T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Personel Dairesi Başkanlığı
Sayı :97524575/903.99[PDB-15775]
Konu :DPB Görüşü.
22.04.2015 / 7490347
DAĞITIM
Devlet Personel Başkanlığından alınan 06.04.2015 gün ve 2319 sayılı yazının bir örneği ilişikte gönderilmiştir.
Bilgileri ile bundan böyle yapılacak disiplin işlemlerinde bahse konu yazının dikkate alınması hususunda gereğini rica ederim.
Asım KANDEMİR
Personel Dairesi
Başkanı V.
EKLER:
1- Yazı örn. (2 sayfa)
DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine
T.C.
DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
Sayı :31292642--E.2319
Konu :Görüş Talebi 06/04/2015
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
İlgi: a) 03/03/2015 tarihli ve Resim sayılı yazı,
b) 16/09/2014 tarihli ve 31292642-045.00-4861 sayılı yazımız.
Kurumunuz Bölge Müdürlükleri bağlantısı olan Gümrük Müdürlüklerinde çalışan personel hakkında Gümrük Müdürlüğünün bulunduğu yer mülki idare amirleri tarafından disiplin cezası verilip verilemeyeceği konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilen ilgi (a) yazı incelenmiştir.
Daha önce ilgi (b) yazımızda Bölge Müdürlüğü ile bağlantısı olan Gümrük Müdürlüğü birimleri arasındaki ilişki sehven yanlış anlaşılarak bu iki birim aynı birim şeklinde değerlendirilmiş ve Başkanlığımız görüşü bu duruma göre tesis edilmiş idi. Yapılan incelemede, her ne kadar Bölge
Müdürlüğü bağlantısı olsa ve Bölge Müdürlüğü gözetim ve denetimi altında bulunsa da, Gümrük Müdürlüklerinin; bağımsız yapıya sahip, ayrı mülki idare birimleri sınırları içerisinde sürekli faaliyet gösteren ve daimi çalışanları olan birimler olduğu anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 4 üncü maddesi; "İl genel idaresinin başı ve mercii validir. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre illerde lüzumu kadar teşkilat bulunur. Bu teşkilatın her birinin başında bulunanlar il idare şube başkanlarıdır. Bunların emri altında çalışanlar ilin ikinci derecede memurlarıdır. Bu teşkilat valinin emri altındadır.
Hakimler Kanunu ile İcra ve İflas Kanununda yazılı yargıç, Cumhuriyet savcısı ve yargıç sınıfında bulunanlarla bu kanunlarda yazılı adalet memurları, askeri birlikler, askeri fabrika ve müesseseler, askerlik daire ve şubeleri bu madde hükmünden müstesnadır. " hükmünü, 15 inci maddesi; "Valiler, birkaç İl'e şamil memuriyetlerin kendi illerindeki işlerini de gözetim ve denetimine yetkilidirler. " hükmünü, 27 nci maddesi ise; "İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır.
Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur. Bu teşkilat (Dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilat hariç) kaymakamın emri altındadır " hükmünü havidir.
Yukarda yer verilen hükümler çerçevesinde il ve ilçe yönetimi bünyesinde Bakanlıkların ihtiyaca göre teşkilat kurabileceği ancak bunların mutlaka mülki idare amirlerinin gözetim ve denetimi kapsamında olacağı hüküm altına alınmış bu kapsamda bulunmayacak birimler ve memurlarda sayılarak tespit edilmiş olup bunlar arasında Gümrük Müdürlükleri bulunmamaktadır.
Bunun yanında; 17.9.1982 tarihli 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik'in 16 ncı maddesinin 9 uncu ve I I inci fıkralarında; "Bölge müdürlüklerinin ilçe teşkilatındaki birimlerinin başında bulunan ilçe idare şube başkanlarının disiplin amiri kaymakam, üsl disiplin amiri vali; il teşkilatındaki il idare şube başkanlarının disiplin amiri ise vali olup, bu il idare şube başkanları hakkında özel yönetmeliklere ekli cetvellerde üst disiplin amiri tespit edilmez.
Ancak, bölge müdürlüklerinde bölge müdürleri il ve ilçe teşkilatında görevli memurlar ile il idare şube başkanları ve ilçe idare şube başkanları hakkında, il idare şube başkanları ise ilçe idare şube başkanları ve ilçe teşkilatında görevli memurlar hakkında doğrudan disiplin cezası verme yetkisine sahiptir " hükmüne yer verilmiştir.
Bu hüküm kapsamında, gümrük müdürlükleri her ne kadar doğrudan bölge müdürlüğüne bağlı da olsa başka bir mülki idare amirliği sınırlan içerisinde daimi faaliyet gösteren bir birim olması nedeniyle ilçe teşkilatı hüviyetinde olması gerekmeksizin bulunduğu il ya da ilçe mülki idare amirlerinin gözetim ve denetimi altında bulunduğunu ve bu nedenle birimin sürekli faaliyet gösterdiği yer mülki idare amirinin disiplin amirliği yetkisinin de bulunduğunun kabul edilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.
Bu durumda, bölge müdürlüğü merkezinin bulunduğu il merkezi dışındaki diğer illerde ve ilçelerde müdürlük adı altında faaliyet gösteren birimlerin disiplin amirlerinin Bakanlığınız disiplin yönetmeliğinde yeniden düzenlenmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Arz ederim.
Adem DİNÇ
Başkan a.
Devlet Personel Başkan Yardımcısı