T.C.
GÜMRÜK YE TİCARET BAKANLIĞI S
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı :B.21.0.SGB.0.00.00.00-809.02.01
Konu :Parasal Sınırlar
15.02.2012 / 00230
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNE
Bilindiği üzere 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 44 üncü maddesine dayanılarak; kaynağına ve edinme yöntemine bakılmaksızın kamu idarelerine ait taşınır malların kaydı, muhafazası ve kullanımı ile yönetim hesabının verilmesi, merkez ve taşrada taşınır yönetim sorumluları ile bunlar adına görev yapacak olanların belirlenmesi ve kamu idareleri arasında taşınırların bedelsiz devri ile tahsisine ilişkin esas ve usulleri belirlemek amacıyla 18.01.2007 tarihli ve 26407 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürüdüğe giren Taşınır Mal Yönetmeliği uyarınca Bakanlığımız merkez ve taşra birimlerinin taşınır işlemleri Başkanlığımız kontrolünde yürütülmektedir.
Söz konusu Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin (f) bendi, harcama yetkililerinin onayı ile kayıtlardan çıkarılacak taşınırlar için Gitar belirlemeye Maliye Bakanlığını yetkili kılmıştır. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından her yıl Resmi Gazetede yayımlanan "Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliğ" hükümlerine göre taşınırların devir, imha, hurdaya ayırma, satış ve terkini suretiyle kayıtlardan çıkarılması işleminin, belirlenen limitler dâhilinde taşrada Bölge Müdürünün, merkezde Harcama Yetkilisinin; belirlenen limitlerin üzerinde ise Üst Yöneticinin onayı ile yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
Ancak taşınır programına sehven kaydı gerçekleştirilenler ile tutarı veya miktarı sehven fazla veya eksik kaydedilen taşınırlara ait yanlış kaydın düzeltilmesi amacıyla düzenlenecek Kayıttan Düşme Teklif ve Onay Tutanakları, tutarına bakılmaksızın taşrada (Mülga Başmüdür) Bölge Müdürü, merkezde ise Harcama Yetkilisi tarafından onaylanacağı 2009/1 sayılı Genelgemizle belirtilmiştir.
Konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından 11.02.2012 tarihli, 28201 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2012/1 sayılı Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliğ uyarınca;
"D-TAŞINIR MALLARIN KAYITLARDAN ÇIKARILMASI
1. Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre harcama yetkilisinin onayı ile kayıtlardan çıkarılacak taşınırlar için uygulanacak limitler,
1.1. Taşınırların kamu idareleri arasında bedelsiz devri ve satışında 3.000
1.2. Taşınırların hurdaya ayrılmasında, imha ve terkin edilmesinde 6.000
1.3. Taşınırların aynı kamu idaresine bağlı harcama birimleri arasındaki devrinde 15.000
1.4. Yukarıda belirtilen limitler; kuruluş merkezleri ile Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde 3 kat olarak uygulanır." olarak belirlenmiştir.
Bilgilerini rica ederim.
Fatih İslam KARAOĞLU
Strateji Geliştirme Başkanı V.
DAĞITIM
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine