T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı :72093537-225.99
Konu :Suriye Plakalı Araçlar-Geçici Plaka
Uygulaması-Rejim İhlali
18.10.2017 / 28764821 yazıda benzer konu işlenmiştir
30.05.2016 / 16348090
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi: a) 10.04.2015 tarihli, 7208921 sayılı yazımız.
b) 29.05.2015 tarihli, 8267491 sayılı yazımız.
c) 22.07.2015 tarihli, 9375647 sayılı yazımız.
d) 13.01.2016 tarihli, 13090507 sayılı yazımız.
İlgi yazılarımız konusu Suriye vatandaşlarına ait kara taşıtlarına ilişkin olarak taşıtların hak sahibi olmayan kişiler tarafından kullanılması, taşıtların şasi numaralarında uyumsuzluklar bulunması, taşıtın devredilmesi gibi çeşitli usulsüzlüklerin ve rejim ihlallerinin yapıldığı hususları, gümrük idareleri tarafından bildirilmekte ve yapılacak işlemlerin açıklığa kavuşturulması istenilmektedir.
Ülkemize gelen Suriye vatandaşlarına ait kara taşıtları geçici ithalat rejimi hükümlerine tabi olup, söz konusu taşıtların tabi oldukları ve dolayısıyla Türkiye Gümrük Bölgesinde bulunabilecekleri süre, Gümrük Yönetmeliğinin geçici 4. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu Yönetmelik maddesi, “Suriye vatandaşları tarafından Suriye’deki savaş ve olağanüstü durum nedeniyle, ülkemize getirilen ticari ve kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için ilgililerin, söz konusu olağanüstü durum devam ettiği sürece gümrük müdürlüklerine başvurmaları halinde, 380. madde kapsamında süresi içerisinde ek süre talebinde bulundukları kabul edilir ve ek süre talepleri karşılanır.” hükmünü ihtiva etmektedir.
Ülkemize herhangi bir gümrük kaydı olmaksızın getirilmiş olan Suriye vatandaşlarına ait taşıtlar ile ilgili olarak ilgi (d) yazımızda belirtildiği üzere 09.01.2016 tarihli, 29588 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2015/8352 sayılı “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile 29.09.2009 tarihli, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karara “Geçici ithal eşyasının kayıt işlemi” başlıklı geçici madde 2 eklenmiştir.
Söz konusu madde, “Suriye vatandaşları tarafından Suriye’deki olağanüstü durum nedeniyle bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce herhangi bir gümrük kaydı gerçekleştirilmeksizin ülkemize getirilmiş olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için, ilgililerin bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 6 (altı) ay içerisinde gümrük idaresine başvurmaları halinde söz konusu taşıtlar geçici ithalat rejimi kapsamına alınır.” hükmünü ihtiva etmektedir.
Geçici ithalat rejimi kapsamında ithal edilen kişisel ve ticari kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtlarına ilişkin usul ve esaslar, 22.04.2011 tarihli, 27913 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde belirlenmiş olup, söz konusu Tebliğin 19. maddesinde şartların ihlali düzenlenmiştir.
Anılan Tebliğ maddesinin birinci fıkrası, “Geçici ithaline izin verilen kişisel ve ticari kullanıma mahsus kara taşıtlarının; getiriliş amacı dışında kullanılması, bir başkasına kiralanması, ödünç verilmesi, başka bir şahsa izinsiz devredilmesi, satılması, hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması, taşıtla birlikte giren ve belgelerinde kayıtlı olan parçalarının izinsiz olarak değiştirilmesi, kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için yurtta kalma süreleri içerisinde yurtdışına çıkarılmaması veya herhangi bir gümrük idaresine teslim edilmemesi hâlinde, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Kanunun 238 inci maddesi hükümleri uyarınca işlem yapılır ve geçici ithal izni iptal edilerek taşıt gümrük idaresince teslim alınır."; üçüncü fıkrası, “Yukarıda belirtilenlerin dışındaki usulsüzlük hallerinde ise Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılır.” hükmünü amirdir.
Ayrıca, söz konusu Tebliğin “Giriş gümrük idarelerince, gümrük vergi ve cezaların takibine ilişkin yapılacak işlemler” başlıklı 20. maddesinin yedinci fıkrasında, “Şartların ihlali neticesinde vergi ve cezaların tahsil edilmiş olması taşıtın serbest dolaşıma girişini sağlamaz.Vergi ve cezalar ödenmiş dahi olsa taşıtın yurtdışı edilmesi gerekir.” hükmü yer almaktadır.
Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri dikkate alındığında, Suriye vatandaşlarına ait olan kara taşıtlarının geçici ithalat rejimine ilişkin şartları ihlal etmesi durumunda (taşıtın hak sahibi dışında kullanılması, taşıtın izinsiz bir başka şahsa devredilmesi, taşıtın parçalarının izinsiz değiştirilmesi vb.), yukarıda yer verilen Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No: 1)’nin ilgili maddeleri doğrultusunda gereğine tevessül edilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.
Mustafa GÜMÜŞ
Bakan a.
Genel Müdür V.
Dağıtım (Gereği):
-Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine