TÜRKİYE-AB ORTAKLIK KONSEYİ TAVSİYE KARARI
“Ortaklık Konseyi,
Gümrük Birliği’nin nihai döneminin işleyişine ilişkin kuralları belirleyen karar üzerinde bugün varılan mutabakatı gözönünde bulundurarak,
Sözkonusu karar ile sağlanan anlaşmanın ortaklığın diğer veçhelerinin de yürürlüğe konulması ile tamamlanmasının önemini gözönünde bulundurarak,
Avrupa Konseyi, birçok kez, Türkiye’nin mevcut siyasi ortamdaki önemli rolünü vurgulamış ve Ortaklık Anlaşmasının hedefine uygun olarak Türkiye ile işbirliğinin kuvvetlendirilmesi, ilişkilerin ve en yüksek düzeyde siyasi diyaloğun geliştirilmesi için çağrıda bulunmuş olduğunu gözönünde tutarak,
İşbu tavsiye kararını almıştır.”
1. AKÇT ÜRÜNLERİ:
Ortaklık Konseyi, Gümrük Birliği’nin yürürlüğe girmesinden sonra en kısa sürede AKÇT ürünlerinin serbest dolaşımının gerçekleştirilmesi amacıyla, Komisyon ile Türkiye arasında yürütülen müzakerelerden duyduğu memnuniyeti belirtmektedir. Ortaklık Konseyi bu müzakerelerin 1995 yılı içinde sonuçlandırılmasını arzu etmektedir.
2. TARIM ÜRÜNLERİ
Ortalık Konseyi, Katma Protokol’ün 6 sayılı Ek’inde belirtilen tarım ürünlerinde karşılıklı tavizlerin sağlanmasına yönelik müzakelerin, bahsekonu kararın yürürlüğe girişinden önce sonuca bağlanması amacıyla, 1995 yılından başlanmasında gereklilik görmektedir.
3. MAKRO-EKONOMİK DİYALOG
Ortaklık Konseyi, Gümrük birliği’nin işleyişi için en iyi makro-ekonomik koşulların temini amacıyla, iki taraf arasında makro-ekonomik politikaların yürütülmesine yönelik bir diyalogun başlatılmasını gerekli görmektedir.
4. İŞBİRLİĞİNİN GENİŞLETİLMESİ
Ortaklık Konseyi, AB ile Türkiye arasındaki işbirliği alanlarının genişletilmesinde zaruret görmekte ve aşağıdaki alanlarda ortak çalışmalar yapılmasını arzulamaktadır.
- Sınai İşbirliği: Bu işbirliğinin işletmeler arasında temasların oluşmasına yönelik Topluluk araçlarının Türkiye’nin istifadesine sunulması, Avrupa’daki Euro-Partenariat düzenlemelerine Türk firmalarının da katılımının sağlanması, KOBİ’lerin geliştirilmesi de dahil olmak üzere Türk ve Avrupa firmaları arasındaki ortak girişimlerin teşviki, özellikle ihtiyaç duyan sanayi sektörlerinde, sektörün durumu ve gelişme perspektifi hakkında danışmalarda bulunabilecek temas gruplarının teşkiline yönelik olacaktır.
- Trans-Avrupa Şebekeleri: Türkiye’nin trans-Avrupa altyapı projelerine katılımının sağlayabileceği ortak menfaatlerin incelenmesi amacıyla, Komisyon ile Türkiye, enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon gibi alanlardaki sözkonusu projeler konusunda bir diyalog başlatacakladır.
- Enerji Alanında İşbirliği: Avrupa Enerji Şartı ilkeleri çerçevesinde gerçekleşecek bu işbirliği, enerji politikalarının tesbiti ve programlanması amacına matuf olacaktır. Türkiye’nin hidroelektrik enerji üretiminin ve Avrupa yönünde petrol transit ülkesi rolünün önemi gözönüne alınarak, sektörel işbirliği ve bilgi teatisinin güçlendirilerek sürdürülmesi uygun olacaktır.
- Ulaştırma Alanında İşbirliği: Bu işbirliğinin, iki taraf arasında aşağıda maruz alanlarda ilişkilerin iyileştirilmesi amacıyla, özellikle ulaştırma sektöründe karşılıklı gelişmeler konusunda düzenli bilgi alışverişlerin temin bakımından, başlatılması veya güçlendirilmesi uygun olacaktır:
- Teknik standartların mümkün olduğu ölçüde uyumlaştırılması ve hizmet verimliliği ve kalitesinin arttırılması amacıyla, demiryolları ile inşaat mühendisliği kuruluşlarına teknik yardımda buunulması imkanlarının araştırılması;
- kombine taşımacılığın teşviki;
- ulaştırma bağlantılarının iyileştirilmesi ve genişletilmesine katılma imkanlarının incelenmesi. Ayrıca, Topluluğun ortak ulaştırma politikasını uygulamaya sokması veya bunu hava ve deniz ulaştırması gibi yeni alanlara genişletmesi neticesinde, Türkiye ile transit ve piyasaya giriş gibi alanlarda anlaşmalar akdedilmelidir.
- Telekomünikasyon Alanında İşbirliği: Bu işbirliği Türk telekomünikasyon şebekesinin modernizasyonu ve Avrupa şebekeleriyle entegrasyonu, iletişim sistemlerinin standardizasyonu ve idaresi alanlarını kapsayacaktır. Hukuki ve tamamlayıcı unsurların uyumlaştırılması, bu programın önemli bir parçasını oluşturacaktır. Şebekelerin birbirlerine bağlanması, Türkiye’nin kalkınmasına ivme kazandırılması ve Avrupalı firmaların Türkiye’nin kalkınmasına katkılarının sağlanması için mevzuat uyum yönünde ciddi gayret sarfedilecektir.
- Tarım Alanında İşbirliği: Yürürlükteki anlaşmaların hükümlerine uygun olarak, iki taraf arasında azami yakınlaşmanın sağlanması amacıyla, iki Tarafın uyguladıkları tarım politikaları hususunda düzenli danışmalar yapılacaktır. Komisyon, Türkiye’nin kendine özgü koşulları da gözönünde bulundurulmak suretiyle, Ortak Tarım Politikasına daha iyi bir şekilde uyumunun sağlanmasını teminen teknik yardım verilmesi konusunu inceleyecektir.
- Çevre Alanında İşbirliği: Çevrenin tahribine karşı sürdürülen mücadeleyi geliştirmek ve güçlendirmek amacına matuf bu işbirliği, mevzuat yaklaştırılması, mesleki eğitim, uzman ve bilgi teatisi alanlarını kapsayacaktır. Öte yandan, Türkiye’nin Avrupa Çevre Ajansına katılma imkanlarının incelenmesi gerekmektedir.
- İstatistik Alanında İşbirliği: DİE ile Eurostat arasında 21 Eylül 1993 tarihinde imzalanan Protokol çerçevesindeki işbirliği, Topluluk ve ulusrarası alanda uygulanan yöntem, standart ve sınıflandırmalara uygun, güvenilir bir istatistik sisteminin geliştirilmesine yönelik olacaktır.
- Adalet ve İçişleri Alanında İşbirliği: AB ile Türkiye arasında adalet ve içişleri alanında daha yakın bir diyalog tesisi düşünülmektedir. Bu diyalog, özellikle, bilgi teatisi şeklinde yürütülecektir.
- Tüketicinin Korunması: Bu alandaki işbirliği Türkiye ile Toplulukta tüketicinin korumasıyla ilgili mevcut sistemlerin birbirleriyle uyumlaştırılması hedefini taşıyacaktır. Bu amaçla ve iki tarafın da ortak menfaati muvacehesinde, mevzuat uyumu ve Türkiye’deki tüketiciyi koruma sisteminin Topluluk sistemi ile yaklaştırılması yönünde gayret sarfedilecektir.
- Kültür Alanında İşbirliği: Türkiye ile AB arasındaki bağların güçlenmesi ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesi amacıyla, iki taraf bu işbirliğinin kapsayacağı alanları birlikte belirleyeceklerdir. Tarafların kültür zenginliklerinin karşılıklı olarak daha iyi tanınması için özel çaba sarfedilmesi gerekmektedir.
- Enformasyon ve İletişim: Karşılıklı bilgi değişimini teşvik için Topluluk ve Türkiye gerekli önlemleri alacaklardır. Bir yandan Topluluk hakkında geniş kitlelere yönelik temel bilgiler veren, diğer yandan ise, Türkiye’deki profesyonel kuruluşlara yönelik Topluluk uzmanlaşmış bilgi programlarına, mümkün olan hallerde Topluluk veri bankalarına erişimi de içerecek şekilde, öncelik verilecektir. Bu amaçla, AB’nin Türk radyo ve televizyon kurumlarına görüntü bankalarıyla vs. ilgili teknik yardım da dahil, görsel-işitsel alanda işbirliği öngörülecektir.
5. SOSYAL ALANDA İŞBİRLİĞİ
Topluluk ülkelerinde düzenli bir biçimde iş sahibi olan Türk işçilerinin durumu ve Türkiye’de istihdam edilen Topluluk işçilerinin durumu ile ilgili olarak düzenli bir diyalog tesis edilecektir. Taraflar, bu işçilerin daha iyi entegrasyonu için tüm olasılıkları araştıracaklardır.
6. SİYASİ DİYALOG
Ortaklık Konseyi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ortak menfaatleri ilgilendiren her konuda siyasi diyalog tesisini gerekli görmektedir. Tesis edilecek diyalog aşağıdaki alanlarda yoğunlaştırılacaktır:
- İlke olarak, Avrupa Konseyi Başkanı ve Komisyon Başkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı veya Başbakanı ile yılda bir kez görüşeceklerdir;
- Dışişleri Bakanları, bir kez Ortaklık Konseyi bünyesinde, bir kez de Troika oluşumu içinde olmak üzere yılda iki kez görüşeceklerdir;
- Üst düzey yetkililer (siyasi direktörler dahil) Troika oluşum içinde yılda iki kez görüşeceklerdir;
- Türk ve AB uzmanları arasında, belirli Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Çalışma Taraflarında danışmalar tertip edilecektir;
- Türkiye, Avrupa Konseyi, Konsey ve Siyasi Komite toplantıları sonuçlarından Konsey Sekreteryası Başkanılığınca düzenli olarak bilgilendirilecektir;
- Ortak Dış ve Güvenlik Politikası ile ilgili asli niteliği haiz belgeler, ad hoc bazda Türkiye’ye iletilecektir.
7. KURUMSAL İŞBİRLİĞİ
Ortaklık Konseyi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında, özellikle trans-Avrupa niteliği olan alanlarda istişari mahiyette ilişkilerin düzenlenmesi suretiyle Ortaklıkğın kurumsal çerçevesinin güçlendirilmesi çağırısında bulunur. Ortalık Konseyi, gelecek oturumunda, bu alanda genişletilmiş işbirliğinin yöntem ve koşullarını inceler.
Ortaklık Konseyi, Ortaklık Komitesi’nden, Ortaklığın geliştirilmesi ile ilgili yukarıda belirtilen amaçların gerçekleştirilmesine yönelik tekliflerini, Komite’nin gelecek oturumunu gözönünde bulundurarak, en geç Eylül 1995 tarihinde, sunmasını talep eder.