Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

Emniyet Genel Müdürlüğü 2003-102 Silah ve Mermi geçici giriş belgesi ile ilgili genelge

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü

Sayı. 2003-569

Konu: Silah ve Mermi geçici giriş belgesi

Tasarruflu Yazılar 1

GENELGE No. 102-

26.06.2003

İLGİ: Güm.Gn.Md.nün 13.06.2003 gün ve 14968 sayılı yazısı.

İlgi sayılı yazıda, ülkemize gelen yabancı turist avcıların beraberlerinde getirmiş oldukları av silahları ve bunlara ait mermilerin yurdumuza girişlerinde Gümrük ve Emniyet birimlerinde, uygulamada bazı problemlerin olduğu anlaşılmıştır.

Yurdumuzda yabancı turist avcıların avlanmasını düzenleyen 3167[1] sayılı Kara Avcılığı Kanunun 16. maddesine göre çıkartılan merkez av komisyonu kararının 20.maddesinin (c ) bendi; “Türkiye’de devamlı oturma izni ve ikametgah tezkeresinde mukim kaydı bulunsa bile yabancı uyruklu olanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyrukluları, ikili anlaşmalar gereğince veya herhangi bir şekilde (yabancı ülkelerin diplomatik veya diğer temsilciliklerinde çalışan ancak diplomatik kimlik sahibi olmayanlar dahil) Türkiye’de bulunan yabancı askeri ve sivil personel (ikamet tezkeresinde mukim kaydı olsa bile); Türkiye’de ancak turizm esaslarına uygun olarak ve av turizmine açık av hayvanlarını avlayabilirler.

Bu kişilere av tezkeresi verilmez. Bu kişilerin Türkiye’de av turizmi dışında avlanmaları, avlanmalarına aracı olunması yasaktır.

Ancak; Türkiye’de ikamet eden Batı Trakyalı Türkler ilgili makamlardan alacakları “Türklük Belgesi”ni ibraz etmeleri halinde av tezkeresi alımında Türk Vatandaşlarının haklarından yararlanırlar.” Hükmüne amirdir.

Ayrıca, turist avcıların silah ve mermiler ile ülkeye giriş ve çıkışlarına ilişkin 6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında kanunun uygulamasına dair 91/1779 karar sayılı Yönetmeliğin 42.maddesi; “Kara avcılığı kanunu esaslarına ve Merkez Av Komisyonu kararlarına göre izin alıp turist olarak avlanmak üzere yurdumuza gelen yabancılar, beraberlerinde getirecekleri en az 3 adet değişik çapta yivli ve 3 adet yivsiz av tüfeği ile gerekli aksamına ve her türlü yivli av tüfeği için en çok 50, her yivsiz av tüfeği için de en çok 100 adet mermiyi girişte gümrük makamlarına ibraz ederek pasaportlarına kaydettirmek şartıyla geçicici olarak yurda sokabilirler. Pasaportlardaki bu kayıt, silah aksamı ve mermilerin yurda sorulması için izin belgesi ve bunların ülkemize taşınması için de taşıma vesikası yerine geçer.” Hükmünü içermektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereğince yabancı turist avcıların Orman Bakanlığı Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğünden alınmış özel avlandırma izin belgesine istinaden, 91/1779 karar sayılı yönetmeliğin 42.maddesinde belirtilen sayıdaki silah ve mermilerin Gümrük makamlarına ibraz edilerek yurda girişlerini sağlayan pasaportlarına kaydedilmesi, bu kayda göre gümrük giriş kapılarındaki Emniyet Makamlarınca da Yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtilen “silah ve mermi geçici giriş belgesi”nin 3 nüsha düzenlenerek, bu belgenin 1.nüshasının turist avcının yurdumuzdan çıkışında Emniyet Makamlarına teslim edilmek üzere silah sahibine verilmesi, 2 nci ve 3 üncü nüshalarının belgenin düzenlendiği emniyet biriminde muhafaza edilmesi, çıkışın giriş yapılan kapı haricinde başka kapıdan olması halinde ilk giriş yapılan kapıya bildirilmesi gerekmektedir.

Uygulanın buna göre yapılmasını ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunda bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

  1. 4915 sayılı kanun ile yürürlükten kaldırılmıştır.