Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi) Seri No 3’ün EKİDİR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: 15.02.2017 tarih ve 29980 Mükerrer R.G.
FASIL 75
NİKEL VE NİKELDEN EŞYA
Fasıl Notları.
Enine kesitleri uzunlukları boyunca daire, oval, dikdörtgen (kare dahil), ikizkenar üçgen veya düzgün konveks çokgen şeklinde (karşılıklı iki kenarı konveks eğri, diğer iki kenarı düz eşit uzunlukta ve paralel olan "yassılaştırılmış daireler" ve "şekil değiştirilmiş dikdörtgenler" dahil) aynı olan haddeleme, ekstrüzyon, çekme veya dövme suretiyle elde edilmiş, rulo halinde olmayan, içi dolu ürünlerdir. Enine kesiti dikdörtgen(kare dahil), üçgen veya çokgen şeklinde olan ürünlerin köşeleri bütün uzunlukları boyunca yuvarlatılmış olabilir. Enine kesiti dikdörtgen şeklinde (şekli değiştirilmiş dikdörtgenler dahil) olan bu gibi ürünlerin kalınlığı, genişliğinin onda birini geçer. Bu tanıma aynı boyut ve şekillerde olup, imalat sonrasında işleme (basit bir yüzey temizleme veya kenar düzeltme işlemiyle yapılandan başka olan) tabi tutulmuş, döküm veya sinterleme ile imal edilmiş ürünler de dahildir. Ancak bu işlem sonucunda elde edilen ürünler, diğer pozisyonlara giren eşya veya ürün niteliğini kazanmamış olmalıdır.
Bunlar, çubuk, tel, sac, şerit, yaprak, ince ve kalın boru tanımlarından herhangi birine uymayan, enine kesitleri bütün uzunlukları boyunca aynı olan, haddeleme, ekstrüzyon, çekme, dövme veya şekil verme suretiyle elde edilmiş rulo halinde olmayan ürünlerdir. Bu tanıma aynı şekillerde olup, imalat sonrasında işleme (basit bir yüzey temizleme veya kenar düzeltme işlemiyle yapılandan başka olan) tabi tutulmuş, döküm veya sinterleme ile imal edilmiş ürünler de dahildir. Ancak bu işlem sonucunda elde edilen ürünler, diğer pozisyonlara giren eşya veya ürün niteliğini kazanmamış olmalıdır.
Enine kesitleri bütün uzunlukları boyunca daire, oval, dikdörtgen (kare dahil), ikizkenar üçgen veya düzgün konveks çokgen şeklinde (karşılıklı iki kenarı konveks eğri, diğer iki kenarı düz, eşit uzunlukta ve paralel olan "yassılaştırılmış daireler" ve "şekli değiştirilmiş dikdörtgenler" dahil) aynı olan haddeleme, ekstrüzyon veya çekme suretiyle elde edilmiş rulo halinde içi dolu ürünlerdir. Enine kesitleri dikdörtgen(kare dahil), üçgen veya çokgen şeklinde olan ürünlerin köşeleri bütün uzunlukları boyunca yuvarlatılmış olabilir. Enine kesitleri dikdörtgen şeklinde (şekli değiştirilmiş dikdörtgenler dahil) olan bu gibi ürünlerin kalınlığı, genişliğinin onda birini geçer.
Bunlar, enine kesitleri içi dolu dikdörtgen (kare hariç), köşeleri yuvarlatılmış olsun olmasın (karşılıklı iki kenarı konveks eğri ve diğer iki kenarı düz, eşit uzunlukta ve paralel olan şekli değiştirilmiş dikdörtgenler dahil) her yeri aynı kalınlıkta, rulo halinde olan veya halinde olmayan yassı ürünlerdir (75.02 pozisyonundaki işlenmemiş ürünler hariç).
Bu ürünler:
- Kalınlıkları genişliklerinin onda birini geçmeyen, dikdörtgen şeklinde (kare dahil),
- Boyutları ne olursa olsun, diğer pozisyonlara giren eşya veya ürün niteliğini kazanmış olmamaları şartıyla, kare veya dikdörtgenden başka bir şekilde bulunurlar.
75.06 Pozisyonu, diğerleri meyanında, üzerlerinde motifler bulunan (yiv, çubuk, kare(damalı), damla, düğme, baklava gibi) sac, levha, şerit ve yapraklarla delinmiş, oluklanmış, parlatılmış veya kaplanmış olan bu gibi ürünlere tarifenin başka pozisyonlarına giren eşya veya ürün niteliğini kazanmamış olmaları şartıyla uygulanır.
Bunlar, bütün uzunlukları boyunca sadece bir adet kapalı boşluğu olan, enine kesitleri daire, oval, dikdörtgen (kare dahil), ikizkenar üçgen veya düzgün konveks çokgen şeklinde, et kalınlıkları ve enine kesitleri bütün uzunlukları boyunca aynı olan, rulo halinde olan veya olmayan içi boş ürünlerdir. Enine kesitleri, dikdörtgen (kare dahil), ikizkenar üçgen veya düzgün konveks çokgen şeklinde olup, bütün uzunlukları boyunca yuvarlatılmış köşeleri bulunabilen ürünler de, iç ve dış enine kesitleri eş merkezli, aynı şekle sahip ve aynı kullanıma mahsus olmaları şartıyla ince ve kalın boru sayılırlar. Enine kesitleri yukarıda belirtilen şekillerde olan ince ve kalın borular, parlatılmış, kaplanmış, bükülmüş, diş açılmış, delik açılmış, orta kısmına girinti açılmış, genişletilmiş, konik şekli verilmiş olabileceği gibi flanş, bilezik veya halka ile donatılmış olabilir.
o
o o
Altpozisyon Notları.
Ağırlık itibariyle en az %99 nikel ve kobalt içeren metallerdir, ancak;
TABLO- Diğer Elementler
Element | Ağırlık itibariyle oranları (%) |
Fe Demir 0 Oksijen Diğer elementlerin her biri | 0,5 0,4 0,3 |
Bunlar, nikelin ağırlık itibariyle diğer elementlerin her birinden fazla olduğu metalik maddelerdir, ancak;
GENEL AÇIKLAMALAR
Bu Fasıl nikel, nikel alaşımlarını ve nikelden eşyayı kapsar.
Nikel nispeten sert, 1453 0C'de eriyen, grimsi beyaz renkte, dövülebilir, işlenebilir, mukavemeti yüksek, oksidasyona ve aşınmaya karşı dirençli olan ve ferro-manyetik bir metaldir.
*
* *
Nikel esas olarak birçok alaşımın, özellikle çelik alaşımlarının üretiminde, bir çok kimyasal reaksiyonlarda katalizör olarak ve diğer metallerin kaplanmasında (genellikle elektrodepozisyonla kaplanmasında) kullanılır. Ayrıca, saf dövme nikel kimyasal imalat yapan fabrikalarda yaygın olarak kullanılır. Buna ek olarak nikel ve nikel alaşımları madeni para yapımında da kullanılırlar.
*
* *
XV. Bölümün 5 no.lu Not hükmüne göre bu Fasılda yer alabilen başlıca nikel alaşımlar aşağıdakileri kapsar.
*
* *
Bu Fasıla aşağıdakiler dahildir:
*
* *
Nikelden eşya ve ürünler metalin görünüşü veya özelliklerini v.s. geliştirmek için çeşitli işlemlere tabi tutulabilirler. Bu işlemler genellikle 72. Faslın Genel Açıklama Notunun sonunda belirtilmiştir ve eşyanın sınıflandırılmasını etkilemezler (Bununla birlikte elektrokaplama anotların özel durumu için 75.08 pozisyonuna bakınız).
*
* *
Karma eşyaların sınıflandırılması XV. Bölümün Genel Açıklama Notunda açıklanmıştır.
75.01 - NİKEL MATLARI, NİKEL OKSİT SİNTERLERİ VE NİKEL METALURJİSİNİN DİĞER ARA ÜRÜNLERİ
7501.10 - Nikel matları
7501.20 - Nikel oksit sinterleri ve nikel metalürjisinin diğer ara ürünleri
(1) Nikel matları.
Bu matlar; nikel cevherinin eritme, kavurma gibi işlemlerle işlenmesiyle elde edilir ve cevherin durumuna ve uygulanan işleme göre nikel-demir sülfürler, nikel-demir-bakır sülfürler, nikel sülfürler veya nikel-bakır sülfürleri kapsarlar.
Matlar genellikle döküm blokları veya kalın dilimler (paketleme veya taşımacılığı kolaylaştırmak için çoğunlukla kırılmış parçalar halinde), granüle veya toz (özellikle belli nikel sülfit matları olduğu durumda) halindedir.
Bu matlar işlenmemiş nikel üretiminde kullanılırlar.
(2) Nikel metalürjisinin diğer ara ürünleri.
Bunlar aşağıdakileri kapsar:
Nikel oksit sinterleri genellikle toz halinde veya 50 mm.ye kadar kütleler biçimindedirler.
75.02 - İŞLENMEMİŞ NİKEL
7502.10 - Alaşımsız nikel
7502.20 - Nikel alaşımları
İşlenmemiş nikel genellikle, külçe, pik, pellet, tabla, küp, rondela, briket, yuvarlak tane, katod veya diğer elektro-tortulanma şekillerindedir. Bu ilk formlar esas olarak bazı kimyasalların üretiminde, demirli olmayan alaşımlarda ve çelik alaşımlarının imalinde katkı maddesi olarak kullanılırlar. Bazı biçimleri, nikel tozlarının üretimi veya titanyum sepetlerinde nikel kaplama için kullanılırlar.
Rafine edilmemiş nikel normal olarak elektroliz yoluyla arıtma için anotlar biçiminde dökülür. Bu pozisyonda yer alan anotlar genellikle elektrolitik arıtma tankında asılmak için iki çengelli döküm kalıpları biçimindedir. Bunlar 75.08 pozisyonun Açıklama Notunda tarif edilen elektro kaplama anotları ile karıştırılmamalıdır.
Katotlar rafine edilmiş nikelden “başlama levhaları” üzerine elektrolitik depozisyon yöntemiyle elde edilen plakalardır. Bu başlama levhalarına elektrolitik rafinasyon tanklarına asılabilmeleri amacıyla iki nikel çengel takılmıştır. Rafine edilmiş nikelin toplanması bittiğinde başlama levhası katotların parçalarıyla integral ve ayrılmaz hale gelir.
Çoğunlukla kaynak yerinde depozite olmuş nikel birikintisinin bir kaynağını taşıyan düzeltilmemiş katotlar genellikle çengelleri ayrılmadan nakledilirler ve bazı elektro kaplama anotlarına takılan askı kancalarıyla karıştırılmamalıdır. Düzeltilmemiş katotlar genellikle genişlikleri nadiren 30,5 cm.yi aşan levha biçimindeki elektrokaplama anotlarından daha geniş ebatlara (yaklaşık olarak 96x71x1,25 cm) sahiptirler.
Küçük dikdörtgen parçalar halinde veya şerit olarak kesilmiş ya da sadece düzeltilmiş katotlar, kullanılabileceği amaçlar veya ebatlarına bakılmaksızın bu pozisyonda sınıflandırılır. Bunlar, 75.08 pozisyonunda yer alan elektro kaplama anotlarından askı kancaları takılmamış olması veya kanca için hazırlanmamış (örn; delik açma veya kol yapma) olmasıyla ayrılabilirler.
Nikel toz ve ince pullar bu pozisyon haricindedir (75.04 pozisyonu).
75.03 - NİKEL DÖKÜNTÜ VE HURDALARI
72.04 pozisyonunun Açıklama Notundaki döküntü ve hurdalara ait özellikler, gerekli değişiklikler yapılarak bu pozisyon için de uygulanır.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:
75.04 - NİKEL TOZU VE NİKELDEN İNCE PULLAR
Bu pozisyon, kullanımlarına bakılmaksızın her türlü nikel tozlarını ve ince pullarını kapsar. Tozlar XV. Bölümün 8 (b) Notunda tanımlanmıştır.
Fiziksel karakterlerine bağlı olarak, tozlar ve ince pullar nikel-kadmiyum bataryaları için alaşımsız haldeki levhalarda, nikel sulfat, nikel klorür ve diğer nikel tuzlarının üretiminde, metal karpitler için bağlayıcı ajan olarak, nikel alaşımlarının üretiminde (örn; alaşım çelikleri) veya katalizör olarak kullanılırlar.
Tozlar ve ince pullar, ayrıca, mıknatıslar gibi teknik eşyalarda sıkma ve sinterize işlemleri için ve doğrudan doğruya yaprak, şeritler ve levhalar halinde haddeleme için ya saf halde ya alaşım halinde ya da diğer metalik tozlarla (örn; demir tozları ile) karışık halde kullanılırlar.
Nikel oksit sinterleri bu pozisyon haricinde kalır (75.01 pozisyonu).
75.05 - NİKELDEN ÇUBUKLAR, PROFİLLER VE TELLER
- Çubuklar ve profiller
7505.11 -- Alaşımsız nikelden olanlar
7505.12 -- Nikel alaşımlardan olanlar
- Teller
7505.21 -- Alaşımsız nikelden olanlar
7505.22 -- Nikel alaşımından olanlar
Bu Faslın 1 (a), 1 (b) ve 1 (c) notlarında tarif edilen bu ürünler bakırdan benzeri eşyaya karşılık gelir (elektro kaplama anotlar için özel hükümler hariç) (75.08 Açıklama Notuna bakınız). İstisnalar saklı kalmak kaydıyla, 74.07 ve 74.08 pozisyonlarının Açıklama Notu hükümleri, gerekli değişiklikler yapılarak bu pozisyon için uygulanır.
Bu pozisyon aşağıdakileri kapsamaz:
75.06 - NİKELDEN SACLAR, LEVHALAR, ŞERİTLER VE YAPRAKLAR:
7506.10 - Alaşımsız nikelden olanlar
7506.20 - Nikel alaşımlardan olanlar
Bu pozisyon, bu Faslın 1 (d) notunda tanımlanan sac, levha, şerit ve yaprakları kapsar. Bu ürünler 74.09 ve 74.10 pozisyonlarının Açıklama Notlarında tarif edilen bakır ürünlere karşılık gelir.
Saclar ve levhalar kaynaklama, haddeleme vb. işlemlerle demir veya çeliği kaplamada ve özellikle kimya sanayisinde cihaz yapımında kullanılırlar.
Genleştirilmiş metal bu pozisyon haricindedir (75.08 pozisyonu).
75.07 - NİKELDEN İNCE VE KALIN BORULAR VE BORU BAĞLANTI PARÇALARI (RAKORLAR, DİRSEKLER VE MANŞONLAR GİBİ).
- İnce ve kalın borular
7507.11 -- Alaşımsız nikelden olanlar
7507.12 -- Nikel alaşımlardan olanlar
7507.20 -- Boru bağlantı parçaları
İnce ve kalın borular faslın 1 (e) nolu notunda tarif edilmiştir.
73.04 ila 73.07 pozisyonlarının Açıklama Not hükümleri, gerekli değişiklikler yapılarak, bu pozisyon için de uygulanır.
Nikel veya nikel alaşımlarından ince ve kalın borular ve boru bağlantı parçaları aşınmaya karşı (asit, su buharı vb. tarafından) yüksek dirençli olmaları nedeniyle kimya, gıda, kağıt vb. sanayisine mahsus cihazlarda, buhar kondansörlerinde, enjektör iğnelerinde vb. de kullanılırlar.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricinde kalırlar:
75.08 - NİKELDEN DİĞER EŞYA.
7508.10 - Nikel tellerden mensucat, ızgara ağ ve kafesler
7508.90 - Diğerleri
(A) ELEKTROKAPLAMA ANOTLARI
(ELEKTROLİZ YOLUYLA ELDE EDİLENLER DAHİL)
Bu grup elektrolitik depolama yoluyla elektrokaplama için rafine edilmiş nikel anotları kapsar. Bunlar döküm yapılmış, haddelenmiş, çekilmiş, ekstrüzyon işlemine tabi tutulmuş veya 75.02 pozisyonundaki diğer elektro-depolama şekillerden veya katotlardan yapılmış olabilirler. Bu anotlar ya;
Bu anotlar genellikle yüksek saflık derecesindedirler. Bununla birlikte belli elementlerin küçük miktarları, örneğin üretim işleminden sonra kalmış veya hamur kıvamına dönüştürülen nikel kaybını önlemek ve bütün yüzey üstünde anotların depolarizesini sağlamak için bilerek ilave edilebilir. Bu özellikler, yukarda belirtilen özelliklere sahip elektrokaplama anotlarını, 75.02 pozisyonun Açıklama Notunun ikinci paragrafında belirtilen ve bu pozisyonun dışında kalan elektrolitik arıtma için kalıp anotlardan ayırırlar.
Nikel kaplama için bu klasik anotlar, ayrıca, gittikçe fazlalaşan sıklıkla sepet anotlarının yani titanyum sepetlerinde nikel rondelalar gibi işlenmemiş şekillerin yerini almaktadır.(75.02 pozisyonun Açıklama Notuna bakınız).
Elektrokaplama anotlarına dönüşüm veya nikel kaplama kullanım amacında olsun olmasın aşağıdakiler bu pozisyon haricinde kalırlar:
(B) DİĞERLERİ
Bu pozisyon, tarifenin herhangi bir yerinde özellikle yer alan, 82 veya 83. Fasıllarda yer alan veya sınıflandırılan eşyalar veya XV Bölümün 1 nolu Notunda veya bu Faslın daha önceki pozisyonları ve önceki grupları kapsamının dışındaki bütün nikelden eşyaları kapsar.
Bu pozisyon, diğerleri meyanında şunları kapsar: