Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi) Seri No 3’ün EKİDİR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: 15.02.2017 tarih ve 29980 Mükerrer R.G.
GGT (GTC Açıklama Notları) Seri No 4 (Ulusal Açıklama Notları)
Genelgeler 1
FASIL 82
ADİ METALLERDEN ALETLER, BIÇAKÇI EŞYASI VE SOFRA TAKIMLARI;
ADİ METALLERDEN BUNLARIN AKSAM VE PARÇALARI
Fasıl Notları.
Elektrikli traş makinaları ve elektrikli saç kesme makinalarının başları, tarakları, bıçakları ve kesici parçaları 85.10 pozisyonunda sınıflandırılır.
GENEL AÇIKLAMALAR
Bu Fasıl, XV. Bölümün bundan önceki Fasılları dışında bırakılmış bulunan, XVI. Bölüme dahil makine veya cihazlardan olmayan (aşağıya bakınız), ne 90. Fasılda yer alan alet ve cihazlardan ne de 96.03 veya 96.04 pozisyonlarında yer alan eşyadan olmayan aletleri, edavatları, bıçakçı eşyası, sofra eşyası, vb. gibi özel çeşitteki adi metallerden mamul bazı eşyayı kapsar.
Aşağıdakiler bu Fasıla dahildir:
Genellikle, bu Fasıl, doğrudan doğruya elde kullanılmak üzere imal edilen türden olan aletleri (dişli, krank-kollu, miller, vidalı mekanizmalar veya el çarkları gibi basit mekanizma ile donatılmış olsun olmasın) kapsar. Bununla birlikte cihazlar; bir tezgaha, duvara, vb. monte edilmek üzere imal edilmiş ise veya kullanımları için istenilen güç derecesi veya hacimleri veya ağırlıkları sebebiyle zemin yada tezgah üzerinde durması için destekleyici çerçeveler, dayanaklar, levha kaideler vb. üzerine monte edilmiş halde bulunuyorlar ise genellikle 84. Fasılda sınıflandırılırlar.
Böylece, basit dişli mekanizması içermesine rağmen mesnedi olmayan elde kullanılan el matkabı, 82.05 pozisyonunda yer alan bir alettir; diğer taraftan bir mesnet üzerine veya destek çerçevesine monte edilerek imal edilmiş olan matkap, 84.59 pozisyonunda yer alır. Aynı şekilde kıskaç tipli metal kesme makasları, 82.03 pozisyonunda yer alır, bunun aksine bir mesnet veya tespit levhasına monte edilmiş giyotin tipi makaslar, el ile kullanılsa bile 84.62 pozisyonunda yer alır.
Bununla birlikte, bu kuralın, her iki tarafında da cihazın özelliğine bağlı olarak istisnalar vardır. Nitekim mengeneler, çatılmış bileğiler, portatif demirci ocakları, özellikle 82.05 pozisyonunda yer alırlar. Aynı şekilde bazı mekanik cihazlar (kahve değirmenleri, meyva suyu sıkma cihazları, et kıyma makinaları, vb.) özel şartlara sahip olmak kaydıyla 82.10 pozisyonunda yer alırlar (aşağıdaki ilgili açıklama notuna bakınız). Diğer taraftan, 84. Fasıl özellikle, bağımsız olarak elde kullanılan bazı cihazları içine alır, örneğin; sıvıları ve tozları püskürtme cihazları (84.24 pozisyonu), pnömatik aletler (84.67 pozisyonu), yazıhane için pistolsuz tipte raptiyeleme makinaları (84.72 pozisyonu), bunların bazıları çok ufak olduklarından, bunları mesnetleri veya destek çerçeveleri olanlar olarak tanımlamak zordur.
*
* *
Aletler, bıçakçı eşyası vb. nin kesici kısmı, iş gören yüzeyi, iş gören kenarı, bıçağı veya diğer iş gören kısmı adi metallerden veya metal karbürlerden (28.49 pozisyonunun Açıklama Notuna bakınız) veya Sermetlerden (81.13 pozisyonunun Açıklama Notuna bakınız) imal edilmiş olmadıkça genellikle bu Fasılın dışında kalır; bununla beraber, bu durumu sağlayan sapları, gövdeleri, vb. metal olmayan maddelerden mamul bulunan ve ağırlık itibariyle metalik iş gören kısımları üstün durumda olsa bile bu Fasılda yer alır (örneğin; bıçağı metalden, gövdesi ağaçtan olan rendeler gibi).
Bu Fasıl, aynı zamanda iş gören kısımları tabii, sentetik veya terkip yoluyla elde edilmiş kıymetli veya yarı kıymetli taşlardan (örneğin; kara elmaslar) yapılmış olan ve adi metal, metal karbür veya sermetlerden mamul destek üzerine tutturulmuş olan aletleri, buna ilaveten bazı durumlarda işgören kısmı aşındırıcı maddelerle donatılmış veya kaplanmış olabilen aletleri de içine alır.
Bu genel kurallara, bu Fasılın pozisyonlarında özellikle belirtilen bazı eşyanın durumları istisna teşkil etmektedir (örneğin; portatif demirci ocakları ve çatılmış bileğiler gibi). Ayrıca, tabii taşlardan, aglomere edilmiş aşındırıcılardan veya seramiklerden bileği taşları ve benzerleri (öğütme, bileme, cilalama, doğrultma ve kesme tekerlekleri, başları, diskleri ve uçları dahil), bir çerçeveye monte edilmemiş olmak kaydıyla diğer maddelerden gövdeler, soketler, miller, akslar ve benzerlerini içersin içermesin, 68.04 pozisyonunda yer aldığından, çok az aşındırıcı alet bu Fasılda yer almaktadır (82.02 ve 82.07 pozisyonlarının Açıklama Notlarına bakınız).
İş gören kısımları, bu Faslın 1 Nolu Notunda belirtilen maddelerin birinden mamul bulunmamaları nedeniyle bu Faslın dışında kalan el aletleri, makinalı aletler veya mekanik el aletleri için değişebilir aletler, bu Faslın haricindedir ve genellikle iş gören kısmının yapıldığı maddeye göre sınıflandırılır, örneğin; iş gören kısımları kauçuktan olanlar (Fasıl 40), deriden olanlar (Fasıl 42), kürkten olanlar (Fasıl 43), mantardan olanlar (Fasıl 45), mensucattan olanlar (Fasıl 59), seramikten olanlar (69.09 pozisyonu) gibi. Makinaların aksamından fırçalar, 96.03 pozisyonunda yer alırlar.
Aletlerin, bıçakçı eşyasının vb. açıkça anlaşılır adi metalden mamul aksamı (örneğin; testere kolu, rende bıçağı gibi) normalde tamamlayıcı eşya olarak ait oldukları eşya ile aynı pozisyonda yer alır. Ancak, bu kural aksam ve parçalar için özel bir pozisyon olduğunda uygulanmaz. Zincirler, çiviler, somunlar, civatalar, vidalar, perçinler, yaylar (örneğin; budama makası için yaylar) ve XV. bölümün 2 Nolu Notunda tarif edilen genel kullanıma mahsus diğer aksam ve parçalar bu Faslın dışında kalırlar ve kendi uygun pozisyonlarında yer alırlar (73 ila 76. Fasıllar ve 78 ila 81. Fasıllar).
82.08 ila 82.15 pozisyonlarında yer alan bıçakçı eşyası ile diğer eşya, kıymetli metaller veya kıymetli metallerle kaplamalı metallerden basit süsler (örneğin; çizgilerle veya harflerle süslemeler) veya önemsiz teferruatla donatılmış olabilir, bununla birlikte kıymetli metal veya kıymetli metallerle kaplı metalden mamul aksamı (örneğin saplar veya bıçaklar) olanlar ile tabii veya kültür incileri, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar (tabii sentetik veya terkip yoluyla elde edilmiş) (yukarıda tarif edilen iş gören kısım haricinde) içerenler 71. Fasılda sınıflandırılır.
*
* *
Aşağıdakiler bu Fasıla dahil değildir:
82.01 - BELLER, KÜREKLER, KAZMALAR, KÜLÜNKLER, ÇAPALAR, YABALAR, DİRGENLER, TIRMIKLAR VE KAZAYAĞI; BALTALAR, BAĞCI BIÇAKLARI VE BENZERİ DİĞER KESİCİ VE YONTUCU EL ALETLERİ; HER TÜR BUDAMA MAKASI VE BUDAYICILAR; TIRPANLAR, ORAKLAR, KURU OT VE SAMAN BIÇAKLARI, ÇİT MAKASI, ODUNCU KAMALARI VE ZİRAATTE, BAHÇIVANLIKTA VEYA ORMANCILIKTA KULLANILAN DİĞER EL ALETLERİ.
8201.10 - Beller ve kürekler
8201.30 - Kazmalar, külünkler, çapalar, tırmıklar ve kazayağı
8201.40 - Baltalar, bağcı bıçakları veya benzeri kesici veya yontucu el aletleri
8201.50 - Budama makası ve tek elle kullanılan benzeri budayıcılar ve makaslar (kümes hayvanları makasları dahil)
8201.60 - Çit makasları, iki elle kullanılan budama makasları ve iki elle kullanılan benzeri makaslar
8201.90 - Ziraatta, bahçıvanlıkta ve ormancılıkta kullanılmaya mahsus diğer el aletleri
Bu pozisyon, esas olarak ormancılıkta, bahçıvanlıkta, ziraatta kullanılan el aletlerinin yanı sıra diğer maksatlar için (örneğin; yol çalışmalarında, denizcilikte, madencilikte, taş ocaklarında, marangozlukta veya ev işlerinde) kullanılabilen el aletlerini de kapsar.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:
Bu aletler, tek elle kolayca açılabilmesi veya kapatılabilmesi için hemen hemen her zaman, kesme işleminden sonra kolların ayrı kalmasını sağlayan gücü veren yay ve çengel veya diğer bağlayıcılara sahiptirler. Bunlar kesimde tek elle idare edilebilir ve çok kuvvetli iş görme gücüne sahiptirler.
Bu pozisyon, bahçe budama makaslarını, çiçek veya meyva budama makaslarını; dar, gittikçe incelen bıçak ağızlı üzüm budama makaslarını ve benzerlerini içine alır.
Bu pozisyon, budama makasının birçok ağzına sahip, fakat makası tutmaya yarayan parmak geçecek halkaları olan budama makası tipindeki makasları kapsamaz (82.13 pozisyonunun Açıklayıcı Notuna bakınız).
Bu pozisyonda yer alan bütün bu aletler, sapları takılmış veya takılmamış halde olabilirler.
Bu pozisyon ayrıca, bu aletlerin aksamı olduğu anlaşılabilen adi metalden mamul bulunan parçaları da kapsar.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:
82.02 - EL TESTERELERİ; HER TÜR TESTERE AĞIZLARI (FREZE TESTERELER VE DİŞSİZ TESTERE AĞIZLARI DAHİL).
8202.10 - El testereleri
8202.20 - Şerit halinde testere ağızları
- Dairevi testere ağızları (freze makinalarında kullanılanlar
dahil)
8202.31 -- İş gören kısmı çelikten olanlar
8202.39 -- Diğerleri (aksam ve parçalar dahil)
8202.40 - Zincir halinde olan testere ağızları
- Diğer testere ağızları
8202.91 -- Düz testere ağızları (metal işlemeye mahsus olanlar)
8202.99 -- Diğerleri
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:
Buradaki el testereleri; ağaçtan veya metalden çerçeveli kavisli testereler, demir testereleri, kıl testereleri ve diğer testereler; panel testereleri, sırtlı testereler, zıvana testereleri, delik (oyma) testereleri, çapraz dişli testereler (kertik testereleri) (genellikle her iki ucu saplı); bahçıvanlar ve madenciler için bıçak biçiminde testereler (katlanabilir veya katlanamayan); özel saatçi ve kuyumcu testereleri; takım halinde çeşitli ağızlara sahip testereler; kamplarda, ordugahlarda, vb. kullanılan mafsallı testereler; kontrplak testereleri; köşe kesme için testereyi idare eden ve camcı kütüğü denilen kenarı yarık bir yuva içine sabit bir şekilde yerleştirilmiş testereleri, eşyaya esas karakterini veren testereleri kapsar.
Bu pozisyon aynı zamanda, testere ağızlarının taslak halinde olanlarını da kapsar. Dişleri açılmış bulunmak şartıyla düz şeritler (çeşitli boylarda kesilmiş olsun olmasın) ve diskler (ortalarında motorun miline tutturulmaya mahsus delikleri olanlar) halinde olanlar da bu gibi taslaklardan sayılırlar. Genellikle bunlar yüksek karbonlu çelikten mamuldürler.
Testere ağızları, ya kendinden dişli olur veya tutturulmuş (geçme) dişli veya segmanlı (bazı dairevi testere ağızlarında olduğu gibi) olabilir. Dişler, tamamen adi metallerden veya metal karbürlerle, elmasla (özellikle kara elmas) veya bazı durumlarda aşındırıcı tozlarla kaplanmış veya donatılmış haldeki adi metallerden olabilir. Bazı testerelerde, dişlerin yerini bir diskin dış sınır çizgisine yerleştirilmiş elmas veya metal karbür elementleri almış olabilir.
Kenarları tamamen veya yer yer aşındırıcı maddelerle donatılmış veya kaplanmış halde olan dişsiz diskler (örn. mermer, kuvartz, cam kesmede kullanılan) bu pozisyon haricindedir (68.04 pozisyonunun Açıklayıcı Notuna bakınız).
Bu pozisyon, el testerelerinin adi metalden mamul aksamı (örneğin; saplar, çerçeveler ve gergiler gibi) ve testere ağızlarına geçirmeye mahsus adi metalden mamul dişler ve dişli segmanları da içerir.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:
82.03 - EĞELER, TÖRPÜLER, PENSLER (KESİCİ AĞIZLILAR DAHİL), KERPETENLER, CIMBIZLAR, TENEKECİ MAKASLARI, BORU KESİCİLERİ, CİVATA KESİCİLERİ, ZIMBALAR VE BENZERİ EL ALETLERİ.
8203.10 - Eğeler, törpüler ve benzeri aletler
8203.20 - Pensler (kesici ağızlılar dahil), kerpetenler, cımbızlar ve
benzeri aletler
8203.30 - Tenekeci makasları ve benzeri aletler
8203.40 - Boru kesiciler, civata kesiciler, zımbalar ve benzeri aletler
Bu pozisyon aşağıda belirtilen el aletlerini kapsar:
Bunlar:
Aşağıdakiler de bu pozisyon haricindedir:
82.04 - ELLE KULLANILAN SIKIŞTIRMA ANAHTARLARI (DİNAMOMETRİK ANAHTARLAR DAHİL FAKAT KILAVUZ ANAHTARLAR HARİÇ); DEĞİŞEBİLİR SIKIŞTIRMA SOKETLERİ (SAPLI OLSUN OLMASIN).
- Elle kullanılan sıkıştırma anahtarları
8204.11 -- Ağzı sabit olanlar
8204.12 -- Ağzı ayarlanabilir olanlar
8204.20 - Değiştirilebilir sıkıştırma soketleri (saplı olsun olmasın)
Bu pozisyon, aşağıda belirtilen el aletlerini kapsar:
82.05 - TARİFENİN BAŞKA POZİSYONLARINDA YER ALMAYAN EL ALETLERİ (CAMCI ELMASLARI DAHİL); KAYNAK LAMBALARI; MENGENELER, VİDA MENGENELERİ VE BENZERLERİ (MAKİNALI ALETLERİN VEYA SU JETİ KESME MAKİNALARININ AKSAM, PARÇA VEYA TEFERRUATLARINI TEŞKİL EDENLER HARİÇ); ÖRSLER, PORTATİF DEMİRCİ OCAKLARI; EL İLE VEYA PEDALLA İŞLEYEN ÇATKILARI İLE BİRLİKTE BİLEĞİLER.
8205.10 - Delme, diş veya yiv açma aletleri
8205.20 - Çekiçler ve balyozlar
8205.30 - Rendeler, keskiler, oluklu keskiler ve ağaç işlemeye mahsus
benzeri kesici aletler
8205.40 - Tornavidalar
- Elle kullanılan diğer aletler (camcı elmasları dahil)
8205.51 -- Ev işlerinde kullanılanlar
8205.59 -- Diğerleri
8205.60 - Kaynak lambaları
8205.70 - Mengeneler, vida mengeneleri ve benzerleri
8205.90 - Diğerleri (Bu pozisyonun iki veya daha fazla alt pozisyonunda yer alan ürünlerden meydana gelen takım halinde eşya
Bu pozisyon, bu Faslın başka pozisyonlarına veya tarifenin diğer Fasıllarına dahil olmayan (bu Faslın Genel Açıklayıcı Notuna bakınız) bütün el aletlerini ve pozisyon metninde ismen belirtilen bazı alet ve cihazları kapsar.
Bu pozisyon, çok sayıda el aletlerini (manivela, dişli takımı, mandal tertibatı gibi basit mekanizmalı elle çalışan bazı el aletleri dahil) kapsar. Bu alet gruplarına şunlar dahildir:
Aşağıdakiler bu gruba dahildir:
Ütüler (gaz, parafin (kerosen), odun kömürü, vb. ile çalışanlar dahil, 85.16 pozisyonunda yer alan elektrikle çalışan ütüler hariç), saç kıvırma maşaları, şişe kapaklarını açmaya mahsus aletler, tirbüşonlar, konserve, vb. kutularını açmaya mahsus basit aletler (anahtar tipinde olanlar dahil), ceviz, vb. kırmaya mahsus aletler, meyvaların sert çekirdeklerini çıkarmaya mahsus aletler (yaylı tipte), düğme sökücüler, ayakkabı çekecekleri; masatlar ve metalden diğer bileğiler, pasta ruletleri ve hamur kesecekleri; peynir, vb. için rendeler, daire şeklinde bıçaklı kıyma aletleri; peynir, sebze dilmeye mahsus aletler; ızgara şeklinde gözleme kalıbı, krema veya yumurta çırpma aletleri; yumurta dilmeye mahsus aletler, tereyağını lüle yapan aletler; buz baltaları; sebzeleri püre haline getiren presler; domuz yağları için iğneler; sobalar, şömineler vb. için gelberiler, maşalar, ateş karıştırma demirleri, soba ve şöminelerde kapağı kaldırmaya mahsus aletler.
Sıkıştırılacak veya kavranacak eşyanın zedelenmesini önlemek amacıyla ağız kısımları metal olmayan maddelerle (tahta, dokumaya elverişli elyaf vb.) kaplı mengeneler de bu grupta yer alır.
Bununla birlikte, bir mesnede geçici olarak tutturulacak, bu mesnedi hareket ettiren kauçuk rondela ve adi metalden mamul taban, kulp ve vakum kaldıraçlarından oluşan vakumlu kap tutturucuları bu pozisyona dahil değildir (örneğin; 73.25, 73.26 veya 76.16 pozisyonları).
Aşağıdakiler bu gruba dahildir:
Metal içeren fakat, iş gören kısımları kauçuktan, deriden, keçeden, vb. den yapılmış olan aletler, iş gören kısmının yapıldığı maddeye göre sınıflandırılırlar (40, 42, 59, vb. Fasıllar).
Yukarıda belirtilen istisnalardan başka aşağıda yazılı olanlar da bu pozisyon haricindedir:
82.06 - 82.02 İLA 82.05 POZİSYONLARINDAKİ ALETLERİN İKİ VEYA DAHA FAZLASINDAN MEYDANA GELEN ALETLER (PERAKENDE SATIŞ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAKIM HALİNDE).
Bu pozisyon, 82.02 ila 82.05 pozisyonlarındaki aletlerin en az iki veya daha fazlasından meydana gelen perakende satış için hazırlanmış olmak şartıyla takım halinde aletleri kapsar (örneğin bir plastik kutu veya metalik alet kutusu içinde).
Bu pozisyon, diğerleri meyanında aşağıdakileri kapsar:
82.02 ila 82.05 pozisyonlarında yer alan aletlerin, iki veya daha fazlasından meydana gelen takımların esas karakteri korunmak şartıyla, Tarifenin diğer Fasıl veya pozisyonlarında yer alan daha az önemdeki aletlerin yer aldığı takımlar da bu pozisyonda yer alırlar.
82.07 - EL ALETLERİNİN (MEKANİK OLSUN OLMASIN) VEYA MAKİNALI ALETLERİN DEĞİŞEBİLEN ALETLERİ (BASINÇLA ÇUKURLAŞTIRMA, ISTAMPALAMA, ZIMBAYLA DELME, SET VE YİV AÇMA, RAYBALAMA, FREZELEME, TORNALAMA, VİDALAMA GİBİ) (METALLERİN ÇEKİLMESİNE VEYA EKSTRÜZYONLA İŞLEM GÖRMESİNE MAHSUS HADDELER İLE KAYA DELMEYE VEYA SONDAJ YAPMAYA MAHSUS ALETLER DAHİL).
- Kaya delmeye veya sondaj yapmaya mahsus aletler
8207.13 -- İş gören kısımları sermetlerden olanlar
8207.19 -- Diğerleri (aksam ve parçalar dahil)
8207.20 - Metallerin çekilmesine veya ekstrüzyonla işlem görmesine
mahsus haddeler
8207.30 - Basınçla çukurlaştırma, ıstampalama, zımbayla delme
aletleri
8207.40 - Set ve yiv açmaya mahsus aletler
8207.50 - Delmeye mahsus aletler (kaya delmeye mahsus aletler
hariç)
8207.60 - Raybalamaya veya delik genişletmeye mahsus aletler
8207.70 - Frezeleyeme mahsus aletler
8207.80 - Tornalamaya mahsus aletler
8207.90 - Değişebilir diğer aletler
Testere makinalarının ağızları gibi bir kaç istisna hariç, bu Faslın bundan önceki pozisyonları, doğrudan doğruya veya bir sapa takılmak suretiyle kullanıma hazır el aletlerini içine almasına karşılık bu pozisyon, bağımsız olarak kullanılmaya uygun olmayan ve aşağıda belirtilen alet ve makinalara takılmak üzere imal edilen önemli bir alet grubunu kapsar.
Metaller, ağaç, taş, ebonit, bazı plastikler, metal karbürler ve diğer maddeleri basınçla çukurlaştırma, ıstampalama, zımbayla delme, set ve yiv açma, raybalama, frezeleme, tornalama, delme, dişli çarkları yapma, yontma, limbo açma, haddeleme veya vidalama, vb. için yukarıda belirtilen önemli bir alet grubu, duruma göre aşağıdaki belirtilen alet ve makinalara takılırlar;
Bu pozisyon, ayrıca 84.30 pozisyonunda yer alan kaya delme ve toprak delme makinalarında kullanılan aletleri de kapsar.
Yukarıda sınıflandırılan aletlerden başka makine veya cihazlar için zımbalar, deliciler, haddeler ve diğer değişebilir aletler de makina ve cihazların parçaları olarak mütalaa edilir.
Bu pozisyonda yer alan aletler, ya bir parçadan veya birden fazla parçadan (karma eşyadan) meydana gelmiş olabilirler.
Bir parçadan ibaret olan aletler, tamamen bir maddeden ve genellikle alaşımlı çeliklerden veya yüksek karbonlu çeliklerden imal olunur.
Birden fazla parçadan meydana gelenler ise, adi metallerden, metal karbürlerden, sermetlerden, elmasdan, diğer kıymetli taşlardan, yarı kıymetli taşlardan mamul bir veya birden fazla iş gören kısmı içerirler. Bunlar adi metallerden bir mesnet üzerine ya sürekli olarak (kaynakla veya kakma yapılmak suretiyle) veya takılıp çıkarılır şekilde tutturulmuş halde olur. Bu son durumda (yani iş gören kısmı takılıp çıkarılabilir olanlar) bir veya birden fazla iş gören kısımlar (bıçak, levha, uç) adi metalden yapılmış gövdeye bir köprü levhası, bir sıkıştırma vidası veya bir yaylı kama pimi gibi tertibatla tutturulur ve gerekli durumlarda döküntülerin sıçramasını önlemek için bir siperlikle donatılırlar.
Bu pozisyon, ayrıca adi metalden iş gören kısımları aşındırıcı maddelerle donatılmış veya kaplanmış aletleri de kapsar, ancak bu aletlerin kesici dişleri, yivleri vb. özdeşliklerinin ve asli fonksiyonlarının aşındırıcı maddelerle kaplanmasından sonra bile değişmemiş olması lazımdır, yani bu gibi aletler aşındırıcı maddelerle kaplanmadan önce de aynı fonksiyonları yapabilecek durumda olmalıdır. Bununla beraber, aşındırıcı aletlerin çoğu bu pozisyon haricindedirler (68.04 pozisyonunun Açıklama Notuna bakınız).
Bu pozisyonda sınıflandırılan aletlere aşağıdakiler dahildir:
Tel çekme haddeleri, torna aletleri vb. aletler, radyoaktif hale getirilmiş olsalar dahi bu pozisyonda yer alırlar.
Aşağıdakiler de bu pozisyon haricindedir:
(ij) Makinaların aksamı olarak kullanılan fırçalar (metalik olsun olmasın) (96.03 pozisyonu).
82.08 - MEKANİK MAKİNA VE CİHAZLARA MAHSUS BIÇAKLAR
VE KESİCİ AĞIZLAR.
8208.10 - Metal işlemeye mahsus olanlar
8208.20 - Ağaç işlemeye mahsus olanlar
8208.30 - Gıda sanayinde kullanılan makinalara veya mutfak
cihazlarına mahsus olanlar
8208.40 - Ziraatte, bahçıvanlıkta veya ormancılıkta kullanılan
makinalara mahsus olanlar
8208.90 - Diğerleri
Bu pozisyon, makinalar ve mekanik cihazlara mahsus dikdörtgen, yuvarlak veya diğer biçimlerdeki monte edilmemiş bıçaklara veya kesici ağızlara uygulanır. Bununla birlikte, bu pozisyon 82.01 ila 82.05 pozisyonlarında (örneğin; düzleme demirleri) yer alan el aletlerine mahsus bıçakları veya kesici ağızları kapsamaz.
Bu pozisyon, aşağıda belirtilen bıçakları ve kesici ağızları içerir:
(1) Metal işlemeye mahsus olanlar:
(2) Ağaç işlemeye mahsus olanlar:
(3) Gıda sanayiinde kullanılan makinalara veya mutfak cihazlarına mahsus olanlar; evde kullanılan veya kasaplar, fırıncılar, vb. tarafından kullanılan makine veya cihazlara mahsus kesici ağızlar ve bıçaklar gibi (örneğin kıyma makinalarına mahsus bıçak ağızları, sebze, ekmek, salam veya sucuk dilmeye mahsus makinalar için bıçak ağızları).
(4) Ziratte, bahçıvanlıkta veya ormancılıkta kullanılan makinalara mahsus olanlar; çim biçme makinaları, kök kesme makinaları, saman kesme makinalarına vb. mahsus kesici ağızlar ve bıçaklar; hasat ve harman makinalarına mahsus kesici ağızları ve kesici ağız segmanları. Bununla beraber, bu pozisyon saban bıçakları ile sürgülü tırmıklara mahsus diskleri kapsamaz.
(5) Diğer makinalara veya mekanik cihazlara mahsus olanlar, örneğin;
82.09 - ALETLER İÇİN MONTE EDİLMEMİŞ LEVHALAR, ÇUBUKLAR, UÇLAR VE BENZERİ EŞYA (SERMETLERDEN).
Bu pozisyonda yer alan ürünler ekseriyetle levha, şerit, uç, çubuk, pelet, halka vb. şeklinde olup, sıcakta dahi büyük sertlik ve yüksek dayanıklılık özelliklerine sahiptirler.
Sahip oldukları bu özellikten ötürü bu levhalar, uçlar vb. torna ve freze aletlerine, matkaplara, haddelere veya metalleri ve diğer sert maddeleri işlemekte kullanılan yüksek süratli diğer kesici aletlere lehim veya kaynakla tutturulur veya tespit edilirler. Bunlar keskinleştirilmiş veya diğer şekillerde hazırlanmış olsun olmasın, aletlere monte edilmemiş oldukları taktirde bu pozisyonda yer alırlar. Bu pozisyonda yer alan eşyaların aletlere monte edilmiş durumda oldukları taktirde ise aletlerin dahil bulunduğu pozisyonlara özellikle 82.07 pozisyonuna girmektedirler.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:
82.10 - YİYECEK VE İÇECEKLERİN HAZIRLANMASINDA VEYA SERVİSİNDE KULLANILAN AĞIRLIĞI 10 KG. VEYA DAHA AZ OLAN ELLE İŞLEYEN MEKANİK ALETLER
Bu pozisyon, yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasında veya servisinde kullanılan ağırlığı 10 Kg. aşmayan ve genellikle elle çalışan elektriksiz mekanik cihazları kapsar.
Bu pozisyon anlamında mekanik cihazlardan maksat, manivelalı bir kolu, bir dişli tertibatını, Arşimet vidasını, pompa vb. gibi bir mekanizmayı içeren cihazlardır. Duvara veya diğer yüzeylere tespit edilmek maksadıyla imal edilmiş veya masa, döşeme vb. üzerinde durmasını sağlayan bir mesnet vb. ile donatılmış şekilde bulunmadıkları sürece, sadece basit bir manivela veya itici bir piston bu pozisyon anlamında tek başlarına mekanik bir unsur sayılmaz.
Bu pozisyon, 82.05 pozisyonunda veya 84. Fasılda yer alması gereken cihazlardan aşağıdaki şartlara haiz olanları içine alır:
(1) Ağırlıkları 10 Kg. veya daha az olanlar.
(2) Yukarıda belirtilen mekanik özelliklere sahip olanlar.
Yukarıda belirtilen koşullara sahip olmak şartıyla, aşağıda verilen örnekler bu pozisyonda yer alırlar:
Kahve veya baharat değirmenleri, sebzeleri kıyan ve püre haline getirici cihazlar; et kıyma ve dilme cihazları; et sıkma makinaları; peynir vb. için rendeler; sebze veya meyve dilmeye, doğramaya ve kabuklarını soymaya mahsus cihazlar, patates doğrayıcıları dahil; ekmek dilmeye mahsus cihazlar; makarna ve spagetti kesmeye mahsus cihazlar; sert çekirdekli meyvelerin çekirdeklerini çıkarmaya mahsus cihazlar (elde bağımsız olarak kullanılan yaylı türden çekirdek çıkarıcılar hariç); şişelerin ağızlarını mantar ve kapsülle kapamaya veya bunları çıkarmaya mahsus cihazlar; mekanik konserve açıcılar (82.05 pozisyonundaki basit konserve açıcıları hariç), konserve kutusu kapayıcı cihazlar; yayıklar; dondurma yapmaya mahsus cihazlar ve dondurma taksim edici cihazlar; yumurta, krem veya mayonez için karıştırma ve çırpma cihazları; meyve veya et suyu çıkarmaya mahsus cihazlar; buz ufalayıcı cihazlar.
82.11 - KESİCİ AĞIZLI BIÇAKLAR (AĞIZLARI TIRTIKLI OLSUN OLMASIN)(82.08 POZİSYONUNDAKİLER HARİÇ) (KAPANAN BUDAMA ÇAKILARI VE AĞIZLARI DAHİL) (+).
8211.10 - Takım halinde olanlar
- Diğerleri
8211.91 -- Sabit ağızlı sofra bıçakları
8211.92 -- Sabit ağızlı diğer bıçaklar
8211.93 -- Sabit ağızlı bıçakların haricindeki bıçaklar
8211.94 -- Bıçak ağızları
8211.95 -- Adi metallerden saplar
Bu pozisyon, 82.08 pozisyonunda yer alanlar ile bu Faslın diğer pozisyonlarında zımnen veya açık olarak yer alan bazen bıçak denilen bazı aletler ve sofra eşyası (örneğin; 82.01 pozisyonunda yer alan kuru ot bıçakları ve açıklayıcı notunun sonundaki istisnalar listesinde belirtilen diğer eşyalar) dışındaki kesici ağızlı bıçakları (tırtıklı olsun olmasın) kapsar.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:
(1) Her çeşit katlanamayan sofra bıçakları; et, tavuk ve tatlı bıçakları dahil. Bunların sapları ve kesici ağızları tek parça bir metalden yapılmış olabilir veya sapları adi metalden, ağaçtan, boynuzdan, plastikten, vb. den imal edilerek takılmış olabilir.
(2) Mutfakta kullanım için, ticari veya diğer kullanımlar için katlanamayan bıçaklar; bunlar genellikle yukarıdaki bıçaklardan daha az dekoratif görünüşe sahiptirler. Bu kategori diğerleri meyanında aşağıdakileri kapsar:
Kasaplara mahsus bıçaklar, ciltçilere ve mukavvadan eşya imal edenlere mahsus bıçaklar; dabaklara, kürkçülere, saraçlara, ayakkabı tamircilerine mahsus bıçaklar (saplı olsun olmasın); arıcılara mahsus bıçaklar; bahçıvanlar için budama bıçakları vb.; avcılara mahsus bıçaklar; kınlı bıçaklar; istridye ayıklamaya mahsus bıçaklar; meyve kabuğu soymaya mahsus bıçaklar.
(3) Her çeşit katlanabilen bıçaklar. Bunların sapları adi metalden, tahtadan, plastikten, vb. dir. Bu grup, diğerleri meyanında, aşağıdakileri kapsar:
Cepte taşınan bıçaklar, kalem açmaya mahsus bıçaklar, çakılar, kampçılara ve sporculara mahsus bıçaklar, (bütün bu bıçaklar birden fazla ağızlı olabileceği gibi, tirbuşon, bız, tornavida, makas, konserve açacağı vb. gibi aletlerle donatılmış da olabilir); budama, kalem ve yaprak aşısı yapmaya mahsus cepte taşınan katlanabilen bıçaklar.
(4) Birden fazla değiştirilebilir bıçak ağzına sahip bıçaklar (sap ihtiva etsin etmesin).
Bu pozisyon aynı zamanda yukarıda belirtilen bıçakların imaline mahsus (ham veya üzerindeki pürüzleri giderilmiş taslakları, parlatılmış veya tamamiyle imali bitirilmiş bıçak ağızları halindeki) bıçak ağızlarını da kapsar. Bu pozisyondaki bıçakların adi metalden olan saplarını da içerir.
Yukarıda ilk paragrafta yer alan istisnalara ek olarak aşağıda belirtilenler de bu pozisyon haricindedir:
(b) 82.14 pozisyonunda yer alan bıçakcı eşyaları.
(c) Balık bıçakları ve yağ bıçakları (82.15 pozisyonu).
o
o o
Altpozisyon Açıklama Notu.
8211.10 Altpozisyonu
8211.10 Altpozisyonunun genişliği farklı bıçaklardan meydana gelen takımlar veya diğer eşyalardan daha fazla sayıda bıçakların yer aldığı uygun eşyalardan meydana gelen takımlar ile sınırlandırılmıştır.
82.12 - USTURALAR, TRAŞ MAKİNALARI VE TRAŞ BIÇAKLARI (ŞERİT HALİNDEKİ TASLAKLAR DAHİL).
8212.10 - Usturalar, traş makinaları
8212.20 - Traş makinalarının bıçakları (şerit halindeki taslaklar dahil)
8212.90 - Diğer aksam ve parçalar
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:
(1) Ağızları açık usturalar. Ayrı ayrı gelen ustura ağızları dahil (bitirilmiş olsun olmasın) ve ayrı ayrı gelen usturalar için adi metalden saplar.
(2) Traş makinalarının ve bunların adi metalden mamul aksamı ve kesici ağızları, (bitirilmiş olsun olmasın).
(3) Plastikten mamul traş bıçakları (kesici ağızları ile birlikte olanlar).
Bu pozisyon aynı zamanda elektrikli olmayan türden kuru traş makinalarını ve elektrikli olmayan traş makinalarının başlarını, kesici ağızlarını ve kesici levhalarını da kapsar.
Traş makinalarının bıçaklarının çelik şerit halindeki taslakları (tavlanmış olsun olmasın) da, traş makinalarının bıçağı imali maksadıyla, delikleri açılmış veya hafif bir bastırma ile biri diğerinden ayrılacak bıçaklar şeklinde zımbalanmış olmak şartıyla bu pozisyonda yer alırlar.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:
(a) Plastikten mamul bıçaksız traş makinaları (39.24 pozisyonu)
(b) Elektrikli traş makinaları ve bu tür traş makinalarının başları, kesici ağızları ve kesici levhaları (85.10 pozisyonu).
82.13 - MAKASLAR, TERZİ MAKASLARI VE BENZERİ MAKASLAR VE BUNLARIN AĞIZLARI.
Bu pozisyonda yer alan makaslar orta yerlerine yakın bir yerde bir diğerine bir vida veya bir mil ile tutturulmuş üst üste konmuş iki bıçaktan (bazen tırtırlı) meydana gelmiştir. Genellikle bu pozisyon sadece sap taraflarının ucunda parmak geçecek şekilde halkalı olanları içine almaktadır. Bıçaklar tek parça olabileceği gibi, kesici ağızları saplarına sonradan geçirmek suretiyle imal edilmiş de olabilir.
Kollarından yalnız birinin ucu parmak geçecek şekilde halkalı olan ve uçlarından bağlanmış olan bazı tipteki makaslar da bu pozisyonda yer alır (esas olarak mensucat sanayiinde kullanılanlar).
Bu pozisyona, diğerleri meyanında, aşağıda yazılı olanlar dahildir:
Bu pozisyon, makas ağızlarını da (bitirilmiş olsun olmasın) içine alır.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:
82.14 - DİĞER BIÇAKCI EŞYASI (SAÇ KESMEYE VE HAYVAN KIRKMAYA MAHSUS MAKİNALAR, KASAP VEYA MUTFAK SATIRLARI, ET BALTALARI, ET KIYMA BIÇAKLARI VE KAĞIT BIÇAKLARI GİBİ); MANİKÜR VEYA PEDİKÜR TAKIMLARI VE ALETLERİ (TIRNAK TÖRPÜLERİ DAHİL).
8214.10 - Kağıt bıçakları, zarf açacakları, yazı kazıma bıçakları, kalemtraşlar ve bunların bıçakları
8214.20 - Manikür ve pedikür takım ve aletleri (tırnak törpüleri dahil)
8214.90 - Diğerleri
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:
Manikür ve pedikür takımları, genellikle kutu, kılıf vb. içinde bulunurlar ve makasları, metal olmayan tırnak parlatıcılarını, kıl çekme cımbızlarını vb. içerebilirler. Bunlar tek başlarına olduğu zaman kendi uygun pozisyonlarında sınıflandırılırlar.
Elektrik motorlu elektrikli saç kesme makinaları 85.10 pozisyonunda yer alırlar; genellikle bir sehba üzerine monte edilmiş olan eğilip bükülebilir türden bir transmisyon kolu ile donatılmış mekanik hayvan kırkma cihazları da 84.36 pozisyonunda yer alırlar.
Bu pozisyon, bu pozisyonda yer alan saç kesme cihazlarının aksamını ve aynı zamanda 84.36 pozisyonunda yer alan mekanik kırkma cihazlarının başlarını ve kesici levhalarını da kapsar.
82.15 - KAŞIKLAR, ÇATALLAR, KEPÇELER, DELİKLİ KEPÇELER, SPATULALAR, BALIK BIÇAKLARI, YAĞ BIÇAKLARI, ŞEKER MAŞALARI VE BENZERİ MUTFAK VE SOFRA EŞYASI.
8215.10 - En az bir eşyası kıymetli metallerle kaplanmış takım
halindeki eşya
8215.20 - Diğer takımlar
- Diğerleri
8215.91 -- Kıymetli metallerle kaplanmış olanlar
8215.99 -- Diğerleri
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir.
Bu eşyalar, tek parça imal edilmiş olabileceği gibi plastikten, ağaçtan, adi metalden vb. den bir sapla donatılmış olabilirler.
Faslın 3 nolu Notuna göre bu pozisyon aynı zamanda, 82.11 pozisyonundaki bıçakların bir veya daha fazla sayıdakileri ile bu pozisyondaki en az eşit sayıdaki eşyadan oluşan takımları da içerir.
Makas veya budama makasları tipinde olan kümes hayvanları için kırpma makasları veya istakoz parçalayıcılar bu pozisyon haricindedir (82.01 veya 82.13 pozisyonları ).