Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

SGDB 2007-01 İdarenin mülkiyetinde veya kullanımında bulunan taşınır mal ve taşınmaz mallara ilişkin icmal cetvelleri

T.C

BAŞBAKANLIK

Gümrük Müsteşarlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı

Sayı :B.02.1.GÜM.APK.0.65/ 1093 27 Ağustos 2007

Konu :Taşınır Mal Yönetmeliği

2009/1 Sayılı Genelgede atıf yapılmıştır

GENELGE

Bilindiği üzere, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 60/h bendinde belirtilen “İdarenin mülkiyetinde veya kullanımında bulunan taşınır ve taşınmazlara ilişkin icmal cetvellerini düzenlemek” hükmü uyarınca; Müsteşarlığımızın taşınır ile ilgili iş ve işlemleri Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının görevleri arasında yer almakta olup, kamu kurumlarını kapsayan Taşınır Mal Yönetmeliği 18.01.2007 tarih 26407 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Buna göre;

1- Müsteşarlığımız harcama birimlerince bütün taşınırların ve bunlara ilişkin işlemlerin kayıt altına alınması ve taşınırların tüm giriş ve çıkış kayıtları ile kullanılacak defter, belge ve cetvellerin bilgisayar ortamında tutulması ve düzenlenmesi esastır. Yönetmelikte belirtilen esas ve usullere göre kayıtları tutmak ve bunlara ilişkin belge ve cetvelleri düzenlemek ve bu hususlarda hesap verme sorumluluğu çerçevesinde harcama yetkilisine karşı sorumlu olan görevli Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisidir. Taşınır giriş ve çıkış işlemleri Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilileri tarafından Yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde sürekli olarak muhasebe birimine bildirilecektir.

2- Yönetmeliğin 39/f bendi ile, harcama yetkililerinin onayı ile kayıtlardan çıkarılacak taşınırlar için tutar belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından 08/03/2007 tarih ve 26456 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliğ ile bu tutar, taşınırların devir, imha, hurdaya ayırma, satış ve terkini suretiyle kayıtlardan çıkarılmasında 2007 yılı için 2.000 YTL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla, Taşınırların kayıtlardan çıkarılması işlemleri belirlenen limitler dahilinde taşrada Başmüdürün merkezde ise harcama yetkilisinin, limit üzerinde olanlar da ise Üst Yöneticinin onayı ile yapılacaktır.

3- 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 40 ıncı maddesi uyarınca, Müsteşarlığımıza yapılacak bütün bağış ve yardımların kabulü, meblağ ve miktarına bakılmaksızın, Üst Yöneticinin onayı ile yapılabileceğinden bu tür talepler Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına iletilecektir.

4- Harcama birimleri ve bunlara bağlı ambarların açık adresleri ve bu ambarlardan sorumlu Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkililerinin ad, soyad ve unvanlarında meydana gelecek değişiklikler, Sayıştaya bildirilmek üzere, değişiklik tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde bilgisi olacak şekilde Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına gönderilecektir.

5- Harcama yetkilileri tarafından Sayıştaya verilecek taşınır yönetim hesabı; önceki yıldan devreden taşınırlar ile yılı içinde girenleri, yılı içinde çıkışı yapılan taşınırlar ile ertesi yıla devredilenleri ve yıl sonunda yapılan sayım sonucu bulunan fazla ve noksanları gösterecektir. Harcama yetkilisi, muhasebe yetkilisince onaylanmış Harcama Birimi Taşınır Yönetim Hesabı Cetvelinin bir nüshasını Sayıştay’ca belirlenecek sürelerde, yıl sonu sayım tutanağı, sayım ve döküm cetveli ve yıl sonu itibarıyla en son düzenlenen Taşınır İşlem Fişinin sıra numarasını gösterir tutanak ile birlikte Sayıştaya, bir nüshasını ise malî yılı takip eden ay sonuna kadar Başmüdürlük bünyesinde belirlenen Taşınır Konsolide Görevlisine gönderecek ve cetvellerin birer nüshasını da harcama biriminde muhafaza edecektir.

6- Strateji Geliştirme Daire Başkanına bağlı mali hizmetleri yürüten birimin bünyesindeki taşınır kayıt işlemlerinden sorumlu yönetici olan merkezdeki taşınır konsolide görevlisi, Merkez Taşınır Hesap Cetveli ile Başmüdürlük Taşınır Hesabı Cetvellerini konsolide etmek suretiyle kamu idaresinin Taşınır Kesin Hesap Cetveli ve Taşınır Kesin Hesap İcmal Cetvelini hazırlayarak birer nüshasını Mayıs ayının onbeşine kadar bütçe kesin hesap cetvelleri ile birlikte Maliye Bakanlığına ve Sayıştaya gönderecektir. Müsteşarlığımızın Taşınır Kesin Hesabının oluşturulması amacıyla, Başmüdürlük bünyesinde görevlendirilen Taşınır Konsolide Görevlileri tarafından Başmüdürlük Taşınır Hesabı Cetvellerinin birer nüshaları, mali yılı takip eden nisan ayının onbeşine kadar Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına gönderilecektir.

Müsteşarlığımız merkez ve taşra harcama yetkilileri sorumluluğundaki Taşınır Yönetim Hesabı ile Müsteşarlığımız adına Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının sorumluluğundaki Taşınır Kesin Hesabının Sayıştay Başkanlığına verilmesinde herhangi bir sorun yaşanmaması amacıyla yukarıda açıklanan hususlara riayet edilmesini ve taşınır ile ilgili her türlü giriş ve çıkış işlemlerinin Taşınır Mal Yönetmeliğine uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi hususunu önemle rica ederim.

Bülent ERTEM

Müsteşar V.