İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ 2003-23
Dış Ticaret Müsteşarlığından: 20.12.2003 tarihli, 25322 sayılı R.G.
132 Tasarruflu Yazılar 1 2 3 419345
G.G.T.(Serbest Dolaşıma Giriş) Seri no 3
2008/37 Tebliğ ile Soruşturma açılmış olup, sonuçlanana kadar mevcut önleme devam edilecektir
Sonuç – Karar Madde 22
2009/25 Tebliğ ile Kesin önlem Yürürlüğe girdiğinden Yürürlüğü Kalmamıştır
BİRİNCİ KISIM
Genel Bilgi ve İşlemler
Soruşturma
Madde 1- Evren Zincir İmalat Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan başvuru üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli 7315.81 GTİP'te yer alan demir veya çelikten destekli halkalı zincirler (destekli halkalı zincir) ile 7315.82 GTİP'te yer alan demir veya çelikten kaynaklı halkalı zincirler (kaynaklı halkalı zincir) için 04/07/2003 tarih ve 25158 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2003/13 sayılı Tebliğ ile başlatılan ve soruşturma esnasında Atlı Zincir İğne ve Makina Sanayi A.Ş. ile Zintaş Kastamonu ZincirSanayi ve Ticaret A.Ş. firmaları tarafından da desteklenen damping soruşturması Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülerek tamamlanmıştır.
Kapsam
Madde 2- Bu Tebliğ; 4412 sayılı Kanunla değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri ile 02/05/2002 tarihli ve 24743 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliğe Ek Madde Eklenmesine Dair Yönetmelik çerçevesinde yürütülen damping soruşturması sonucunda alınan karara esas teşkil eden bilgi ve bulguları içermektedir.
Bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi
Madde 3- Soruşturma açılmasını müteakip, söz konusu ürünün Müsteşarlıkça tespit edilen ithalatçılarına, ÇHC'de yerleşik bilinen üretici/ihracatçılarına ve ayrıca anılan ülkede yerleşik diğer üretici/ihracatçılara iletilebilmesini teminen ÇHC Ankara Büyükelçiliği'ne soru formları gönderilmiştir. Ancak soru formuna cevap veren olmamıştır.
Yerli üreticiler, soruşturma süresi boyunca Müsteşarlığımız ile işbirliği içinde olmuş ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgileri temin etmiştir.
2002 Ocak - 2003 Mart döneminde ÇHC'den soruşturma konusu zincirlere ait GTİP'ten ithalat gerçekleştirdiği belirlenen 17 ithalatçı firmaya ithalatçı soru formu gönderilmiştir. Kendilerine soru formu gönderilen 13 firmadan yanıt alınmıştır. Soru formuna yanıt verenler içinden 2 firmanın soruşturma dönemi dışında ithalat yaptığı belirlenmiş ve cevapları dikkate alınmamıştır.
Yerinde doğrulama soruşturması
Madde 4- Yönetmelik’in 21 inci maddesi çerçevesinde Kocaeli Gebze’de yerleşik yerli üretici Evren Zincir İmalat Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin üretim ve idari tesislerinde yerinde doğrulama soruşturması yapılmıştır. İthalatçılarca sunulan bilgiler ile ileri sürülen görüşlerin yeterli delillerle desteklenenleri doğru kabul edilerek dikkate alınmış olup, ithalatçılar nezdinde yerinde doğrulama soruşturmasına gerek görülmemiştir.
İlgili tarafların bilgilendirilmesi
Madde 5- Soruşturma açılmasını müteakip, ÇHC’de yerleşik bilinen üretici/ihracatçılarına ve ayrıca anılan ülkede yerleşik diğer üretici/ihracatçılara iletilebilmesini teminen ÇHC Ankara Büyükelçiliğine soru formları, şikayetin gizli olmayan özeti ve açılış Tebliği gönderilmiştir.
Yönetmelik’in 25 inci maddesi uyarınca, soruşturmanın ilgili taraflarına soruşturma sonucundaki belirlemelere esas teşkil eden verileri içeren nihai bildirimler gönderilmiş ve itirazlarını iletmeleri için makul bir süre tanınmıştır.
Tarafların soruşturma boyunca ortaya koyduğu yazılı görüşlerden yeterli delillerle desteklenenleri ve konuyla ilgili olanları çalışmalarda dikkate alınmıştır. Bu görüşlere Tebliğ içinde yeri geldiğinde cevap verilmiştir.
Soruşturma dönemi
Madde 6- Damping belirlemesi için 01/01/2002–31/12/2002 tarihleri arası soruşturma dönemi (SD) olarak kabul edilmiştir. Zarar belirlemesinde ise veri toplama ve inceleme için 01/01/2000-31/12/2002 arasındaki dönem esas alınmıştır.
İKİNCİ KISIM
Soruşturma Konusu Ürün ve Benzer Ürün
Soruşturma konusu ürün ve benzer ürün
Şikayet konusu ürün, demir veya çelikten destekli veya kaynaklı halkalı zincirlerdir. Demir veya çelikten destekli halkalı olan zincirlerde baklaların birbirine girerek karışmasını önlemek amacıyla baklanın ortasında lokma adı verilen demir parça bulunmaktadır. Bu zincirler, genel olarak gemilerde kullanılmakta standart olarak 27,5 metre boyunda üretilmektedir. Geminin büyüklüğüne göre gereken boyda zincir elde etmek için kenter kilit adı verilen özel bir zincir baklası ise standart boydaki zincirler birbirine bağlanmakta, çapa ve diğer aksamın da eklenmesi ile zincir seti oluşmaktadır. Gemi zincirleri uluslararası sertifikalandırma kuruluşlarının denetiminden geçtikten sonra sertifika alması durumunda gemilerde kullanılabilmektedir.
Kaynaklı halkalı zincirler ortasında yukarıda belirtilen parçanın olmadığı standart tipte zincirlerdir. Bu zincirler, başta madencilikte konveyörler zinciri, araçlarda kullanılan patinaj zinciri üretiminde, denizcilikte, vinçlerde, sapanlarda çok geniş kullanım alanına sahiptir. Söz konusu zincirler zincir baklasının şekline göre, uzun baklalı ve yuvarlak baklalı gibi farklı türlerde ve farklı tel çapı kalınlıklarında olabilmektedirler. Kullanım yerinin durumuna göre farklı DIN standardına göre üretilmeleri gerekmektedir.
Soruşturma esnasında işbirliğine gelen firmaların görüşleri dikkate alınarak, kullanım yerlerinin farklı olması nedeniyle destekli halkalı zincirler ile kaynaklı halkalı zincirler farklı tip olarak değerlendirilip ayrı ayrı incelenmiştir.
Bu bağlamda, ÇHC’den ithal edilen soruşturma konusu zincirler ile yerli üretim dalı tarafından üretilen zincirlerin Yönetmelik’in 4 üncü maddesi çerçevesinde benzer ürün olarak kabul edilebileceği anlaşılmıştır.
Soruşturma konusu ürün ile ilgili açıklamalar genel içerikli olup, uygulamaya esas olan GTİP ve karşılığı eşya tanımıdır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Dampinge İlişkin Belirlemeler
Genel
Madde 8- Soruşturmanın özellikle damping belirlemesi açısından muhatabı olan ÇHC’de yerleşik üretici/ihracatçıların işbirliğinde bulunmaması nedeniyle, normal değer ve ihraç fiyatının tespitinde Yönetmeliğin 26 ıncı maddesi hükümleri uyarınca başvuruda yer alan bilgiler de dahil olmak üzere eldeki mevcut veriler kullanılmıştır.
Normal değerin belirlenmesi
Madde 9- Şikayet konusu malın Türkiye’deki maliyetine makul bir kâr eklenmek suretiyle hesaplanan oluşturulmuş değer, normal değer olarak alınmıştır
İhraç fiyatı
Madde 10- DİE istatistiklerinden elde edilen beyanname bazındaki ithalat verileri ile ÇHC’den soruşturma döneminde ithalat gerçekleştiren firmalardan temin edilen ithal faturaları kullanılmak sureti ile elde edilen ortalama CIF değer temel alınarak ihraç fiyatı belirlenmiştir.
Damping marjı
Madde 11- Damping marjı hesaplanırken ihraç fiyatı, beyannamelerden hesaplanan ağırlıklı ortalama CIF değerden ithalatçı firma faturalarından hesaplanan ortalama navlun ve sigorta değeri düşülmek sureti ile FOB baza indirgenmiş ayrıca fabrika çıkış aşamasına getirmek için bir ayarlama yapılmamıştır. Normal değer için ise fabrika çıkış aşamasında oluşan fiyat esas alınmıştır. Böylece ağırlıklı ortalama normal değer ile ağırlıklı ortalama ihraç fiyatı karşılaştırılmış ve karşılaştırmanın aynı aşamada yapıldığı kabul edilmiştir.
Diğer taraftan damping marjı iki ayrı tip olarak ele alınan destekli halkalı zincirler ile kaynaklı halkalı zincirler için ayrı ayrı hesap edilmiştir. Buna göre;
Destekli halkalı zincirler için hesaplanan damping marjı; mutlak olarak 331 ABD Doları/Ton, nispi olarak CIF bedelinin % 48’i,
Kaynaklı halkalı zincirler için ise hesaplanan damping marjı; mutlak olarak 403 ABD Doları/Ton, nispi olarak CIF bedelinin % 59’u olarak belirlenmiştir.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Zarar ve Nedenselliğe İlişkin Belirlemeler
BİRİNCİ BÖLÜM
Dampingli İthalatın Gelişimi
Maddenin genel ithalatı
Madde 12- 2000 yılında 415.904 Kg olan soruşturma konusu zincirlerin genel ithalatı 2001 yılında 358.185 Kg’a düşmüş, 2002 (SD) yılında ise 965.679 Kg’a yükselmiştir.
Maddenin soruşturma konusu ülkeden ithalatı
Madde 13- Soruşturma konusu ürünün ÇHC’den ithalatı 2000 yılında 396.619 Kg iken 2001 yılında 270.583 Kg’a düşmüş, 2002 (SD) yılında ise 750.126 Kg’a yükselmiştir.
Dampingli ithalatın tüketime göre artışı
Madde 14- Soruşturma konusu ürünün yurtiçi tüketimi, yerli üretici firmalar Atlı Zincir İğne ve Makina Sanayi A.Ş, Evren Zincir İmalat Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Zintaş Kastamonu Zincir Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmalarının toplam yurtiçi satışları ile soruşturma konusu zincirlerin genel ithalatının toplanması suretiyle hesaplanmıştır.
Bu çerçevede belirlenen toplam tüketim endeksi, 2000 yılında 100 iken ve 2001 yılında 146’ya, SD’de ise 175’e yükselmiştir. ÇHC menşeli söz konusu zincirler ithalatının tüketim içindeki payı 2000 yılında %12,9 iken 2001 yılında %6,5’e düşmüş, SD’de ise %14,9’a yükselmiştir.
Dampingli ithalatın fiyatlarının gelişimi
Madde 15- ÇHC menşeli soruşturma konusu zincirler ithalatının ağırlıklı ortalama birim fiyatı 2000 yılında CIF 1261 ABD Doları/Ton iken, 2001 yılında CIF 2815 ABD Doları/Ton’a çıkmış, SD’de ise CIF 681 ABD Doları/Ton’a düşmüştür.
Fiyat kırılması
Madde 16- ÇHC menşeli ithalatın gümrük vergisi ve masrafları dahil Türkiye piyasasına giriş fiyatları yerli üretim dalının olması gereken satış fiyatları ile mukayese edilmiş ve dampingli ithalatın fiyatının yerli üretim dalının fiyatının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir.
Buna göre, soruşturma döneminde ÇHC menşeli destekli halkalı zincirler için CIF bedelin %30’u; kaynaklı halkalı zincirler için ise %32’si oranında fiyat kırılması hesaplanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Yerli Üretim Dalının Durumu
Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri
Madde 17- Soruşturma esnasında işbirliğine gelen ithalatçı firmaların, Atlı Zincir ve Zintaş firmalarının da soruşturma konusu zincirleri ürettiği bilgisini iletmeleri üzerine söz konusu firmalar da yerli üretici olarak kabul edilmiş ve kendilerine soru formu gönderilmiştir. Bu durumda, dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin belirlenmesinde Atlı Zincir İğne ve Makina Sanayi A.Ş., Evren Zincir İmalat Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Zintaş Kastamonu Zincir Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmalarının verileri esas alınmıştır.
Öte yandan, eğilimin sağlıklı bir şekilde incelenmesi amacıyla Türk Lirası bazındaki veriler için yıllık ortalama Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) kullanılarak enflasyondan arındırılmış reel değerler kullanılmıştır.
a) Üretim
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan üretim miktar endeksi, 2001 yılında 146’ya SD’de ise 164’e çıkmıştır.
b) Satışlar
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan yurtiçi satış miktar endeksi 2001’de 156’ya SD’de ise 165’e yükselmiştir. Aynı dönemde 2000 yılında 100 olan yurtiçi satış hasılası 2001’de 143 çıkmış ancak SD’de 125’e gerilemiştir.
2000 yılında 100 olan yurt dışı satış miktar endeksi 2001 yılında 154’e SD’de ise 192’e yükselmiştir.
c) Piyasa payı
Yerli üretim dalının 2000 yılında %85,5 olan yurtiçi pazar payı 2001 yılında %91,5’e çıkmış ancak SD’de %80,8’e düşmüştür.
d) Kapasite Kullanımı
Yerli üretim dalının 2000 yılında %39 oran kapasite kullanım oranı SD’de 50’ye çıkmıştır. Kapasite kullanımındaki artışta yurt dışı satışlardaki artışın da önemli rol oynadığı görülmektedir.
e) Yurtiçi Fiyatlar
Yerli üretim dalının ağırlıklı ortalama yurtiçi satış fiyatı 2000 yılında reel bazda 100 iken, 2001 yılında 92’ye, SD’de de 76’ya gerilemiştir.
f ) Stoklar
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan stok miktar endeksi, 2001’de 64’e, SD’de ise 43’e düşmüştür.
g) İstihdam
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan idari personel ve işçi sayısı endeksi SD’de 106’ya çıkmıştır.
h) Ücretler
Üretimde çalışan işçilerin aylık ücretleri 2000 yılında 100 iken 2001 yılında ve SD’de 89’a gerilemiştir.
i) Verimlilik
Üretimde çalışan işçi başına verimlilik endeksi 2000 yılında 100 iken, 2001 yılında 162’ye yükselmiş ancak SD’de 158’e gerilemiştir.
j) Büyüme
Yerli üretim dalının aktif büyüklüğü reel olarak 2000 yılında 100 iken 2001 yılında 108’e, SD’de ise 110’a çıkmıştır.
k) Sermaye Artışı
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan öz sermayesi 2001 yılında 58’e düşmüş SD’de ise 85 olarak gerçekleşmiştir.
l) Nakit Akışı
Yerli üretim dalının faaliyetleri dolayısıyla yarattığı reel nakit akışı (Kâr+amortisman) 2000 yılında 100 iken, 2001 yılında 10’a düşmüş, SD’de ise 79’a yükselmiştir.
m) Yatırımlardaki Artış
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan tevsi yatırımları SD’de 15 olarak gerçekleşmiştir.
n) Kârlılık
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan birim kârlılığı 2001’de 111’e çıkmış ancak SD’de 34’e düşmüştür.
o) Maliyetler
Yerli üretim dalının 2000 yılında reel olarak 100 olan ağırlıklı ortalama birim ticari maliyeti, 2001 yılında 97’ye, SD’de ise 82'ye gerilemiştir.
Yerli üretim dalının yatırım hasılatı (Kar/Öz kaynak) oranı 2000 yılında %30 iken 2001 yılında %-30,3’e düşmüş, SD’de ise %21,4 olmuştur.
p) Damping marjının büyüklüğü
Damping marjının önemli oranlarda olduğu tespit edilmiştir.
Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Madde 18- Soruşturmaya konu ülkeden yapılan dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki ekonomik etkisi incelendiğinde, yurtiçi satış fiyatları, pazar payı, işçi ücretleri, birim ve toplam karlılık, yerli sanayinin sermayesi, yatırımlar ve yatırım hasılası ve nakit akışına ilişkin göstergelerin olumsuz yönde etkilendiği tespit edilmiştir.
Soruşturma konusu ürünün fiyatlarının önemli oranda dampingli olması, yerli üreticinin fiyatlarını önemli oranda kırması ve fiyat baskısı sebebiyle, yerli üretim dalı düşen maliyetlerinden daha fazla oranda fiyatlarını aşağı çekmek zorunda kalmış ve karlılığında önemli oranda azalma meydana gelmiştir. Dampingli ithalattaki fiyat baskısının yol açtığı bu durum dikkate alındığında yerli üretim dalının dampingli ithalat ile fiyat rekabetine girmesinin mümkün bulunmadığı tespit edilmiştir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Dampingli İthalat ile Zarar Arasındaki Nedensellik Bağı
Dampingli ithalatın etkisi
Madde 19- Zarar inceleme döneminde ÇHC menşeli soruşturma konusu zincirlerin ithalatının mutlak ve nispi olarak arttığı, söz konusu ithalatın fiyatlarının düştüğü ve yerli üretim dalının fiyatlarının önemli ölçüde altında kaldığı ettiği tespit edilmiştir. Aynı dönemde yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde olumsuzluklar tespit edilmiştir. Dampingli ithalatın fiyatlarının yerli üretim dalının fiyatlarını kırması ve dampingli ithalattaki artış eğilimi ile yerli üretim dalında görülen olumsuz gelişmelerin eş zamanlı olarak ortaya çıkması nedeniyle dampingli ithalat ile yerli üretim dalı üzerinde oluşan zarar arasında illiyet bağı olduğu sonucuna varılmıştır.
Üçüncü ülkelerden ithalat
Madde 20- Üçüncü ülkelerden yapılan ithalatın 2000-2002 arasındaki dönemde mutlak ve nispî olarak arttığı, ancak birim fiyatlarının yerli üretim dalının fiyatlarının önemli ölçüde üzerinde olduğu dikkate alındığında bu aşamada yerli üretime zarar verebilecek boyutta görülmemektedir.
Madde 21- Dampingli ithalat dışında zarara yol açabilecek diğer faktörler de ele alınmıştır. Bu kapsamda, 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin yerli üretim dalı üzerindeki etkisi incelenmiş, ancak söz konusu yılda talebin daralmadığı aksine arttığı, yerli üretimin pazar payı ve verimliliğin yükseldiği, ihracatın ise hem 2001 hem de 2002 yılında arttığı tespit edilmiştir. Dampingli ithalata yönelmenin en önemli nedenin ucuz fiyat olduğunun anlaşılması, ekonomik kriz dahil bilinen diğer unsurların zarara yol açan nedenler arasında olmadığının belirlenmesi, zararın dampingli ithalat dışındaki unsurlardan kaynaklanmadığını göstermektedir.
Karar
Madde 22- Soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edildiğinden, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nun kararı ve Bakan’ın onayı ile aşağıda tanımı ve menşe ülkesi belirtilen eşyanın Türkiye’ye ithalatında karşısında belirtilen tutarda dampinge karşı vergi yürürlüğe konulmuştur.
Menşe | GTİP | Eşyanın Tanımı | Dampinge Karşı Vergi |
Çin Halk Cumhuriyeti | 7315.81 | Destekli halkalı zincirler | 331 ABD Doları/Ton |
7315.82 | Diğerleri (kaynaklı halkalı) | 403 ABD Doları/Ton |
Uygulama
Madde 23- Gümrük idareleri Karar maddesinde gümrük tarife istatistik pozisyon numarası, tanımı ve menşe ülkesi belirtilen maddenin ithalatında karşısında gösterilen tutarda dampinge karşı vergiyi tahsil ederler.
Yürürlük
Madde 24- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 25- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.