T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : B.21.0.GGM.0.06.03.01.162.01.99
Konu : 2011/40 sayılı Genelge hk.
11.10.2011 / 06116
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE
İLGİ: 23.08.2011 tarihli 3350 sayılı yazımız.
Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan gümrük idarelerinde 2011/40 sayılı Genelgenin uygulanmasında, yani set halinde eşyanın sınıflandırılmasında Genelge ile öngörülen amaca uygun olmayan değerlendirmeler yapıldığı anlaşılmaktadır.
Bilindiği gibi, tarifenin 3(b) nolu genel yorum kuralı, 3(a) nolu kuralın uygulanmasıyla tarifedeki yeri tespit edilemeyen bileşik ürünlerin ve çeşitli maddelerden oluşan veya çeşitli eşyanın birleşmesiyle meydana gelen mamuller ile perakende satılacak hale getirilmiş takım halinde bulunan eşyanın tarife pozisyonunun tespitinde kullanılmaktadır. Perakende satılacak halde bulunan ürünlerin bu kurala göre sınıflandırılmasında, belirli bir gereksinimi gidermek amacıyla bir araya getirilmiş olma koşulu aranmakta olup, bu koşulun bulunmaması halinde perakende satılacak şekilde bulunan eşyayı oluşturan unsurların ayrı ayrı sınıflandırılması gerekecektir.
Perakende satılacak hale getirilmiş set halinde gümrüğe sunulan eşyanın, söz konusu Genelge kapsamında değerlendirilmesi için, yukarıda belirtilen koşula ilaveten; seti oluşturan her bir eşyanın tek başına kullanılabilir olması, bir başka ifade ile seti oluşturan eşyadan birinin aynı set içinde yer alan diğer eşyaya ihtiyaç duymadan kullanılabilir olması gerekmektedir. Dolayısıyla, 3(b) genel yorum kuralı kapsamına giren her set halindeki eşya mezkür Genelge kapsamına girmemektedir.
Birçok eşyanın farklı birimlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulduğu düşünüldüğünde, bu eşyaları oluşturan bölümlerin Genelge kapsamında değerlendirilmesi (cep telefonuyla birlikte ambalajlanmış, bataryası ve şarj cihazı için ayrı tarife tespit edilmesi gibi) bazen Genelge ile amaçlanmayan durumları da Genelgeye dahil etme hatasına yol açmaktadır. Bu itibarla;
Örnek 1- Traş jeli, traş losyonu ve traş makinesinden oluşan bir sette, her bir eşya bir diğerine ihtiyaç duymadan tüketilebilecek türden eşyadır. Set halindeki bu eşya ile ilgili olarak söz konusu Genelge uyarınca işlem yapılması gerekmektedir.
Örnek 2- Bilgisayar monitörü, klavye, mouse ve bilgisayar kasasından (güç kaynağı, anakart, sürücüler ve diğer kartlar) oluşan bir sette bulunan eşyaların tamamı kombine halde çalışan eşya olup, klavye, mouse, bilgisayarın kasası ve monitörün tek başına kullanılması mümkün bulunmamaktadır. Bu durumda söz konusu Genelge uyarınca işlem yapılmayacak ve set halindeki bu eşya bilgisayar olarak değerlendirilecektir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Remzi AKÇİN
Bakan a.
Genel Müdür V.
DAĞITIM:
Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine