Dış Ticaret Müsteşarlığından:04.12.2007 tarih ve 26720 sayılı R.G.
483
2008/41 Tebliğ ile Kesin önlem başlatıldığından YÜRÜRLÜĞÜ KALMAMIŞTIR
Madde 1- (1) 4412 sayılı Kanun ile değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar (Karar) ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde, yerli üretici Korteks Mensucat San. ve Tic. A.Ş. (Korteks) ile Sönmez Filament Sentetik İplik ve Elyaf Sanayi A.Ş. (Sönmez) adına Suni ve Sentetik İplik Üreticileri Birliği’nce (SUSEB) yapılan ve diğer yerli üreticiler Advansa Suni ve Sentetik Elyaf Sanayii A.Ş., Nergis Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Sifaş Sentetik İplik Fabrikaları A.Ş ve Polyteks Tekstil A.Ş. tarafından da desteklenen başvuruda; Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Endonezya, Malezya ve Tayland menşeli “poliesterlerden tekstürize iplikler”in Türkiye’ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bu durumun yerli sanayiye zarar verdiği iddia edilmektedir.
(2) Tekstürize etmek, doğal lif özelliğini kazandırıcı her türlü işleme verilen addır. Tekstürize iplikler, filamentler boyunca sabit kıvrımlar, lüleler, ilmekler veya başka ince bükümler elde etmek için işlenmiş, esneklik, hacim, nem alma ve örme kabiliyetleri yükseltilmiş, ısıyla şekillenebilme özellikleri çeşitli mekanik tesirlerle kalıcı ve belirli olarak değişikliğe uğratılmış ipliklerdir. Tekstürize iplik ihtiva eden kumaşların dolgunluğu, nemi emme kabiliyeti, daha iyi ısı yalıtkanlığı özelliği ve daha sıcak tutumu vardır. Bazı çeşitleri aynı zamanda üretildikleri kumaşlara uzama özellikleri de verirler.
(3) Söz konusu ürün, genel olarak erkek ve bayan giyim, dekoratif kumaşlar, ev tekstili (perde, nevresim, havlu, bornoz, halı, tül) ile endüstriyel alanlarda (yelken bezi, araba lastiği bezi, dolgu elyafı vb.) kullanılır. İç giyim ve geceliklerin yanında hafif ve ince kumaşlarda (vual gibi), kalıcı ütü isteyen giysilerde, örgü dış giyim ve takım elbiselerde yün ile karıştırılarak, yağmurluk ve gömleklik kumaşlarda pamukla karıştırılarak ve eşofman üretiminde kullanılmaktadır.
(4) Bahse konu gümrük tarife pozisyonu, yalnızca bilgi amaçlı verilmiş olup, bağlayıcı değildir.
Madde 3- (1) Başvuru aşamasında sunulan delillerden, şikâyetçi ve destekleyici firmaların Yönetmelik’in 20 nci maddesi çerçevesinde yerli üretim dalını temsil yeteneğini haiz oldukları anlaşılmıştır.
Damping iddiası
Madde 4- (1) ÇHC’nin piyasa ekonomisi uygulamayan bir ülke olarak değerlendirilmesi nedeniyle, Yönetmelik’in 7 nci maddesi uyarınca şikâyet konusu malın Türkiye’deki üretim maliyetine makul bir kâr miktarı eklenmek suretiyle hesaplanan oluşturulmuş değer, normal değer olarak alınmıştır. Normal değer fabrika çıkış aşamasında tespit edilmiştir.
(2) Endonezya, Malezya ve Tayland için normal değerin tespitinde, söz konusu ülkelerde tüketime konu olan benzer mal için normal ticari işlemler sonucunda fiilen ödenmiş veya ödenmesi gereken karşılaştırılabilir iç piyasa satış fiyatları temin edilemediğinden, anılan ülkeler için normal değer oluşturulmuş normal değer yöntemi ile tespit edilmiştir.
(3) Şikayete konu ÇHC, Endonezya, Malezya ve Tayland için ihraç faturalarında belirtilen ürün tipine ilişkin yerli sanayinin sağladığı üretim maliyeti verilerine makul kâr oranının eklenmesi suretiyle bulunan oluşturulmuş normal değerler kullanılmıştır.
(4) Bu kapsamda, bulunan oluşturulmuş normal değerler ihraç faturası tarihindeki döviz kuru üzerinden ihraç işleminde kullanılan döviz türüne çevrilerek ihraç fatura tarihindeki oluşturulmuş normal değerler belirlenmiştir.
(5) Bütün ülkeler için ihraç fiyatlarının tespitinde ise Türkiye’ye ihraç fiyatlarına ilişkin faturalar kullanılmıştır.
(6) Normal değerler ile ihraç fiyatlarının aynı ticari aşamada karşılaştırılmasını teminen CIF ihraç fiyatları, fatura üzerinde belirtilen sigorta ve navlun gideri düşülerek FOB aşamasına getirilmiştir. Hesaplanan FOB değerler, ihracatçıların lehine olmak üzere, fabrika çıkış aşaması fiyatlar olarak kabul edilmiştir.
(7) Normal değerler ile Türkiye’ye ihraç fiyatlarının karşılaştırılması, mümkün olduğu ölçüde aynı ticari aşamada (fabrika çıkış aşaması) yapılmıştır. Bu şekilde hesaplanan damping marjlarının şikayete konu tüm ülkeler için önemli oranda olduğu görülmüştür.
Madde 5- (1) Şikayet konusu ülkelerin her birinden yapılan ithalatın toplam ithalat içerisindeki payı 2004-2007(01-06) döneminde önemli oranda artış göstermiştir. Aynı dönemde, pazardaki büyümeye rağmen, yerli sanayinin iç piyasa satışlarının gerilediği, yerli sanayinin büyüyen pazardan yararlanamadığı ve bunun sonucu olarak yerli üretimin pazar payının önemli oranda azaldığı, bu pazar payının ise tamamen şikayete konu ülkeler tarafından ele geçirildiği tespit edilmiştir.
(2) Şikayete konu ülkeler menşeli ithal fiyatlarının, yerli sanayinin fiyatlarının önemli ölçüde altında kaldığı ve yerli üreticinin fiyatlarını 2007 yılında önemli oranda kırdığı tespit edilmiştir.
(3) Yerli sanayinin sınai ve ticari maliyetlerindeki az da olsa reel gerilemeye rağmen, satış fiyatlarındaki önemli fiyat baskısı ve satışların azalmasının sonucu olarak özellikle şikayete konu ülkeler menşeli ithalattaki kayda değer artışa paralel üretim, pazar payı, kapasite, kapasite kullanım oranı, kârlılık gibi ekonomik göstergelerinde bozulmalar olduğu tespit edilmiştir.
(4) Bu tespitler ışığında; başvuru aşamasında sunulan delillerden, şikayet konusu ülkeler menşeli dampingli olduğu iddia edilen ithalatın yerli sanayinin ekonomik göstergelerinde olumsuzluklara yol açtığı anlaşılmıştır.
Madde 6- (1) Yapılan inceleme sonucunda; başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nca 22/11/2007 tarihinde ÇHC, Endonezya, Malezya ve Tayland menşeli söz konusu madde için, Yönetmelik’in 20 nci maddesi çerçevesinde dampinge karşı soruşturma açılmasına karar verilmiştir.
(2) Soruşturma, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecektir.
Madde 8- (1) Soruşturma için gerekli bilgilerin temini amacıyla, söz konusu maddenin yerli üreticilerine, bilinen ithalatçılarına ve yabancı üretici/ihracatçılarına soru formları gönderilecektir. Söz konusu tarafların, soru formu dağıtım listesinde yer alıp almadıklarını öğrenmek üzere DTM İthalat Genel Müdürlüğü ile temasa geçerek bilgi almaları gerekmektedir. Anılan listede yer almadığını öğrenen veya makûl bir süre içinde soru formunu alamayan tarafların bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 15 gün içinde yazılı olarak soru formu talebinde bulunmaları halinde kendilerine soru formu gönderilecektir.
(2) Ayrıca, ilgili ülkedeki üretici ve ihracatçılara iletilmesini kolaylaştırmak ve çabuklaştırmak amacıyla soruşturmaya konu ülkelerin Türkiye’deki resmi temsilciliklerine de soru formu gönderilecektir.
Madde 9- (1) Soru formunu cevaplandırma süresi, formun gönderildiği tarihten itibaren posta süresi dahil 37 gündür. Tebliğ’in 7 nci maddesinde belirtilen, sonradan soru formu talebinde bulunan taraflar ise, bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren işleyecek 37 günlük süre ile bağlıdırlar.
(2) Soruşturmayla ilgili olduğu düşünülen diğer bilgi, belge ve görüşlerin dikkate alınabilmesi için, söz konusu bilgi, belge ve görüşlerin, bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren en geç 37 gün içinde DTM İthalat Genel Müdürlüğü’ne yazılı olarak ulaştırılması gerekmektedir.
(3) Soruşturmanın sonucundan etkilenebileceklerini iddia eden, ancak bu Tebliğ’in 7 nci maddesi kapsamına girmeyen diğer ilgili tarafların da (ürünü girdi olarak kullanan işletmeler, bunların meslek kuruluşları, tüketici dernekleri, üretim dalındaki işçi veya işveren sendikaları, vb.) görüşlerini bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 37 gün içinde yazılı olarak DTM İthalat Genel Müdürlüğü’ne bildirmeleri gerekmektedir.
Madde 10- (1) Yönetmelik’in 26 ncı maddesinde belirtildiği üzere, taraflardan birinin belirtilen süreler içinde gerekli bilgiyi sağlamaması veya yanlış bilgi vermesi ya da bilgi vermeyi reddetmesi veya soruşturmayı engellediğinin anlaşılması halinde soruşturmaya ilişkin karar, -olumlu veya olumsuz- mevcut verilere göre alınacaktır.
Madde 11- (1) Karar’ın ilgili maddeleri uyarınca, soruşturma süresince geçici önlem uygulanması kararlaştırılabilir ve söz konusu geçici önlem veya kesin önlem geriye dönük olarak uygulanabilir.
(2) Önlemlerin uygulanmasında başlamış işlem kavramı ve istisnası bulunmamaktadır.
Yetkili merci ve adresi
Madde 12- (1) Soruşturmayla ilgili bilgi ve belgeler ile görüşlerin aşağıda belirtilen yetkili mercie iletilmesi gerekmektedir:
Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü
Damping ve Sübvansiyon Araştırma Dairesi
İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek/ANKARA
Tel: +90-312-204 77 22 / 212 87 52
Faks:+90-312-212 87 65 veya 212 87 11
E-posta:baskins@dtm.gov.tr
Madde 13- (1) Soruşturma, bu Tebliğ’in yayımı tarihinde başlamış kabul edilir.
Madde 14- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 15- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı bulunduğu Bakan yürütür.