T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Sayı :80572740-010.06
Konu :Takpas Veri Paylaşım Protokolü 04.03.2016 / 14251077 Yazı eki
GENELGE
(2016/7)
Onuncu Kalkınma Planı kapsamında; planın uygulanabilirliği ve kalkınma çabalarının etkinliğini artırmak amacıyla yürütülen Öncelikli Dönüşüm Programlarının hayata geçirilmesine yönelik olarak hazırlanan eylem planlarından Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı Eylem Planında yer alan ''Yükümlülerin takip edilen alacaklarının tahsilinin sağlanması amacıyla tüm mal varlığına ilişkin bilgilere elektronik ortamda ulaşılabilmesine imkân sağlamak üzere ilgili kurumlarla işbirliği yapılacaktır.'' eylemi planı ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 62, 77 ile 88 inci maddeleri uyarınca amme borçlusu adına kayıtlı hak ve alacakların tespiti ve haciz tatbikine ilişkin işlemlerin, elektronik ortamda yürütülerek işgücü ve zaman kaybının önlemesi ile kırtasiye ve posta masraflarının azaltılması amaçlanmıştır.
Konuyla ilgili olarak, gümrük borçlusu adına kayıtlı motorlu taşıtlar, Bankalar nezdindeki hak ve alacakları ile ilgili diğer kurumlardaki mal varlığının elektronik ortamda sorgulanması, bu yol ile gümrük alacaklarının daha etkin takibi planlanmıştır.
Bu çerçevede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro verilerinin “TAKPAS” üzerinden paylaşılmasına ilişkin protokol 22.1.2016 tarihinde imzalanmıştır. Bu protokol ile tapu sicil kayıtlarına elektronik ortamda erişim sağlanmış olup, ‘TAKPAS Web Servisi’ uygulama ekranı Bakanlığımız İntranet Portalında Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü/Kesinleşmiş Gümrük Alacaklarının Takibi başlığı altına eklenmiştir.
Söz konusu uygulama aracılığıyla;
1) Gerçek Kişiler için:
-T.C. Kimlik Numarası
2) Tüzel Kişiler için:
-Vergi Numarası
3) EBYS Ödeme Emri Barkod Numarası için:
-Yükümlü adına düzenlenen ödeme emrinin EBYS Barkod numarası
bilgileri girilerek yükümlüye ait taşınmaz bilgileri (Malik Ad/Soyad, Kurum, Taşınmaz İl/İlçe, Taşınmaz Niteliği, Parsel, Pay, Payda ve Taşınmaz Detayı) elektronik ortamda sorgulanabilecektir.
Yukarıda belirtildiği şekilde sorgulama yapıldıktan sonra, sorgu sonucu elde edilen bilgiye göre gümrük borçlusunun gayrimenkul kayıtlarına haciz konulmak üzere, haciz bildirilerinin Gümrük Müdürlüklerince ilgili tapu sicil müdürlüğüne doğrudan tebliğ edilmesi gerekmektedir. (12.7.2017 tarih ve 2017/7 Genelge ile değişik)[1]
Gümrük Müdürlüklerince, sadece kesinleşmiş gümrük borcu bulunan kişi veya firmalar için bu kapsamda sorgulama yapılabilecektir.
7/3/2015 tarihli ve 29288 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tapu ve Kadastro Verilerinin Paylaşımı Hakkında Yönetmeliğin 16/4 üncü maddesinde, erişilen ve paylaşılan verilerin söz konusu Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak kullanılmasından doğan hukuki, cezai, idari ve mali sorumlulukların veriyi alan ve/veya kullanana ait olduğu, TAKPAS kapsamında paylaşılan bilgilerden faydalanan diğer görevlilerin de bu hükme tabi olduğu ve TAKPAS’ın bütün aşamalarında görev yapan yetkililerin sözleşme/protokolde belirtilen esaslara uymakla yükümlü oldukları düzenlenmiştir. Bu nedenle, usulsüz sorgulamalarla ilgili olarak gerekli işlemler gecikmeksizin tesis edilecektir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Cenap AŞCI
Bakan a.
Müsteşar
Mülga 4.paragraf; Söz konusu programa erişimin sadece Gümrük Müdür ve Müdür Yardımcılarınca sağlanması için Bölge Müdürlüklerince yetkilendirme yapılarak, yukarıda belirtildiği şekilde sorgulama yapıldıktan sonra, sorgu sonucu elde edilen bilgiye göre gümrük borçlusunun gayrimenkul kayıtlarına haciz konulmak üzere, haciz bildirilerinin Gümrük Müdürlüklerince ilgili tapu sicil müdürlüğüne doğrudan tebliğ edilmesi gerekmektedir. ↑