İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ 2003-20
Dış Ticaret Müsteşarlığından: 04.09.2003 tarihli, 25219 sayılı R.G.
2004-4 Tebliğ ile, DAMPİNGE KARŞI VERGİ UYGULAMASI BAŞLATILMIŞ OLUP,
İŞ BU TEBLİĞİN 02.03.2004 TARİHİ İTİBARİYLE YÜRÜRLÜĞÜ KALMAMIŞTIR.
BİRİNCİ KISIM
Genel Bilgi Ve İşlemler
Soruşturma
Madde 1- Atlas Pen Kalem Sanayii A.Ş. (Atlas) tarafından yapılan ve Pensan Kalem ve Kağıt San.Tic.A.Ş. (Pensan) ile Adel Kalemcilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. (Adel) tarafından desteklenen başvuru üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli plastik maddelerden olan dolma kurşun kalemler ile plastik maddelerden, sıvı mürekkepli bilyalı kalemler için 22/05/2003 tarih ve 25115 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2003/11 sayılı Tebliğ ile başlatılan damping soruşturmasında geçici karar aşamasına gelinmiştir. Soruşturma Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğünce yürütülmektedir.
Kapsam
Madde 2- Bu Tebliğ, 4412 sayılı Kanunla Değişik 3577 Sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun (Kanun), 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri ile 02/05/2002 tarihli ve 24743 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliğe Ek Madde Eklenmesine Dair Yönetmelik çerçevesinde yürütülen damping soruşturması sonucunda alınacak karara esas teşkil edecek geçici bilgi ve bulguları içermektedir.
Bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi
Madde 3- Soruşturma açılmasını müteakip, söz konusu ürünün bilinen yerli üreticilerine, Müsteşarlıkça tespit edilen ithalatçılarına, ÇHC'de yerleşik bilinen ihracatçılarına ve ayrıca tüm ihracatçılara erişilebilmesini teminen ÇHC'nin Ankara Büyükelçiliği'ne soru formları gönderilmiştir.
Yerli üreticiler, Atlas Pen Kalem Sanayii A.Ş., Adel Kalemcilik Tic. ve San.A.Ş. ve Pensan Kalem ve Kağıt San.Tic.A.Ş. soru formlarına usulüne uygun şekilde yanıt vermişlerdir. Söz konusu firmalar ayrıca, soruşturma sırasında Müsteşarlığımız ile işbirliği içinde olmuşlar ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgileri temin etmişlerdir.
Doğrudan soru formu gönderilen ÇHC'de yerleşik firmalardan herhangi bir cevap alınmamıştır. Buna karşılık, ÇHC'de üretim yapan Ningbo Wenkun Pen Made Co.Ltd. (Wenkui), Ningbo Chenglu Stationary&Sports Travel Products Manufacturing Co.Ltd. (Chenglu) ve Ningbo Beifa Group Co.Ltd. (Beifa) şirketleri 37 günlük cevap verme süresinde Müsteşarlığımızla bağlantı kurarak ek süre talebinde bulunmuşlardır. Ek süre talebi soru formunun bir bölümü haricinde karşılanmıştır. Süre uzatımı verilmeyen söz konusu bölüme ilişkin yanıtlar süresi içerisinde alınmasına rağmen diğer bölümlere ilişkin bilgiler tanınan ek süreden sonra Müsteşarlığımızca alınmıştır.
Söz konusu bilgi ve belgelerin ön incelenmesinde;
Beifa'nın cevaplarının esasa ilişkin bölümler itibarıyla önemli derecede yetersiz ve eksik olduğu tesbit edilmiş, firmaya açıklama yapması için ayrıca ek süre tanınmıştır. Bu süre zarfında herhangi bir cevap alınamadığından, adı geçen firmanın işbirliğine gelmediği kabul edilmiştir.
Wenkui ve Chenglu firmalarının cevaplarında tesbit edilen önemli eksiklikler bildirilerek tamamlanması için ayrıca ek süre tanınmıştır. Söz konusu firmaların cevaplarına ilişkin incelemeler halen devam etmektedir.
Soruşturma süresince ÇHC menşeli dolma kurşun kalem ve tükenmez kalem ithal ettiği belirlenen 13 ithalatçı firmaya "ithalatçı soru formu" gönderilmiş, bunların 6'sından yanıt alınmıştır. İthalatçıların hepsi ÇHC menşeli ilgili ürünleri fiyat ve kalite nedeniyle tercih ettiklerini belirtmişlerdir.
Yerinde doğrulama soruşturmaları
Madde 4- Yönetmelik'in 21 inci maddesi çerçevesinde şikayetçi firma Atlas Pen Kalem Sanayii A.Ş.'nin İstanbul'da bulunan üretim ve idari tesislerinde yerinde doğrulama soruşturması yapılmıştır.
İlgili tarafların bilgilendirilmesi
Madde 5- Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ülkenin Büyükelçiliğine ve ihracatçı firmalara, şikayetin gizli olmayan metni gönderilmiştir.
Soruşturma dönemi
Madde 6- Damping belirlemesi için 01/01/2002 - 31/12/2002 tarihleri arası soruşturma dönemi olarak kabul edilmiştir. Zarar belirlemesinde ise, veri toplama ve analiz için 01/01/2000 - 31/12/2002 arasındaki dönem esas alınmıştır.
İKİNCİ KISIM
Soruşturma Konusu Ürün ve Benzer Ürün
Soruşturma konusu ürün
Madde 7- Soruşturma konusu ürünler, 9608.10.10.10.00 gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) altında yer alan "plastik maddelerden olan sıvı mürekkepli bilyalı kalemler" (tükenmez kalemler) ile 9608.40.00.10.00 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında yer alan "plastik maddelerden olan dolma kurşun kalemler"dir (dolma kurşun kalemler).
Soruşturmaya konu ürünler, her türlü plastikten mamul, uç ve/veya tıpa kısımları metal görünümlü veya metal kaplamalı olabilen, gövdesinde metal klips gibi aksesuarlar bulunabilen kurşun ve/veya tükenmez kalemler ile tükenmez niteliğinde olanları her türlü doldurma mekanizması veya yeniden doldurulma veya değiştirilme özelliğini haiz, bilyalı tükenmez kalem, bilyalı jel kalem (jel kalem), bilyalı iğne uçlu kalem (iğne uçlu kalem) ve roller olarak adlandırılan bilyalı kalemlerdir. Söz konusu kalemler, okullarda ve ofislerde yazı yazma amaçlı olarak genel kullanım alanına sahiptirler.
Kalemler, kırtasiye dükkanlarında, süpermarketlerin kırtasiye bölümlerinde, büro malzemesi mağazalarında ve pazarlarda satılmaktadır. Ayrıca, eşantiyon amaçlı olarak da kullanılmaktadır.
Soruşturma konusu ürünle ilgili bu maddede belirtilen açıklamalar genel içerikli olup, uygulamaya esas olan GTİP ve karşılığı eşya tanımıdır.
Benzer ürün
Madde 8- Yukarıdaki maddede yapılan açıklamaların ışığı altında, yerli üreticiler tarafından üretilen kalemler ile soruşturma konusu ülkeden ithal edilen değişik kalemler arasında işlevsel özellikler, fiziksel özellikler, kullanım amaçları, dağıtım kanalları, tüketicilerin algılaması ve birbirini ikame edebilmeleri açısından bir fark bulunmadığı tesbit edilmiştir.
Bu bağlamda, ÇHC'den ithal edilen soruşturma konusu kalemler ile yerli üretim dalı tarafından üretilen kalemlerin benzer ürün olarak kabul edilebileceği anlaşılmıştır.
Maddenin ithalinde uygulanan gümrük vergisi ve diğer yükümlülükler
Madde 9- Dolma kurşun kalemler ve tükenmez kalemlerin Türkiye'ye ithalinde uygulanan gümrük vergisi AB ve EFTA ülkeleri ile İsrail, Macaristan, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Slovakya, Letonya, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Makedonya, Bosna Hersek ve Litvanya için %0 (sıfır), diğer ülkeler ve genelleştirilmiş tarife sistemi uygulanan ülkeler için ise %3,7'dir.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Dampinge İlişkin Belirlemeler
Genel
Madde 10- Beifa firmasının işbirliği yapmadığı kabul edildiğinden ve Wenkui ve Chenglu firmalarının cevaplarına ilişkin incelemeler devam ettiğinden Yönetmelik'in 26. maddesi çerçevesinde eldeki en iyi veriler kullanılmıştır.
Piyasa ekonomisi koşulu ve bireysel muamele
Madde 11- ÇHC'de yerleşik üretici/ihracatçı firmalar olan Ningbo Wenkui ve Chenglu firmaları piyasa ekonomisi koşulları altında faaliyet gösterdiklerini iddia etmişlerdir. Söz konusu talep, Yönetmelik Ek Madde 1 hükümlerine göre halen değerlendirildiğinden, geçici önlem aşamasında Yönetmelik'in 7 nci maddesi hükümleri uygulanmıştır.
Bu bağlamda, 2003/11 sayılı Tebliğ'de de belirtildiği üzere, ÇHC'nin piyasa ekonomisi uygulamayan bir ülke olarak değerlendirilmesi nedeniyle emsal ülke olarak Türkiye seçilmiştir.
Normal değerin belirlenmesi
Madde 12- Soruşturmaya konu dolma kurşun kalem, tükenmez kalem, jel kalem, iğne uçlu ve roller kalem tipleri için Türkiye'deki üretim maliyetine makul kar marjı eklenmesi suretiyle hesaplanan oluşturulmuş değer, normal değer olarak alınmıştır.
İhraç fiyatı
Madde 13- İhraç fiyatı, ÇHC'den gerçekleştirilen ithalata ilişkin fatura ve beyannamelere dayandırılmıştır.
İhraç fiyatı, banka masrafları, iç navlun, elleçleme, paketleme ve vade farkı için gerekli ayarlamalar yapılarak fabrika çıkış aşamasına getirilmiştir.
Fiyat karşılaştırması ve damping marjı
Madde 14- İhraç fiyatlarının farklı alıcılar veya zaman süreleri arasında önemli değişkenlik gösterdiği tesbit edildiğinden, dampingin büyüklüğünün tam olarak ortaya konulabilmesi ve gizli dampingin etkisiz kılınması amacıyla soruşturmaya konu kalemler için damping marjı, aynı ticari aşamada olmak üzere, ağırlıklı ortalama normal değerin işlem bazında ihraç fiyatı ile karşılaştırılması suretiyle aşağıdaki gibi hesaplanmıştır;
Tipler | Damping Miktarı |
| (ABD Doları/Adet) |
Dolma kurşun kalemler | 0,01 |
Tükenmez kalemler | 0,02 |
Jel kalem | 0,02 |
İğne uçlu ve roller kalemler | 0,14 |
DÖRDÜNCÜ KISIM
Zarar ve Nedenselliğe İlişkin Belirlemeler
BİRİNCİ BÖLÜM
Dampingli İthalatın Gelişimi
Genel açıklama
Madde 15- Yönetmelik'in 17 nci maddesi çerçevesinde, soruşturma konusu ülke menşeli ithalatın hacminde mutlak anlamda ya da Türkiye tüketimine oranla önemli ölçüde bir artış olup olmadığı ile bu ithalatın iç piyasadaki benzer mal fiyatları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Söz konusu incelemede Devlet İstatistik Enstitüsü kayıtları esas alınmıştır.
Soruşturma konusu ürünler iki farklı gümrük tarife istatistik pozisyonu altında tanımlandığından ürünlere ilişkin zarar incelemesi bu çerçevede yapılmıştır.
Maddenin genel ithalatı
Madde 16- Dolma kurşun kalemlerde genel ithalat 2000 yılında 17.758.892 adet iken, 2002 yılında 34.610.550 adet olarak, tükenmez kalemlerde ise 2000 yılında 106.309.273 adet iken, 2002 yılında 189.813.765 adet olarak gerçekleşmiştir.
Maddenin soruşturma konusu ülkeden ithalatı
Madde 17- ÇHC menşeli dolma kurşun kalem ithalatı 2000 yılında 14.641.447 adet iken, 2002 yılında 31.857.027 adet olarak, tükenmez kalem ithalatı ise, 2000 yılında 56.883.627 adet iken, 2002 yılında 150.180.893 adet olarak gerçekleşmiştir.
Dampingli ithalatın tüketime göre artışı
Madde 18- Soruşturma konusu ürünlerden dolma kurşun kalem tüketimi, bilinen tek yerli üretici Atlas Pen Kalem A.Ş.'nin yurtiçi satışları ile ürünün genel ithalatı; tükenmez kalemlerin tüketimi ise yerli üreticiler Atlas, Adel ve Pensan A.Ş.'nin yurtiçi satışları ile ürünün genel ithalatı esas alınarak hesaplanmıştır.
Bu çerçevede, 2000 yılında 100 olan toplam dolma kurşun kalem tüketim endeksi ve toplam tükenmez kalem tüketim endeksi, 2002 yılında sırasıyla 199 ve 154'e yükselmiştir.
ÇHC kaynaklı ithalatın toplam tüketim içindeki payı 2000 - 2002 döneminde dolma kurşun kalemlerde %9, tükenmez kalemlerde ise %71 oranında artmıştır.
Dampingli ithalatın fiyatlarının gelişimi
Madde 19- ÇHC menşeli ithalatın ağırlıklı ortalama birim fiyatı dolma kurşun kalemler için 2000 yılında CIF 0,10 ABD Doları/Adet iken, 2002 yılında CIF 0,05 ABD Doları/Adete düşmüştür. Tükenmez kalemler için ise, 2000 yılında CIF 0,04 ABD Doları/Adet olan birim fiyat 2002 yılında da aynı seviyede gerçekleşmiştir.
Fiyat kırılması
Madde 20- ÇHC menşeli ithalatın gümrük vergisi dikkate alınarak hesaplanan Türkiye piyasasına giriş fiyatı yerli üretim dalının satış fiyatları ile mukayese edildiğinde, 2002 yılında dampingli ithalatın fiyatının yerli üretim dalının fiyatının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir. Tükenmez kalemde yerli üretim dalının maliyetlerin altında satış yaptığı
belirlenmiştir. Bu çerçevede yapılan hesaplamalarda, 2002 yılında dolma kurşun kalemlerde fiyat kırılması CIF bedele göre %85, tükenmez kalemlerde fiyat baskısı ise %38 oranında bulunmuştur.
İKİNCİ BÖLÜM
Yerli Üretim Dalının Durumu
Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisi
Madde 21- Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin belirlenmesinde Atlas Pen Kalem A.Ş.'den alınan ve yerinde doğrulama incelemesinde doğrulanan veriler temel alınarak, dolma kurşun kalemler ve tükenmez kalemler ayrı ayrı değerlendirilmiştir.
Öte yandan, eğiliminin sağlıklı bir şekilde incelenmesi amacıyla TL. bazındaki veriler için yıllık ortalama TEFE kullanılarak enflasyondan arındırılmış reel değerler hesaplanmıştır.
a) Üretim
2000 yılı 100 alındığında, yerli üretim dalının dolma kurşun kalem üretim miktar endeksi 2002 yılında 189'a yükselmiş; tükenmez kalem üretim miktar endeksi ise 2002 yılında 83'e gerilemiştir.
b) Kapasite Kullanımı
Yerli üretim dalının dolma kurşun kalemlerde 2000 yılında %36 olan KKO, 2002 yılında %189 olarak gerçekleşmiş, tükenmez kalemlerde ise 2000 yılında %90 olan KKO, 2002 yılında %74'e gerilemiştir.
c) Satışlar
Yerli üretim dalının dolma kurşun kalemlerde 2000 yılında 100 alınan yurtiçi satış miktar endeksi, 2002 yılında 242 olmuş; tükenmez kalemlerde ise satış miktar endeksi, 2000 yılında 100 iken, 2002 yılında 78 olarak gerçekleşmiştir.
2000 yılında 100 olan satış hasılası endeksi, 2002 yılında dolma kurşun kalemlerde 114, tükenmez kalemlerde ise 45 olarak gerçekleşmiştir.
d) Piyasa payı
Yerli üretim dalının yurtiçi pazar payı dolma kurşun kalemlerde 2000 yılında %10, 2002 yılında ise %12 olarak; tükenmez kalemlerde ise 2000 yılında %44 olan pazar payı, 2002 yılında %35 olarak gerçekleşmiştir.
e) Yurtiçi fiyatlar
2000 yılında 100 olan ortalama yurtiçi birim satış fiyatı 2002 yılında dolma kurşun kalemlerde 47, tükenmez kalemlerde ise 57 olmuştur.
f) Maliyetler
2000 yılı 100 kabul edildiğinde, yerli üretim dalının ağırlıklı ortalama birim ticari maliyeti, 2002 yılında reel olarak dolma kurşun kalemler için 85, tükenmez kalemler için ise 62 olarak gerçekleşmiştir.
g) Stoklar
2000 yılı 100 olarak kabul edilerek, dolma kurşun kalemlerde yerli üretim dalının stok miktar endeksi 2002 yılında 247'ye yükselmiş, tükenmez kalemlerde ise 2002 yılında 13'e düşmüştür.
h) İstihdam
Her iki ürün için idari personel ve işçi sayısı toplamı 2000 yılında 100 kabul edilerek, 2002 yılında 91 olarak gerçekleşmiştir.
ı) Ücretler
Üretimde çalışan işçilerin aylık ücretleri 2000 yılında reel olarak 100 iken, 2002 yılında 78 olmuştur.
i) Verimlilik
2000 yılında 100 olan üretimde çalışan işçi başına verimlilik endeksi, 2002 yılında dolma kurşun kalemlerde 215, tükenmez kalemlerde ise 94 olarak gerçekleşmiştir.
j) Büyüme
Firma genelinde yerli üretim dalının aktif büyüklüğü, 2000 yılında 100 kabul edildiğinde, 2002 yılında reel olarak 64 olarak gerçekleşmiştir.
k) Sermaye artışı
Firma genelinde, yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan öz kaynakları 2002 yılında reel bazda 99 olarak gerçekleşmiştir.
l) Nakit akışı
2000 yılında 100 olarak alınan nakit akış değeri, 2002 yılında reel bazda, dolma kurşun kalemlerde 95, tükenmez kalemlerde ise (-) 34 olarak gerçekleşmiştir.
m) Yatırımlardaki artış
Yerli üreticilerin yatırımları 2000 - 2002 yılları arasında sabit kalmıştır.
n) Yatırımların geri dönüş oranı
2000 yılında 100 alındığında, yatırımların geri dönüş oranı dolma kurşun kalemlerde 2002 yılında 40 olarak, tükenmez kalemlerde (-) 23 olarak gerçekleşmiştir.
o) Karlılık
2000 yılı 100 olarak alındığında, yerli üretim dalının karlılığı dolma kurşun kalemlerde 2002 yılında 96, tükenmez kalemlerde (-) 55 olarak gerçekleşmiştir.
p) Damping marjının büyüklüğü
Damping marjı her üründe önemli oranlarda bulunmuştur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Dampingli İthalat ile Zarar Arasındaki Nedensellik Bağı
Dampingli İthalatın etkisi
Madde 22- Dampingli ithalatın her iki üründe de 2002 yılında 2000 yılına oranla mutlak ve nispi olarak arttığı, aynı dönemde fiyatların düştüğü tesbit edilmiştir. Öte yandan, aynı dönemde yerli üretim dalının satış fiyatlarının ise maliyetlerdeki düşüşten çok daha yüksek oranlarda düştüğü görülmüştür. Yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde olumsuz gelişmelerin dampingli ithalatın fiyatlarının yerli üretim dalının fiyatlarını kırması ve ithalattaki eğilim ile eş zamanlı olarak ortaya çıkması nedeniyle, dampingli ithalat ile yerli üretim dalının zararı arasında illiyet bağı olduğu sonucuna varılmıştır.
Üçüncü ülkelerden ithalat
Madde 23- Üçüncü ülkelerden yapılan ithalat 2002 yılında 2000 yılına oranla mutlak olarak azalarak genel ithalat ve tüketim içindeki payı gerilemektedir.
Diğer ülkeler kaynaklı soruşturma konusu ithalat gerek miktar, gerek fiyatlarıyla bu aşamada yerli üretime zarar verebilecek boyutta görülmemektedir.
Diğer unsurların etkisi
Madde 24- 2001 yılında yaşanan talep daralmasına karşın, dampingli ithalatın talep daralmasının olduğu yıl da dahil olmak üzere artış göstererek, pazar payını yerli üretici ve üçüncü ülkeler aleyhine genişlettiği görülmüştür. Dampingli ithalatın fiyatlarının etkisi ve ithalatın buna bağlı olarak sürekli artması ile pazar payının genişlemesi dikkate alındığında dampingli ithalatın yerli üretim dalına zarar verdiği ve talep daralmasının nedensellik bağının mevcut olduğu gerçeğini değiştirmediği anlaşılmaktadır.
BEŞİNCİ KISIM
Sonuç
Madde 25- Ön belirlemeler sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edildiğinden, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nun kararı ve Bakanın onayı ile aşağıda tanımı ve menşei belirtilen ürünlerin Türkiye'ye ithalatında belirtilen tutarlarda teminat şeklinde geçici önlem yürürlüğe konulmuştur.
Menşe | GTİP
| Eşyanın Tanımı | Ürün Tipi | Teminat Tutarı (ABD (Doları / Adet ) |
Çin. | 9608.40.00.10.00 | plastik maddelerden olan | 0,01 | |
| Dolma kurşun kalemler |
| ||
Çin | 9608.10.10.10.00 | plastik maddelerden olan sıve | Bilyalı Tükenmez kalem | 0,02 |
| Mürekkepli bilyalı kalemler |
| ||
| Bilyalı Jel kalem | 0,02 | ||
|
| Bilyalı İğne uçlu kalem | 0,14 | |
|
| Ve roller ralem |
|
Süre
Madde 26- Karar maddesinde belirtilen geçici önlem, Kanun'un 12 nci maddesi çerçevesinde, zararın önlenmesi için damping marjından daha düşük oranda bir kesin önlemin yeterli olup olmadığının incelenecek olması nedeniyle, soruşturma ile ilgili kesin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasına kadar, azami 6 ay süreyle yürürlükte kalır.
Uygulama
Madde 27- Gümrük idareleri Karar maddesinde gümrük tarife istatistik pozisyon numaraları, tanımı ve menşe ülkesi belirtilen eşyanın ithalatında karşısında gösterilen tutarda teminat alırlar.
Yürürlük
Madde 28- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 29- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.