T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Personel Dairesi Başkanlığı
Sayı :B.02.1.GÜM.0.71.00.01-912.02
Konu :Hususi Damgalı Pasaport Formu
04.05.2011 – 05179
Ankara Emniyet Müdürlüğü ile yapılan şifai görüşmelerde Müdürlüklerinin internet sitesinde yer alan Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil Çipli Pasaport) Müracaatında İstenilen Belgelerin 5. maddesindeki "Halen görevde bulunanlar kadro derecesini gösterir kurumca tanzim edilmiş ve onaylanmış; Hususi Damgalı Pasaport talep formu getireceklerdir. Pasaport talep formlarına memurların bizzat iktisap ettiği kadro derecen (örneğin: 657 sayılı DMK ya tabi 1. veya 2. veya 3.kadro derecededir şeklinde) yazılmalı, maaş kesenekleri/ emeklilik kesenekleri (örn. "1.derecenin 2.kademesi" veya "2/3 " veya " 2.derece 2. Kademedir" gibi) yazılmamalıdır." ifadesine göre pasaport formlarının doldurulması gerektiği bildirilmiştir.
Bu sebeple bundan sonra pasaport formlarının "Pasaport Alacak Personelin Kadro Derecesi" bölümünün;
- AB Uzmanı için 367 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi 1. veya 2. veya 3,kadro derecededir,
- Sözleşmeli Personel için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/B maddesine tabi Sözleşmeli Personeldir,
- Diğer personel için ise 657 sayılı DMK' na tabi 1. veya 2. veya 3.kadro derecededir.
şeklinde doldurulması ile Başmüdürlüğünüz/Bölge Müdürlüğünüz personeline gerekli duyuru yapılması hususunda gereğini rica ederim.
Abdullah SOYLU
Personel Dairesi Başkan V.
Dağıtım:
Tüm Başmüdürlük ve Bölge Müdürlüklerine
HUSUSİ DAMGALI PASAPORT (YEŞİL ÇİPLİ PASAPORT) MÜRACAATINDA İSTENİLEN BELGELER
Pasaport Müracaat işlemleri, Pasaport Şube Müdürlüğüne bizzat başvurularak Q matikten işlem yapılacak her şahıs için sıra numarası almak kaydıyla yapabileceği gibi, aşağıdaki internet adresinden randevu alınarak randevu gün ve saatinde gelmek şartıyla da yapılabilir.
Randevunuzu http://www.e-pasaport.gov.tr/ adresinden alabilirsiniz.
1- Hak sahibi ve pasaport alacak her şahıs TC kimlik numaralı Nüfus cüzdanı ve fotokopisi (15 yaşından büyük vatandaşlarımızın nüfus cüzdanlarının fotoğraflı olması yasal zorunluluktur.) getirecektir.
2- 2 Adet biyometrik fotoğraf, ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) standartlarına göre tanzim edilmeye başlayan e-pasaportlar (çipli) için İçişleri Bakanlığı-Emniyet Genel Müdürlüğünün genelgesiyle fotoğraf ebatları 5x6 ( minimum 5x5 cm ) olarak belirlenmiştir. Pasaport müracaatınız sırasında vatandaşımızın ve görevli memurların zaman kaybetmemesi ve sorun yaşamamaları için fotoğraf ebatları önemlidir. Biyometrik fotoğraf ön cepheden çekilmiş, güneş gözlüksüz, düz zemin üzerine basılan, arka fonu beyaz renkte olan normal bir vesikalık fotoğraftır. Biyometrik fotoğraflarda fotoğraf çerçeve içine alınmamalıdır.
3- Defter Bedeli:Maliye bakanlığının her yıl belirlediği Pasaport Defter Bedeli, Pasaport Şube Müdürlüğü içerisinde faaliyet gösteren maliye veznesine 08.00-12.00/13.00-15.45 saatleri arasında veya vergi dairesi adına tahsile yetkili kılınmış bankalara mesai saatleri içerisinde pasaport alacak her bir kişi basma ödenecek olup, makbuzunun tahsil edilmiştir kaşesi basılı yetkililer tarafından imzalanan mükellef yazılı birinci nüshası alınacaktır..
4- Varsa daha önceki pasaportlarını Pasaport müracaatında bulunan şahıslar getireceklerdir.
5- Halen görevde bulunanlar kadro derecesini gösterir kurumca tanzim edilmiş ve onaylanmış; Hususi Damgalı Pasaport talep formu getireceklerdir. Pasaport talep formlarına memurların bizzat iktisap ettiği kadro derecen (örneğin: 657 sayılı DMK ya tabi 1. veya 2. veya 3.kadro derecededir şeklinde) yazılmalı, maaş kesenekleri/ emeklilik kesenekleri (örn. "1.derecenin 2.kademesi" veya "2/3 " veya " 2.derece 2. Kademedir" gibi) yazılmamalıdır.
Reşit olmayan (18 yaşından küçük) çocuklar ve mahcurlular (Kendini temsil etme yetisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde noterden veya Pasaport Şubesinde tanzim edilecek muvafakatname alınacaktır. Anne - babalan tarafından çocuklarıyla beraber yapacakları pasaport müracaatlarında, çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne- baba ikisi de, anne babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli veya Pasaport Şubesinde tanzim edilecek muvafakatname ile müracaat etmeleri gerekmektedir. Anne yada baba yurt dışında bulunuyor ise konsolosluklar aracılığıyla gönderilecek muvafakatname ve vekaletname ile müracaat etmeleri gerekmektedir. Mahkeme yolu ile isim, soy isim, yaş vb. değişiklikler yapılmış ise veya Nüfus nakli yapılmış ise kesinleşmiş Mahkeme Kararının asimin getirilmesi gerekir.
Pasaport tahkikatları neticesinde mani herhangi bir hali bulunmayanların pasaportları (3-5) iş günü içinde PTT kanalıyla istenilen adrese, şahsın müracaatı sırasında belirtmiş olduğu kişiye teslim edilir. Pasaport almak isteyen şahısların bizzat müracaata germeleri gerekmektedir.
HUSUSİ PASAPORT ALACAK REŞİT ÇOCUK VARSA;
Reşit çocukların hususi pasaport alabilmeleri için
a) İş sahibi olmamak (Çalışmamak)
b) Bekar olmak
c) 25 Yaşım doldurmamış olmak
d) Öğrenci olmak
Şartlarım taşıması gerekir. Eğer hususi pasaport alacak çocuğunuz bu şartlan taşıyor ise müracaata gelirken çocuğunuzun Öğrenci olduğuna dair son 6 ay içerisinde alınan öğrenci belgesi getirilmesi gerekmektedir.
Hususi pasaport alacak bedensel veya zihinsel engelinden dolayı sürekli bakıma muhtaç olan çocuğunuz varsa;
İş sahibi olmamak (Çalışmamak)
- Bekar olmak
- Hak sahibi ebeveyni ile birlikte yaşamak şartlarını taşımak kaydı ile hususi pasaport alabilirler. Bu şartlan taşıyıp hususi pasaport alacağınız çocuğunuz varsa müracaata gelirken yetkili sağlık kuruluşlarından çocuğunuzun bedensel, zihinsel veya ruhsal engelinden biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç olduğuna dair (Raporda bu ibare mutlaka belirtilmelidir) sağlık kuruluşu raporu getirmelisiniz.
ÖNEMLİ NOT: Hususi Damgalı Pasaport talep eden vatandaşlarımızın pasaport alacak olan eşleri ve çocuklarının da ( 7 yaşından gün almış olanlar ) parmak izleri alınacaktır. Bu nedenle pasaport alacak hak sahibi, eş ve çocuklarının şubemize gelmesi gerekmektedir. Ancak hak sahibinin müracaata gelememesi durumunda eşinin ve çocuklarının pasaport almalarına ve pasaport işlemlerini yürütmelerine rıza gösterdiğine ilişkin hak sahibi tarafından verilen muvafakatname, vekaletname yada taahhütname ibraz edilmesi durumunda, hususi pasaport düzenlenerek kendilerine veya kanuni mümessillerine teslim edilecektir.
HUSUSİ PASAPORT KİMLERE VERİLİR
1- TBMM eski üyeleri (kurucu ve danışma meclisi üyelerine bu sıfatları gereği yeşil pasaport verilmez).
2- Eski bakanlar
3- 1. 2. 3. derece kadroda bulunan devlet memurları ve kamu görevlileri ile emeklilik veya çekilme sebepleriyle görevlerinden ayrılmış bulunanlara,
4- 1. 2. 3. derecede kadrolara karşılık gösterilmek üzere sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile emeklilik veya çekilme sebepleriyle görevlerinden ayrılmış bulunanlara,
5- Sözleşmeli olarak çalışanlardan kadro karşılıkları olmayan ancak T.C. emekli sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri 1. 2. 3. kadro derecelerden kesilmekte olan devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile emeklilik veya çekilme sebepleriyle görevlerinden ayrılmış bulunanlara,
6- Görevleri süresince, Büyükşehir, İl ve İlçe Belediye Başkanları ve ilk kademe Belediye Başkanları, eşleri, bu tür pasaportu almaya hakkı bulunduğu sırada vefat eden ve başkasıyla evlenmemiş eşlere
7- 18 yaşım ikmal etmemiş çocuklara ( müracaat tarihi itibariyle ay, gün ve yıl dikkate alınarak 6 aydan az olmamak kaydıyla)
KİŞİ EMEKLİ YA DA MÜSTAFİ İSE
- Emekli olan veya çekilme sebebi ile kurumları ile ilişiği kesilen hak sahipleri pasaport müracaat formları Pasaport Şube Müdürlüğü DANIŞMA kısmından temin edebilirler.
- Emekli veya çekilme (istifa) sureti ile görevlerinden ayrılmış olanların kurumlarından alacakları emekli olduğu veya ayrıldığı tarihteki unvan ve kadro derecesini gösterir belge mutlaka mühürlü olarak getirilecektir.
- 01.08.1997 tarihine kadar Bakanlığımız tarafından, bu tarihten sonra İl Emniyet Müdürlükleri tarafından 'Emekli" sıfatıyla kendisine eşine veya çocuklarına düzenlenmiş Hususi Damgalı Pasaportlarının değiştirilmesi talebinde bulunan vatandaşlarımızın emekli cüzdanlarının aslı ve fotokopisi getirilecektir.
MERHUM EŞLER
- Hak sahibinin vefatı durumunda eşinin vukuatlı nüfus kayıt örneği getirmesi ve nüfus cüzdanının medeni durumu kısmının 'Dul' ibaresi ile yenilenmesi gerekmektedir.
- 18 yaşından küçük kız ve erkek çocuklar hak sahibinin vefatı durumunda, vefat eden hak sahibinden emekli maaşı alsa dahi, diğer ebeveynin Hususi Pasaport almaya hakkı varsa 18 yaşına kadar bu haktan yararlanabilecektir.
- 18 yaşından büyük kız ve erkek çocukları her ne sebeple olursa olsun Sosyal Güvenlik Kurumlarının birinden emekli aylığı alması yada hak sahibi ebeveynin vefatı nedeniyle kendisine emekli aylığı bağlanması durumunda Hususi Damgalı Pasaport alma hakkını kaybetmektedir.