T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı :44873033- 010.05-01/
Konu :Usulüne uygun sonlandırılmayan TIR karneleri hk.
05.12.2013 / 21163 yazıda ilgi tutulmuştur
04.04.2013 / 06803
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
İLGİ :29.04.2010 tarihli 5578 sayılı yazımız.
Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 5911 sayılı Kanunla değişik 79. maddesi ile, transit rejimi kapsamında yapılan taşımalar şartlı muafiyet düzenlemesine tabi tutulmuş olduğundan, 207. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ile de; bir şartlı muafiyet düzenlemesine tabi tutulan eşyaya ilişkin gümrük yükümlülüğü doğması halinde şartlı muafiyete ilişkin beyannamenin tescili tarihinden başlamak üzere 6183 sayılı Kanunun 51. maddesine göre tespit edilen gecikme zammının tahsil edileceği hükme bağlanmıştır.
5911 sayılı Kanun ile 4458 sayılı Gümrük Kanununun 43. maddesi yürürlükten kaldırmış, 84. maddesinin 3. fıkrasının (b) bendi ile de, transit rejimine tabi eşyanın gümrük bölgesinde taşınmasının TIR karnesi ile de yapılabileceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca, 07.10.2009 tarihinde yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 131. Maddesinde de; daha önce özet beyan olarak kabul edilen TIR karneleri özet beyan olmaktan çıkarılarak, beyanname olarak kabul edilmiştir.
Aynı kanunun 207 maddesinin 1. maddesi de "Nakdî teminat dışında, bu Kanuna göre;
a) Tahakkuk ettirilip tahsili gereken gümrük vergileri için verilen teminatın kabulü,
b) Bir şartlı muafiyet düzenlemesine tabi tutulan eşyaya ilişkin gümrük yükümlülüğü doğması halinde, şartlı muafiyete ilişkin beyannamenin tescili,
tarihinden başlamak üzere, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre tespit edilen gecikme zammı tahsil edilir." hükmünü amir bulunmaktadır.
Ayrıca, TIR Sözleşmesinin 8. maddesinin birinci fıkrasında, TIR işlemleri ile ilgili olarak bir yolsuzluğun tespit edildiği ülkedeki gümrük kanunlarına ve yönetmeliklerine göre ödenmesi gereken ithal ve/ya ihraç vergi ve resimleri ile bunlara ilişkin gecikme faizlerini kefil kuruluşun ödeyeceği, kuruluşun yukarıda zikredilen şahıslardan tahsil edilecek paraların ödenmesinden, bu şahıslarla müştereken ve müteselsilen mesul olacağı belirtildikten sonra, aynı maddenin 4 üncü fıkrasında ise kefil kuruluşun sorumluluğunun, TIR karnesinin gümrük idaresince kabulü ile başlayacağı ifade edilmiştir.
Bu nedenle;
Gerek TIR Karnesi hamili firma açısından gerekse Kefil Kuruluş açısından; 4458 sayılı Gümrük Kanununda değişiklik yapan 5911 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 07.10.2009 tarihinden itibaren transit rejimi kapsamında yapılan taşımaların şartlı muafiyet düzenlemesi kapsamına alınması nedeniyle, bu tarihten itibaren tescil edilen ve usulüne uygun olarak sonlandırılmayan TIR karnesi muhteviyatı eşyaya ait tahsil edilecek alacakların hesaplanmasında Gümrük Kanunu'nun 207. maddesinin de dikkate alınması gerekmektedir.
Bu itibarla gümrük idarelerinde uygulamada herhangi bir yanlışlığa sebebiyet verilmemesi bakımında yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda işlem yapılması hususunda bağlantınız gümrük idarelerinin ivedilikle bilgilendirilmesini rica ederim.
Sefa EKİN
Bakan a.
Genel Müdür Yrd.
DATIĞIM
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine