T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Personel Dairesi Başkanlığı
Sayı :30007272-10.04-
Konu :İmza Yetkileri Yönergesi
15.05.2013 / 5865
DAĞITIM
Bakanlık Makamının 10.05.2013 tarih ve 850 sayılı olurları çerçevesinde yürürlüğe konulan Bakanlığımız İmza Yetkileri Yönergesi ilişikte gönderilmiştir.
Bilgileri ile gereğini rica ederim.
Yahya BABA
Başkan a.
Daire Başkanı
EK: Yazı ve eki (10 sayfa).
DAĞITIM:
1- Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine
2- Ticaret İl Müdürlüklerine
T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Sayı :91711170- 850 10.05.2013
Konu :Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
İmza Yetkileri Yönergesi
MÜSTEŞARLIĞA
3/6/2011 tarihli 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 16, 18/5. ve 32 nci maddeleri ile 27.09.1984 tarihli ve 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanunun 21/A maddesine dayanılarak hazırlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İmza Yetkileri Yönergesi ektedir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Hayati YAZICI
Bakan
Ek: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
İmza Yetkileri Yönergesi
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İMZA YETKİLERİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, seri, etkili, kaliteli hizmet üretimini sağlamak amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığında imza yetkililerini belirlemek ve verilen yetkilerin kullanılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir
Kapsam ve dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yönerge. 3/6/2011 tarihli ve 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 16. 18/5 ve 32 nci maddeleri ile 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanunun 21/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Yönergede yer alan:
a) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,
b) Bakan: Gümrük ve Ticaret Bakanını,
c) Bakan Yardımcısı: Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısını
ç) Müsteşar: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarını,
c) Birim: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı merkez teşkilatındaki hizmet bilimlerini,
f) Birim Amiri: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı merkep teşkilatındaki hizmet birimlerinin amirlerini
ifade eder.
Yetkililer
MADDE 4- (1) Bu Yönergede Bakanlık Makamına sunulacak yazılar ile imza yetkileri düzenlenen makam ve unvanlar şunlardır:
a) Bakan,
b) Bakan Yardımcısı.
c) Müsteşar,
ç) Müsteşar Yardımcısı,
d) Birim Amirleri.
Usul ve esaslar
MADDE 5- (1) Bu Yönergenin uygulanmasında aşağıdaki usul ve esaslar göz önünde bulundurulur:
a) İmza yetkilerinin sorumlulukla dengeli, tam ve doğru olarak kullanılması esas olup, birim amirleri kendi birimlerinin 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen görevlerinin dışına çıkamazlar.
b) Bakan tarafından kendilerine devredilen imza yetkileri kullanılırken Bakan adına imzalanan yazılarda "Bakan a." ibaresi kullanılır
c) imza yetkisine sahip makamlar, yetki alanlarına giren çok önemli konu ve işler ile prensip kararı niteliği taşıyan, Bakanlık politikasını ilgilendiren hususlarda imzadan önce veya işlem safhasında üst makamlara, varsa alternatif önerilerle birlikte bilgi sunmak ve bu makamların görüş ve direktiflerine göre hareket etmek durumundadırlar.
ç) Her kademe imzaladığı yazılarda üst makamların bilmesi gereken hususlarda zamanında bilgi vermekle yükümlüdür.
d) Bakanlık teşkilatını kısmen veya tamamen ilgilendiren ve/veya ülke çapında uygulanacak ve bu Yönerge ile devredilen yetki kapsamında astlarca imzalanması öngörülen düzenleyici işlemler (Genelge. Yönerge vs.) “Bakan a.” imzalanmadan önce Bakanlık Makamının bilgisine sunulur.
e) İmza yetkisinin kullanılmasında, hitap edilen makamların düzeyi ile konunun kapsamı ve öneminin göz önünde tutulması temel ilkedir.
f) Yazıyı hazırlayandan başlayarak Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller, Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak sırasıyla imza makamına kadar bütün ara kademe amirlerinin elektronik ortamda ve/veya kağıt ortamında parafının alınması esastır. Ancak, Bakan Yardımcısının yıllık, mazeret. aylıksız, hastalık ve refakat izin onayları ile yurt içi ve dışı görevlendirme gibi geçici nedenlerle görevinden ayrılması halinde bu Yönerge ile Bakan Yardımcısına verilen yetkiler Müsteşar tarafından kullanılır. Bu Yönergenin 9 uncu maddesi ile Bakan Yardımcısına verilen yetkiler dışında kalan konularda Bakan Yardımcısının parafı aranmaz
g) Elektronik ortamda ve/veya kağıt ortamında imzalı evrak ve belgelerde paraf ve imzası bulunan her kademedeki memur ve amirler attıkları paraf ve imzadan, görev ve yetkileri çerçevesinde sorumludur.
ğ) Yetkilinin izin, hastalık, geçici görev gibi nedenlerle görevinde bulunmadığı hallerde, vekili imza yetkisini kullanır. Bilahare yetkiliye yapılan iş ve işlemlerle ilgili bilgi verilir. Müsteşar Yardımcıları arasında da aynı usul uygulanır.
h) Bu Yönergede açıkça belirtilmeyen konulara ilişkin yazılar, mevcut düzenlemeler paralelinde ilgilisince imzalanır.
ı) Birden fazla birimi ilgilendiren veya görüşünün alınmasını gerektiren yazıların paraf kısmında, koordine edilen birim amirlerinin elektronik imzası ve/veya parafı bulunur.
i) Birim amirleri bu Yönerge ile kendilerine verilen imza yetkilerinden önemine göre belirleyecekleri işlere ait olanlarını astlarına devredebilirler.
j) Yazışmalarda astların paraflarının aranması kontrol ve denetime yönelik olup işlemin sıhbat şartı değildir. Nihai yetkili olan amir ya da üst amirler tarafından işlemler imzalanmak suretiyle işlerliğe konabilir.
k) Bakanlık içi ve dışı yazışmalarda karşılıklılık (mütekabiliyet) ilkesi geçerli olup, imza yetkisinin kullanımı sırasında makamların astlık-üstlük durumları gözetilir.
Sorumluluk
MADDE 6- (1) Bu Yönerge ile verilen yetkilerin tam ve doğru olarak kullanılmasından ve uygulamanın Yönergeye uygunluğunun denetiminden ilgili amirler, evrakın seyrinden ve muhafazasından ise ilgili birimler sorumludur.
Birim amirlerinin yetki devrinin sınırı
MADDE 7- (l) Bu Yönerge uyarınca imzaya yetkili amirlerin yetkileri müteakip maddelerde belirtilmiştir. Birim amirleri astlarına devredecekleri imza yetkilerine ilişkin kendi iç düzenlemelerini yapacaklardır. Ancak, uluslararası kuruluşlara, yabancı devletlerin Türkiye’deki misyon şefliklerine. ülkemizin yabancı devletlerdeki misyon şefliklerine ve uluslararası kuruluşlardaki daimi temsilciliklerimize gönderilecek yazılardan birim amirleri tarafından imzalanacak olanlar astlarına devredilemez.
İKİNCİBÖLÜM
İmza Yetkileri
Bakan tarafından imzalanacak yazı ve onaylar
MADDE 8- (1) Aşağıda belirtilen yazı ve onaylar Bakan tarafından imzalanır:
a) Kanun. Kanun Hükmünde Kararname. Bakanlar Kumlu Kararları, Tüzük, Yönetmelik, Tebliğ ve Genelge hükümleri uyarınca Bakan düzeyinde imzalanması gereken genelge, onay, izin ve yazılar ile ilgili mevzuat hükümleri uyarınca parasal limit dahilinde kalan yazı ve onaylar,
b) Cumhurbaşkanı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan, Başbakan Yardımcısı, Genelkurmay Başkanı, Bakan. Yüksek Yargı Organlarının Başkanları tarafından imzalanarak gönderilen yazılara verilecek cevabi yazılar,
c) Bakanlıkça hazırlanan ve Resmi Gazetede yayımlanması gereken mevzuat taslaklarına ilişkin yazılar.
ç) Bakanlık politikasını içeren, yorumlayan veya mevcut uygulamayı değiştirecek mahiyetteki yazılar,
d) Merkez birimleri ve bağlı kuruluşlar tarafından hazırlanan Bakan imzası ile Yürürlüğe girecek düzenleyici işlemler ile bunların değişiklik onayları,
e) Bakarı Yardımcısı ve Müsteşarın yıllık, mazeret, aylıksız, hastalık ve refakat izin onayları ile Müsteşarın yurt içi ve dışı görevlendirme gibi geçici nedenlerle görevinden ayrılması halinde vekalet ve diğer özlük işlerine dair onaylar,
f) Merkez teşkilatında görevli olup, müşterek kararnameli personel, İç Denetçiler ve Daire Başkanları hakkındaki inceleme, ön inceleme, soruşturma, görevden uzaklaştırma, görevden uzaklaştırma tedbirinin uzatılması, göreve iade ve göreve son verme onayları, soruşturma izni verilmesine/verilmemesine ilişkin yazı ve onaylar ile bu personele ilişkin mahkeme kararlarlarının uygulanması,
g) Gümrük ve Ticaret Müfettiş Yardımcıları. Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcıları. Avrupa Birliği Uzman Yardımcıları ve Gümrük ve Ticaret Denetmen Yardımcılarına yönelik işe giriş ve yeterlilik sınav kurulları teşkiline dair onaylar.
ğ) Müfettişlerin gruplan ve çalışma merkezlerinin belirlenmesi ve değiştirilmesine ilişkin onaylar,
h) Yıllık teftiş ve sonradan kontrol programlarına ilişkin onaylar,
ı) Açıklan atama yapmak amacıyla kamu kurumu ve kuruluşlarından istenilen izin yazıları,
i) Müşterek kararnameli personel, İç Denetçiler, Daire Başkanları ve Bölge Müdür Yardımcıları hakkındaki atama işlemlerine ilişkin yazı ve onaylar.
j) Müşterek kararnameli personel, Daire Başkanı ve Bölge Müdür Yardımcısı kadrolarından boş bulunanlara 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca yapılacak vekaleten görevlendirme onayları.
k) Yüksek Disiplin Kurulu ve Merkez, Disiplin Kurulunun teşkiline dair onaylar.
1) Bakanlığa ait taşınmazların devri ile ilgili onaylar.
m) 1.000.000 Türk Lirası ve üzerindeki tutarlar için verilen geri verme kararları.
n) Yurt dışı görev onayları,
0) Birimlerin yapılandırılması, yönetim ve organizasyon yapısının düzenlenmesine ilişkin onaylar.
Bakan Yardımcısı tarafından imzalanacak yazı ve onaylar
MADDE 9- (1) Aşağıda belirtilen yazı ve onaylar Bakan Yardımcısı tarafından imzalanır:
a) Cumhurbaşkanlığına. TBMM Başkanlığına, Başbakanlığa, Genelkurmay Başkanlığına Bakanlıklara, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğine ve diğer bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik yazılar (işin önem ve mahiyetine göre).
b) Bu Yönergenin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (h) bentlerinde belirtilen hususlar hariç olmak üzere, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (649 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 24 üncü maddesi ile değişik) 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan görevlerinin yerine getirilmesine ilişkin her türlü teftiş, inceleme. denetleme soruşturma, plan dışı sonradan kontrol vs. onayları.
c) Yetki alınmış olmak kaydıyla. uluslararası sözleşme ve anlaşmalar ile ikili ve çok taraflı uluslararası görüşmeler neticesinde ortaya çıkabilecek mutabakat zaptı, protokol, tutanak ve diğer metinlerin paraflanması ve imzalanması,
ç) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından kurumlar arası nakil yoluyla Bakanlığa müşterek kararname ile atanacak personele ilişkin muvafakat isteme yazıları
d) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından nakil yoluyla Bakanlığa personel atanmasına ilişkin onaylar.
e) Müsteşar, Müsteşar Yardımcıları ve birim amirlerinin kimlikleri,
1) Döner sermayeye ait arsa ve arazi tahsis ve iptal yazıları,
g) Risk analizi ölçütleri ve bunların uygulanmasına ilişkin usul ve esaslarının belirlenmesi hususundaki onaylar,
ğ) Birimlerin Müsteşar ve Müsteşar Yardımcılarına bağlanmasına ilişkin görevlendirme onayları.
h) Bakanın özel yetki verdiği konulara ilişkin diğer yazı ve onaylar.
Müsteşar tarafından imzalanacak yazı ve onaylar
MADDE 10- (1) Aşağıda belirtilen yazı ve onaylar Müsteşar tarafından imzalanır:
a) Kanun. Kanun Hükmünde Kararname, Bakanlar Kurulu Kararları, Tüzük Yönetmelik, Tebliğ ve Genelge hükümleri uyarınca Müsteşar düzeyinde imzalanması gereken genelge, onay izin ve yazılar ile ilgili mevzuat hükümleri uyarınca parasal limit dahilinde kalan yazı ve onaylar.
b) Cumhurbaşkanlığına, TBMM Başkanlığına. Başbakanlığa, Genelkurmay Başkanlığına. Bakanlıklara Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğine ve diğer bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik yazılar (işin önem ve mahiyetine göre),
c) Bakanlıkça hazırlanan Kanun, Kanun Hükmünde Kararname. Bakanlar Kurulu Kararı taslakları hakkında kamu kurum ve kuruluşlarından görüş istenilmesine ilişkin yazılar,
ç) Müsteşar yardımcıları ve birim amirlerinin yurtiçi geçici görevlendirilme onayları ile yıllık, mazeret, aylıksız, hastalık ve refakat izin onayları ve belirtilen nedenlerle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine vekaleten görevlendirileceklere ilişkin onaylar.
d) Bu Yönergenin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) ve (k) bentleri dışında kalan kurulların teşkiline dair onaylar,
e) Bakanlığın görev ve yetki alanına giren konularda oluşturulacak ihtisas komisyonları. lojman tahsis komisyonları,
f) Yetki alınmış olmak kaydıyla uluslararası sözleşme ve anlaşmalar ile ikili ve çok taraflı uluslararası görüşmeler neticesinde ortaya çıkabilecek mutabakat zaptı, protokol, tutanak ve diğer metinlerin paraflanması ve imzalanması.
g) Kamu kurum ve kuruluşları ve üçüncü şahıslar ile Bakanlık adına yapılan sözleşmeler (kira sözleşmeleri hariç) ve protokoller ile Yap-İşlet-Devret uygulama sözleşmeleri uyarınca işletici kuruluşlar ile imzalanacak protokoller,
ğ) Müşterek kararnameli personel, İç Denetçiler, Daire Başkanları ve Bölge Müdür Yardımcıları ile 9/d- maddesi kapsamı dışında kalan personel hakkındaki atama işlemlerine ilişkin yazı ve onaylar,
h) Merkez teşkilatında görevli olup. müşterek kararnameli personel. İç Denetçiler ve Daire Başkanları dışında kalan personel hakkındaki inceleme ön inceleme soruşturma, görevden uzaklaştırma, yargı kararı dışındaki göreve iade veya göreve son onayları, soruşturma izni verilmesine/verilmemesine ilişkin yazı ve onaylar,
ı) 9/ç. maddesi dışında kalan muvafakat isteme yazıları,
i) Gizli ödenek kullanımı ile ilgili yıllık bilançonun onaylanması,
j) Döner Sermaye Yatırım Bütçesinin Kalkınma Bakanlığına gönderilmesi,
k) İlgili Mali Yıl Bütçe Kanunu metin kısmında yer alması uygun görülen hususlarla ilgili yazılar ile Bakanlık Ayrıntılı Harcama Programının Maliye Bakanlığına gönderilmesine ilişkin yazışmalar,
l) Bakanlığın Yılları Bütçe Kanunu. Performans Programı, Yatırım Programı, Kesin Hesap Kanun tasarı teklifleri ile Taşınır Kesin Hesabının ilgili kurumlara gönderilmesine ilişkin yazışmalar.
m) Proje önerilerinin ve AB Komisyonu tarafından her yıl yayımlanan “İlerleme Raporlan” hakkındaki Bakanlık görüşlerinin Avrupa Birliği Bakanlığına iletilmesine ilişkin yazı1ar.
n) İç Denetçi sertifikalarının derecelendirilmesine ilişkin onaylar, iç denetim raporları ile yıllık iç denetim faaliyet raporunun İç Denetim Koordinasyon Kuruluna gönderilmesi ve iç denetim raporları ile ilgili birimlere yönelik talimat yazıları,
o) 850-001-999-999 Türk Lirası arasındaki tutarlar için verilen geri verme kararları,
ö) Sözleşmeli personel pozisyonlarının her yıl Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığına bildirilmesine ve vize edilmesine ilişkin yazılar,
p) Müşterek kararnameli personel, Daire Başkanı ve Bölge Müdür Yardımcısı dışında boş bulunan kadrolara 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca yapılacak vekaleten görevlendirme onayları.
r) Bakanın özel yetki verdiği konulara ilişkin diğer yazı ve onaylar.
Müsteşar yardımcısı tarafından imzalanacak yazı ve onaylar
MADDE 11 - (1) Aşağıda belirtilen yazı ve onaylar Müsteşar Yardımcısı tarafından imzalanır:
a) Kanun. Kanun Hükmünde Kararname, Bakanlar Kurulu Kararları. Tüzük, Yönetmelik, Tebliğ ve Genelge hükümleri uyarınca Müsteşar Yardımcısı düzeyinde imzalanması gereken onay, izin ve yazılar ile anılan mevzuat hükümleri uyarınca parasal limitler dahilinde kalan yazı ve onaylar,
b) Bakanlıkça hazırlanan Tüzük. Yönetmelik ve Tebliğ taslakları hakkında kamu kurum ve kuruluşlarından görüş istenilmesine ilişkin yazılar,
e) Bakanlık Müşavirlerinin yıllık, mazeret, aylıksız, hastalık ve refakat izin onayları ile yurtiçi geçici görevlendirilme onayları.
ç) 8/f. maddesi dışında kamu personele ilişkin mahkeme kararlarının uygulanması ile 657 sayılı Kanununun 45 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca görevden uzaklaştırma tedbirinin uzatılmasına ilişkin onaylar.
d) Bu Yönergenin 8/e- ve 10/ç. maddelerinde belirtilen hususlar hariç olmak üzere, diğer personelin takdire bağlı aylıksız izin onayları.
e) AB daimi temas noktası olarak koordinasyonu gerektiren yazışmalar,
f) AB politikaları. uyum çalışmaları ve katılım müzakereleri kapsamında yürütülen tüm fasıl çalışmalarına ait Bakanlık içi ve dışı koordinasyon yazışmaları.
g) 700.001 - 850000 Türk Lirası arasındaki tutarlar için verilen geri verme kararları.
ğ) Görevde Yükselme Eğitimi, Mesleki Eğitim ve Yetiştirme Programlarının yıllık eğitim planının onaylanması ile Bakanlık personelinin merkez ve taşra teşkilatında düzenlenecek eğitim programlarına katılmasına ilişkin onaylar, bu çerçevede Bakanlık personelinin (Bakanlık Müşavirleri dahil) eğitim görevlisi olarak görevlendirilmesine ilişkin onaylar.
h) 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 25 inci maddesi ve 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere ilişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunun 11 inci maddesi uyarınca düzenlenen idari para cezaları,
ı) Bakanlığın birim bütçeleri arasında, yılları Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda belirtilen orana kadar yapılacak aktarmalara ilişkin onay ve yazışmalar ile Yatırım Programında yer alan projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla diğer kurumlara yapılacak aktarmalarla ilgili yazışmalar,
i) Stratejik Plana ilişkin Kalkınma Bakanlığı ve diğer kurumlarla yapılan yazışmalar,
j) Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlerinin yurtiçi geçici görevlendirme onayları ile yıllık. mazeret. aylıksız, hastalık ve refakat izin onayları ve belirtilen nedenlerle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine vekaleten görevlendirileceklere ilişkin onaylar,
k) Müdürden daha üst unvanda bulunanların memurluktan çekilmesine ve çekilmiş sayılmasına ilişkin onaylar,
1) Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği uyarınca aynı birim, sınıf ve hizmet grubu içinde kalmak kaydıyla yapılacak unvan değişikliğine ilişkin onaylar,
m) Bu Yönergeye göre Bakan, Bakan Yardımcısı ve Müsteşar tarafından imzalanması öngörülmeyen ve birim amirlerine de bırakılmamış olan her türlü yazılar ve onaylar,
n) Dağıtımlı prensip emirleri.
Birim amiri tarafından imzalanacak yazılar
MADDE 12- (1) Aşağıda belirtilen yazılar ve onaylar, konuyla ilgili görevlendirilmiş olan birim amiri tarafından imzalanır:
a) Kanun, Kanun Hükmünde Kararname, Bakanlar Kurulu Kararları, Tüzük, Yönetmelik. Tebliğ ve Genelge hükümleri uyarınca mutad uygulamayı değiştirmeyecek mahiyetteki onay, izin ve yazılar ile anılan mevzuat hükümleri uyarınca parasal limitler dahilinde kalan yazı ve onaylar,
b) Birimlerin bilgi işlem ve otomasyona ilişkin her türlü makine, teçhizat, yazılım ve donatım ihtiyaçlarını belirleyen projelere ilişkin teklifler, bütçe uygulamaları ile ilgili bütçe teklif yazıları. tahakkuk ettirilen giderlere ilişkin belgeler ve ödeme emirlerine ilişkin yazılar,
c) Bakanlık aleyhine açılan idari davalara ilişkin yapılacak savunma, temyiz, süre uzatımı, itiraz, karar düzeltme v.s. dilekçelere ilişkin yazılar ile adli yargıda açılan dava ve soruşturmaların takibi ile bu kapsamda bilgi ve belge talebine ilişkin yazılar.
ç) 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun uyarınca verilen kararlar ile adli yargıda açılan dava ve soruşturmaların takibi hakkında bilgi ve belge talebine ilişkin yazılar.
d) Birimle ilgili iç genelgeler, yönergeler, onaylar ve yazılar, günlük taşıt kullanım formları, birim personelinin mazeret, yıllık ve hastalık izin onayları,
e) Ödenek gönderme, ödeme emri belgeleri düzenlenmesi ve bunlara ilişkin yazılar,
f) Birimler arası görüş bildiren yazılar ile görüş isteme yazıları,
g) Merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlar, kamu ve özel kurumlar ya da şahıslar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile yapılacak çeşitli yazışmalar.
ğ) Teftiş, inceleme ve soruşturma onayları üzerine müfettişlerin görevlendirilmesine ilişkin yazılar.
h) İç denetim faaliyetlerine ilişkin olarak kamu idarelerine, diğer kurum ve şahıslara ve Bakanlığın tüm birimleri ile iç denetçilere yönelik yazılar,
ı) 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında gerçekleştirilen yazışmalar.
i) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 4/1/2002 tarihli ve 4734 saydı Kamu İhale Kanuna ile 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, uyarınca harcama yetkilisi ve ihale yetkilisi olarak imzalanması gereken her türlü yazı ve onaylar, sözleşmeler vb. yazılar,
j) Döner Sermaye Bütçesinin kullanımına ilişkin işlemler, yatırım programı kapsamında döner sermaye bütçesinden yapılacak her türlü alım, bakım, onarım, yapımı, kiralama ve diğer işlemlere ilişkin onaylar.
k) İhale ve satın alma işlemleri ile ilgili olarak Saymanlık Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu, Kamu İhale Kurumu vs. kurum ve kuruluşlar ile üçüncü şahıslarla yapılan yazışmalar.
1) Taşınır Mal Yönetmeliği uyarınca yılı parasal limitlerin üzerindeki taşınırların kayıttan çıkarılmasına. İhtiyaç, fazlası taşınırların devrine ve ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtların düşümüne ilişkin onaylar.
m) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile ilgili eğitim planlarının hazırlanması, yayımlanması ve uygulanması ile ilgili yazılar.
n) Valiliklere gönderilen, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması isteğine ilişkin yazılar,
o) Yüksek Disiplin Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulunun sekretarya hizmetlerini yürüten birim amiri tarafından, karar dışında kalan ve Kurul Başkanı adına diğer yazılar,
ö) Makamdan alınan her türlü onaylar üzerine personel mevzuatı gereği yapılması gereken ve şekli nitelikte olan düzeltme onayları.
p) Kamu kurum ve kuruluşları ve üçüncü şahıslar ile Bakanlık adına yapılan kira sözleşmeleri,
r) 550.001 - 700.000 Türk Lirası arasındaki tutarlar için verilen geri verme kararları,
s) Birim personelinin yurtiçi geçici görevlendirme onayları (birden fazla birimi ilgilendiren geçici görevlendirme onayları dahil),
ş) 9/e, maddesi dışında kalan personelin kimlikleri,
ş) Asil memurluğa atama işlemleri merkezde görevli memur ve benzer unvanlı personelden birimler arasında mutabakat sağlanmış olanların atama ve görevlendirmeleri, askerlik ve doğum sebebiyle verilmesi gereken aylıksız izinlere dair onaylar,
t) Müdür ve altı unvandaki personele ilişkin mahkeme kararlarının uygulanması, memurluktan çekilmesine, çekilmiş sayılmasına ve her türlü emekliliğe ayrılmaya ilişkim onaylar.
ü) Bu Yönergenin 8, 9, 10 ve 11 inci maddelerinde yer almayan ve birimin faaliyetleri ile ilgili diğer hususlara ilişkin yazışmalar,
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Hükümler
Muhtelif hükümler
MADDE 13- (1) Gümrük ve ticaret bölge müdürlükleri, gümrük müdürlükleri, işletme müdürlükleri ve gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlükleri yetki alanı çerçevesinde, idari yargı mercilerinde Bakanlık adına dava açabilir. Bakanlığa karşı açılan idari davalarda Bakanlığı temsil edebilir. Bakanlığa karşı açılan idari davaları Bakanlık adına takip edebilir, adli ve idari yargı organları ile icra daireleri ve noterler tarafından gönderilen tebligatı Bakanlık adına alabilir ve Bakanlık adına işlem yapabilir.
Dava ve icra takipleri i1e bunlara bağlı iş ve işlemler
GEÇİCİ MADDE 1- (1) 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihdas edilen hukuk müşaviri ve avukat kadrolarına atama yapılıncaya kadar, Bakanlığın taraf olduğu idari davaların takibi işlemi tesis eden veya eylemde bulunan merkez ve taşra teşkilatı birimince, düzenleyici işlemlere veya düzenleyici işlemlerle birlikte bunların uygulanmasına ilişkin bireysel işlemlere karşı açılan idari davalar ilgili merkez birimince takip edilecektir.
(2) 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca, Hazine Avukatlarınca takip edilen dava ve icra takiplerine ilişkin dosyalar (mülga Sanayi ve Ticaret Bakanlığından devredilen birimlere ait dosyalar dahil), Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkça müştereken belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlığa devredilinceye kadar. Bakanlığın taraf olduğu adli dava ile icra takipleri Hazine Avukatlarınca Hazine Avukatının bulunmadığı yerlerde ise ilgili taşra teşkilatı birimince takip edilecektir.
(3) İl Müdürlükleri veya tüketici sorunları hakem heyetleri tarafından tesis edilen iş ve işlemler sebebiyle Bakanlık aleyhine açılan idari davalar, 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihdas edilen hukuk müşaviri ve avukat kadrolarına atama yapılıncaya kadar ilgili merkez birimine takip edilecektir.
Yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 14- Bakanlık Makamının 12/2/2012 tarihli ve 18 sayılı olurları çerçevesinde yürürlüğe konulan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İmza Yetkileri Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 15- (1) Bu Yönerge 10/5/2013 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16- (1) Bu Yönerge hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.