T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü
KONU: Aranan Şahıslar
Tasarruflu Yazılar 1 2 3
09.07.2002 – 133
GENELGE
İLGİ: a) 12.05.1999 gün ve 74 sayılı genelge
b) 15.07.1998 gün ve 4954 sayılı genelge
c) 24.03.1998 gün ve ASA/98/1801/059 sayılı yazı.
Aranan şahısların takibi amacıyla bilgisayar ortamında kullanılan tahdit ve aranan şahıslar projelerinin kullanım esasları ilgi (a) genelge ile düzenlenmiştir. Ancak genelgenin uygulandığı süreçte aranan şahıs bilgilerinin bilgisayara veri girişinde ve bilgisayardan kaydın iptal edilmesinde ortaya çıkan aksaklıklar kimi zaman şahısların gereksiz yere ikinci kez yakalanmalarına neden olurken polis ile vatandaşlarımızın karşı karşıya gelmelerine ve sürtüşmelere sebebiyet vermekte, diğer yandan da yakalanması gereken şahsın yakalanamaması sonucunu da doğurarak görevin yerine getirilmediği endişesine de yol açmaktadır.
Yukarıda belirtilen olumsuzlukların ortadan kaldırılması, aranan şahıslarla ilgili işlemlerin etkili ve verimli bir şeklide yürütülmesi ve bilgisayar kayıtlarının güncelliğinin sağlanması amacıyla;
- adli para cezası, mahkemede bulundurma, yakalama, gıyabi tevkif veya ihzar müzekkeresi, müzekkerede belirtilen suç konusuna göre, o suç ile görevli şube müdürlüğü tarafından işlem görecek, evrakın bir birime sehven geldiği anlaşıldığında müzekkere esas görevli birime en kısa sürede gönderilecektir. Bugüne değin arşivinde diğer şubenin konusuna giren adli para cezası, mahkemede bulundurma, yakalama, gıyabi tevkif veya ihzar müzekkeresi bulunduran şube müdürlüğü söz konusu evrakı ilgili şubesine gönderecek ve evraka konu olan şahısların araştırılması suç konusuna göre ilgili şube müdürlükleri tarafından yerine getirilecektir.
- Yakalama, gıyabi tevkif ve ihzar müzekkeresi veya adli para cezası veya mahkemede bulundurma nedeni ile arandıklarından dolayı mahkemeler, cumhuriyet başsavcılıkları, cumhuriyet savcılıkları veya askeri savcılıklar tarafından takibi, yakalanması veya aranmasından sarfınazar edilmesi talep edilen şahısların –hudut kapılarından takipleri adli makam tarafından istensin veya istenmesin- bilgisayara veri girişi ve iptali öncelikli olarak suç yeri il emniyet müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Ancak aranması için bilgisayara bilgi girişi yapılan şahsın suç yeri haricinde veya arama kaydını giren ilden farklı bir ilde yakalanması halinde şahsın yakalanmasını takiben, şahsı yakalayan il emniyet müdürlüğü tarafından bilgisayardan düşüm yapılacak, ayrıca arama kaydına alan il emniyet müdürlüğüne, suç yerine ve şahsın nüfusa kayıtlı olduğu yere de bilgi verecektir.
- Aranan şahıs bilgilerinin tahdit ve aranan şahıslar programından iptali işlemi sırasında aramaya konu olan şahsın, iptale konu olan suçları mükellef kaydı olup olmadığı ve başka bir suçtan kaydının bulunup bulunmadığın tahdit ve aranan şahıslar programından kontrol edilecek, şahıs hakkında tespit edilen diğer kayıtlar hakkındaki işlemlerin yerine getirilmesi için ilgili il emniyet müdürlüğü ile koordine kurulacak ve mükerrer kayıtların da iptali sağlanacaktır.
- Yakalanan şahısların tahdit ve aranan şahıslar programından kadının iptali için; şahsın aranmasından sarfınazar edildiğini gösteren adli makamın evrakı beklenmeyecek, yakalama tutanağı esas alınarak aranan sahsın bilgisayar kaydı iptal edilecektir.
- Veriş giriş işlerinde, adli para cezası ile arananlar için “I” kodu, mahkemede bulundurulması talep edilenler için “L” kodu, asayiş suçundan müzekkere ile arananlar için “J” kodu, terör suçundan müzekkere ile arananlar için “P” kodu, kaçakçılık suçundan müzekkere ile arananlar için “K” kodu kullanılacaktır.
- Gıyabi tevkif müzekkeresi ve mahkemede bulundurma evrakının tahdit ve aranan şahıslar programına veri girişinde mahkeme esas numarası, yakalama müzekkeresi, ihzar müzekkeresi ve adli para cezası evrakının bilgisayara veri girişinde de mahkeme esas numarası, mahkeme esas numarası yoksa savcılık numarası esas alınacaktır.
- Talep edilmedikçe “J”, “P”, “K”, “L” veya “I” kodları tahdit programına veri girişi yapılan şahıs hakkında Asayiş, TEMÜH ve KOM Daire Başkanlıklarına ve tahdit ve aranan şahıslar programı donanımına sahip olan hudut kapısı bulunan İl Emniyet Müdürlüklerine bilgi teleksi gönderilmeyecektir. Ancak sadece tahdit ve aranan şahıslar programı donanımına sahip olmayan hudut kapılarına bilgi teleksi gönderilmeye devam edilecektir.
- Öncesi itibari ile aranması için Asayiş, TEMÜH ve KOM Daire Başkanlıkları tarafından bilgisayara veri girişi yapılan şahısların bilgisayardan iptal işlemi şahsı yakalayan yer ve suç yeri tarafından yapılacak, şahıslar hakkında merkez teşkilatı arşivinde tutulan şahıs dosyalarının kapanması için bu yakalama kayıtlarının iptal teleksleri suç konusuna göre Asayiş, TEMÜH veya KOM Daire Başkanlıklarına gönderilecektir.
- Adli makama intikal ettirilmeden önce polisiye çalışmalar aşamasında suça konu olanların veya ceza evi firarisi olarak aranan şahısların hudut kapılarından takibi ve yakalanmaları için bilgi girişleri tahdit programına değil 26.09.1996 tarihinde İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Tem, İstihbarat, Pasaport ve KOM şubelerinin kullanımına sunulan aranan şahıslar programına yapılacak, bu hususla ilgi (b) genelge hükümleri uygulanacaktır.
- Bilgilerin güvenirliği, şahısların mağdur olmaması ve aranan şahısların yakalanmasında etkinliğin sağlanması için tahdit ve aranan şahıslar projelerine aranan şahıslar hakkında yapılacak veri giriş ve iptal işlemlerinde gecikmeye meydan verilmeyecek, bilgilerin güncel olması mutlak suretle sağlanacaktır.
- Tahdit ve aranan şahıslar programı kullanıcı kod ve şifresi, hizmet konusuna göre ilgili Daire Başkanlıklarından talep edilecek, kullanıcı kod ve şifresi bulunmayan yetkisiz personelin programı kullanmasına izin verilmeyecek, söz konusu programın etkin bir şekilde kullanılması için tehdit ve aranan şahıslar programının kullanımında görevlendirilen personelin yerinin değiştirilmemesine özen gösterilecektir.
- Uluslar arası mavi bültene veya yeşil bültene konu olduklarından dolayı “M” (mavi bülten) ve “Y” (yeşil bülten) kodları ile Interpol Daire Başkanlığı tarafından tahdit programına veri girişi yapılan şahıslar hudut kapılarından giriş-çıkışlarında gözaltına veya muhafaza altına alınmayacak, giriş-çıkışları engellenmeyecek, ancak giriş-çıkışları ve tespit edilen adresleri Interpol Daire Başkanlığına bildirilecektir.
- Uluslar arası düzeyde arananların “H” (kırmızı bülten) kodu ile tahdit programına veri girişi yapılmasına Interpol Daire Başkanlığınca devam edilecektir.
- Kayıp olarak uluslar arası seviyede “S” (sarı bülten) kodu ile aranan şahıslar programına veri girişi yapılan şahıslara hudut kapılarından giriş çıkışlarından rastlanması halinde ilgi (c) yazı ekinde gönderilen tebliğ formu doldurulacak, şahsın seyahatine devan etmesi sağlanacak ve yapılan işlem hakkında Interpol Daire Başkanlığına bilgi verilecektir.
- Genel güvenlik bakımından yurtdışına çıkışı yasaklananların “D” kodu ile, yurda girmesi yasaklananların “G” kodu ile, istizana tabi olarak izinsiz yurda girişi yasaklananların “N” kodu ile tahdit programına veri girişi, bilgisayardan iptali ve haklarında hudut valilikleri ve şahsın nüfusa kayıtlı olduğu il ile yapılacak yazışma Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanlığı tarafından yerine getirilecektir.
- Mahkemelerce yurt dışına çıkışı yasaklananların veya vergi borcu nedeni ile yurtdışına çıkışı yasaklananların, “A” (mahkemece yasaklanan) kodu ve “B” (vergi borcu) kodu ile tahdit programına veri girişi ve bilgisayardan iptali bu bilgiyi alan Pasaport Şube Müdürlüğünce yapılacak, yapılan işlem, tahdit fişi düzenlenmek üzere Pasaport Şube Müdürlüğü tarafından 5682 sayılı Pasaport Kanununun 3463 sayılı Kanunla değişik 22 inci maddesinin 3 üncü fıkrası gereği hudut kapısı bulunan il emniyet müdürlüklerine, şahsın nüfusa kayıtlı olduğu il emniyet müdürlüğüne ve Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanlığına yazılı olarak bildirilecektir.
- Yurtdışına çıkma yasağına konu olan vatandaşlarımızın yurtdışına çıkışları engellenecek; 5682 sayılı Kanununun 3463 sayılı Kanunla değişik 22/4 maddesi gereği ellerinde bulunan pasaportları alınacak ve bu pasaportlar resmi kanaldan pasaportu tanzim eden İl’e gönderilecektir. Pasaportun dış temsilciliklerimizce tanzim edilmiş pasaport olması halinde; pasaport, şahsın nüfusa kayıtlı olduğu İl’e gönderilecektir.
- Tahdit programı ve aranan şahıslar programının kullanımı ile ilgili olarak yayınlanan ilgi (a) genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Polisin arama ve yakalama görevindeki etkinliğinin arttırılması, aranan ve aranmasından sarfınazar edilen şahıs bilgilerinin güncelliğinin ve tahdit ve aranan şahıslar programında yer alan bilgilerin güvenilirliği için tahdit ve aranan şahıslar programının kullanımında ve şahısların takibinde herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini ve genelgenin alt birimlere kadar ulaştırılarak ilgili personelin bilgilendirilmesi için bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.
Rüştü Kazım YÜCELEN
İçişleri Bakanı
DAĞITIM :
Gereği :
81 İl Valiliğine Bilgi :
Adalet Bakanlığına,
Dışişleri Bakanlığına,
Milli Savunma Bakanlığına,
Jandarma Genel Komutanlığına,
Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığına,
Bakanlık KİHBİ Dairesi Başkanlığına,
EGM Teftiş Kurulu Başkanlığına,
İstihbarat, TEMÜH, KOM, Interpol
Bilgi işlem, Yabancılar, Güvenlik
Dairesi Başkanlıklarına,