Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

Emniyet Genel Müdürlüğü 2004-64 Hudut kapılarında vatandaşlarımıza ve Turistlere yönelik uygulamalar

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü

SAYI : B.05.1.EGM.0.13.06.01

KONU : Hudut Kapılarımızda vatandaşlarımıza ve Turistlere Yönelik Uygulamalar.

21.04.2004

Tasarruflu Yazılar 1

Genelge No: 64

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞINA

Hudut Kapılarımız ekonomimize katkı sağlamak, ticari hayatı canlandırmak, uluslararası ilişkileri geliştirmek, ülkemize gelen yabancıların veya yurt dışına çıkan vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırmak ve ülkeye giren-çıkan kişi, mal ve eşyanın denetimini sağlamak için faaliyet göstermektedir.

Ülkemizin ve yabancı ülkelerin kamuoyunda, ülkemizin vitrini konumunda bulunan hudut kapılarında verilen hizmetin daha etkin, güvenilir ve hızlı bir hale getirilmesi, ülke tanıtımı bakımından büyük önem taşımaktadır.

Diğer taraftan, ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayan sektörlerden biri de turizmdir. Turizm sektöründe amaçlanan hedefe ulaşılmasında, turizm faaliyetinin başladığı ve sona erdiği hudut kapılarında yolculara gösterilen ilgi, nezaket, yürütülen sistemli çalışma ve yolcularla olan iyi münasebetlerin olumlu etkisi açıktır. Yabancıların ülkemiz hakkındaki ilk izlenimi buralarda oluşmaktadır. Bu itibarla, hudut kapılarımızın donanımlı ve iyi işler olmasının bir gelişmişlik göstergesi olduğu da açıktır.

Ülkemiz ekonomisinin geleceği açısından büyük önem arz eden turizm sektörünün, turizm gelirinden daha fazla pay almak isteyen ülkeler arasında her yıl büyük rekabetlere sahne olduğu malumlarıdır.

Ayrıca, ülkemize gelerek tatilini geçirdikten sonra memnun ayrılan turistlerin ülkemiz turizmi açısından gönüllü ve en etkili propaganda aracı olması göz önünde bulundurulduğunda, her turistin ülkemiz ekonomisi açısından taşıdığı önem bir kat daha artmaktadır. Türkiye'ye yönelik turizm talebinde düşme kaydedilmesi, bununla birlikte bazı münferit olayların genelleştirilerek ülkemiz aleyhine menfi propaganda malzemesi olarak kullanılmak istenmesi nedeniyle, ülkemize gelen turistlere karşı doğrudan irtibatlı birimlerimizde görevli personelimizin daha dikkatli ve duyarlı olması gerekmektedir.

Ülkemize gelen yolcularla doğrudan irtibat halinde olan görevlilerce gösterilecek tutum ve davranışların Ülkemizin imajı ve saygınlığı ile doğrudan ilgili olduğu bilinciyle hareket eden tüm personelimiz yaptıkları işin önemine binaen, saygın, kararlı, güler yüzlü davranış ve tutumlar içinde bulunmaktadırlar.

Ancak özellikle hudut kapılarında, gerek teknik olarak, gerekse görevli personel açısından yeterli ve etkin hizmetin verilememesi halinde;

a) Pasaport kontrolleri yapılırken, daha tatilinin başında iken yolcuların havaalanında kuyruklarda uzun süre bekletilmesi,

b) Yine havaalanlarında kontuar sayısı yeterli olmakla birlikte görevli olmadığından açık olan 1-2 kontuarın önünde uzun süre kuyruklarda beklemek zorunda kalınması,

c) Havaalanlarında karşılaşılan lojistik sorunlar nedeniyle özellikle turistik açıdan yoğun havaalanlarımızda giriş ve çıkış işlemlerinin bazen uçuş süresi kadar zaman alması,

d) Hırsızlık, cinsel taciz v.b. adli ve idari olaylar ile ilgili olarak mahallinde yapılan şikayetlere ilgili makamlarımızca gerekli özenin gösterilmemesi,

e) Bayan yolculara yapılan elle üst araması işlemlerinde bayan memur görevlendirilmemesi ve bu nedenle yolcuların çok uzun süre bekletilmesi,

f) Ülkemize gelen turistlere, geldikleri ülkeye göre (Asya kökenli, Afrika kökenli vb.) vize prosedürleri dışında farklı muamele yapılması,

g) Vize bandrol ücreti olarak fazla ücret tahsil edilmesi, (çapraz kurla vize ücreti alınması),

h) Türkiye'de yasal ikamet süresini geçirmiş olan yabancılara cezalı ikamet harcı ödetilirken, tesis edilen cezai işlemin dayanağı hakkında uygun ve nazik bir dille bilgi ve makbuz verilmemesi,

i) Yabancı dil bilen personel bulunmaması nedeni ile herhangi bir olaydan şikayetçi olan turistlerin mağdur duruma düşmesi, şikayet mercii bulunamaması ve şikayetleri ile ilgilenilememesi,

j) Şikayette bulunan turistlerin yetkisiz ve bilgisiz personelle muhatap olduğu, yetkili Amirlerin turistler ile muhatap olmaktan kaçındıkları ve hatalı da olsa kendi memurlarına müdahale etmedikleri ve şikayet konularıyla ilgilenmedikleri,

gibi hususlarda şikayetler gündeme gelebilecektir.

Bu gibi şikayetlere meydan verilmemesi amacıyla;

için 2004 yılı turizm sezonunda yapılacak işler ve alınması gereken tedbirler aşağıya çıkarılmıştır.

A.Personel Eğitimi, Takviyesi ve Yolcu Kontrol İşlemlerine Yönelik Uygulama

1- Hudut kapılarında artan iş hacmine uygun olarak gerek teknik gerekse personel takviyesi bakımından her türlü tedbir alınacak, gerektiği takdirde ihtiyaç duyulan personelin yetiştirilmesini teminen Emniyet Genel Müdürlüğünce mahallinde kurs düzenlenecektir.

2- Özellikle turizm sezonu nedeni ile yoğunlaşan hudut kapıları yabancı dil bilen personel ile takviye edilecektir.

3- Uluslar arası yolcu ve araç trafiğine açık hudut kapılarında vatandaşların ve turistlerin giriş-çıkış işlemlerinden kaynaklanacak mağduriyetlerine yol açılmaması amacıyla, 24 saati kapsayacak hizmet sistemine geçilmesi için gerekli düzenleme yapılacaktır.

4- ilgili kuruluşların görevlileri arasındaki koordinasyon Hudut Kapısı Mülki İdare Amiri tarafından titizlikle takip edilecek ve hizmetin kesintisiz sürdürülmesi sağlanacaktır.

5. 2004 yılı turizm sezonunda hudut kapılarında yapılacak işler ve alınması gereken tedbirlere ek olarak, turizm sezonunun bitiş tarihi olan 30 Ekim 2004 tarihine kadar İstanbul, Antalya, İzmir ve Muğla Valiliklerince;

5.a. Avrupa Birliği Üyesi olan Federal Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda; ispanya, İsveç, italya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan vatandaşları ile Kanada, ABD, Avustralya, Japonya, İsviçre, Norveç ve Yeni Zelanda vatandaşlarının ülkemize giriş işlemleri en seri şekilde tamamlanacaktır.

5.b. Bilgisayar sorgulamaları havayolu şirketlerince düzenlenecek olan yolcu manifestolarının üzerinden bilahare yapılacak olup, uçakların havaalanlarında inişlerinden itibaren mümkün olan en kısa sürede, yolcuların beklemelerine mahal verilmeden giriş-çıkış işlemleri bitirilecektir.

5.c. Hava hudut kapılarında izdihama meydan vermemek üzere tatil amacıyla tüm masrafları önceden karşılanmış, seyahat acentalarıyla Paket Tur organizasyonu içerisinde gelen Bağımsız Devletler Topluluğu vatandaşlarının da kontrolleri yukarıdaki usulde yapılarak, bunların bilgisayar sorgulamaları tur operatörlerince verilecek ayrıntılı yolcu üsteleri üzerinden yapılacaktır.

5.d. Bu işlemler süratle tamamlanarak yolcu salonlarının, havada iniş için bekleyen diğer uçakların yolcularına uygun hale getirilmesine ve havadaki uçakların da bekletilmeksizin inişlerine yardımcı olunacaktır.

5.e. Türkiye'deki tatilleri sonunda özellikle Antalya, Muğla Dalaman ve Milas-Bodrum havaalanlarından çıkış yapacak yolcuların da havaalanında bekletilmeden çıkış işlemlerinin süratle tamamlanmasını teminen, uçakların belli saatlerde yoğunlaşmasına meydan verilmemesi hususunda İl Turizm Müdürlüğü ve Seyahat Acentaları ile birlikte gerekli planlamalar yapılacak ve uygulamaya konulacaktır.

5.f. Yukarıda sayılan kolaylaştırıcı önlemlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini teminen Havalimanı Mülki İdare Amiri Başkanlığında, İl Emniyet Müdürlüğü, DHMİ veya Havaalanı İşletme Müdürlüğü, il Turizm Müdürlüğü, Tur Operatörleri ve Seyahat Acentaları yetkilileri veya temsilcileri ile toplantılar düzenlenerek uygulamalara kendilerinin de katılımı ve katkıları sağlanacaktır.

5.g. Vize işlemleri Vize Rejim Tablosunda belirtilen şekilde uygulanacak olup, konu hakkında personelin bilgilendirilerek, herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek şekilde uygulamanın sağlanması temin edilecektir.

6- Ülkemiz ile yabancı ülkeler arasında yolcu taşımacılığı yapılan deniz hudut kapılarımızda, gemiler sözkonusu hudut kapılarımıza gelmeden önce yolcu manifestolarının fakslanması sağlanacak ve hudut kapılarımızda görevli polis makamları tarafından bu manifestolarda bildirilen isimlerin bilgisayarlardan tahdit kontrollerinin yapılarak, gemi limana ulaştığında da yolcuların bilgisayar kontrolü yapılmadan sadece pasaport kontrolü yapılarak, damga tatbik edilmek suretiyle giriş çıkış işlemleri yapılacak ve fiziki olarak yetersiz olan Deniz Hudut Kapıları yolcu salonlarında yolcu ve turistlerin güneş altında, sıcakta gereksiz beklemeleri önlenecektir. Bu emrin uygulaması sıralı amirlerce takip edilecektir.

7- 5682 sayılı Pasaport Kanununun 6. maddesi uyarınca günü birlik girişlerde gösterilen vize kolaylığına devam edilecektir. Ancak, özellikle deniz hudut kapılarından bu yolla girişlerde yasa dışı göç olgusu göz önünde bulundurularak gerekli hassasiyet gösterilecektir.

8- Hudut kapısında kullanılan bilgisayar sistemlerinde meydana gelecek arızaların en kısa sürede giderilmesinin sağlanması için, gerekli çalışmalara başlanılarak, arızanın giderilmesinin uzun zaman alacağının anlaşılması halinde;

8.a. Elektrik kesintisi, teknik arıza gibi durumlarda yolcuların mağduriyetinin önlenmesi bakımından, giriş ve çıkış kayıtlarının liste üzerinde işlemlerinin yapılarak, en kısa sürede bu bilgiler bilgisayara aktarılacaktır.

8.b. Şüphe edilen yolcuların durumlarının İl Pasaport Şube Müdürlüğüne, orada da arıza olması durumunda 24 saat açık bulunan başka bir hudut kapısına sorulmak suretiyle giriş-çıkışları yapılacaktır.

8.c. Sistem normale döndükten sonra bu bilgilerin bilgisayara kaydı yapılacak, arızanın başlayış-bitiş saati ile arızanın giderilmesi için yapılan çalışmalar bir tutanakla tespit edilecektir.

9. Hudut kapılarında gerektiğinde güvenlik nedeniyle bayan yolcular üzerinde yapılacak arama işlemleri için bayan personel görevlendirilecektir.

10.Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkelerinin dışında uzun süre bulunma ve yurda dönüşlerinde bunu "Anavatana kavuşma" olarak görmeleri ve bu konudaki hassasiyetleri göz önünde bulundurularak, bu vatandaşlarımıza en üst düzeyde ilgi ve kolaylık gösterilecek, özellikle "Almancı" tabirinin kullanılmasından kaçınılacak ve Anavatanlarına gelmenin ayrıcalığı tam anlamıyla görevlilerimizin davranışlarıyla hissettirilecektir.

11. Bir çok AB üyesi ülke ile AB üyesi olmayan bazı ülkelerde uygulandığı şekilde, vatandaşlarımızın ülkemize giriş ve çıkışlarında; diğer ülkelerin vize, sıkı kontrol vb. rejimleri sebebiyle bunalan vatandaşlarımıza, kendi ülkesinde vatandaş olmanın ayrıcalığını hissettirmek, evine dönmenin rahatlığını ve huzurunu sağlamak, işlemlerinin daha kolay ve hızlı yapılmasını sağlayarak itibarını arttırmak amacıyla,

28.03.2001 tarihinden itibaren başlatılan Ankara, Antalya, Muğla, İstanbul ve İzmir Hava Hudut Kapıları ile Edirne Kapıkule Kara Hudut Kapısında mevcut pasaport kontrol bankolarından yeteri kadarının Türk vatandaşları için ayrılması, işlemlerinin yabancılardan ayrı olarak bu bankolardan yapılması uygulaması hassasiyetle devam ettirilecek ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir. T.C. vatandaşlarına ayrılan kontuarların üzerine "Yalnız T.C. Vatandaşları" panosu konulacaktır.

Türk vatandaşları için ayrılan bankolar, işlemler tamamlandıktan sonra, yoğunluğa göre yabancı ülke vatandaşları için de kullanılabilecektir.

B.Çifte Tabiiyeti! Vatandaşlarımıza Yönelik Uygulama

1- Çift tabiiyetli vatandaşlarımız yurda giriş-çıkışlarında hamili oldukları pasaport veya pasaport yerine geçerli belgelerden istedikleri herhangi birini kullanabilecektir.

2- Bu vatandaşlarımızın giriş-çıkışlarında T.C pasaportu kullanma zorunluluğu yürürlükten kaldırıldığı için, T.C. Pasaportu taşımaya ve giriş-çıkışlarında T.C. pasaportu kullanmaya zorlanmayacaklardır.

3- T.C. pasaportları ile Türkiye'ye giriş-çıkış yapan 20-40 yaş arasındaki çift tabiyetli erkek vatandaşlarımızdan askerliğini yaptıklarını belgelendirmeyenlerin yurda giriş-çıkışta kullandıkları T.C. pasaportlarına giriş-çıkış damgası tatbik edilecektir.Ancak bunun dışında, T.C. pasaportları ile Türkiye'ye giriş-çıkış yapan çift tabiiyetli 20 yaşından küçük 40 yaşından büyük vatandaşlarımız ile bayan vatandaşlarımızın istemeleri halinde T.C. pasaportlarına giriş-çıkış damgası tatbik olunacak, istemedikleri taktirde ise yurda giriş- çıkışta kullandıkları T.C.pasaportlarına giriş-çıkış damgası vurulmaya zorlanmayacaklardır.

4- T.C. pasaportları ile Türkiye'ye giriş-çıkış yapan çift tabiiyetli vatandaşlarımızdan gümrük ve Dış Ticaret mevzuatınca tanınan vergili-vergisiz ithal hakkından faydalanmak isteyenlerin istekleri halinde yurda giriş-çıkışta kullandıkları T.C.pasaportlarına giriş-çıkış damgası tatbik edilecektir.

5- Çift tabiiyeti! vatandaşlarımızın hamili" oldukları yabancı ülke pasaportlarına giriş- çıkış damgası istemeleri halinde tatbik edilecektir.

6- Çift tabiiyetli vatandaşlarımızın hamili oldukları diğer tabiyeti ülkemiz bakımından vizeye tabi ise bu vatandaşlarımızın ülkemize girişlerinde T.C.nüfus cüzdanlarını veya varsa T.C. pasaportlarını göstererek vatandaşımız olduklarını belgelemeleri halinde kendilerinden vize aranılmayacaktır.

7- Çift tabiyetli vatandaşlarımızın yurt dışına çıkışlarında hamili oldukları diğer ülke pasaportlarını kullanmaları halinde, o ülkenin tabi olduğu vize rejiminde belirtilen süreleri geçirmiş olsalar bile T.C. nüfus cüzdanlarını veya varsa T.C. pasaportlarını ibraz etmeleri halinde kendilerinden ikamet izni istenmeyecek, buna zorlanmayacak ve ikamet izni ile ilgili herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

8- Çift tabiyetli vatandaşlarımızın yurda giriş-çıkışlarında ve ülkemizde kalışlarında kendilerinden çalışma ve ikamet izni aranılmayacaktır.

C. 4112 Sayılı Kanun Kapsamında Olan (Pembe Kart Hamili) Eski Türk Vatandaşlarına Yönelik Uygulama

Çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye'de yabancı muamelesine tabi tutulma endişesi, vatandaşlarımızın yabancı devlet vatandaşlığına geçmekten vazgeçip yurtdışındaki haklarından feragat etmelerine neden olunca, Türk vatandaşlığını kaybetmenin sonuçlarını düzenleyen 403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 29 ncu maddesi, bilindiği üzere 07.06.1995 tarih ve 4112 Sayılı Kanun ile değiştirilmiştir.

Böylece, doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış olup da sonradan Bakanlar Kurulundan çıkma izni almak suretiyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişiler ve bunların kanuni mirasçıları diğer yabancılardan ayırt edilmiş ve Türkiye Cumhuriyetinin milli güvenliğine ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydı ile bu kişilerin Türkiye'deki bazı haklarının devamına imkan tanınmıştır. Bu haklar; ülkede ikamet, seyahat, çalışma, miras, taşınır-taşınmaz mal iktisabı ve ferağı gibi haklardır.

Uygulamaya ilişkin esaslar aşağıya çıkartılmıştır.

1- "4112 Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına ilişkin Belge" kanunda belirtilen haklardan yararlanmak isteyen kişilere istekleri üzerine yurt dışında konsolosluklar, yurt içinde ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerince verilmektedir.

2- 403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 32 nci maddesine göre,maddede belirtilen şartların varolması halinde küçük çocukların,vatandaşlıktan izinle çıkan baba ve analarına bağlı olarak isimleri "Türk vatandaşlığından Çıkma Belgesi”nde yer aldığından,bu çocuklar için de "4112 Sayılı Kanununla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına ilişkin Belge'' düzenlenmektedir. (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 01.08.2000 tarih ve B050NÜV0070002.145.111-49051 sayılı yazıları.)

3- 4112 Sayılı Kanun kapsamında olan yabancılara verilmekte olan "4112 Sayılı Kanunla saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge" (Pembe Kart), hukuken yabancı olmuş kişilere ve sadece kanunla belirlenmiş bazı haklara ilişkin işlemlerde kullanılmak üzere verilmekte olup, hiçbir zaman kimlik olarak algılanmaması gerekmektedir.

4- Öte yandan bu kişiler, Türkiye'de Türk vatandaşlarının tabi olduğu kurallara tabi olarak çalışabileceklerinden, yabancıların tabi olduğu mevzuat çerçevesinde kendilerinden çalışma izni ve çalışma vizesi alınması gibi prosedürleri yerine getirmeleri istenilmeyecektir.

5- Söz konusu kanunun tanıdığı haklardan yararlanmak isteğe bağlı olduğundan, Pembe Kart Hamili olmasına rağmen bir takım gerekçelerle yabancı muamelesine tabi tutulmak isteyenlere, talepleri doğrultusunda yabancı işlemi (ikamet tezkeresi verilmesi vs.)

Ancak, Pembe Kart Hamili eski Türk vatandaşları, istek ve iradeleri dışında Pembe Kartın getirdiği haklardan vazgeçmeleri hususunda zorlanmayacak kendilerine telkinde bulunulmayacaktır.

Pembe Kart hamili olup Türkiye'de öğrenim, çalışma ya da başka amaçlarla ikamet izni talep edenlerin ikamet tezkereleri;

a-öğrenim veya çalışma maksadı ile ikamet izni talep edenlere, öğrenim yada çalışma izni süresince geçerli olacak şekilde verilecektir.

b-Diğer maksatlarla ( turizm, akraba ziyareti, tedavi gibi) verilecek tezkereleri ise şahısların talepleri doğrultusunda verilecektir.

c- Her iki durumda da, ikamet tezkere süreleri 5683 Sayılı Kanunun 4360 Sayılı kanunla değişik 9 uncu maddesiyle ikamet tezkerelerinde azamı sınır olarak belirlenen 5 yılı aşamayacak şekilde tanzim edilecektir.

d-Pembe Kart hamili ola.n kişilerin, doğumla Türk vatandaşı olup da izin almak suretiyle başka bir ülke vatandaşlığına geçen kişiler olması sebebiyle, tanzim edilecek ikamet tezkerelerinden 210 Sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu gereğince alınması gereken tezkere bedeli hariç, kendilerinin 492 sayılı Harçlar kanunun 88 nci maddesinin (e) bendinde belirtilen "Türk aslından olup Türk Kültürüne bağlı ecnebi uyruklular" kapsamında değerlendirilerek ikamet tezkeresi harcı alınmadan tanzim edilecektir.

6- Söz konusu şahısların Türkiye'ye girişte vize alma yükümlülükleri bulunmadığından bu kişilerden kesinlikle vize harcı tahsil edilmemesi gerekmektedir.

7- Yine Türkiye'de ikamet tezkeresi almaksızın Türk vatandaşı gibi ikamet edebileceklerinden, hudut kapılarında kendilerinden vize süresinin bittiği gerekçesi ile herhangi bir cezalı vize harcı ve ikamet tezkeresi bedeli alınmayacaktır.

D. Genel Olarak

  1. Turistlere rehberlik ve danışma konularında yardımcı olunacaktır.
  2. Ülkemize gelen yabancı turistler uyruklarına göre tabi oldukları vize umumi hükümlerinde belirtilen esasların dışında farklı ve keyfi muamelelere tabi tutulmayacaklardır.

3- Belediye ve Karayolları ile işbirliği sağlanarak turistlerin yoğun-olduğu mekanlarda polise ulaşılmasını kolaylaştıracak işaret ve levhaların konulması sağlanacaktır.

4- Devlet saygınlığına yakışır hal ve hareketlerde bulunulacak ve halkla ilişkiler geliştirilerek, kaba davranışlardan kaçınılacaktır.

5- Ülkemize gelen turistlerle doğrudan irtibat halinde olan tüm birimler, yukarıda açıklanan konularla ilgili uyarılarak, gerekli hiyerarşik denetim her kademede bulunan amirlerce yapılacaktır.

6- Hudut kapılarında yolcuların giriş-çıkış işlemleri esnasında karşılaştıkları sorunlara ilişkin şikayetler mutlak suretle değerlendirmeye alınacak, çözümün görevli personelce sağlanamaması halinde durumun sıralı amirlere intikal ettirilmesi ve "çözüm bulunmaya çalışılması sağlanacaktır.

7- Bu maksatla Hudut Kapılarında dil bilen, konularında uzman amir görevlendirilecek, bu amirler hudut kapılarında vatandaş ye yabancı uyruklu yolcuların kolayca temas kuracağı yerlerde bulunacaktır.

8- Özellikle yolcu yoğunluğu fazla olan hudut kapılarında, her birimden görevli personele kolayca ulaşılabilecek danışma birimleri kurulacaktır.

9- Hudut kapılarında yapılacak işlemleri, müracaat yerlerini gösteren Türkçe’nin yanı sıra İngilizce ve varsa sınır ülkesinin dilinde yön levhaları ile yolcuların bilgilendirilmesi sağlanacaktır,

10- Hudut kapılarında görevli tüm personelin kılık-kıyafetinin ülkemizin saygınlığına yakışır şekilde temiz ve düzgün olması sağlanacak, sıralı amirlerce sık sık denetlenecektir.

11- Turizm mevsiminde tarifeli seferlerden ziyade büyük ölçüde charter uçuşlarının gerçekleşmesi ve yolcuların gün içine eşit olarak dağılmadan belirli pik saatlerde gelmesi sebebiyle özellikle pik gün ve saatlerde personel takviyesi yapılarak, boş kontuar bırakılmadan giriş-çıkış işlemlerinin tüm kontuarlardan yapılması sağlanacaktır.

12- Halihazırda hudut kapılarında görevli tüm personele yaptıkları işin önemine ilişkin seminerler verilerek bilgilendirilmelerinin yanı sıra, konusunda uzman psikologlarca davranış bilimleri ve biçimleri hakkında sık sık eğitim verilmesi sağlanacaktır.

Gereğinin buna göre ifası ile kanunun hudut kapılarında görevli tüm personele tebliğ edilmesini ve bu konudaki eğitimlerinin verilerek herhangi bir aksaklığa yol açılmaması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını Hudut Kapısı Bulunan Valiliklerden;

Bilgi edinilmesini dağıtımdaki Bakanlık, Müsteşarlık, Kurum ve Kuruluşlardan arz ve rica ederim.

Abdulkadir AKSU

İçişleri Bakanı