Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ 2003-7

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ 2003-7

Dış Ticaret Müsteşarlığından: 30.04.2003 tarihli, 25094 sayılı R.G.

107Tasarruflu Yazılar 1 2

2008/15 Tebliğ ile Gözden Geçirme soruşturması açılmış olup, sonuçlanana kadar önlem devam edecektir.

Sonuç Karar – Madde 24

2009/30 Sayılı Tebliğ ile Dampinge Karşı Vergi uygulamasının devamına karar verilmiştir

BİRİNCİ KISIM

Genel Bilgi ve İşlemler

Soruşturma

Madde 1- Yerli üretici Anlaş Anadolu Lastik San. ve Tic.A.Ş. (Anlaş) tarafından yapılan başvuru üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Tayland menşeli "motosiklet iç ve dış lastikleri" için 18/09/2002 tarih ve 24880 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/10 sayılı Tebliğ ile başlatılan damping soruşturması Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmüş ve tamamlanmıştır.

Kapsam

Madde 2- Bu Tebliğ, 4412 sayılı Kanunla değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri ile 02/05/2002 tarihli ve 24743 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliğe Ek Madde Eklenmesine Dair Yönetmelik çerçevesinde yürütülen damping soruşturmasının sonuçlarını içermektedir.

Bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi

Madde 3- Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ürünün yerli üreticisine "yerli üretici soru formu", belirlenen ithalatçılarına "ithalatçı soru formu" ve ilgili ülkelerdeki bilinen üretici/ihracatçılarına "üretici-ihracatçı soru formu" gönderilmiştir.

Diğer taraftan, ilgili ülkelerde yerleşik diğer üretici-ihracatçılara iletilebilmesini teminen, üretici-ihracatçı soru formunun birer örneği soruşturmaya taraf olan ülkelerin Ankara Büyükelçiliklerine de gönderilmiştir.

Taraflara soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dahil 37 gün süre tanınmıştır.

Soru formu gönderilen ÇHC ve Tayland'da yerleşik firmalardan verilen süre içerisinde cevap alınamamıştır.

Yerli üretici Anlaş firması soru formlarına usulüne uygun şekilde yanıt vermiştir. Söz konusu firma ayrıca, soruşturma süresi boyunca Müsteşarlık ile işbirliği içinde olmuş ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgileri temin etmiştir.

Soruşturma dönemi ve bir önceki mali yılda ÇHC ve Tayland'dan soruşturma konusu motosiklet iç ve dış lastiklerini ithal ettiği belirlenen 14 ithalatçı firmaya ithalatçı soru formu gönderilmiştir. Kendilerine soru formu gönderilen 9 firmadan yanıt alınmıştır ve soru formlarına cevap verenlerin görüşleri değerlendirilmiştir.

2002/10 sayılı açılış Tebliğ'inde de belirtildiği üzere, ÇHC'nin piyasa ekonomisi uygulamayan ülke olarak değerlendirilmesi nedeniyle, normal değer belirlemesinde emsal ülke olarak Tayland'ın alınacağı duyurulmuştur. Ancak, ÇHC'de yerleşik üretici- ihracatçıların serbest piyasa ekonomisi içerisinde faaliyet gösterdiklerini ispat etmelerine olanak sağlayan ek bir soru formu da mevzuat hükümleri çerçevesinde gönderilmiştir.

Yerinde doğrulama soruşturmaları

Madde 4- Yönetmelik'in 21 inci maddesi çerçevesinde yerli üretici Anlaş firmasının Düzce'deki üretim ve İstanbul'daki idari tesislerinde yerinde doğrulama incelemesi yapılmıştır.

İlgili tarafların bilgilendirilmesi ve dinlenmesi

Madde 5- Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ülkelerin Ankara'daki Büyükelçiliklerine ve bilinen üretici-ihracatçı firmalara şikayetin gizli olmayan metni ve soruşturma açılış Tebliği gönderilmiştir.

Yönetmelik'in 24 üncü maddesi çerçevesinde, ilgili tarafların görüşlerini karşılıklı olarak iletebilmesi amacıyla yerli üretici ve ithalatçıların katılımıyla 10/12/2002 tarihinde kamu dinleme toplantısı düzenlenmiştir.

Taraflara soruşturma boyunca, soruşturma ile ilgili görüşlerini ve bu görüşlerle ilgili belgeleri sunma imkanı verilmiş ve söz konusu görüşler ile belgeler değerlendirilmiştir. Bunlara ilişkin hususlara Tebliğ içerisinde yeri geldiğince değinilmiştir.

Yönetmeliğin 25 inci maddesi çerçevesinde, nihai karara esas teşkil edecek nitelikteki bilgi ve bulguları içeren "Nihai Bildirim", yerli üreticiye, soru formuna cevap veren ithalatçılara ve soruşturmaya konu ülkelerin Ankara'daki Büyükelçiliklerine iletilmiştir.

Kendisine nihai bildirim gönderilen ithalatçılardan yalnızca Ebsat Lastik ve Yedek Parça Tic.Ltd.Şti. (Ebsat) görüşlerini bildirmiştir. Söz konusu firma, üretici-ihracatçı firmalara gönderilen soru formunun içeriğinin karmaşık olduğunu ve şirkete ilişkin gizli bilgilerin sorgulandığını ifade etmiştir. Ancak, soru formu damping belirlemesinde temel teşkil eden iç piyasa satışları, ihracat satışları ve maliyetlere ilişkin verileri sorgulamaktadır. ÇHC için de üretici-ihracatçı firmaların piyasa ekonomisi içerisinde faaliyet gösterdiklerini ispatlayabilmelerine yönelik ek bir bölüm bulunmaktadır.

Soruşturma dönemi

Madde 6- Damping belirlemesi için 01/01/2002 - 30/09/2002 tarihleri arası soruşturma dönemi olarak kabul edilmiştir. Zarar belirlemesinde de veri toplama ve analiz için 01/01/1999 - 30/09/2002 arasındaki dönem esas alınmıştır.

İKİNCİ KISIM

Soruşturma Konusu Ürün ve Benzer Ürün

Soruşturma konusu ürün

Madde 7- Soruşturma konusu ürün 4011.40 gümrük tarife pozisyonunda (GTP)yer alan "motosikletlerde kullanılan kauçuktan yeni dış lastikler" ile 4013.90.10.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda (GTİP) yer alan "motosikletlerde kullanılan kauçuktan iç lastikler"dir.

Motosiklet dış lastiği, sentetik kauçuk, doğal kauçuk, dolgu, yağ ve kimyasal karışımdan oluşan hamura sırt lastiği çekimi (extrusion), topuk teli imali, beze kauçuk kaplama ve eğik kesme ile yanak bezi hazırlama işlemleri ve müteakiben iç ve dış boyama ile pişirme uygulanarak imal edilmektedir.

Motosiklet iç lastiği, butil kauçuk, doğal kauçuk, dolgu, yağ ve kimyasal karışımdan oluşan hamura sırasıyla süzme, lastik çekim, boya, kesme, sibop çakma, ekleme uçların ek yersiz birleştirilmesi, pişim, şişirme, aksesuar takımı ve vakum işlemleri uygulanarak imal edilmektedir.

Ürün farklı ebatlarda, tiplerde, renklerde ve desenlerde olabilmektedir. Ebatlar jant çapı ve tekerlek genişliğine göre çeşitlenmektedir. 8, 10 ve 12 inç jant çapındaki ebatlar scooter olarak adlandırılan küçük ebattaki motosikletlerde kullanılan lastiklerdir. İç piyasada tüketime konu olan diğer motosiklet lastikleri 16, 17, 18 ve 19 inç jant çapında olan motosiklet lastikleridir. En çok ithal edilen ve satılan ürün 2,25 inç genişlikte ve 17 inç çapta motosiklet lastikleridir. İç ve dış lastikler ayrı satılabildiği gibi takım olarak da satılabilmektedir.

Benzer ürün

Madde 8- İthalatçı soru formları ve kamu dinleme toplantısında, yerli üreticinin model zenginliğinin olmadığı dile getirilmiştir. Bu iddia nihai bildirime ilişkin verilen görüşler içerisinde de yer almıştır. Ancak buna mukabil, bu çeşit ve tiplerin de talep gelmesi halinde üretilebileceği ve bunun kendilerine ekonomik olarak fazla bir ek yük getirmeyeceği yerli üretici tarafından ifade edilmiştir. Ayrıca, ÇHC'de yerleşik Kenda ve Cheng Shin gibi birkaç üretici dışında kalite-desen çeşitliliği açısından farklılık arz eden bir tedarikçinin bulunmadığı gözlemlenmiştir. Bununla beraber, desen çeşitliliğinin ithal ile yerli ürünlerin birbirlerinin yerine geçebilme özelliği açısından bir engel teşkil etmediği anlaşılmıştır.

İthal edilen ürün, satış sonrası (after market) tüketimde de kullanılmaktadır. Satış sonrası piyasada yerli üretici, bayilik ağı kanalıyla faaliyet göstermektedir. Aynı şekilde, şikayete konu bazı markalı ürün ithalatçıları bu ürünlerin Türkiye'deki yetkili acenteliğini ya da dağıtıcılığını yapmaktadır.

Yukarıdaki maddede yapılan açıklamalar ışığında, yerli üreticiler tarafından üretilen motosiklet iç ve dış lastikleri ile soruşturma konusu ülkelerden ithal edilen motosiklet iç ve dış lastikleri arasında işlevsel özellikler, fiziksel özellikler, kullanım alanları, dağıtım kanalları, kullanıcıların algılaması ve birbirini ikame edebilmeleri açısından bir fark bulunmadığı tespit edilmiştir.

Bu bağlamda, ÇHC ve Tayland'dan ithal edilen soruşturma konusu motosiklet iç ve dış lastikleri ile yerli üretim dalı tarafından üretilen motosiklet iç ve dış lastiklerinin benzer ürün olarak kabul edilebileceği anlaşılmıştır.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Dampinge İlişkin Belirlemeler

Normal değerin belirlenmesi

Madde 9- Soruşturmaya konu ülkelerden işbirliğine gelen üretici-ihracatçı bulunmamaktadır. Bu itibarla, normal değer belirlemeleri için Yönetmelik'in 26 ıncı maddesi hükmü uyarınca mevcut veriler kullanılmıştır.

Normal değer çalışmalarında ticarete en çok konu olan 2,25x17 inç motosiklet iç ve dış lastikleri baz alınmıştır. Bu çerçevede, yerli üretici firma Anlaş'a ait üretim ve satış maliyetlerinden yararlanarak Tayland'daki koşullara göre ayarlamalar yapılmış ve oluşturulmuş sınai maliyet hesaplanmıştır. Hesaplanan oluşturulmuş sınai maliyete makul oranda satış ve genel idari giderler eklenmiştir. Şikayet konusu malın ticari maliyetine de makul kar marjı eklenmek suretiyle hesaplanan oluşturulmuş değer, normal değer olarak alınmıştır. ÇHC için emsal ülke olarak seçilen Tayland'ın verileri aynen kullanılmıştır. Bu bağlamda her iki ülke için de oluşturulmuş değer yöntemine başvurulmuştur.

İhraç fiyatı

Madde 10- İhraç fiyatı, ihracatçı firmaların Türkiye'ye satışlarında fiilen ödenen fiyat esasında belirlenmiştir. Bu amaçla, ürünün Türkiye'ye ithalatında kullanılan faturadaki gerçekleşmiş değer esas alınmıştır. İhraç fiyatı hesabında, normal değerde kullanılan ürün tipi ile aynı olan 2,25x17 inç ebat lastiklere ait değerler dikkate alınmıştır.

ÇHC ve Tayland için bu ülkelerden soruşturma döneminde ithalat yapan firmalardan temin edilen ithal faturaları kullanılmak sureti ile elde edilen ağırlıklı ortalama CIF değer ihraç fiyatı olarak alınmıştır.

CIF ihraç fiyatı, navlun ve sigorta değerleri verilen ithalat faturalarından hesap edilen ortalama navlun ve sigorta değerinin düşülmesi sureti ile FOB baza indirgenmiştir. Ayrıca fabrika çıkış aşamasına getirmek için de yurtiçi navlun ve banka masraflarına ilişkin olarak ayarlama yapılmıştır.

Fiyat karşılaştırması ve damping marjı

Madde 11- Yönetmelik'in 11 inci maddesi hükmü çerçevesinde damping marjları, normal değer ile ihraç fiyatlarının ağırlıklı ortalamalarının karşılaştırılması suretiyle hesaplanmıştır. Ancak, ihraç fiyatının değişik alıcılar ve zaman süreleri bakımından önemli ölçüde farklılık gösterdiği anlaşılmıştır. Bu itibarla, dampingin büyüklüğünün tam olarak ortaya konulabilmesi ve varsa gizli dampingin etkisiz kılınması için ağırlıklı ortalama normal değer, işlem bazında ihraç fiyatı ile karşılaştırılmıştır.

Damping marjı 2,25x17 inç ebattaki iç ve dış lastikler esas alınarak hesaplanmıştır.

Bu çerçevede, hesaplanan damping marjları motosiklet dış lastiklerinde ÇHC için CIF bedelinin %37,42'si, Tayland için %68,17'si; motosiklet iç lastiklerinde ise ÇHC için CIF bedelinin %127,45'i, Tayland için de %165,12'si oranlarında bulunmuştur.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Zarar ve Nedenselliğe İlişkin Belirlemeler

BİRİNCİ BÖLÜM

Dampingli İthalatın Gelişimi

Genel açıklama

Madde 12- Yönetmeliğin 17 nci maddesi çerçevesinde, soruşturma konusu ülkeler menşeli ithalatın hacminde mutlak anlamda ya da Türkiye tüketimine oranla önemli ölçüde bir artış olup olmadığı ile bu ithalatın iç piyasadaki benzer mal fiyatları üzerindeki etkisi incelenmiştir.

İthalatın etkisinin toplu değerlendirilmesi

Madde 13- ÇHC ve Tayland'dan yapılan ithalat için hesaplanan damping marjlarının ve ithalat miktarlarının tek tek ihmal edilebilir oranlardan fazla olduğu, soruşturma döneminde her iki ülkeden gerçekleşen dampingli ithalatın yerli üreticinin fiyatlarını kırdığı görülmüştür.

Yapılan incelemeler sırasında, her iki ülke kaynaklı ürünün aynı dağıtım kanalından geçtiği ve aynı piyasaya hitap ettiği anlaşılmıştır. Bu çerçevede her iki ülkeden ithal edilen soruşturma konusu ürünlerin kendi aralarında ve yerli benzer ürünle rekabet ettiği sabit görülmüştür.

Bu çerçevede, Yönetmeliğin 17. maddesi hükümlerine dayanarak, soruşturmaya eş zamanlı konu olan ÇHC ve Tayland'dan yapılan ithalatın etkilerinin toplu değerlendirilmesine karar verilmiştir.

Aşağıdaki maddelerdeki zarar incelemesinde dampingli ithalat ifadesi ÇHC ve Tayland'dan yapılan ithalatın toplamına karşılık gelmektedir.

Maddenin genel ithalatı

Madde 14- 1999 yılında 98.013 adet olan soruşturma konusu motosiklet dış lastiklerinin genel ithalatı 2000 yılında 171.338 adete çıkmış, 2001 yılında 191.172 adet olarak gerçekleşmiş, soruşturma döneminde (SD) ise 231.576 adete yükselmiştir.

Motosiklet iç lastikleri genel ithalatı ise 1999 yılında 169.165 adet iken, 2000 yılında 1.037.378 adete çıkmış, 2001 yılında 398.431 adet olarak gerçekleşmiş, SD'de ise 619.938 adete yükselmiştir.

Dampingli ithalat

Madde 15- Soruşturma konusu motosiklet dış lastiği dampingli ithalatı 1999 yılında 32.651 adet iken, 2000 yılında 118.701 adete çıkmış, 2001 yılında 114.443 adet olarak gerçekleşmiş ve SD'de ise 141.183 adete çıkmıştır.

Motosiklet iç lastiğinin dampingli ithalatı da 1999 yılında 68.382 adet iken, 2000 yılında 896.187 adete çıkmış, 2001 yılında 223.658 adet olarak gerçekleşmiş ve SD'de ise 396.960 adete çıkmıştır.

Dampingli ithalatın tüketime göre artışı

Madde 16- Soruşturma konusu ürünün yurtiçi tüketimi, yerli üretici Anlaş firmasının yurtiçi satışları ile genel ithalatın toplanması suretiyle hesaplanmıştır.

Bu çerçevede belirlenen toplam tüketim endeksi, motosiklet dış lastikleri için 1999 yılında 100 iken, 2000 yılında 80, 2001 yılında 83 ve SD'de ise 86 olarak gerçekleşmiştir. Dampingli ithalatın tüketim içindeki payı ise 1999 yılında %7,47 iken SD'de %37,48'e çıkmıştır.

Motosiklet iç lastikleri için toplam tüketim endeksi ise 1999 yılında 100 iken, 2000 yılında 167'ye çıkmış, 2001 yılında 91'e düşmüş ve SD'de ise 123'e çıkmıştır. Dampingli ithalatın tüketim içindeki payı ise 1999 yılında %8,60 iken SD'de %40,75'e çıkmıştır.

Dampingli ithalatın fiyatlarının gelişimi

Madde 17- ÇHC menşeli motosiklet dış lastikleri ithalatının ağırlıklı ortalama birim fiyatı CIF bazda 1999 yılında 5,21 Dolar/adet iken, 2000 yılında 4,20 Dolar/adet'e, 2001 yılında 3,72 Dolar/adet'e, SD'de ise 3,15 Dolar/adet'e düşmüştür. Tayland menşeli olanların ithalatının ağırlıklı ortalama CIF birim fiyatı ise 2000 yılında 2,37 Dolar/adet iken, 2001 yılında 2,26 Dolar/adet'e, SD'de ise 1,94 Dolar/adet'e düşmüştür.

ÇHC menşeli motosiklet iç lastikleri ithalatının ağırlıklı ortalama birim fiyatı ise CIF bazda 1999 yılında 1,08 Dolar/adet iken, 2000 yılında 0,86 Dolar/adet'e, 2001 yılında 0,68 Dolar/adet'e ve SD'de ise 0,61 Dolar/adet'e düşmüştür. Tayland menşeli olanların ithalatının ağırlıklı ortalama CIF birim fiyatı ise 2000 yılında 0,43 Dolar/adet iken, 2001 yılında 0,57 Dolar/adet olarak gerçekleşmiş ve SD'de de CIF 0,48 Dolar/adet'e düşmüştür.

Fiyat kırılması

Madde 18- Fiyat kırılması ithal ürün fiyatlarının Türkiye piyasasında yerli üreticinin yurt içi satış fiyatlarının yüzde olarak ne kadar altında kaldığını gösterir.

ÇHC ve Tayland menşeli ithalatın gümrük vergisi ve masrafları dahil Türkiye piyasasına giriş fiyatları yerli üretim dalının satış fiyatları ile mukayese edilmiş ve dampingli ithalatın fiyatının yerli üretim dalının fiyatının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir.

Fiyat kırılması iki türlü hesaplanmıştır. Birinci yöntemde DİE verileri kullanılarak, ağırlıklı ortalama ithal fiyatlarına göre kırılma hesaplanmıştır. İkinci yöntemde ise, 2,25x17 inç tip için SD'deki ithal faturalarından fiyat kırılması hesaplanmıştır.

Buna göre, DİE verileri baz alınarak hesaplanan fiyat kırılması, SD'de ÇHC menşeli motosiklet dış lastikleri için CIF ithal fiyatının %111,92'si, Tayland menşeli ürünler için ise %249,32'si oranında hesaplanmıştır. Önceki yıllar için hesaplanan fiyat kırılmasının da, 1999 yılı hariç, önemli oranlarda olduğu görülmüştür.

ÇHC menşeli motosiklet iç lastikleri için ise SD'de fiyat kırılması CIF ithal fiyatının %95,67'si, Tayland menşeli ürünler için %154,23'ü oranında hesaplanmıştır.

Diğer yöntemle yapılan hesaplamada, 2,25x17 inç tip motosiklet dış lastiklerinde SD'ye ilişkin olarak hesaplanan fiyat kırılması ise, CIF ithal fiyatının ÇHC için %104,83'ü ve Tayland için %153,75'i oranında tespit edilmiştir.

2,25x17 inç tip motosiklet iç lastiklerinde SD'deki fiyat kırılması da CIF ithal fiyatının ÇHC için %36,16'sı ve Tayland için %128,98'i oranında hesaplanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Yerli Üretim Dalının Durumu

Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri

Madde 19- Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin belirlenmesinde, Anlaş firmasının motosiklet lastiklerine ilişkin verileri esas alınmıştır.

Öte yandan, eğilimin sağlıklı bir şekilde incelenmesi amacıyla Türk Lirası bazındaki veriler için yıllık ortalama Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) kullanılarak enflasyondan arındırılmış reel değerler kullanılmıştır. Ayrıca, soruşturma dönemine ait verilerden dönemle alakalı faaliyetler yıllık olarak da endekslenmiştir.

a) Üretim

Yerli üretim dalının motosiklet dış lastikleri için 1999 yılında 100 olan üretim miktar endeksi, firmanın üretim tesislerinin Kasım 1999 depremi neticesinde zarar görmesi sebebiyle 2000 yılında etkisini göstermiş ve 2000 yılında firmanın üretim miktar endeksi 64'e düşmüş, 2001 yılında 46, SD'de ise 45 olarak gerçekleşmiştir.

Motosiklet iç lastikleri için ise 1999 yılında 100 olan üretim miktar endeksi, yukarıda anılan sebep dolayısıyla 2000 yılında 63'e düşmüş, 2001 yılında 47, SD'de ise 67 olarak gerçekleşmiştir.

b) Satışlar

Yerli üretim dalının motosiklet dış lastikleri için 1999 yılında 100 olan yurtiçi satış miktar endeksi 2000'de 53'e düşmüş, 2001 yılında 50, SD'de ise 43 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde 1999 yılında 100 olan satış hasılası müteakip yıllarda sırasıyla 70, 68 ve 66 olarak gerçekleşmiştir.

Motosiklet iç lastikleri için 1999 yılında 100 olan yurtiçi satış miktar endeksi 2000'de 46'ya düşmüş, 2001 yılında 52, SD'de ise 57 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde 1999 yılında 100 olan satış hasılası müteakip yıllarda sırasıyla 53, 61 ve 67 olarak gerçekleşmiştir.

c) Piyasa payı

Yerli üretim dalının yurtiçi pazar payı motosiklet dış lastikleri için 1999 yılında %77,59 iken SD'de %38,52'ye düşmüştür.

Motosiklet iç lastikleri için ise 1999 yılında %78,72 iken SD'de %36,36'ya düşmüştür.

d) Kapasite Kullanımı

Yerli üretim dalının motosiklet dış lastikleri için 1999 yılında 100 olan kapasite kullanım oranı endeksi, 2000 yılında 64, 2001 yılında 46 ve SD'de 61 olarak gerçekleşmiştir.

Motosiklet iç lastikleri için ise 1999 yılında 100 olan kapasite kullanım oranı endeksi, 2000 yılında 63, 2001 yılında 47 ve SD'de 89 olarak gerçekleşmiştir.

e) Yurtiçi Fiyatlar

Yerli üreticinin motosiklet dış lastiklerinde ağırlıklı ortalama yurtiçi satış fiyatı 1999 yılında reel bazda 100 iken, 2000 yılında 132, 2001 yılında 136 ve SD'de ise 153 olarak gerçekleşmiştir.

Motosiklet iç lastiklerinde ise ağırlıklı ortalama yurtiçi satış fiyatı 1999 yılında reel bazda 100 iken, 2000 yılında 116, 2001 yılında 116 ve SD'de ise 118 olarak gerçekleşmiştir.

f) Stoklar

Yerli üretim dalının motosiklet dış lastiklerinde 1999 yılında 100 olan stok miktar endeksi, 2000 yılında 161'e yükselmiş, 2001 yılında 97'ye ve SD'de ise 82'ye düşmüştür.

Motosiklet iç lastiklerinde ise 1999 yılında reel bazda 100 iken, 2000 yılında 273'e yükselmiş, 2001 yılında 35'e düşmüş ve SD'de ise 116'ya yükselmiştir.

g) İstihdam

Yerli üretim dalının motosiklet lastiklerinde 1999 yılında 100 olan idari personel ve işçi sayısı endeksi, 2000 yılında 65'e, 2001 yılında 62'ye ve SD'de ise 54'e gerilemiştir.

h) Ücretler

Üretimde çalışan işçilerin aylık ücretleri 1999 ile SD arasında reel olarak 11 puan düşmüştür.

i) Verimlilik

Üretimde çalışan işçi başına verimlilik endeksi motosiklet dış lastikleri için 1999 yılında 100 iken, 2000 yılında yine 100, 2001'de 75 ve SD'de ise 85 olarak gerçekleşmiştir.

Motosiklet iç lastikleri için ise 1999 yılında 100 olan endeks, 2000 yılında 97, 2001'de 77 ve SD'de ise 125 olarak gerçekleşmiştir.

j) Büyüme

Yerli üretim dalının aktif büyüklüğü reel olarak 1999 yılında 100 iken 2000 yılında 84'e, 2001 yılında ise 61'e, SD'de ise 42'ye gerilemiştir.

k) Sermaye Artışı

Yerli üretim dalının 1999 yılında 100 olan öz sermayesi 2000 yılında 211'e

çıkmış, 2001 yılında ise 117'ye, SD'de ise 71'e düşmüştür.

l) Nakit Akışı

Yerli üretim dalının faaliyetleri dolayısıyla yarattığı reel nakit akışı (Kar+amortisman) 1999 yılında (-)100 iken (nakit çıkışı), 2000 yılında 10'a çıkmış, 2001 yılında (-)109'a düşmüş ve SD'de (-)101 olarak gerçekleşmiştir.

m) Yatırımlardaki Artış

Yerli üretim dalının tevsi yatırımları olmamıştır.

n) Karlılık

Yerli üretim dalının 1999 yılında (-)100 olan karlılığı (zararı), 2000 yılında 6'ya çıkmış, 2001 yılında ise (-)112'ye düşmüş ve SD'de ise (-)104 olarak gerçekleşmiştir.

o) Maliyetler

Yerli üretim dalının motosiklet dış lastikleri için 1999 yılında reel olarak 100 olan ağırlıklı ortalama birim ticari maliyeti, 2000 yılında 120'ye, 2001 yılında ise 154'e yükselmiş, SD'de ise 133 olarak gerçekleşmiştir.

Motosiklet iç lastiklerinde ise 1999 yılında reel olarak 100 olan ağırlıklı ortalama birim ticari maliyeti, 2000 yılında 254'e, 2001 yılında 318'e yükselmiş ve SD'de ise 276 olarak gerçekleşmiştir.

p) Yatırımların geri dönüş oranı

Yerli üretim dalının yatırım hasılatı (Kar/Öz kaynak) oranı 1999 yılında -24 iken 2000 yılında 1 olmuş, 2001 yılında -23'e ve SD'de ise -35'e düşmüştür.

r) Damping marjının büyüklüğü

Damping marjı, motosiklet dış lastiklerinde ÇHC için CIF bedelinin %37,42'si, Tayland için %68,17'si; motosiklet iç lastiklerinde ise ÇHC için CIF bedelinin %127,45'i, Tayland için de %165,12'si oranlarında bulunmuştur.

Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi

Madde 20- Soruşturmaya konu ülkelerin önemli oranlarda damping yaptığı, söz konusu ürünlerde ithalat hacimlerinin ihmal edilebilir düzeyin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Soruşturmaya konu ülkelerden yapılan dampingli ithalattaki artışın ve bu ithalat fiyatlarındaki düşüşün, özellikle soruşturma döneminde, yerli üretim dalı üzerindeki ekonomik etkisi incelendiğinde üretim, yurtiçi satışlar, özellikle iç lastiklerde yurtiçi satış fiyatları, Pazar payı, istihdam, işçi ücretlerine ilişkin göstergelerin olumsuz etkilendiği, damping marjlarının önemli oranlarda olması ve fiyat baskısı nedeniyle hem birim karlılığın hem de toplam karlılığın motosiklet dış lastiklerinde 1999 ve 2001 yıllarında, motosiklet iç lastiklerinde 2000, 2001 ve 2002 yıllarında zarara dönüştüğü tespit edilmiştir. Fiyat kırılmalarının yüksek oranlarda olduğu dikkate alındığında, yerli üretim dalının dampingli ithalat ile fiyat rekabetine girmesinin mümkün bulunmadığı tespit edilmiştir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dampingli İthalat ile Zarar Arasındaki Nedensellik Bağı

Dampingli ithalatın etkisi

Madde 21- Zarar inceleme döneminde soruşturma konusu motosiklet iç ve dış lastiklerinde dampingli ithalatın, yaşanan talep daralması nedeniyle 2001 yılı hariç olmak üzere, mutlak ve nispi olarak arttığı, dampingli ithalatın fiyatlarının düştüğü ve yerli üretim dalının fiyatlarının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir. Aynı dönemde yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde olumsuzluklar tespit edilmiştir. Dampingli ithalatın fiyatlarının yerli üretim dalının fiyatlarını kırması ve dampingli ithalattaki artış eğilimi ile yerli üretim dalında görülen olumsuz gelişmelerin eş zamanlı olarak ortaya çıkması nedeniyle dampingli ithalat ile yerli üretim dalı üzerinde oluşan zarar arasında illiyet bağı olduğu sonucuna varılmıştır.

Üçüncü ülkelerden ithalat

Madde 22- Üçüncü ülkelerden yapılan ithalatın 1999 - 2002 (Ocak - Eylül) arasındaki dönemde mutlak olarak artış gösterdiği, ancak motosiklet dış lastiklerinde 1999- 2002/9 arası dönemdeki %72, motosiklet iç lastiklerinde %58 oranlarındaki bu miktar artışının, dampingli ithalattaki sırasıyla %332 ve %481 oranlarındaki artışa göre oldukça düşük kaldığı tespit edilmiştir. Nispi olarak ise üçüncü ülkelerden yapılan ithalat hacminin, 2000 yılındaki keskin düşüş hariç tutulduğunda azalan bir trend izlediği görülmüştür.

Diğer ülkelerin birim ithalat fiyatları ise soruşturmaya tabi ülkeler kaynaklı ithalatın fiyatlarının üzerindedir.

Sonuç olarak, diğer ülkeler kaynaklı soruşturma konusu ithalat, gerek miktarı ve piyasa payındaki eğilim, gerek fiyatları itibariyle bu aşamada yerli üretime zarar verebilecek boyutta görülmemektedir.

Diğer unsurların etkisi

Madde 23- Kasım 1999 tarihinde meydana gelen deprem neticesinde firmanın üretim tesislerinin zarar görmesi ve bu zararın giderilmesinin ardından 2001 yılında yaşanan talep daralması yerli üretim dalının satışlarında ve genel ithalat miktarında azalmaya yol açmıştır. Dampingli ithalat hacminin de, daralmanın olduğu 2001 yılı ve tüketimde artışın görüldüğü soruşturma döneminde genel trende uygun gelişim gösterdiği, buna rağmen pazar payını sürekli artırdığı ve yerli sanayinin pazar payı aleyhine genişlediği görülmüştür.

Dampingli ithalatın fiyatlarının sürekli olarak düşmesi ve ithalatın da buna bağlı olarak sürekli artması ve pazar payının genişlemesi dikkate alındığında talep daralmasının, dampingli ithalatın yerli üretim dalına zarar verdiği ve nedensellik bağının mevcut olduğu gerçeğini değiştirmediği tespit edilmiştir.

BEŞİNCİ KISIM

Sonuç

Karar

Madde 24- Soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edildiğinden, aşağıda tanımı ve menşe ülkeleri belirtilen ürünün Türkiye'ye ithalatında karşılarında gösterilen tutarlarda dampinge karşı verginin yürürlüğe konulmasına İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından 03/04/2003 tarihinde karar verilmiştir.

+-------------------+----------------------------+--------------------+----------------+

|GTİP |Madde Tanımı |Menşe Ülke |Dampinge |

| | | |Karşı |

| | | |Vergi Tutarı |

| | | |(%) |

+-------------------+----------------------------+--------------------+----------------+

|4011.40 |Motosikletlerde kullanılan |Çin H. Cum. |37 |

| |kauçuktan yeni dış +--------------------+----------------+

| |lastikler |Tayland |68 |

+-------------------+----------------------------+--------------------+----------------+

|4013.90.10.00.00 |Motosikletlerde kullanılan |Çin H. Cum. |100 |

| |kauçuktan iç lastikler +--------------------+----------------+

| | |Tayland |100 |

+-------------------+----------------------------+--------------------+----------------+

Uygulama

Madde 25- Gümrük idareleri 24 üncü maddede gümrük tarife pozisyon numarası ile tanımı belirtilen maddenin, söz konusu maddede yer alan tabloda gösterilen ülkeler menşeli ithalatında, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunca tespit edilen miktarlarda dampinge karşı vergiyi tahsil ederler.

Yürürlük

Madde 26- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 27- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.