Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

20.04.2011 01729 Yolcuların yurda giriş çıkışlarında pasaportlarına hangi hallerde kaşe tatbik edileceği

T.C.

BAŞBAKANLIK

Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü

Sayı :B.02.1.GÜM.0.07.14-10.06.02-

Konu :Damga tatbiki

20.04.2011 / 01729

GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün 20.04.2011 tarihli ve 85062 sayılı yaza ile söz konusu yazı ekinde alınan 25.12.2002 tarih ve 255641 sayılı Genelge ilişikte gönderilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Sadi GÖKÇEN

Müsteşara. A

Daire Başkanı

EKLER:

1- Yazı örn. (1 syf)

2- Genelge örn.(2 syf)

DAĞITIM:

Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü

SAYI :B.05.1.EGM.0.13.2342

KONU :Damga Tatbiki

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞINA

İLGİ: a) 25.12.2002 tarih ve B.05.1.EGM.0.13.04.05.255641 sayılı genelgemiz.

b) 28.05.2010 tarih ve B.05.1.EGM.0.13.2342-15192 sayılı ve 32 No’lu genelgemiz.

c) Edirne Valiliğinin 31.03.2011 tarih ve B.05.1.EGM.4.22.13192/2011(91244)-1271-4278 sayılı yazısı.

Edirne Valiliğinden alınan ilgi (c) yazıda, son zamanlarda T.C. pasaportu kullanarak giriş veya çıkış yapmak isteyen vatandaşlarımızın pasaportlarında damga tatbik edilecek yeterli yer bulunmaması, pasaportlarının sayfalarının çabuk dolması, sayfaları dolan pasaportlarının yenilenmesinin uzun sürmesi ve vize etiketlerinin eski pasaportlarında kalması gibi nedenlerle pasaportlarına damga tatbik edilmemesini talep ettikleri,

Damga muafiyeti şartlarını haiz olan ve pasaportuna damga tatbik edilmemesini talep eden vatandaşlarımıza ilgi (a ve b) genelgeler doğrultusunda bilgisayara veri girişlerinin yapılarak damga tatbik edilmediği, ancak bu durumda da gümrük muayene sonrasında Gümrük Muhafaza memurlarınca yapılan kontrollerde pasaportlarında giriş-çıkış damgası arandığı belirtilerek, Gümrük Muayene ve Gümrük Muhafaza Memurlarınca damga istemi ile vatandaşlarımızın geri çevrilmeleri halinde pasaporttan ayrı bir kağıda damga tatbik edilemeyeceği ve ne şekilde uygulama yapılacağı hususunda tereddüde düşüldüğü ifade edilmiştir.

Türk vatandaşlarının yurda giriş ve yurt dışına çıkışlarında hamili bulundukları T.C. pasaportlarına hangi hallerde giriş-çıkış kaşesi tatbik edilip edilmeyeceği hususları ilgi (a) genelgemizle belirtilmiş, ayrıca yabancı ülke vatandaşlarına ait pasaportlara tüm hudut kapılarında giriş-çıkış kaşesinin tatbik edilmesi gerektiği, kaşe vurulsun vurulmasın Türk vatandaşlarının ve yabancıların giriş çıkış kayıtlarının mutlak surette bilgisayara kaydedilmesi hususları da anılan genelge ile Hudut Kapısı Bulunan Valiliklerimize bildirilmiştir.

Yine her yıl turizm sezonundan önce güncellenen ilgi (b) genelgemizin “Çift Tabliyetli Vatandaşlarınıza Yönelik Uygulamalar” başlıklı C maddesinde de ülkemize giriş-çıkış yapan çift tabiiyetli vatandaşlarımızın pasaportlarına hangi hallerde giriş-çıkış kaşesinin tatbik edilip edilmeyeceği hususları belirtilmiştir.

Bu bağlamda, hudut kapılarında vatandaşlarımızın ve yabancıların giriş ve çıkışlarında kaşe tatbikinin ilgi (a ve b) genelgelerimiz doğrultusunda yapılarak, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini Edirne Valiliğinden,

İlgi (a)’da kayıtlı genelgemizin bir örneği ek’te gönderilmiş olup, genelgenin hudut kapılarında görevli personelinize hatırlatılmasını Gümrük Müsteşarlığından rica ederim.

Mustafa İLHAN

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı

1.Sınıf Emniyet Müdürü

EK : İlgi (a) yazı örneği

DAĞITIM :

Gümrük Müsteşarlığına

Edirne Valiliğine (Ek Konmadı)

(E-posta)

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü

SAYI :B.05.1.EGM.0.13.04.05

KONU :Giriş-çıkış kaşelerinin tatbiki

25.12.2002 tarih ve 255641 sayılı Genelge

(DOSYA)

İLGİ: a) İstanbul Valiliğinin 10.12.2002 gün ve B.05.1.EGM.4.34.00.92.13.03/3360 sayılı yazısı.

b) 17.07.1996 gün ve B.05.1.EGM.0.13.05-158-PAS-D-10 sayılı birleştirilmiş genelgeler.

c) 09.04.1999 gün ve B.05.1.EGM.0.13.02.06-084001 sayılı genelgemiz.

d) 14.11.2001 gün ve B.05.1.EGM.0.13.03.04-271700 sayılı genelgemiz.

İstanbul Valiliğinde alının ilgi (a) yazıda vatandaşlarımızın hudut kapılarından yurda giriş-çıkış işlemlerinin yapılması sırasında giriş-çıkış kaşelerinin tatbikine ilişkin olarak hamili bulundukları pasaportların en son sayfasında bulunan “Askerlik Durumu” bölümünde yazılı bulunan bilgiye göre hareket edilip-edilemeyeceğinin bildirilmesi talep edilmiştir;

Bazı vatandaşlarımızın pasaportlarının tanzimine ilişkin işlemleri sırasında, askerlik durumlarıyla ilgili olarak pasaport istek formlarında yanlış beyanlarda bulunmaları sebebiyle uygulamada bazı sorunların yaşadığı anlaşıldığından ilgi (c) genelgemiz ile;

Pasaport tanzimi esnasında askerlik ile ilişkisinin olmadığına dair belge istenmesine son verildiği, bu nedenle pasaportların en son sayfasında bulunan “Askerlik Durumu” bölümüne askerliğini yapmıştır veya yapmamıştır ibaresi yazılmayarak, buraya yan yana üç çizgi (---) çekilmek suretiyle, şahsın pasaport istek formundaki beyanı dikkate alınmaksızın boş bırakılması tüm uygulayıcı birimlere bildirilmiştir.

Diğer taraftan, yabancı bir ülkede çalışmakta olan veya bu ülkeden emekli olup da zaman zaman ülkemize giriş-çıkış yapan vatandaşlarımızın pasaportlarına, her giriş ve çıkışlarında hudut kapılarımızda giriş-çıkış kaşesi tatbik edilmesinin, yabancı ülke mevzuatlarına göre belge teşkil ederek, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bazı haklarının kaybolmasına sebebiyet vermesi nedeniyle, konunun değerlendirilmesi ve bir çözüme kavuşturulması amacıyla 16-17 Eylül 1991 tarihinde Başbakanlıkta bir toplantı yapılmıştır.

Yapılan bu toplantı neticesinde, ülkemize giriş ve ülkemizden çıkışlarda kimilerin pasaportlarına giriş-çıkış kaşesi tatbik edilip, kişilerin pasaportlarına edilmeyeceği belirli kriterlere bağlanmış ve belirlenen bu kriterler uygulamaya esas olmak üzere ilgi (b) genelge ile tüm Valiliklerimize, ilgili Bakanlık, Kurum ve Kuruluşlara bildirilmiştir.

Ancak giriş-çıkış kaşelerinin tatbiki konusunda bugüne kadar birçok genelge gönderilmesine ve en son ilgi (b ve d) genelgelerde belirtilmesine rağmen, uygulamada halen aksaklıkların olduğu, giriş-çıkış kaşesi tatbik edilmesi gerekenlerden bazılarının pasaportlarına giriş-çıkış kaşesi vurulmadığı, hudut kapılarımızda kaşe tatbik edilip-edilmeyecekler hususunda vatandaşlarının bilgilendirilmediği Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, Türk vatandaşlarının yurda giriş ve yurt dışına çıkışlarında hamili bulundukları T.C. pasaportlarına hangi hallerde giriş-çıkış kaşesi tatbik edilip-edilmeyeceği aşağıda belirtilmiştir.

1) Giriş-Çıkış Kaşeleri;

a) Halen bilgisayar uygulaması olan hudut kapılarımızdan giriş-çıkış yapan ve askerliğini yapmış vatandaşlarımıza tatbik edilemeyecektir. Ancak söz konusu vatandaşlarımızın talep etmeleri halinde kaşe tatbiki yapılacaktır.

b) 20-40 yaşları arasındaki erkek vatandaşlarımızdan, askerliğini yaptıklarını belgelendiremeyenlerin pasaportlarına istisnasız olarak yurda giriş ve çıkışlarında tatbik edilecek, vatandaşlarımızın pasaportlarının en son sayfasında bulunan “Askerlik Durumu” bölümünde yazılmış bulunan “Yapmıştır”,”Yapmamıştır” gibi ibareler dikkate alınmayacaktır.

c) 20-40 yaşları arasındaki erkek vatandaşlarımızdan askerliğini yaptığını belgelendirerek pasaportlarına giriş-çıkış kaşesi tatbik edilmemesini talep edenlerin, hamili bulundukları T.C. pasaportlarına tatbik edilmeyecektir.

d) Henüz bilgisayar uygulamasına geçilmemiş hudut kapılarında bilgisayar uygulaması başlayıncaya kadar her giriş ve çıkışta tatbik edilecektir.

e) Pasaportlara vurulan kaşe, mühür ve damgalar ilgili sayfalarına ve üst üste gelmeden tatbik edilecektir.

f) Giriş-çıkış damgaları hakkında yukarıda belirtilen hususlar diplomatik, hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için de geçerli olacaktır.

g) Yabancı ülke vatandaşlarına ait pasaportlara tüm hudut kapılarında tatbik edilecektir.

2) Yurda giriş çıkış yapan vatandaşlarımızın bilgilendirilmeleri amacıyla Pasaportlara tatbik edilecek giriş-çıkış kaşelerinin uygulanması hususlarında, hudut kapılarında uygun yerlere levha ve panolar asılacaktır.

3) Pasaportlarına giriş çıkış kaşesi vurulan veya vurulmasın, Türk vatandaşları ve yabancıların giriş çıkış kayıtları mutlak surette bilgisayara kaydedilecektir.

Bilgi edinilmesini ve hudut kapılarında vatandaşlarımızın ve yabancıların yurda giriş ve çıkışlarında gereğinin buna göre yapılarak, herhangi bir aksaklığa meydan verilememesini hudut kapısı bulunan Valiliklerden,

Vatandaşlarımızın pasaportların en son sayfasında yer alan “Askerlik Durumu” bölümüne “Yapmıştır” veya “Yapmamıştır” gibi ibarelerin yazılmayarak, bu bölümün yan yana üç çizgi (---) çekilmek suretiyle, şahsın pasaport istek formundaki beyanı dikkate alınmaksızın boş bırakılması hususundaki ilgi (c) genelgenin Dış Temsilciliklerimize hatırlatılmasını Dışişleri Bakanlığından arz ve rica ederim.

Sebati BUYURAN

Bakan a.

Müsteşar Yardımcısı

DAĞITIM :

Dışişleri Bakanlığına

Hudut Kapısı Bulunan Valiliklere (Teleks)

Büro Amiri : T.TECİRLİOĞLU

KOORDİNASYON :

Büro Amiri : E.DİLBİLMEZ

Bürolar Amiri : M.KARAGÖZ

Şube Müdürü : Y.BİLGİÇ

Daire Başkan Yrd. : K.BABAL

Daire Başkanı : M.TERZİOĞLU

Gnl.Md.Yrd. : R.ER