvuru aşamasında sunulan deliller ve ithalata ilişkin resmi istatistikler esas alınarak yapılan tespitler ışığında, şikâyete konu ÇHC menşeli, dampingli olduğu iddia edilen ithalatın yerli sanayinin ekonomik göstergelerinde olumsuzluklara yol açtığı değerlendirilmiştir.

Karar ve işlemler

MADDE 6 – (1) Yapılan inceleme sonucunda; başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nca 22/01/2008 tarihinde ÇHC menşeli söz konusu madde için, Yönetmelik’in 20 nci maddesi çerçevesinde dampinge karşı soruşturma açılmasına karar verilmiştir.

(2) Soruşturma, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecektir.

Piyasa ekonomisinin uygulandığı üçüncü ülkenin seçimi 

MADDE 7 – (1) Yönetmelik’in 7 nci maddesi hükümleri çerçevesinde, bu aşamada ÇHC için serbest piyasa ekonomisi uygulayan emsal ülke olarak Türkiye’nin seçilmesi düşünülmektedir.

(2) Ancak, ÇHC’de yerleşik soruşturmaya konu üretici veya üreticilerin soruşturma konusu ürünün üretiminde ve satışında Yönetmelik Ek Madde 1’deki ölçütler çerçevesinde piyasa ekonomisi koşullarının geçerli olduğunu Tebliğ’in 9 uncu maddesinde belirtilen süre içinde yeterli deliller ile ispat etmeleri halinde, bu üretici veya üreticiler için normal değerin tespitinde Yönetmelik’in 5 inci maddesi uygulanır.

Soru formu ve bilgilerin toplanması

MADDE 8 – (1) Soruşturma için gerekli bilgilerin temini amacıyla, söz konusu maddenin yerli üreticilerine, bilinen ithalatçılarına ve söz konusu ülkede yerleşik üretici/ihracatçılarına soru formları gönderilecektir. Söz konusu tarafların, soru formu dağıtım listesinde yer alıp almadıklarını öğrenmek üzere DTM İthalat Genel Müdürlüğü ile temasa geçerek bilgi almaları gerekmektedir. Anılan listede yer almadığını öğrenen veya makûl bir süre içinde soru formunu alamayan tarafların bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 15 gün içinde yazılı olarak soru formu talebinde bulunmaları halinde kendilerine soru formu gönderilecektir.

(2) Ayrıca, ilgili ülkedeki üretici ve ihracatçılara iletilmesini kolaylaştırmak ve çabuklaştırmak amacıyla ÇHC’nin Türkiye’deki resmi temsilciliğine de soru formu gönderilecektir.

Süreler

MADDE 9 – (1) Soru formunu cevaplandırma süresi, formun gönderildiği tarihten itibaren posta süresi dahil 37 gündür. Tebliğ’in 8 nci maddesinde belirtilen, sonradan soru formu talebinde bulunan taraflar ise bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren işleyecek 37 günlük süre ile bağlıdırlar. 

(2) Soru formunda talep edilen bilgi ve belgelerin haricinde soruşturmayla ilgili olduğu düşünülen diğer bilgi, belge ve görüşlerin dikkate alınabilmesi için; söz konusu bilgi, belge ve görüşlerin, bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren en geç 37 gün içinde Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne yazılı olarak ulaştırılması gerekmektedir.

(3) Soruşturmanın sonucundan etkilenebileceklerini iddia eden, ancak bu Tebliğ’in 8 nci maddesi kapsamına girmeyen diğer ilgili tarafların da (ürünü girdi olarak kullanan işletmeler, bunların meslek kuruluşları, tüketici dernekleri, üretim dalındaki işçi veya işveren sendikaları, vb.) görüşlerini bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 37 gün içinde yazılı olarak DTM İthalat Genel Müdürlüğü’ne bildirmeleri gerekmektedir.

İşbirliğine gelinmemesi

MADDE 10 – (1) Yönetmelik’in 26 ncı maddesinde belirtildiği üzere, taraflardan birinin belirtilen süreler içinde gerekli bilgiyi sağlamaması veya yanlış bilgi vermesi ya da bilgi vermeyi reddetmesi veya soruşturmayı engellediğinin anlaşılması halinde soruşturmaya ilişkin karar, -olumlu veya olumsuz- mevcut verilere göre alınacaktır.

Geçici önlem alınması, vergilerin geriye dönük uygulanması

MADDE 11 – (1) Karar’ın ilgili maddeleri uyarınca, soruşturma süresince geçici önlem uygulanması kararlaştırılabilir ve söz konusu geçici önlem veya kesin önlem geriye dönük olarak uygulanabilir.

(2) Önlemlerin uygulanmasında başlamış işlem kavramı ve istisnası bulunmamaktadır.

Yetkili merci ve adresi

MADDE 12 – (1) Soruşturmayla ilgili bilgi ve belgeler ile görüşlerin aşağıda belirtilen yetkili mercie iletilmesi gerekmektedir:

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı

İthalat Genel Müdürlüğü

Damping ve Sübvansiyon Araştırma Dairesi

İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek/ANKARA

Tel: +90-312-204 77 22 / 212 87 52

Faks:+90-312-212 87 65 veya 212 87 11

E-posta: baskins@dtm.gov.tr

Soruşturmanın başlangıç tarihi

MADDE 13 – (1) Soruşturma, bu Tebliğ’in yayımı tarihinde başlamış kabul edilir.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı bulunduğu Bakan yürütür.