T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı :63567718-855.01
Konu :Taksitlendirme Yetkisinin Devrine
İlişkin Makam Onayı
11.09.2018 / 37133020
DAĞITIM YERLERİNE
Bilindiği üzere, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinde, “Kamu Zararı” düzenlenmiş ve bu maddeye dayanılarak hazırlanan Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in “Kamu zararının tespiti ve bildirilmesi” başlıklı 7’nci maddesinin dördüncü fıkrasında;
“…kamu zararı alacakları ile değerlendirme sonucunda takip ve tahsiline karar verilen alacaklar, merkezde strateji geliştirme birimlerince, taşrada ise takibe yetkili idare birimince takip edilir.” hükmü yer almaktadır.
Söz konusu yönetmelik hükümleri gereği, Bakanlığımızda “Kamu Zararları”nın takibi merkezde Başkanlığımız tarafından, taşrada ise takibe yetkili birim tarafından yürütülmektedir.
659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamede, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamı dışında kalan tüm taksit tekliflerinin değerlendirilmesinin sulh kapsamında olduğu, verilen yetkilerin esas itibarıyla, Cumhurbaşkanı, Bakan ve Üst Yöneticide olduğu, Bakanının ve Üst Yöneticinin bu yetkisini alt kademelere devredebileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu kapsamda, anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin “Adli uyuşmazlıkların sulh yoluyla halli, uzlaşma ve vazgeçme yetkileri” başlıklı 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde;
“Tutara ilişkin olmayanlar ile 1.000.000 Türk Lirasına kadar olanlarda (1.000.000 Türk Lirası dâhil) hukuk biriminin görüşü alınarak, ilgili harcama yetkilisinin teklifi üzerine üst yönetici,
…
yetkilidir. Bakan ya da üst yönetici bu yetkisini sınırlarını açıkça belirlemek suretiyle alt kademelere, münhasıran taşra birimlerinin iş ve işlemleriyle ilgili olup illerde valilik, ilçelerde kaymakamlık onayına bağlanan iş ve işlemlerden kaynaklanan uyuşmazlıklarda vali ve kaymakamlara devredebilir.” hükümleri yer almaktadır.
Bu doğrultuda, “Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ve (Mülga) Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan “16 Sıra No’lu Kişilerden Alacaklar Genel Tebliği” kapsamında, bütçe ödeneklerinin kullanılmasından veya kamu personeline 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca yapılan yersiz ve fazla ödemelerden kaynaklanıp geri alınması gereken tutarlar için, bir dava sürecine konu edilmemiş olan 500.000,00 TL’ye kadar (500.000,00 TL dâhil) taksitlendirme taleplerinde;
-Merkezde; Strateji Geliştirme Başkanının,
-Bölge Müdürlüklerinde; Bölge Müdürünün,
Yetkilendirilmesini ve 25/01/2017 tarihli ve 22125809 sayılı Onayın iptali hususlarını içeren Bakanlık Makamından alınan 07/09/2018 tarihli ve 37033060 sayılı taksitlendirme yetkisinin devrine ilişkin Onay ilişikte gönderilmiştir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Fatih İslam KARAOĞLU
Bakan a.
Strateji Geliştirme Başkanı
Ek: 07/09/2018 Tarihli ve 37033060 Sayılı
Taksitlendirme Yetkisinin Devrine İlişkin Makam Onayı
Dağıtım:
Gereği:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine
T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı :63567718-855.01
Konu :Taksitlendirme Yetkisi
07.09.2018 / 37033060
BAKANLIK MAKAMINA
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 11 inci maddesinde;
“Bakanlıklarda ve diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir. Bakanlıklarda en üst yönetici Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.” hükmüne yer verilmiştir.
08/08/2018 tarihli ve 2018/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde ise;
“Bakanların kendilerine doğrudan bağlı hizmet birimleri bakımından, bakan yardımcılarının ise kendilerine bağlı hizmet birimleri bakımından bakanlık en üst yöneticisi sayılması 10/12/2013 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 11 inci maddesi gereğince uygun görülmüştür. ” düzenlemesi yer almaktadır.
5018 sayılı Kanunun 71 inci maddesinde; “Kamu Zararı” düzenlenmiş ve bu maddeye dayanılarak hazırlanan, Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in “Kamu zararının tespiti ve bildirilmesi ” başlıklı 7’nci maddesinin dördüncü fıkrasında;
“…kamu zararı alacakları ile değerlendirme sonucunda takip ve tahsiline karar verilen alacaklar, merkezde strateji geliştirme birimlerince, taşrada ise takibe yetkili idare birimince takip edilir. ”
Mezkûr Yönetmeliğin “Kamu zararından doğan alacaklarda taksitlendirme ” başlıklı 16’ncı maddesinde ise;
“(1) Kamu zararından doğan alacaklar, sorumluların ve/veya ilgililerin talebi üzerine kamu idaresince taksitlendirilebilir.
(2) Taksitlendirme süresi azami beş yıldır.
(3) Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde taksitlendirme işlemleri, 8/1/1943 tarihli ve 4353 sayılı Kanunun ihtilafların sulh yoluyla halline ilişkin hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilir. ” düzenlemeleri yer almaktadır.
659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile 4353 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılmış ve bu Kanuna yapılan atıfların 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye yapılmış sayılacağı hüküm altına alınmış olduğundan genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde taksitlendirme işlemlerinin, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin, “ihtilafların sulh yoluyla halline ilişkin” hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Bu kapsamda, anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin “Adli uyuşmazlıkların sulh yoluyla halli, uzlaşma ve vazgeçme yetkileri ” başlıklı 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde;
“ a) Tutara ilişkin olmayanlar ile 1.000.000 Türk Lirasına kadar olanlarda (1.000.000 Türk Lirası dâhil) hukuk biriminin görüşü alınarak, ilgili harcama yetkilisinin teklifi üzerine üst yönetici,
…
yetkilidir. Bakan ya da üst yönetici bu yetkisini sınırlarını açıkça belirlemek suretiyle alt kademelere, münhasıran taşra birimlerinin iş ve işlemleriyle ilgili olup illerde valilik, ilçelerde kaymakamlık onayına bağlanan iş ve işlemlerden kaynaklanan uyuşmazlıklarda vali ve kaymakamlara devredebilir. ” hükmü yer almaktadır.
Bu çerçevede, “Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ve (Mülga) Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan “16 Sıra No’lu Kişilerden Alacaklar Genel Tebliği” kapsamında, bütçe ödeneklerinin kullanılmasından veya kamu personeline 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca yapılan yersiz ve fazla ödemelerden kaynaklanıp geri alınması gereken tutarlar için, bir dava sürecine konu edilmemiş olan 500.000,00 TL’ye kadar (500.000,00 TL dâhil) taksitlendirme taleplerinde;
-Merkezde; Strateji Geliştirme Başkanının,
-Bölge Müdürlüklerinde; Bölge Müdürünün,
Yetkilendirilmesi ve 25/01/2017 tarihli ve 22125809 sayılı Onayın iptali hususlarını,
Olurlarınıza arz ederim.
Fatih İslam KARAOĞLU
Strateji Geliştirme Başkanı
O L U R
.../.../2018
Gonca Işık YILMAZ BATUR
Bakan a.
Bakan Yardımcısı
sevil