Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

Muhakemat 2013-35 Ceza kovuşturması ve soruşturması sonucunda verilen kararların İtiraz ve temyizi

Tasarruflu Yazılar 1

CEZA KOVUŞTURMASI VE SORUŞTURMASI SONUCUNDA VERİLEN
KARARLARIN İTİRAZ VE TEMYİZİ HAKKINDA

Karar Tarihi İç Genelge Yürürlük Tarihi Yayın Tarihi İç Yazışma

22.02.2013 No:BAHUM IG 35 22.02.2013 22.02.2013

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü

Sayı :26660611-4394/11609

Konu : Ceza kovuşturması ve

soruşturması sonucunda verilen

kararların İtiraz ve temyizi Hakkında

İÇ GENELGE

(Sıra No:35)

I- YETKİ DEVRİ

2/11/2011 tarihinde yürürlüğe giren 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 nci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü ile hukuk birim amiri olarak tarafıma verilen yetkinin; ceza soruşturması ve kovuşturması sonucunda verilen kararlara itiraz ve temyizinden vazgeçilmesi konusunda aşağıda sınırları açıkça gösterilen bölümü, anılan fıkranın son cümlesi hükmüne dayanılarak Muhakemat Müdürlerine, muhakemat müdürlüğü kurulmayan illerde yetkilendirilen Hazine avukatına devredilmiştir.

II- YETKİ DEVRİNİN SINIRLARI VE KAPSAMI

1.Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından verilen “kovuşturmaya yer olmadığına” dair kararlar hakkında;

659 sayılı KHK kapsamındaki diğer idareler tarafından Cumhuriyet Başsavcılıklarına yapılan suç duyuruları sonucunda verilen “kovuşturmaya yer olmadığına” dair kararlar Tebligat Kanunu gereği ilgili idareye veya birime tebliğ edilmektedir. Bu aşamada henüz açılmış ve takip edilen bir dava olmadığı için 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 11/3 ve 11/4 üncü maddeleri kapsamına giren bir durum bulunmadığından, “kovuşturmaya yer olmadığına” dair kararlara itirazdan vazgeçme yetkisi, ilgili idarenin hukuk birim amirine aittir.

Bununla birlikte; 3628 sayılı Kanunun 18/2 nci maddesi uyarınca Genel Müdürlüğümüze (merkez ve taşra teşkilatına) tebliğ edilen “kovuşturmaya yer olmadığına” dair kararların, gereği yapılmak üzere 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan ilgili idareye gönderilmesi gerekmektedir. Bizatihi haksız mal edinme suçundan yapılan soruşturma sonucunda verilen “kovuşturmaya yer olmadığına” dair kararlar hakkında itirazdan vazgeçilmesi yetkisi, Bakanlığımıza aittir.

2.Mahkûmiyet kararlarının temyizi hakkında;

Mahkûmiyet kararlarının temyiz edilip edilmeyeceğinin değerlendirilmesi, davayı takip eden Hazine Avukatının yetkisi dâhilinde olup, söz konusu kararların temyizinden vazgeçilmesi için Bakanlığımızdan veya Muhakemat Müdürlüklerinden olur alınmasına gerek bulunmamaktadır.

3. Müsadereye yer olmadığına dair kararlar ile iade kararları hakkında;

a)Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair kararlar ile bu kararlar içinde verilen iade/müsadereye yer olmadığına dair kararlara karşı itirazdan vazgeçilmesi yetkisinin, Muhakemat Müdürlerine, muhakemat müdürlüğü kurulmayan illerde yetkilendirilen Hazine avukatına devredilmesi uygun görülmüştür.

b)Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair kararlar haricinde verilen iade/müsadereye yer olmadığına dair kararlara karşı temyizden vazgeçilmesi için Bakanlığımızdan olur alınması gerekmektedir.

4. 4733 sayılı “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun” hakkında;

4733 sayılı Kanuna muhalefet suçundan açılan kamu davalarının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adına takibi gerekmediğinden, bu davalara katılma talebinde bulunulmaması, davanın herhangi bir şekilde Muhakemat Müdürlüklerine ihbar edilmesi halinde mahkemeden davanın TAPDK’na ihbar edilmesinin talep edilmesi gerekmektedir.

659 sayılı KHK’nın 5 inci maddesi kapsamında Bakanlığımız Hazine avukatları tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adına takip edilen 5607 sayılı “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu”na muhalefet suçundan açılan kamu davalarında, suçun aynı zamanda 4733 sayılı Kanun kapsamında olduğunun anlaşılması üzerine bu kanuna dayanılarak verilen kararlar hakkında itiraz ve temyiz yoluna gidilmesinden ve davanın takibinden vazgeçme yetkisinin, Muhakemat Müdürlerine, muhakemat müdürlüğü kurulmayan illerde yetkilendirilen Hazine avukatına devredilmesi uygun görülmüştür.

5. 5015 sayılı “Petrol Piyasası Kanunu” hakkında;

5015 sayılı Kanuna muhalefet suçundan açılan kamu davalarının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adına takibi gerekmediğinden, bu davalara katılma talebinde bulunulmaması, davanın herhangi bir şekilde Muhakemat Müdürlüklerine ihbar edilmesi halinde mahkemeden davanın EPDK’ya ihbar edilmesinin talep edilmesi gerekmektedir.

659 sayılı KHK’nın 5 inci maddesi kapsamında Bakanlığımız Hazine avukatları tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adına takip edilen 5607 sayılı “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu”na muhalefet suçundan açılan kamu davalarında, suça konu eşyanın 5015 sayılı Kanun kapsamında olduğunun anlaşılması üzerine bu kanuna dayanılarak verilen kararlar hakkında itiraz ve temyiz yoluna gidilmesinden ve davanın takibinden vazgeçme yetkisinin, Muhakemat Müdürlerine, muhakemat müdürlüğü kurulmayan illerde yetkilendirilen Hazine avukatına devredilmesi uygun görülmüştür.

Genel Müdürlüğümüzce çıkarılmış bulunan 31 sayılı BAHUM İç Genelgesinin II-C-3 üncü maddesindeki “mahkumiyet” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre ifasını, genelgemizin bir örneğinin bağlı ilçe Hazine avukatlıklarına gönderilmesini rica ederim.

Selahattin İNCİ

Başhukuk Müşaviri ve

Muhakemat Genel Müdürü

DAĞITIM:

İl Muhakemat Müdürlüklerine

Defterdarlık Hazine Avukatlıklarına

../02/2012 Müş.Av.C.S.ÖZKAN

../02/2012 Huk.Müş.Z.TUNCER