Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

18.04.2016 15393158 LARA Programı Tahlil sonuçlarının eşya sahiplerine duyurulması ile tebliğ tarihi

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı :17474625-109

Konu : LARA Programı (Tahlil sonuçlarının eşya sahiplerine duyurulması)

18.04.2016 / 15393158

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : a) 25.02.2016 tarihli ve 14135423 sayılı yazımız.

b) 07.03.2016 tarihli ve 14313806 sayılı yazımız

İlgide kayıtlı yazılar konusu, Gümrük Laboratuvarlarındaki tahlil işlemlerinin kâğıtsız ortamda hızlı, kolay, eksiksiz yürütülmesine, arşivlenmesine, merkez ve taşradan takibine ve verilerin izlenmesine imkan veren, BİLGE sistemine entegre bir yazılım programının oluşturulması için yürütülen çalışmalar sonucunda “Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programı” (LARA) hazırlanmış, test ve pilot uygulamalarının ardından kullanıma hazır hale getirildiği, tescil edilmiş gümrük beyannamesi muhteviyatı eşyanın muayene memurunca tahlil edilmek üzere laboratuvara sevkinden itibaren tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüleceği ve bu çerçevede LARA programının, 15.03.2016 tarihi itibari ile tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından kullanılmaya başlanacağı talimatlandırılmıştı.

Bilindiği üzere, Gümrük Laboratuvarlarının Faaliyetleri Hakkında Yönetmeliğin, Dördüncü Bölümü (Çeşitli Son Hükümler) Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi başlıklı Geçici 1 inci Maddesi, "(1) Bu Yönetmelikte bahsi geçen Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemine ilişkin altyapı sağlanana kadar tahlil raporlarına ilişkin işlemler aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Gümrük laboratuvarlarında yapılacak tahliller için EK-1'de yer alan Laboratuvar tahlil raporu formu üç nüsha olarak düzenlenir. Beyanname muhteviyatı eşyanın çok kalemli olması halinde EK-2'de yer alan laboratuvar tahlil raporu devam formu kullanılır. Mezkûr formlara sene başından itibaren sıra numarası verilerek EK-3'de yer alan laboratuar kayıt defterine kaydedilir. Formun birinci nüshası beyannamenin birinci nüshasına eklenir. İkinci nüshası laboratuvarda saklanır. Üçüncü nüshası ise beyannamenin idarede kalan nüshasına eklenir.

b) Gümrük laboratuvarlarında yapılan tahliller için düzenlenecek raporun sıra numarası ve tarihi ilgili beyannamenin üzerine yazılır. Tahlile ilişkin formun bütün nüshaları tahlili yapan kimyager tarafından imzalanır, laboratuvarın resmi mührü ile mühürlenir ve birinci ve üçüncü nüshaları muayene memurlarına gönderilir." hükmüne,

Diğer taraftan, Gümrük Yönetmeliğinin, "Tahlil sonuçlarının eşya sahiplerine duyurulması" başlıklı 203/1 inci maddesi "(1) Birinci tahlil sonuçları ilgili memurca beyan sahiplerine tahlil raporlarının altlarına tarih ve imza attırılmak suretiyle, buna imkan bulunmayan hallerde ise yazı ile duyurulur. Bu tarih, tahlil raporlarına itiraz için başlangıç sayılır." hükmüne amirdir.

Bu itibarla, Laboratuvar Müdürlüklerince analizleri tamamlanan beyannamelere ait tahlillerden kalan numunelere ilişkin ikinci tahlil talebi, imha veya saklama süreçlerinin elektronik olarak takip edilebilmesi için, BİLGE Sistemi Muayene Kontrol ekranındaki Laboratuvar İşlemleri sekmesine "Tebliğ Tarihi" alanı eklenerek tahlil sonuçlarının ilgili memurca beyan sahiplerine tebliğ ettirilen tarihin zorunlu alan olarak girilmesi sağlanmış olup, ilgili memurlarca "Tebliğ Tarihi" alanının BİLGE Sistemine girilmesine azami derecede hassasiyet gösterilmesi ve LARA sitemi tarafından oluşturulan "Analiz Raporu"nun bir nüshasının, ikinci tahlil talebi, emsal tahlil formu, vb. nedenlerle kullanılabilmesini teminen beyan sahiplerine verilmesi ve konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür V.

DAĞITIM: Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri