Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Tavsiye Kararı

TÜRKİYE-AB ORTAKLIK KONSEYİ TAVSİYE KARARI

“Ortaklık Konseyi,

Gümrük Birliği’nin nihai döneminin işleyişine ilişkin kuralları belirleyen karar üzerinde bugün varılan mutabakatı gözönünde bulundurarak,

Sözkonusu karar ile sağlanan anlaşmanın ortaklığın diğer veçhelerinin de yürürlüğe konulması ile tamamlanmasının önemini gözönünde bulundurarak,

Avrupa Konseyi, birçok kez, Türkiye’nin mevcut siyasi ortamdaki önemli rolünü vurgulamış ve Ortaklık Anlaşmasının hedefine uygun olarak Türkiye ile işbirliğinin kuvvetlendirilmesi, ilişkilerin ve en yüksek düzeyde siyasi diyaloğun geliştirilmesi için çağrıda bulunmuş olduğunu gözönünde tutarak,

İşbu tavsiye kararını almıştır.”

1. AKÇT ÜRÜNLERİ:

Ortaklık Konseyi, Gümrük Birliği’nin yürürlüğe girmesinden sonra en kısa sürede AKÇT ürünlerinin serbest dolaşımının gerçekleştirilmesi amacıyla, Komisyon ile Türkiye arasında yürütülen müzakerelerden duyduğu memnuniyeti belirtmektedir. Ortaklık Konseyi bu müzakerelerin 1995 yılı içinde sonuçlandırılmasını arzu etmektedir.

2. TARIM ÜRÜNLERİ

Ortalık Konseyi, Katma Protokol’ün 6 sayılı Ek’inde belirtilen tarım ürünlerinde karşılıklı tavizlerin sağlanmasına yönelik müzakelerin, bahsekonu kararın yürürlüğe girişinden önce sonuca bağlanması amacıyla, 1995 yılından başlanmasında gereklilik görmektedir.

3. MAKRO-EKONOMİK DİYALOG

Ortaklık Konseyi, Gümrük birliği’nin işleyişi için en iyi makro-ekonomik koşulların temini amacıyla, iki taraf arasında makro-ekonomik politikaların yürütülmesine yönelik bir diyalogun başlatılmasını gerekli görmektedir.

4. İŞBİRLİĞİNİN GENİŞLETİLMESİ

Ortaklık Konseyi, AB ile Türkiye arasındaki işbirliği alanlarının genişletilmesinde zaruret görmekte ve aşağıdaki alanlarda ortak çalışmalar yapılmasını arzulamaktadır.

5. SOSYAL ALANDA İŞBİRLİĞİ

Topluluk ülkelerinde düzenli bir biçimde iş sahibi olan Türk işçilerinin durumu ve Türkiye’de istihdam edilen Topluluk işçilerinin durumu ile ilgili olarak düzenli bir diyalog tesis edilecektir. Taraflar, bu işçilerin daha iyi entegrasyonu için tüm olasılıkları araştıracaklardır.

6. SİYASİ DİYALOG

Ortaklık Konseyi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ortak menfaatleri ilgilendiren her konuda siyasi diyalog tesisini gerekli görmektedir. Tesis edilecek diyalog aşağıdaki alanlarda yoğunlaştırılacaktır:

7. KURUMSAL İŞBİRLİĞİ

Ortaklık Konseyi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında, özellikle trans-Avrupa niteliği olan alanlarda istişari mahiyette ilişkilerin düzenlenmesi suretiyle Ortaklıkğın kurumsal çerçevesinin güçlendirilmesi çağırısında bulunur. Ortalık Konseyi, gelecek oturumunda, bu alanda genişletilmiş işbirliğinin yöntem ve koşullarını inceler.

Ortaklık Konseyi, Ortaklık Komitesi’nden, Ortaklığın geliştirilmesi ile ilgili yukarıda belirtilen amaçların gerçekleştirilmesine yönelik tekliflerini, Komite’nin gelecek oturumunu gözönünde bulundurarak, en geç Eylül 1995 tarihinde, sunmasını talep eder.